Andrei Popescu
Fotografia smecherului la tinerete. Cum cotizează sute de mii de şoferi la maşina lui de lux. Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti s-a transformat, în ultimii ani, dintr-un serviciu public menit să fluidizeze circulaţia, într-o afacere de vânătoare a autovehiculelor parcate la limita legii. Cele trei firme pe care primăriile de sector le-au angajat să se ocupe cu acest serviciu percep taxe care ajung şi la 150 de euro pentru fiecare maşină ridicată, în condiţiile în care salariul mediu în România este puţin peste 300 de euro. În 2012, aceste firme au încasat cel puţin 2 milioane de euro de la şoferi. Cea mai mare parte a banilor câştigaţi rămân la firme, în timp ce primăriile care au concesionat acest serviciu se aleg cu mărunţiş. În spatele tuturor acestor firme, Gândul a descoperit o încrengătură de personaje conectate la politică, la afacerişti influenţi sau chiar cu dosare penale.
În Bucureşti, se mai ridică maşini parcate neregulamentar doar în sectoarele 1, 4 şi 6, unde primari sunt Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu Piedone (PC) şi Rareş Mănescu (PNL), ultimul moştenind contractul de la fostul primar PDL Cristian Poteraş.
Pe cele mai aglomerate şi circulate artere – marile bulevarde şi centrul Capitalei, care ţin de Primăria Municipiului Bucureşti, şoferii pot parca ilegal, pentru că primarul Capitalei Sorin Oprescu nu a contractat un astfel de serviciu. De asemenea, în sectoarele 2, 3 şi 5 se poate parca ilegal. Primăria lui Neculai Onţanu (PSD), din sectorul 2 , nu mai are contract pentru ridicarea maşinilor încă din anul 2011, la fel ca şi primăria condusă acum de Robert Negoiţă (PSD), în sectorul 3.
În această lună, însă, în sectorul 3 s-a organizat licitaţie pentru reluarea serviciului, Robert Negoiţă punând la bătaie aproximativ 6,6 milioane de euro pentru firma care se va ocupa de ridicarea maşinilor. În sectorul 5, păstorit de peste 10 ani de Marian Vanghelie (PSD), nu a existat niciodată serviciu de ridicare a maşinilor parcate ilegal.
În ţări precum Croaţia, taxele pentru o maşină ridicată pe motiv că era parcată neregulamentar se învârt în jurul sumei de 50 de euro (aproximativ 220 de lei), fără amenda datorată Poliţiei. În Austria, taxele se ridică la 270 de euro (aproximativ 1.200 de lei).
În statul american New York, taxele ajung la 270 de dolari (aproximativ 890 de lei). În Bucureşti, un şofer care a parcat neregulamentar trebuie să scoată din buzunar până la 676 de lei, dacă se nimereşte în sectorul 6 şi se grăbeşte să îşi recupereze maşina în primele 24 de ore de la ridicare.
„Moştenirea” cu aromă de PSD şi petrol, în sectorul 4
Consorţiul de firme care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate ilegal în sectorul 4 are probabil cea mai alambicată istorie dintre „hingherii de maşini”, aşa cum i-au poreclit şoferii bucureşteni. În 2010, Primăria Sectorului 4 cesiona serviciul de ridicare a maşinilor parcate ilegal către firma SC Autosal Expert SRL, susţinută de Euronautica Motors prin asociere, plătindu-i 4,16 milioane de lei (aproximativ 985.000 de euro), printr-un contract pe 5 ani.
Video-dedicatie pentru voi, dragi soferi…
Autosal Expert a încasat în 2012 cel puţin 640.000 de euro din ridicarea maşinilor, conform calculelor gândul. Firma a săltat 5.720 de maşini în 2012, conform datelor obţinute de gândul. În spatele acestor două firme se află o încrengătură de personaje unite de doi numitori comuni: PSD-ul din vremea lui Adrian Năstase şi afacerile cu petrol şi gaze. Copiii unor personaje conectate la vechiul PSD şi la domeniul petrolier au înfiinţat şi deţin aceste firme.
Taxele pe care un şofer trebuie să le plătească dacă i-a fost săltată maşina în sectorul lui Cristian Popescu Piedone sunt de 496 de lei. Dacă şoferul nu îşi recuperează maşina în primele 24 de ore, el trebuie să scoată în plus din buzunar câte 310 lei pentru fiecare interval adiţional de 24 de ore. Calcululele gândul au fost realizate „la minimum”, bazate pe ideea că toţi şoferii sancţionaţi şi-au recuperat maşinile în primele 24 de ore de la ridicare.
Primăria Sectorului 4 şi implicit cetăţenii contribuabili de aici se aleg cu cei mai puţini bani din toată Capitala, de pe urma acestui serviciu. Firma Autosal Expert plăteşte o redevenţă de doar 3% din sumele încasate de la şoferi, către Primărie. Astfel, la buget s-au întors în 2012 doar în jur de 19.000 de euro.
Firma Autosal Expert este deţinută în prezent de Andrei Cristian Paul Degeratu, 35 de ani, Finance Project Manager la cel mai mare grup de companii de petrol şi gaze din România – Upetrom, care deţine şi firma de extracţie petrolieră offshore Grup Servicii Petroliere. Cu o participaţie minoră, de 1,9%, este acţionară şi Violeta Andreea Haş, directoare de operaţiuni la Euronautica Motors.
Firma asociată cu Autosal Expert pentru ridicarea maşinilor este Euronautica Motors, unul dintre cei mai important dealeri de ambarcaţiuni şi ATV-uri din România. Firma este deţinută de Matei Roşu, 34 de ani. El este fiul lui Horia Roşu, fostul consilier personal al lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Industriilor în guvernul lui Adrian Năstase. Euronautica are foarte multe contracte cu statul, de furnizare de piese, ambarcaţiuni sau ATV-uri, în special cu Armata, Poliţia, dar şi cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement din Bucureşti.
Matei Roşu, patronul firmei Euronautica Motors (sursa foto: informatiiauto.ro).
Andrei Degeratu, de la Autosal, şi Matei Roşu, de la Euronautica, sunt parteneri de afaceri în alte două firme de IT – Zodrac Group şi Zodrac Service.
Afacerile cu petrol şi gaze, precum şi guvernarea PSD-Adrian Năstase au marcat de la bun început destinul firmei care ridică maşini în sectorul 4. Firma Autosal Expert a fost înfiinţată şi deţinută până în 2012 de Liliana Petrescu, fiica de 35 de ani a lui Petre Petrescu, director până în 2005 al Conpet Ploieşti (companie de transport petrolier cu capital de stat), sub mandatele lui Dan Ioan Popescu şi Adrian Năstase. În firmă s-a aflat încă de la început, ca acţionar, şi Andrei Degeratu, el retrăgându-se însă în 2009.
Liliana Petrescu a ieşit din firma Autosal Expert în 2012, pasând-o pentru scurt timp unui personaj pe nume Adrian Ivan. Aproape imediat, tot în 2012, acesta a pasat-o mai departe actualilor acţionari – Andrei Degeratu şi Andreea Haş.
Adrian Ivan pare să joace rolul de intermediar de firme destul de serios (metoda unui acţionar intermediar este folosită pentru a pierde urma acţionarilor iniţiali). El apare ca acţionar majoritar de scurtă durată în firma Amgaz. Din nou ne întoarcem la familia Roşu şi la conexiunile sale cu guvernarea PSD din 2004: Horia Roşu, tatăl lui Matei Roşu care deţine Euronautica, se numără printre fondatorii Amgaz, firmă care intermedia gaze între compania de stat Romgaz şi clienţi industriali.
În 2007, Adrian Ivan a fost tamponul între doi acţionari importanţi, în firma Amgaz: omul de afaceri american Peter Braun şi fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef al „Doi şi-un sfert” (serviciul secret al Ministerului de Interne), Alin Ardelean, pe mâinile căruia a ajuns firma.
Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor în guvernul Adrian Năstase (foto: Răzvan Chiriţă // Mediafax)
Peter Braun este un personaj implicat în privatizarea ALRO Slatina, dar şi în afaceri imobiliare cu greutate în Bucureşti. În timpul mandatului de primar general al lui Adriean Videanu (PDL), Peter Braun a primit mai multe terenuri de mare valoare în Bucureşti, în zona Herăstrău, fiind titularul unor drepturi litigioase cumpărate de la foştii proprietari deposedaţi de comunişti prin naţionalizare. De semnătura lui Videanu depindea rezolvarea dosarelor de restituire a proprietăţilor.
În prezent, Liliana Petrescu are o firmă de consultanţă cu tatăl ei, fostul şef de la Conpet – Liprest Consultanţă. Ea deţine de asemenea un salon de înfrumuseţare în Bucureşti, în zona 1 Mai-Kiseleff – Idylle.
Matei Roşu, celălalt fiu de „petrolist” de pe vremea vechiului PSD, este un tânăr pasionat de sporturi cu motor, mândru posesor al primului Porsche 911 GT-2 din România, o maşină al cărei preţ sare de 200.000 de euro. El este asociat în două firme (A&S Port Borcea şi Agroholding Borcea) cu un om de afaceri româno-american, pe nume Adrian Stângă, implicat în preluarea de la stat a fostului Institut farmaceutic Pasteur.
În 2011, în cel mai recent bilanţ contabil depus la Ministerul Finanţelor, firma Autosal a declarat pierderi de 22.000 euro la o cifră de afaceri de 560.000 euro.
Sectorul 6: Aur şi maşini, sub bagheta PPDD
Bucureştenii plătesc cea mai mare taxă, dacă le sunt ridicate maşinile parcate ilegal, în sectorul 6. Aici, în 2012, au fost ridicate 7.219 autovehicule parcate neregulamentar, conform datelor obţinute de gândul. Taxa plătită de fiecare dintre aceşti proprietari a fost de cel puţin 676 de lei (260 de lei ridicarea, 208 lei transportul şi 208 lei depozitarea pentru primele 24 de ore). Cei care nu şi-au recuperat maşina în primele 24 de ore, au scos din buzunar câte 208 lei în plus, pentru fiecare interval adiţional de 24 de ore.
În sectorul 6, firma care se ocupă de acest serviciu este Ilcor Auto Eco. Conform calculelor minimale făcute de gândul (bazate pe taxa minimă plătită de şoferi), firma respectivă a încasat în 2012 cel puţin 1,1 milioane de euro. Primăria şi implicit contribuabilii din sectorul 6 primesc înapoi, din sumele încasate de Ilcor, o redevenţă de 10%, astfel că în 2012 la buget s-au întors cel puţin 110.000 euro de la Ilcor.
Firma Ilcor a câştigat în 2010, prin licitaţie, un contract cu Primăria Sectorului 6, condusă de Cristian Poteraş (PDL), prin care a primit 4 milioane de euro pentru a presta acest serviciu de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Firma ridică însă maşini în sector, în numele Primăriei, încă din 2009, an în care a câştigat peste 1,8 milioane de euro din această activitate, săltând peste 14.500 de maşini.
Firma Ilcor Auto Eco a fost înfiinţată de doi oameni de afaceri din sectorul 6: Ilie Potecaru şi Ion Cornel Petruţ. Cei doi se află şi azi în spatele firmei, chiar dacă în 2009 ea a fost pasată altor acţionari: Marin Alexandru Lazăr şi Vasilica Vieru. Administratorul firmei este soţul doamnei Vieru, Viorel Victor Vieru.
Ilie Potecaru a candidat în 2012 pentru un scaun de deputat în Parlamentul României, din partea PPDD. Nu l-a obţinut, însă a rămas director al firmei Ilcor. Potecaru deţine de asemenea marca restaurantului „Bârlogul Lupilor”, din sectorul 6, unde fostul primar PDL Cristian Poteraş, cel care i-a încredinţat contractul, organiza mese şi petreceri pentru pensionarii din sector, în 2011. Potecaru are un portofoliu important de terenuri şi alte imobile, în Bucureşti şi Ilfov, conform declaraţiei de avere depuse pentru a candida la alegerile parlamentare.
Potecaru se află şi în spatele unei firme de protecţie şi pază care a câştigat contracte publice de la Primăria Sectorului 6, pe vremea lui Poteraş. Actualul acţionar de la Ilcor, Marin Alexandru Lazăr, deţine oficial firma de pază şi protecţie Wolf Activ Grup, în asociere cu un cunoscător al acestui domeniu, Lucian Rucxandra (patron al firmei de pază Swat Force). Marca Wolf Activ Grup este deţinută însă tot de fondatorul Ilcor – Ilie Potecaru. Firma de pază deţinută din umbră de Potecaru a câştigat în sectorul 6 un contract de aproximativ 125.000 de euro cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Pentru ca încrengătura cu autorităţile locale din sectorul 6 să fie şi mai densă, în 2012, la Ilcor a lucrat pe un post de consilier juridic fostul şef al Poliţiei Sector 6, Cristinel Eftimie. El a ajuns în prezent consilier local din partea PPDD.
Familia Vieru, de la Ilcor, este specializată şi în afaceri cu aur şi amanet. Vasilica Vieru, acţionar la Ilcor, deţine un magazin de bijuterii în sectorul 6, prin firma Vav Serv Com Impex. Viorel Victor Vieru a avut o casă de amanet şi un magazin de aur şi bijuterii în sectorul 6, ambele firme fiind însă dizolvate în prezent.
Viorel Victor Vieru, cel care administrează firma de ridicat maşini, este veriga de legătură între Ilcor şi fostul acţionar şi fondator Ion Cornel Petruţ, care nu mai apare oficial în acţionariatul Ilcor. Vieru îi administrează însă în continuare firmele lui Petruţ – Andra Business Group şi Puf 2001 Impex.
Firma Ilcor Auto Eco are datorii la stat de peste 883.000 de lei (peste 200.000 de euro), constând în TVA, impozite pe salarii şi penalizări neplătite. În 2011, în cel mai recent bilanţ contabil depus la Ministerul Finanţelor, Ilcor declară pierderi de aproape 55.000 de euro, la o cifră de afaceri de peste 1,26 milioane de euro.
Sectorul 1. „Moştenirea” Necolaiciuc-Mitrea: copiii lui Florian Walter pedepsesc şoferii
„Hingherii” de maşini din sectorul 1 obişnuiau să perceapă cea mai mare taxă din Bucureşti, însă în prezent suma a scăzut cu mai mult de 50%, ajungând la 350 de lei, cea mai mică din Bucureşti, ca urmare a renegocierii contractului cu Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman (PNL). Pentru fiecare 24 de ore suplimentare faţă de primele 24 în care maşina ridicată este depozitată gratuit, firma mai percepe 50 de lei. Firma care se ocupă de acest serviciu în sectorul 1 este CFR Transauto. În spatele ei se află fiii unui afacerist controversat, conectat la vechiul PSD.
În 2012, CFR Transauto a ridicat 2.763 de maşini parcate neregulamentar, conform datelor obţinute de gândul. Astfel, conform calculului minimal (bazat pe ideea că şoferii şi-au recuperat maşinile în primele 24 de ore de la ridicare), firma a încasat 217.000 euro anul trecut. Suma este foarte mică faţă de anii de glorie 2009 şi 2010, când CFR Transauto a încasat aproape 3 milioane de euro din ridicări de maşini în sectorul 1. Pe atunci însă, taxele depăşeau 850 de lei, iar numărul maşinilor săltate era de aproape 3 ori mai mare.
Primăria Sectorului 1 şi implicit cetăţenii contribuabili de aici primesc înapoi cel mai mare procent din sumele încasate de „hingherii” de maşini din Bucureşti: 20%. Din cauza câştigurilor în scădere ale CFR Transauto însă, suma care s-a întors la Primărie anul trecut, conform calculelor gândul, a fost de aproximativ 43.000 de euro. Firma declară profit de peste 250.000 de euro în 2011, în cel mai recent bilanţ contabil depus la Ministerul Finanţelor, la o cifră de afaceri de 12,5 milioane euro. CFR Transauto are însă multe alte contracte cu statul, în afară de cel de ridicare de maşini în sectorul 1 (Electrocentrale Bucureşti sau Compania Naţională a Huilei sunt cele mai notabile, pentru întreţinere de vagoane).
CFR Transauto este deţinută de Valentin Giorgian Buşcă şi de Alexandru Cosmin Walter, fiii lui Florian Walter (fost Buşcă), care deţin câte 0,77%. Restul acţiunilor, de 98,46%, aparţin firmei de textile Kimytex, din Nehoiu, judeţul Buzău. Kimytex este deţinută tot de fiii lui Florian Walter şi de Daniel-Spirea Stoica, un apropiat al lui Florian Walter.
Florian Walter (Foto: Radu Oltean // Mediafax)
Florian Walter este şi preşedintele firmei Romprest Service, care deţine serviciile de salubrizare din Sectorul 1. Romprest a câştigat foarte multe contracte cu statul, pentru întreţinerea sau deszăpezirea şoselelor, precum şi pentru transportul de deşeuri sau salubrizare.
Walter şi familia sa deţin şi firma de construcţii Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 din Bucureşti, care a câştigat mai multe licitaţii publice pentru asfaltări şi întreţinere de drumuri în sectorul 1, dar şi în sectorul 5, condus de Marian Vanghelie (PSD).
Florian Walter şi-a clădit averea alături de fostul acţionar de la clubul Dinamo Bucureşti, Cristi Borcea, vânzând butelii pe sub mână înainte de 1989, după cum singur recunoaşte în diverse interviuri.
După Revoluţie, Florian Walter a fost un apropiat al PSD. Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor din guvernul Adrian Năstase, este naşul fetei lui Walter. Walter şi firmele sale au colaborat cu CFR pe vremea directorului Mihai Necolaiciuc, arestat şi judecat pentru prejudicierea CFR cu 70 de milioane de euro. Necolaiciuc a fugit din România cu o maşină a lui Florian Walter.
Florian Walter a preluat finanţarea echipei de fotbal „U” Cluj, apoi clubul Petrolul Ploieşti. El este urmărit penal de DIICOT pentru prejudicierea clubului clujean cu 11 milioane de euro, după ce a transferat 15 jucători de la Cluj la Ploieşti, înainte să abandoneze gruparea clujeană şi să se mute la cea din Ploieşti.
Robert Negoiţă se pregăteşte să dea liber la „hingheri” în sectorul 3
În sectorul 3, nu au mai fost ridicate maşini parcate ilegal din aprilie 2011. Atunci a expirat contractul cu firma Rosal, controlată de omul de afaceri Silviu Prigoană, fost deputat PDL.
În februarie 2013, Primăria condusă acum de Robert Negoiţă (PSD) a aprobat regulamentul pentru un nou contract şi o nouă licitaţie pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Primăria lui Negoiţă pune la bătaie aproximativ 6,6 milioane de euro pentru acest serviciu, scos la licitaţie până pe 22 aprilie.
Tariful maxim pentru maşinile sub 5 tone, ridicate din sectorul 3, urmează să fie de 607 lei, incluzând ridicare, transport şi depozitare pentru primele 24 de ore. Fiecare 24 de ore în plus vor costa încă cel mult 29 de lei, nefracţionat.
Sursa: Gandul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!