Achim Irimescu, MADR: Uniunea a stabilit niste legi-cadru, care se aplica tuturor. Acum, daca mie nu-mi convine sa ma duc sa cumpar teren in Belgia cu 50.000 de euro hectarul n-are nimeni nicio vina. Nu este cinic. Asta e realitatea. Nu ne opreste nimeni, teroretic, sa cumparam in Germania sau in alta parte. Daca este o lege care se aplica peste tot sigur ca sunt principii sanatoase.
Problema este de ce cumpara teren cetateni dinafara Uniunii Europene. De ce nu ne-am pus pana acum intrebarea. De ce cumpara teren in Romania?
Claudiu Franc, ROPAC: sigur, am putea sa mergem sa cumparam teren in celelalte state, dar vreau sa va spun ca, de exemplu, in Franta, daca vrei sa cumperi un teren, prin drepturile de preemptiune, prin legislatia franceza esti obligat sa apelezi la toate institutiile statului si la tot felul de organisme, in asa fel incat, ca sa finalizezi un act legal de cumparare a pamantului este aproape imposibil. Pamantul este proprietatea ta, dar are obligativitatea fermierul respectiv de a produce pe el mancare. Rezidenta acestor persoane care vin sa cumpere pamant in Romania sa fie cel putin pe un circuit agricol. Principiul reciprocitatii, dupa cum spuneam. Pentru persoanele juridice trebuie obligatoriu ca in acesta lege conditiile sa fie egale. Inclusiv persoanele juridice ar trebui sa aiba aceleasi obligatii ca si peroanele fizice. Altfel, se vor transfera dincolo.
Bogdan Buzescu, CATAR: lucrurile sunt, din pacate, putin mai grave decat le tratam noi acum, si spun asta in conditiile in care, zilele acestea, la Banca Nationala mai marii tarii vorbeau in cadrul unui eveniment legat de uniunea bancara europeana despre Romania loiala sau Romania ambitioasa. Constatam ca Romania este foarte loiala. Romania inca nu e egala. Daca noi vorbim despre o piata comuna la desfacere, nu vorbim despre o piata comuna la facere. Nu avem acesleasi conditii la resurse, costul creditului in Romania este de 3-4 ori mai mare, subventiile si sprijinul pentru agricultura este mult mai mic in Romania fata de celelalte tari, procedurile de acces la fondurile europene pentru agricultura sunt foarte grele. Sunt greu de obtinut banii nostri pentru dezvoltare. Iata cateva motive pentru care noi nu suntem egali cu restul Europei. Hectarul de teren in Belgia este 50.000 de euro. Presiunea externa pentru pamanturile noastre este foarte mare. Stim cu totii asta. Cata vreme noi nu avem o strategie de dezvoltare agricola si rurala pe termen mediu si lung, nu ne putem pune problema cu privire la acesta resursa strategica a noastra.
Avram Fitiu, Agroecologia: vizavi de cumpararea de pamant de catre straini in Romania. Cifrele vehiculate la ora actuala sunt cifre discutabile din punct de vedere administrativ. Vorbim de cifre notariale, nu vorbim de cifre reale pentru ca cifrele reale sunt mult mai mari si nimeni nu le cunoaste. Pamantul in Romania se cumpara pe baza de titlu de proprietate. Ca sa poti fugi de fiscul italian, tu italian din Banat, n-ai inters sa cumperi pamant intabulat. Vorbim in judetul Arad de undeva la 150.000-200.000 de hectare. Taranul italian are in medie 10 hectare in Italia.
Acesti indivizi care cumpara in Banat 1.000-3.000 de hectare, am participat la adunarile lor, sunt speculatori.
Romania este o miza energetica pentru Europa. Teoretic, poti cumpara pamant in Germania si Franta, practic, doar in teorie poti cumpara pamant in Franta ca si cetatean roman. Practic, ai cel putin zece bariere in care cel putin cinci ministere intervin si in care in cinci-sapte ani de zile poate iti pierzi speranta ca vei cumpara pamant in tara respectiva.
Cum putem explica ca si natie acesta atitudine ultraliberala a guvernantilor din Romania din ultimii 23 de ani, ca nu mai exista o astfel de atitudine in nicio tara din Europa in care ne dam ultimele resurse, in care noi Romania suntem priviti ca si Africa.
CONFERINTELE AGROstandard, "Iarna fierbinte a… de agrostandard
Sursa: Agrostandard
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi
Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]
Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi
Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]