Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
noiembrie 21, 2017, 9:17 pm
Senin
Senin
5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 80%
Vânt: 0 km/h V
Răsarit: 7:20 am
Apus: 4:43 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Lucruri de stiut
Ce gasim in sunca presata, pateuri, pastrama si cotlet de porc? – Ghe. Mencinicopschi
Aciduzzul | 29 ianuarie, 2011 | 1 comentarii | 767 vizualizari |
(4 voturi )

Sunca presata, pastrama si cotletul de porc sunt mai putin prelucrate sau pot sa contina si ele ingrediente nocive?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Proportiile de carne difera in functie de reteta. Sunca taraneasca contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) – proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare. Apoi, compozitia se pune in forme metalice care se tin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dupa racire, formele se ambaleaza in pungi de plastic, in vid.

Pastrama de porc contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust. Carnea sta in sos timp de trei pana la cinci zile, apoi se scoate si se leaga cu sfoara. Se injecteaza cu o solutie de saramura de 20-40%, apoi se ambaleaza in pungi de plastic, in vid. Afumarea se face cu fum lichid, care contine cele mai cancerigene hidrocarburi – cele policiclice aromate.

Cotletul de porc contine: cotlet de porc, un strat de slanina de 0,5–1 centimetri. Carnea, taiata suvite, se injecteaza cu saramura 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o masina speciala cu ac. Se pune apoi intr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper si coriandru, unde se lasa timp de mai multe ore. in sos se mai adauga antioxidanti, potentiatori de gust. Se lasa sase zile la rece, apoi se afuma industrial. 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica, care este foarte grava. Afectiunea reprezinta una dintre primele cinci cauze de deces in Vest. Se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.

Pateurile ce ingrediente contin? Dar cele vegetale?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Pate-ul este un preparat culinar de consistenta cremoasa obtinut in casa sau industrial, din diverse ingrediente, cum ar fi: carne de porc, de vita, de peste (ton), sunca, ficat, unt, smantana, condimente, sare, aditivi alimentari, arome. Cel mai renumit este „pate de foie gras“ obtinut din ficatul de gasca sau rata special crescute in acest scop. Ficatul obtinut de la aceste gaste sau rate este hipertrofiat si infiltrat cu grasime (steatoza hepatica). Acest ficat este transformat in pasta prin amestecare cu unt, lapte, uneori cu ciuperci rare si foarte scumpe (trufe). Acest „pate foie gras“ se consuma de obicei uns pe paine prajita, ca aperitiv, pretul lui fiind insa prohibitiv.

Pate-urile industriale fabricate astazi sunt foarte deosebite de pate-ul ultrafin foie gras de gasca sau rata. Iata o compozitie tipica a unui pate industrial: ficat de pasare 20%, apa, carne de pasare, ulei vegetal nehidrogenat, proteina vegetala din soia, amidon din porumb, sare iodata, condimente, amidon din grau, extract din condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfati E 452), sirop de glucoza, emulgatori (esterii glicerici ai acidului citric E-472), agenti de ingrosare (guma guar E-412, guma xantan E-415), antioxidanti (acid citric E-330), ascorbat de sodiu E-301), potentiator de aroma (monoglutamat de sodiu E-621), colorant (carmin E-120), conservant (nitrit de sodiu E-250). Contine alergenii: soia, gluten, mustar.

Pe piata exista si variante de post, pate-uri vegetale care, din pacate reproduc compozitia celor din ficat-carne, continand: apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfati E-452), emulgatori (saturi ale acizilor grasi E-470, s.a.), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentiator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), faina de roscova (E-410), coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120), extract de paprika.

Contin alergeni de tipul: gluten, telina, mustar, soia.

Material preluat din volumul “Si noi ce mai mancam?” scris de Gheorghe Menicicopschi, Ed. Coreus 2010.

Sursa: Mame pentru mame

One comment

  • Stef
    februarie 7, 2011

    Hm … am citit in mai multe surse, inclusiv dl Mencinicopschi intr-un articol, ca margarina nu mai contine ulei vegetal hidrogenat sau contine hidrogenate deoarece procesul s-a modernizat si se numeste interesterificare parca. Atunci de ce zice chestia asta intr-o carte din 2010? Ori nu are informatia actualizata, ori nu s-a lamurit nici dansul, ceea ce mi se pare grav, in oricare dintre situatii.

      (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 2 voturi

Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 356 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 166 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 0 voturi

Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2014 | 4 comentarii | 585 vizualizari | 4 voturi

Traficul de catei nevinovati pe bani publici se pare ca este profitabil. Pentru cei care nu vad inca legatura dintre afacerea Dogtown(de vreo 100 de mil. euro, cu ramificatii in Cipru, potrivit gurilor rele) si primarul Sorin Oprescu, iata inca un mic argumet. Directorul Dogtown, Florian Fugasin, fost PR la Porsche Romania (adica cu referinte […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2017 © BadPolitics