Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editoriale / Opinii
Corneliu Vlad: China, ca miracol
Aciduzzul | 20 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 217 vizualizari |
(1 voturi )

Corneliu Vlad
China cu cei 1,3 miliarde de locuitori ai sai, adica o cincime din populatia globului, are o noua conducere suprema, pentru zece ani. Liderul nr. 1 Xi Jinping si ceilalti sase membri ai instantei superioare a partidului comunist dispun nu numai de cel mai numeros popor al lumii, dar si de cel mai mare depozit de dolari US din lume, de arma nucleara si de o economie care a avut cresteri neintrerupte de peste zece la suta din 1978 si pana acum, in momente de criza. Primenirea conducerii la varf de la Beijing urmeaza un ritual maiestuos, lent, tinand parca o traditie multimilenara, care nu are nimic comun cu sistemul electoral si scrutinul din democratiile – sa le zicem – clasice.

Cine va fi urmatorul lider “se aude” mai intai neoficial, congresul partidului din toamna il alege secretar general, iar peste alte cateva luni, sesiunea parlamentului il alege si presedinte al Republicii. Iar liderul ce preda aceste doua parghii ale conducerii ramane in continuare activ si influent in sferele cele mai inalte ale puterii, ca presedinte al Comisiei militare centrale.

Fiecare noua generatie de lideri de dupa 1949, anul proclamarii R. P.Chineze, isi pune amprenta specifica pe devenirea tarii: mai novatoare sau mai conservatoare, mai concentrata pe constructia interna sau mai deschisa spre lume, cu accente pe patriotism sau internationalism, cu strategii dure sau soft.

Dupa acum legendarul Mao Zedong, care a lasat o mostenire complexa pana la paroxism, in care se inscriu si experientele tragice ale “marsului cel lung” si “revolutiei culturale”, Deng Xiaoping a impus principiul “si experti, si rosii”, apoi celebrul “nu conteaza culoarea pisicii, important e sa prinda soareci” si, in sfarsit, strategia” revolutiei reformatoare” si “cele patru modernizari” (in agricultura, industrie, universitati, armata).

Astazi, formularile sunt si mai directe, cum este cea a unui analist american: “Secretul succesului in China este sa-ti demonstrezi dibacia manageriala fara sa creezi probleme partidului”.

In deceniu leadershipului Hu Jintao, care se incheie acum, China a urcat de pe locul al saselea pe locul al doilea ca putere economica mondiala, iar venitul pe locuitor s-a dublat. Mai spectaculos insa este, desigur, faptul ca, spre deosebire de euroasiaticii sovietizati si est-europenii prinsi in orbita Moscovei, chinezii gestioneaza mult mai prudent tranzitia catre economie de piata si lasa, cel putin deocamdata, libertatea intr-un plan subaltern.

Saltul uimitor al economiei chineze nu pune in cauza stabilitatea sistemului sociopolitic chinez. Probleme tot mai multe si mai serioase apar, desigur, si ele sunt recunoscute oficial si public: de la coruptie la supraincalzirea economiei si de la imbatranirea populatiei la decalajele economice si sociale tot mai mari intre familii, intre regiuni.

“Economia chineza a cunoscut in ultimii trei zeci de ani o dezvoltare extraordinara si acest succes exceptional nu poate fi descris altfel decat folosind cuvantul miracol”, scrie Justin Yifu Lin, vicepresedinte –director al Bancii Mondiale in” Ziarul poporului” de la Beijing.

De-a lungul istoriei, pe mari intinderi continentale, intre desertul Gobi si podisul Tibet, evolueaza o realitate pe care, de la Marco Polo incoace, pentru ca nu ne-o prea putem lamuri, o numim miracol. Miracol este si Zidul chinezesc, cea mai lunga constructie de pe Terra, dar inaintea lui miracol este insusi statul chinez, singurul imperiu care dainuie de milenii in istoria universala, acum ca superputere politica, economica, militara.

Miracol chinez este astazi convertirea utopiei solare, dar realitate sumbra, a comunismului in economie de piata de un surprinzator dinamism. Experimentul comunism capitalist sau capitalism comunist al Chinei de azi este si miracol, si aventura, dar mai ales performanta fara precedent. invataminte, pentru Romania, de aici? Din pacate, nu, e prea tarziu.

Noi nu mai putem trece de la “socialism real”, atat cat a fost el, cu bune si cu rele, la capitalism, pentru simplul motiv ca mai intai am distrus cu celeritate acel socialism. in China, izbanzile, ca si esecurile, se aseaza precum caramizile in constructia numita Istorie nationala.

Sursa: Curentul/ Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi

Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 0 voturi

Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]

Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi

Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics