Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
“Nu va scoateti tara la licitatie ca pe un mizilic!” – realizatorul documentarului “Wild Carpathia” despre Romania
Aciduzzul | 4 mai, 2012 | 0 comentarii | 136 vizualizari |
(1 voturi )

Fostul prezentator al BBC, in prezent realizator de programe pentru Travel Channel, a explicat pentru “Romania Libera” cum poate fi salvata si cum poate fi exploatata turistic “ultima zona salbatica a Europei”. Documentarul “Wild Carpathia” realizat de Charlie Ottley prezinta zona muntilor Carpati si padurile seculare ale Transilvaniei, obiceiurile si traditiile dar si ocupatiile ancestrale ale taranilor. In finalul peliculei, Ottley il are ca invitat pe Printul Charles pe care il prezinta drept un “admirator devotat” al Transilvaniei. Documentarul s-a bucurat de un succes enorm, fiind tradus in 20 de limbi si difuzat in 120 de tari.

Romania Libera: Cum ati hotarat sa vizitati Romania?

Charlie Ottley: Am auzit de amenintarea care planeaza asupra a tot ceea ce zona Carpatilor a pastrat salbatic in ea. Drept urmare, am decis sa fac ceva pentru ca oamenii sa constientizeze acest pericol.

RL: De ce alte locuri din lume v-a reamintit Transilvania?

CO: Nu am vazut nicaieri in lume un loc similar cu Transilvania. Sunt, intr-adevar, multe locuri unde traiul asigurat din productia proprie (din propria gospodarie si aici ma refer la carne, legume, fructe) este destul de raspandit. insa, aceasta regiune din Carpati reprezinta singurul loc din intreaga Europa unde se mai intampla asta.

RL: Care sunt pericolele care ameninta regiunea?

CO: Defrisarile datorate marilor afaceri si constructiilor facute ilegal. Procesul de restituire a padurilor s-a facut adesea in favoarea unor oameni care nu pun pret de mostenirea culturala a acestei zone (ma refer la salbaticia ei si la faptul ca nu a fost alterata), ci doar pe semnificatia ei comerciala urmarind sa produca cherestea. Asta inseamna ca ei, in mod normal, vor cauta sa exploateze aceasta regiune. Apoi, exista mari companii miniere care vor sa exploateze resursele naturale fara sa le pese de mediul inconjurator. Dorinta de modernizare a condus spre introducerea unor tehnici agricole intensive de exploatare a pamantului incurajandu-se monocultura si periclitand ecosistemul. Dezvoltarea iresponsabila a dus la aparitia unor atractii turistice ridicole precum centre pentru ski care nu functioneaza corespunzator. S-au construit noi drumuri exact in caile naturale de deplasare a animalelor si care, astfel, le ameninta supravietuirea.

RL: Cum poate deveni zona o atractie turistica fara a-si pierde din autenticitate?

CO: Uitati-va la “Yellowstone Park” si cat de mutl profit genereaza de pe urma turistilor. De ce nu creati un Parc Natural al Carpatilor pentru ca aceasta comoara ancestrala sa poata fi vizitata de oamenii din intreaga lume? Puteti avea tot ceea ce va trebuie: locuri amenajate in natura de unde poti vedea ursi si lupi, case traditionale care pot oferi locuri de cazare, unele dintre cele mai bune zone pentru organizarea de trasee montane, catarari din intreaga lume, turism de aventura, calarie, turism istoric, vizite la vechile ruine dacice, ape termale, pescuit, curse de biciclete prin munti sau cu barcile prin ape repezi, mancare proaspatata si sanatoasa produsa in gospodariile oamenilor, vin. E datoria Romaniei, ca natie, sa inteleaga ce diamant fara cusur are in mainile sale inainte de a-l scoate la licitatie ca pe un mizilic.

RL: Printul Charles v-a recunoscut faptul ca se trage din Vlad tepes…

CO: Printul Charles este un sustinator devotat al Transilvaniei si are o dragoste adanca si o conexiune aparte cu acest peisaj. Faptul ca a folosit in discursul sau relatia cu Vlad tepes a fost un gest de bunatate fata de noi, stiind ca asta ar aduce mai multa publicitate zonei si mesajul va ajunge catre un public mai raspandit. Asta nu inseamna ca nu este ruda indepartata cu Vlad Tepes.

RL: Care ar trebui sa fie rolul taranilor si a satului intr-o Romanie urbana?

CO: in afara faptului ca pastreaza o mostenire culturala si istorica extraordinara, aceste sate mentin viu ecosistemul si biodiversitatea in care ele insele infloresc. Din aceste motive si pentru ca mentin nealteral mediul inconjurator, locuitorii acestor sate ar trebui sprijiniti. O modalitate de a o face este crearea mai multor parcuri nationale care sa incorporeze aceste zone si prin care sa se incurajeze ecoturismul ca o modalitate de a avea un venit in plus.

RL: Credeti ca oamenii pe care i-ati intalnit s-ar putea adapta in alta parte?

CO: Oamenii sunt la fel pretutindeni. Traditiile si credintele lor pot varia, dar natura umana este esential universala. Oamenii din Transilvania se pot adapta la fel de usor precum un nativ american sau un locuitor al unui trib african, un londonez sau un norvegian in oricare alta parte a lumii sau in oricare alta cultura. E drept ar trebui sa se stinga cateva generatii dar ei se vor adapta, in final, din necesitate.

RL: Va imaginati Transilvania peste zece ani…

CO: in ritmul actual de modernizare, multe dintre aceste peisaje nealterate vor disparea si aceeasi soarta o vor avea padurile virgine. Pentru a va lamuri despre ceea ce vorbesc uitati-va la ce s-a intamplat in Elvetia si Scotia.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 426 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 135 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 129 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics