Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Tunurile lui Rosca Stanescu de la Snagov: 50 de hectare furate de mana cu Remus Truica, fostul aghiotant al lui Nastase (Ziarul de Investigatii)
Aciduzzul | 17 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 466 vizualizari |
(1 voturi )

O investigatie de Catalin Antohe pentru Ziarul de Investigatii – partener Ziaristi Online. Primarul comunei Snagov, Apostol Musat, este pe cale sa devina autorul, impreuna cu consilierii locali, ai unuia dintre cele mai mari jafuri din domeniul public, care a a avut loc, vreodata, in Romania. Edilii au pus la cale un plan urbanistic general prin care mai mult de 50 de hectare din lacul Snagov, cunoscute drept domeniu public al statului, de catre toate autoritatile romane, au fost „vopsite” drept terenuri proprietate privata, taman bune pentru a gazdui o puzderie de vile P+1 care sa bage sute de milioane de euro in buzunarele „proprietarilor” de pe domeniu public. Principalii beneficiari ai tranzactiei sunt Remus Truica, fostul sef al cancelariei primului ministru Adrian Nastase si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, care ar putea fi si principalii pagubiti daca organele statului vor actiona pentru respectarea legilor si Constitutiei Romaniei.

Desi lacul Snagov apartine domeniului public al statului, pe care nimeni nu are vreun drept sa devina proprietar („domeniul public este inalienabil, imprescriptibil si insesizabil” – Constitutia Romaniei), Primaria comunei Snagov a impartit domeniul public la mai multi cetateni ai comunei, pe care i-a improprietarit cu mai mult de 50 de hectare din lacul Snagov, in doua „loturi” aflate la granita dintre comunele Snagov si Gruiu. Primul lot, cel in care au devenit proprietari Truica si Rosca Stanescu, este o insula de stufaris, redenumita, smechereste, „teren agricol”. Cel de-al doilea, in suprafata de peste 30 de hectare, o ravena in care era depozitat malul rezultat din decolmatarea lacului, a fost vopsit pe ascuns, tot „teren agricol”, fara ca autoritatile sa bage de seama ca un intreg „colt” al lacului a disparut peste noapte de pe harta.

Disparitia lacului Snagov, spectacol de magie la Palatul Victoria

Primul spectacol de iluzionism in care s-a executat disparitia insulei din domeniul public al statului a avut loc, in 2002, in fata spectatorilor de la Palatul Victoria, cand Adrian Nastase si membrii de atunci ai Guvernului Romaniei au aprobat o hotarare (930) care cuprindea, printre altele, inventarul domeniului public al comunei Snagov. Inventar in care a fost strecurat si lacul Snagov, ca apartinand domeniului public al comunei. Cum mana este mai iute ca ochiul, o stiu bine toti scamatorii, niciunul dintre membrii Executivului nu a bagat de seama, nici pana astazi, ca lacul Snagov figureaza la toate institutiile statului – Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului si cel de Interne, ca apartinand domeniului public al statului, nicidecum al comunei Snagov.

Intrebat cum crede ca s-a putut aproba hotararea de guvern fara ca nimeni sa observe eroarea, unul dintre membrii comisiei de inventariere a domeniului comuniei Snagov, Niculae Dima, astazi secretar al primariei Snagov ne-a spus : „Fiti serios, domnule! N-a fost greu de loc. Puteam trece in inventar si Casa Poporului si tot se aproba”. Asa sa fie oare, chiar nimeni? Nici macar Remus Truica, seful Cancelariei primului ministru? Din pacate, niciunul dintre cei care au cunostinta de caz nu ne-a putut lamuri daca la show-ul din august 2002, cand s-a „aplaudat” HG 930, Remus Truica, seful cancelariei, s-a aflat in public sau nu cumva el a fost cel care a „prestat” cu bagheta la joben.

De ce a trebuit insa facuta aceasta scamatorie? Simplu, pentru ca numai asa puteau dispune, fraudulos, edilii comunei, de lac, pastrand o aparenta de legalitate. Altfel, trecand in registrul legal, hotararea care a aprobat inventarul domeniului public al comunei nu constituie nicidecum un act de proprietate al comunei asupra Lacului Snagov care este cunoscut si astazi doar ca domeniu public al statului.

Cum a scos primarul Musat din palarie iepurasul de 22 de hectare

Cinci ani mai tarziu, la data de 27 septembrie 2007, Consiliul Local Snagov a “aprobat”, la propunerea primarului Apostol Musat, diminuarea suprafetei “luciu de apa” a lacului Snagov, cu 22 de hectare. Hotararea Consiliului Local este din start in afara legii, deoarece, dupa cum ne-au confirmat juristii consultati de „Ziarul de investigatii”, acesta nu poate opera asupra domeniului public, chiar daca edilii Snagovului aveau in spate, cum am aratat mai sus, o hotarare de guvern „stramba”! Consilierii comunei au mai aprobat includerea in inventarul din Hotararea de Guvern a suprafatei de 22 ha, dar la pozitia „TEREN”, fara sa aiba vreo aprobare in acest sens de la „Apele romane”, administratorul lacului!

O luna mai tarziu, la data de 31 octombrie 2007, Consiliul Local a recidivat, hotarand trecerea imobilului de 22 hectare (tarlaua 10, parcela 117 Snagov) din domeniul public al statului, in domeniul privat al comunei (evident ca ei au continuat sa afirme ca terenul in domeniul comunei). Gaina cu oua de aur fusese deja pregatita…

Predica lui Apostol Musat: Rosca Stanescu si Truica, unicii beneficiari

In urma cu mai putin de doi ani, in luna iunie 2009, primarul comunei a improprietarit pe insula mai mult de o suta de cetateni ai comunei ori mostenitori ai acestora. Toti cei pusi in posesie au vandut terenurile catre „vecinii” Remus Truica si Sorin Rosca Stanescu. Toate contractele de vanzare – cumparare au fost incheiate la doi notari (unul din Bucuresti, altul din Snagov), pretul vanzarii fiind acelasi – 15 euro pe metrul patrat!

Terenurile din domeniul public au fost preluate pe doua tipuri de contracte: de vanzare – cumparare (sfarsitul anului 2009 – inceputul lui 2010) sau contracte de cesiune a drepturilor incheiate inca din 2008, inainte de „improprietarire”. In toate aceste contracte se regaseste o clauza interesanta: „Dau mandat expres cesionarului (Sorin Rosca Stanescu sau Remus Truica – n.n.) pentru obtinerea documentelor cu privire la acest teren”. Ceea ce s-a si intamplat, toti cei care au incheiat astfel de contracte cu Rosca Stanescu sau Remus Truica primind terenul taman pe „insula”.

Insula comorilor

La data de 19 aprilie 2010, partenerii Remus Truica si Rosca Stanescu si-au dat planurile pe fata cand au cerut certificat de urbanism pentru un PUZ (plan urbanistic zonal) pentru „Ansamblu rezidential + Dotari”, pentru intreaga insula. Remus Truica a depus atunci un memoriu justificativ cu propunerea de trecere a terenului in intravilan cu scopul construirii unui ansamblu rezidential de lux. „Functiunea principala este de locuire individuala (in regim izolat si cuplat), dar se propun si functiuni complementare precum agrement si servicii/comert/alimentatie publica (…) Terenul este inconjurat de Lacul Snagov, reprezentand o insula ce are vecini in sud si vest zone rezidentiale privilegiate (de cand poate avea o insula alti vecini decat apa? – n.n.).

Accesul in zona se va realiza prin doua poduri, unul in partea de sud si al doilea in est”. Cererea pentru emiterea certificatului de urbanism a fost deja avizata de primarul Musat Apostol, care a calificat stufarisul si malul aferent drept „teren agricol” dar ancheta de atunci a „Ziarului de Investigatii” i-a facut pe edilii comunei sa faca pasul inapoi, retragand cererea de emitere a certificatului de urbanism!!! Retragerea cererii ne-a fost confirmata de catre Cristache Radulescu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.

Retragerea a fost una doar strategica, edilii Snagovului promovand „planul B”, ceea ce o ancheta a Parchetului ar putea califica, spun juristii, drept o „infractiune in forma continuata”. Planul B este de fapt un nou Plan Urbanistic General (PUG) al comunei in care insula este trecuta direct drept teren construibil cu vile P+1. Potrivit PUG terenul este „vopsit” drept locuinte individuale + servicii publice, iar din proiect nu pare a lipsi niciun amanunt al afacerii „retrase” anul trecut. Toate vilele sunt la locul lor si tot la „locul lor” sunt in noul PUG si cele doua poduri (la sudul si la estul insulei) care vor permite curiosilor accesul pe insula „Truica – Rosca Stanescu”.

Golful furat

Cercetarea PUG-ului, care a fost depus spre avizare la Consiliul Judetean Ilfov la data de 21 decembrie 2010, ne-a dezvaluit inca o scamatorie mai mare chiar decat insula. Un intreg golf al Lacului Snagov (mai mult de 30 de hectare) a disparut de sub ochii guvernantilor, fapt ce se poate vedea chiar si din satelit („Google Earth” – n.b.) dar numai de la Palatul Victoria nu! Astfel toate hartile legale in vigoare (fie ca sunt la Consiliul Judetean Ilfov, la „Apele Romane” sau la Guvern ori Presedintie) arata ca in coltul de Nord-Vest al Lacului Snagov apa patrunde, intr-o forma de „U” aproximativ in terenul de la Silistea Snagovului. Asa arata toate hartile oficiale din Romania.

Situatia din teren este cu totul alta – coltul lacului, mai mult de 30 de hectare, a disparut cu totul, iar in noul PUG figureaza, la fel ca insula, drept teren construibil vile P+1 si servicii publice. Fotografiile facute de satelitul mentionat mai sus arata ca acea parte din lac a disparut cu totul. O fi mana aceluiasi grup de prestidigitatori? Cert este ca, odata aprobat noul PUG, vilele vor putea fi construite, in conditii de pseudo-legalitate, pe baza unor simple autorizatii de construire, eliberate de Primaria Snagov, institutia care, dealtfel, a regizat toate cele de mai sus. Aceasta in pofida faptului ca toate autoritatile competente ale statului, sustin ca interventiile asupra domeniului public sunt, in cazul de fata, ilegale. Mai putin prefectul judetului Ilfov, Dan-Cornel Baranga, care se eschiveaza mai ceva ca un gestionar de bacanie.

Arhitecta PUG-ului: „Am lucrat cu materialul clientului”

Firma de arhitectura responsabila de toate minunile PUG Snagov, „Arua Create Design” a primit lucrarea prin incredintare directa. Firma are ca unic asociat si administrator pe arhitectul Aura Huluba, consilier personal, pe probleme de urbanism, al presedintelui CJ Ilfov, Cristache Radulescu. Aura Huluba ne-a declarat ca a lucrat strict cu materialul clientului – Primaria Snagov si ca se acolo a luat la cunostinta ca ambele terenuri ar fi proprietate privata. Ea a promis ca va solicita clarificari asupra regimului de proprietate a celor doua terenuri, inclusiv ca urmare documentatiei (corespondenta oficiala MAI- Apele Romane – Consiliul Judetean Ilfov – Prefectura Ilfov) pe care „Ziarul de Investigatii”, i-a prezentat-o. Pana una-alta o credem pe cuvant…

Apele Romane secate

Conducerea Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), sustine sus si tare ca intregul lac este domeniu public al statului. „Lacul Snagov, in suprafata de 592 hectare apartine in intregime domeniului public al statului avand nr. MF 64094 si este administrat de catre noi”, ne-a declarat Dávid Csaba, directorul general al institutiei. Dealtfel Csaba si Petru Diacon, director in cadrul administratiei au semnat o adresa prin care contestau un proiect de hotarare de guvern, la inceputul anului trecut, prin care Lacul Snagov urma sa fie transferat din domeniul public al statului in cel al judetului Ilfov, iar „Apele Romane” sa renunte la administrarea lacului in favoarea Consiliului Judetean Ilfov.

Urmare a adresei semnate de cei doi, MAI a refuzat sa promoveze hotararea de guvern, deoarece prin efectul legii, se arata in adresa, Lacul Snagov „nu poate fi decat domeniul public al statului”. De acest fapt au luat la cunostinta atat Consiliul Judetean Ilfov, cat si Prefectura, ne-au confirmat surse din ANAR!

Dupa cum lesne se poate observa, in toate documentele oficiale (mai putin cele ale Prefecturii Ilfov), Lacul Snagov continua sa figureze drept domeniul public al statului, desi mai mult de 50 de hectare au ajuns in poprietatea lui Truica si Rosca Stanescu.

Cristache Radulescu promite vigilenta

Presedintele Consilului Judetean Ilfov s-a declarat consternat de prevederile PUG, mai ales ca aflase si de prima tentativa, cand edilii Snagovului incercasera sa promoveze un Planul Urbanistic Zonal, dar au retras demersurile de obtinere a unui certificat de urbanism. „In conformitate cu dispozitiile legale in materie, transferul unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al judetului Ilfov sau al unei comune se poate face numai prin hotarare de guvern dedicata, la cererea Consiliului Judetean sau a consiliului local al comunei. Nu stiu sa existe asa ceva pentru Lacul Snagov”, ne-a declarat Cristache Radulescu, presedintele CJ Ilfov. El crede ca PUG-ul ar fi putut fi incredintat consilierei sale, tocmai pentru a fi trecut mai usor prin Consiliul Judetean. Voi solicita Comisiei de urbanism vigilenta maxima, ne-a mai spus Radulescu. El a mai afirmat ca solicitarea nulitatii hotararilor de consiliu local sunt un atribut al prefectului judetului.

Baranga o tine langa

Legea confirma spusele lui Radulescu – Prefectul judetului Ilfov este persoana care nu are cum sa nu stie ca Lacul Snagov nu mai este in proprietatea exclusiva. Desi este prefect de Ilfov de numai un an, Dan-Cornel Baranga nu a miscat un deget prin care sa apere, asa cum a jurat, Constitutia Romaniei. Desi a fost sesizat de problema de redactorii „Ziarului de Investigatii”, Baranga nu a atacat nici pana astazi in instanta hotararile Consiliului local Snagov, nule de drept – spun juristii, care au permis scamatoriile cu Lacul Snagov.

Gratarul lui Apostol

Apostol Musat, primarul comunei Snagov ne-a spus, inca de la prima tentativa cu Planul Urbanistic Zonal, ca nu era primar in 2002 (era viceprimar -n.n.) iar hotararile (ilegale) aprobate in 2007, la propunerea sa, prin care edilii din Snagov au dispus de lac in dispretul legilor si a Constitutiei au fost avizate de Prefectura Ilfov. Mai mult, Musat ne-a declarat ca hotararile din 2007 nu au fost atacate in instanta de contencios in termen de 6 luni, asa ca… Gresit, spun juristii consultati de noi, raspunderea penala inlatura prescriptia sugerata de Musat iar aici este limpede un caz de natura penala. Mai mult, legea contenciosului prevede ca nulitatea unui act administrativ poate fi invocata oricand. Despre cei doi proprietari ai insulei, Musat ne-a spus ca il stimeaza pe Remus Truica iar cu Sorin Rosca Stanescu este chiar prieten – „mai facem un gratar impreuna, mai bem un vin rosu”.

Problemele pentru Musat ar putea aparea, spun sursele noastre, daca faptele sale vor fi cercetate de Parchet, iar Justitia ar hotari, in cazul dovedirii vinovatiei, chiar dispunerea gratarului pe verticala, ne-au declarat specialisti in contenciosul administrativ.
Truica ne-a urat succes. El are deja!

Cunoscuta fiind reticenta sa in relatia cu presa, Remus Truica a fost cel mai greu de abordat. Am reusit, in cele din urma, sa-l contactam prin intermediul asistentei sale, Daniela Spoiala. Aceasta ne-a spus ca Remus Truica nu se afla in tara (este rezident in statul Monaco – n.n.) dar ca a vorbit cu el, si nu doreste sa prezinte niciun punct de vedere referitor la acest caz. „Domnul Truica v-a transmis mult succes in investigatie”, ne-a spus Spoiala. Deh, unii cu succes la investigatii, altii cu afaceri (tunuri?) de succes!

Numele lui Truica a perforat constiintele romanilor cand presa a relatat „succesul” afacerilor sale dar si opulenta acestora. „In padurea Snagov, la cativa kilometri de Bucuresti, omul de afaceri si-a ridicat un palat de vis. In fata palatului, ridicat pe trei etaje, se intinde o piscina mare cat sa ancorezi un iaht. Langa, sunt amplasate doua terenuri sportive, unul de tenis si altul de fotbal. Dar proprietatea de la Snagov, care se intinde pe cateva hectare, nu e singura agoniseala a lui Remus Truica in cei 8 ani de cand a parasit functia de sef al Cancelariei premierului Adrian Nastase.

La diferite evenimente mondene Truica devine subiect de discutie, fiind admirat pentru apartamentul sau din Monte Carlo, unde ar avea ancorat si un iaht in valoare de 7 milioane de euro, dar si pentru vila din Caraibe, de pe insula St. Martin. Pe uscat, Truica a fost vazut la volanul mai multor masini, valoarea colectiei auto depasind un milion de euro: Ferarri (330 de mii de euro), Mercedes S 500 (aproximativ 90 de mii de euro), Mercedes SLR (aproximativ 500 de mii de euro), Range Rover Supercharged (peste 100 de mii de euro) si un Aston Martin (aproximativ 150 de mii de euro). Remus Truica nu stapaneste doar apa si uscatul. El a cucerit si aerul, infiintandu-si, alaturi de un asociat, o companie aeriana de transport de pasageri cu elicoptere”, relata, recent, cotidianul „Adevarul”.

Finalul acestei investigatii, despre personajele principale, vinovatiile, institutiile, complicitatile si (in)competentele la Ziarul de Investigatii.

Sursa: Ziarul de Investigatii, Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 383 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 441 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 142 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics