M-am trezit cu ei in dimineata de 1 Decembrie 2010, invitati la TVR 1 sa comenteze semnificatiile zilei de 1 Decembrie. Nu stiu dupa ce criterii au fost identificati ca persoane capabile si demne(sic!) sa apara in fata publicului spre a vorbi in ziua anului cea mai importanta. Prezenta lor nu m-a deranjat ca idee, ci numai ca prestatie, cand am vazut ce dau din ei, ca sa zic asa, si abia atunci mi-a venit sa ma mir: ce cauta caraghiosii astia sa ne strice ziua cu demonstratia lor chinuita si natanga cum ca 1 Decembrie nu ar fi o zi potrivita pentru a fi ziua noastra nationala?!… De ce nepotrivita? Pentru ca, iata, ploua si e frig!, s-au plans nerozii! Ba chiar, in alti ani, a nins strasnic si a fost ger napraznic in aceeasi zi de debut calendaristic al iernii!…Ca ce bine ne-ar fi fost cu ziua nationala mai prin vara, eventual de 1 iunie, a propus unul dintre nauci, de ziua copiilor, ca doar tot romanul a fost candva copil ori are asa ceva!… Basca ciresile, caci tot de de 1 iunie se tine si ziua cireselor!… Sau prin Mai, a zis altul, cand e si ziua Europei, caci deh, suntem acum mai intai europeni, si romani numai daca ne mai ramane cu ce!
A lipsit putin ca vreunul dintre ei sa propuna ziua de 1 Aprilie! N-au facut-o, caci prostanaci cu umor cine a mai vazut?! S-a caznit fostul meu student Mircea Vasilescu sa se dea istet si a propus ca zi nationala ziua de nastere a lui Cargiale, care ni s-ar potrivi ca zi nationala… Doar suntem o tara de Mitici! …Nu-i chiar asa de vinovat de ce face: nu mi-a fost numai mie student, a fost si tutarul decanului Paul Cornea (a nu se confunda cu profesorul!), dar pe mine tot ma mai mira ciocoismul sau ieftin: de ce te-ai mai facut profesor de limba romana, mai, baiete, daca n-ai pic de compatibilitate sufleteasca cu vorbitorii de azi si de ieri ai acestei limbi?… Chiar nu ai din ce altceva sa-ti castigi painea cotidiana?…
Totul parea o sueta post-modernista, lipsita insa de elanul tineresc, de odinioara. Persiflare chinuita, penibila, a unor valori comunitare definitorii. Imaturi si inchipuiti, toti trei! A tunat si i-a adunat! Dar nu se cadea sa li se dea loc si moment de intalnire unul ca acesta! A fost gafa TVR-ului ca i-a convocat sau stiau bine acolo, la conducerea TVR 1, ce se va intampla?!…
Au deplans toti trei ca nu avem si noi o zi ca a Frantei, in miezul verii!… Sa poata iesi lumea la o bere si un mic, doi!… Binecuvintata comparatie! Comparatia dintre 1 Decembrie si 14 Iulie!… Ce ne-am face fara prosti in jurul nostru?! Iata, fara ei, adica fara cei trei tolomaci, cui i-ar fi trecut prin freza sa faca o asemenea comparatie?! Si cat de rodnica pare a fi! Caci daca inversam datele si ne intrebam cum ar fi fost un 1 Decembrie ca data a caderii Bastiliei, si ne imaginam un 1 Decembrie 1789 la Paris identic, din punct de vedere meteorologic, cu 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, ne dam seama ca Bastilia, draga de ea, pe vreme de ger si ninsoare nu mai cadea in veci! Caci doar nu era pe un frig ca acela sa-i poti aduce din Corsica si din sudul Frantei pe toti „revolutionarii” care, sub magheta iluminatilor de peste Canal, au montat cacealmaua numita „Caderea Bastiliei”, caderea cumplitei temnite in care, la data de 14 iulie 1789, nu se afla niciun detinut politic, de constiinta. Niciun anti-monarhist!…
Exista oameni foarte seriosi pe aceasta planeta, inclusiv la Paris, care contesta ziua de 14 Iulie 1789 ca zi de care frantujii ar avea de ce sa fie mandri!… Le dau multa dreptate!
Intamplarea a facut ca, trebuind sa ies din casa azi dimineata, m-am gandit si eu la oasele mele, ca se vor zgribuli de frig, iar apoi am avut un gand pentru cei din pricina carora plecam de acasa pe o vreme asa de neprietenoasa: romanii aceia, peste 100.000 care s-au adunat la Alba Iulia pe o vreme mult mai rea. Dar nu am avut destula minte ca sa ma minunez de ei, ca au plecat de acasa nu pe ploaie, ca mine, cu masina trasa la scara si cu sapte umbrele la ei, ci pe un ger aspru, unii pornindu-se la drum cu doua sau trei zile mai inainte, in carul cu boi, sute de kilometri, cum a mers strabunicul lui Radu Sergiu Ruba, de la Piscari, Satu Mare, ca sa fie de fata si in felul acesta sa dea greutate actului ce urma sa fie consimtit!
Actul de la 1 Decembrie 1918 a capatat prestigiul pe care il are, devenind act istoric irevocabil, nu numai prin hotaririle corecte luate, nu numai prin numarul mare de electori, care i-au dat valoare de referendum national, ci si prin conditiile meteo atat de potrivnice pe care le-au infruntat cei 100.000 de martori! E bine ca nerozii pripasiti la TV s-au plans de vremea rea de afara, caci altfel nu „realizam” aceasta dimensiune, dimensiunea …meteo, deloc neglijabila, a celui mai important moment de istorie romaneasca!
Altii, s-au plans aceiasi adunati de pe drumuri, iluminandu-mi intelegerea, adica cei din lumea civilizata, aleg cu grija sa faca istorie in functie de starea meteo, de anotimp! Si au dreptate: e atata istorie de opereta care s-a derulat intre gentlemani pomadati si cu botinele bine lustruite! Numai noi, romanii, nu suntem in stare sa tinem pasul cu lumea subtire! Si facem istorie fara niciun gand la eleganta vestimentara, la confortul meteo si alte conditionari la care toata istoria noastra n-a luat seama!
Ce le-o fi venit acelor valahi primitivi sa se porneasca pe o vreme atat de geroasa la drum, lasand tihna si dulceata cuptorului de acasa, fara nici un gand la bietii de noi, urmasi lucizi ai unor inaintasi ale caror fapte vor fi incomod de pomenit si cinstit pe o vreme asa de cainoasa?!…
Unde mai pui ca tot in acea zi, de 1 Decembrie 1918, s-a potrivit sa se intoarca in Capitala eliberata a Tarii si regele Ferdinand si regina Maria, dupa doi ani de restriste la Iasi, intoarcere petrecuta in triumful Victoriei! Am uitat cu totii, inclusiv specialistul in istorie recenta, de acest detaliu a carui semnificatie este in clipa de fata una singura: undeva de Sus lucrurile au fost astfel potrivite incat sa nu mai afli nicio alta zi de peste an care sa-ti aminteasca lucruri mai marete si mai placute unui cuget de roman! Asadar, 1 Decembrie 1918, a fost si ziua in care Bucurestiul si-a reluat functia de metropola, de capitala a Romaniei, a tuturor romanilor, dupa doi ani de ocupatie barbara si rusinoasa! In acceasi zi, de 1 Decembrie, s-au petrecut doua evenimente exceptionale pentru istoria Neamului! Ce vreti semn mai bun ca nu e alta zi mai potrivita ca 1 Decembrie spre a fi in inima noastra ziua cea mai fasta?!
…Am mai auzit si alta prostie la cei trei cucuieti, reluata si pe alte posturi TV de prostit lumea: cum ca 8% din populatia Romaniei este exclusa din start de la aceasta sarbatoare, adica maghiarii din Romania, pentru care 1 Decembrie trezeste amintiri dureroase, nu se pot bucura si ei de ziua nationala a statului in care vietuiesc de sute de ani!… Ceea ce nu este fair play din partea noastra!…
Ciudata logica!… Hai sa mergem cu ea pana la capat si sa intoarcem cu fata la perete si harta Romaniei, care, in inima oricarui maghiar autentic trezeste amintiri dureroase, cica! Sau cum sa procedam cu aceste hotare ca sa nu ne jignim concetatenii de fiecare data cand expunem public conturul lor?!… Prostia asta, cu care s-a repezit la noi de la Iasi Liviu Antonesei, a circulat si la alte posturi TV unde a mai fost invitat marele istoric Cioroianu. Care s-a pronuntat ferm: in decurs de 10 ani va fi sa se schimbe ziua noastra nationala, nu va mai fi la 1 Decembrie!… E deasupra oricarei indoieli!
Deci noi suntem de vina ca maghiarii, unii maghiari, mai maghiari decat ceilalti, nu se impaca cu realitatea, cu adevarul, cu dreptatea! Cati sunt, domnilor, acei maghiari care nu se impaca cu ideea disparitiei Ungariei Mari? Si, cu cata istorie stiti dumneavoastra trei la un loc, le dati dreptate acelor maghiari? Pricep din protestul vostru ca mai multa decat prostia va este ignoranta! Nu aveti habar de urmatoarele:
1. Ungaria Mare, dupa care ofteaza toti ungurii carora le este nesuferita ziua de 1 Decembrie 1918, nu a existat. Nu a existat niciodata statul pe care sustin unii maghiari ca l-a desfiintat Tratatul de la Trianon! La Trianon dimpotriva, a fost creat un stat si o tara care nu existase inainte de 1914: Ungaria, stat national suveran.
2. Regretele dupa cele doua treimi din teritoriul fictiunii numite Ungaria Mare si dupa cele cateva milioane de maghiari instrainati de tara lor prin aceste pierderi de teritorii sunt regrete lipsite de sens. Nu poti sa te plangi ca ti s-a luat ceva ce nu era al tau. Atata vreme cat in acele teritorii maghiarii erau dintotdeauna si sunt si azi o minoritate, iar majoritara este alta etnie, nu mai poate fi vorba de niciun regret, de niciun drept de proprietate unguresc asupra acelor teritorii. Intre oameni seriosi, oameni care au respect pentru regulile jocului, se termina orice disputa!
3. Trezeste 1 Decembrie 1918 amintirea unei Transilvanii administrata de la Budapesta? Nu ma mir. Numai ca pentru felul cum Budapesta a administrat Transilvania, din 1867 pana in 1918, amintirile sunt de natura sa arunce un blam aspru asupra Budapestei, constituind un capitol jenant din istoria maghiarimii. Daca n-ar fi sa amintesc decat strategiile si tertipurile dezonorante incercate pentru a-i maghiariza pe cei de alta etnie!
3. Au cei trei o simpatie speciala pentru maghiari? Nu este un lucru de blamat in vreun fel. Dimpotriva! Numai ca asemenea simpatii trebuie traduse in termeni rationali! A simpatiza azi cu maghiarii inseamna sa-i ajuti sa revina cu picioarele pe pamant, sa nu mai vada in Trianon ziua catastrofei nationale! Nu stiu care este situatia din celelalte teritorii revendicate de iredentismul maghiar, dar pentru Transilvania este sigur un lucru, la care rog sa mediteze fiecare maghiar sau roman ostil zilei de 1 Decembrie: de la 1 Decembrie 1918 si pana in decembrie 1989, populatia de origine maghiara din Romania a crescut numeric, cu un spor demografic mai mare decat al maghiarilor din Ungaria…
4. Sunt comentatori politici la Budapesta conform carora Ungaria este amenintata grav de evolutia demografica a populatiei majoritare. Per total, populatia Ungariei a scazut sub 10 milioane, dar nu numai numarul, ci si procentul de maghiari din Ungaria este in scadere. Ne-maghiarii din Ungaria sunt tot mai multi! Unele voci nu se sfiesc sa traga semnalul de alarma cel mai grav, evocand spectrul extinctiei etnice. Acceptand strict teoretic un asemenea scenariu, cred ca este potrivit sa facem o delimitare: un asemenea scenariu catastrofic poate fi luat in calcul pentru maghiarii din Ungaria, dar nu si pentru cei din Romania. Jucandu-ne cu ipotezele ma pronunt astfel: daca exista vreun pericol de disparitie a maghiarimii din Ungaria, asemenea pericol nu este valabil si pentru maghiarii din Transilvania, care au, conform datelor statistice, toate sansele sa supravietuiasca in conditiile social-politice pe care statul si poporul roman le-a oferit tuturor minoritarilor dupa 1 Decembrie 1918! Cu alte cuvinte, mai clare: pentru maghiari ca entitate pericolul si necazul nu vine de la asa zisa pierdere a Transilvaniei! Transilvania, dupa instalarea administratiei romanesti, a fost un teritoriu al prosperitatii maghiare, al cresterii demografice etc. Nu am datele necesare, dar cred ca daca s-ar face un calcul exact si corect, complex, se va ajunge la concluzia ca Transilvania este spatiul in care maghiarimea a propasit cel mai mult dupa 1918, in comparatie cu maghiarii din alte teritorii!
5. Previziuni sumbre se fac si pentru noi, romanii, pe temeiuri similare cu cele referitoare la unguri. Nu trebuie sa-i iubesti prea tare pe maghiari ca sa-ti dai seama ca primejdiile sunt comune pentru noi si pentru ei. Am spus-o intruna, dinainte de 1990: nu maghiarii sunt pericolul pentru romani si nu noi romanii suntem cei care ameninta viitorul previzibil al maghiarilor. Ci dimpotriva: romanii si maghiarii au adversari comuni si probleme identice de rezolvat. A instaura intre noi un climat de tensiune si adversitate inseamna a da curs scenariului dupa care se poate produce catastrofa care ne da atatea insomnii!
6. Este ziua de 1 Decembrie o zi care nu poate sa nu nasca tensiuni si animozitati intre noi si maghiari? Daca unii asta cred, ii invit, inclusiv si indeosebi pe cei trei preopinenti, sa fie onesti si sa recunoasca ca ziua de 15 martie, ca zi cu atata fast sarbatorita de maghiari, inclusiv de cei din Transilvania, prilejuieste printre romani amintiri mult mai dureroase: amintirea a mii de romani ucisi miseleste in casele lor, nu pe campul de lupta ostaseasca, militara! 1 Decembrie, slava Domnului, nimanui nu evoca amintirea unor maghiari ucisi sau torturati ori batjocoriti de romani!
…Cred ca cele de mai sus sunt suficiente pentru numitii Mircea Vasilescu, Adrian Cioroianu si Liviu Antonesei ca sa-si faca mea culpa. Au fost poftiti in casa si pusi in capul mesei, la TVR 1, iar ei s-au hlizit la gazde cu vorbe necugetate, stricandu-ne petrecerea la cei mai slabi de inger, care le-au dat vreo atentie! Cazul meu…
Dar nu! Nu-mi pare rau ca i-am ascultat cu atentie, o atentie aproape colegiala! Cine n-are prosti, sa si-i cumpere! Ceea ce, din fericire, nu este si cazul nostru! Avem destui! Dar din ineptiile auzite azi de la ei si de la alti comentatori TV, m-am ales cu o solutie de compromis, imaginata ceva mai tarziu, caznind la textul de fata! Le dau dreptate intr-o anumita privinta: da, ne-ar trebui si o zi de bucurie nationala, in conditii meteo care sa permita exuberantei dionisiace sa se dezlantuie ca pe timpuri, acelea mai tracice. Zi care sa nu inlocuiasca ceea ce e de neinlocuit, ziua de 1 Decembrie, ci sa i se adauge. Si nu cred ca ar putea fi zi mai potrivita decat 15 august, care deja este o zi de mare sarbatoare, in mai toate familiile. S-o facem in mod oficial a tuturor romanilor, din motivele pe care le poate gasi si imagina oricine, o multime, incluzand aici si profetia Papei Ioan Paul al II-lea: Romania este gradina Maicii Domnului!…
Ziua de 15 august se leaga deja de ziua de 1 Decembrie, numai ca ne-a scapat sa deslusim acest semn dumnezeiesc: Ceea ce s-a desavarsit intr-o zi de 1 Decembrie a avut inceputul intr-o zi de 15 august, de ziua Sfintei Maria. Caci guvernantii de atunci, in frunte cu familia regala, cu Ferdinand si Maria, ca sa ceara protectia Cerului pentru ce va sa urmeze, au decis intrarea Romaniei in razboi la data de 15 august. 15 August 1916… 1 Decembrie 1918…
Cele doua zile nu pot fi gandite decat impreuna si tot impreuna trebuie sa intre in Calendarul sarbatorilor de peste an ale Romanilor. Impacandu-i astfel pe toti romanii, prosti si destepti laolalta, de-a valma, impartasindu-ne cu totii, fiecare cum poate si cat il duce mintea, din aceleasi bucurii si satisfactii numite valori nationale. Caci avem nevoie si de aceasta Unire, mai mare decat ce Mare! (Ion Coja)PS
Strang mana comentatorului TV care, la sfarsitul emisiunii, a stiut s-o salveze rostind adevarul simplu, de bun simt: Iubirea de Tara nu tine seama de starea vremii… Aferim!
Sursa: Ion Coja
Cum si-au batut joc de Ziua Nationala, la Televiziunea “Nationala”, oamenii lui Plesu si Patriciu in frunte cu rebutul GDS, Cioroianu, VIDEO (Victor Roncea)
Sursa: Victor Roncea
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 27 februarie, 2014 | 1 comentarii | 612 vizualizari | 4 voturi
Art. 30 / (2) Cenzura de orice fel este interzisă. – Constitutia Romaniei Consiliul National al Audiovizualului (CNA) analizeaza maine, intr-o sedinta speciala, cazul cenzurii fara precedent de la TVR, unde directorul interimar Stelian Tanase a intrerupt transmisia emisiunii “Mostenirea Clandestina” pe TVR International, in urma cu aproape 20 de zile, vineri, 7 februarie a.c., […]
Autor: Aciduzzul | 30 octombrie, 2013 | 2 comentarii | 1042 vizualizari | 5 voturi
Dupa cum era usor de anticipat, “eutansia” nu se va termina in Romania odata cu bietii caini maidanezi. Tocmai a inceput eutanasierea copiilor!! Mai precis a fetitelor…Dupa ce tocmai au rezolvat cainii maidanezi, Realitatea TV a trecut acum la sterilizarea si eutanasierea fetitelor de 11 ani! De data asta, cu un mic ajutor din partea […]
Autor: Aciduzzul | 30 octombrie, 2013 | 7 comentarii | 1701 vizualizari | 6 voturi
Nu-i asa ca sunteti copii mari, educati si cu un IQ rezonabil, calitati care nu va mai permit sa credeti in “coincidente”?!! Ce-ati zice daca ati afla ca, exact cu patru zile inainte de “tragedia” Ionut, in plin clocot al scandalului Rosia Montana, baietii si fetele de la PNL discutau(n-o sa ghiciti!) despre cainii maidanezi?!!(FOTO) […]
Autor: Aciduzzul | 17 octombrie, 2013 | 2 comentarii | 358 vizualizari | 2 voturi
UP-DATE IN PROGRESS…
Autor: Aciduzzul | 14 octombrie, 2013 | 9 comentarii | 1586 vizualizari | 9 voturi
Marius Serban Romania a devenit, mai mult ca niciodata, un spatiu suprarealist. Dadaist. Cred ca este, in acest moment, singura tara din lume in care uciderea cu sange rece a copiilor si violul sunt pe deplin accepate, ba chiar incurajate cu blandete, daca avem in vedere lipsa de reactie a concetatenilor nostri fata de aceste […]