Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 5, 2020, 8:37 am
Soare
Soare
19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 77%
Vânt: 7 km/h ENE
Răsarit: 6:07 am
Apus: 8:35 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
Cum l-a promovat Ceausescu pe cel care avea sa-i devina calau
Aciduzzul | 30 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 235 vizualizari |
(1 voturi )

Ion Iliescu e „un tovaras bun“, a zis Ceausescu, in 1965, despre cel care avea sa-l trimita in fata plutonului de executie dupa un simulacru de proces. „Iliescu e un baiat foarte bun“, a garantat si Maurer pentru cel care avea sa-l dea afara din casa. La sedinta Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman din 1 aprilie 1965, prima „imbunatatire” facuta de Nicolae Ceausescu „in legatura cu numiri in functii” a fost Ion Iliescu. Acesta urca din functia de sef al sectiei invatamant si sanatate din Directia de Propaganda si Cultura in cea de sef al Sectiei Propaganda si Agitatie a CC al PCR. Ceausescu si-a sustinut propunerea, conform stenogramei sedintei, amintindu-le celorlalti ca Iliescu a fost secretar la Uniunea Ascociatiilor Studentilor din Romania.

Presimtindu-i protejatului un stralucit viitor, Leonte Rautu pluseaza, prezentandu-l ca fost decan la Politehnica. „Este un tovaras bun”, intareste Ceausescu, fara a-l contrazice pe Rautu. „Iliescu e un baiat foarte bun”, a adaugat si Maurer. Dupa acesti sustinatori, ceilalti nu mai aveau ce sa comenteze. Acordul a fost unanim.

La Congresul al IX-lea al partidului, portile puterii i s-au deschis si mai larg fostului companion al Lenutei Petrescu in drumurile spre lagarul din Tg.-Jiu, unde Ceausescu fusese inchis intre anii 1941 si 1944. Ion Iliescu a devenit membru supleant al CC si membru plin la congresul urmator.

Intre cele doua congrese, la 9 decembrie 1967, a fost desemnat prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele Tineretului.

ILIESCU SI „HULIGANII” DIN ’68

Oricar ar parea de paradoxal pentru mitul disidentei lui Ion Iliescu si evidenta sa charisma supravalorizata post-Ceausescu, demnitarul nascut la Oltenita se manifestase in anii ’60 nebanuit de „stangist”. Probabil ca tocmai aceasta pozitionare i-a adus, in martie 1971, promovarea in postul de secretar al CC al PCR cu propaganda. Prezentam doua exemple revelatoare pentru prestatia lui Ion Iliescu din aceasta perioada, consemnata de stenogramele din arhive.

A doua zi de Craciun, in 1968, liderul tineretului comunist a convocat Biroul CC al UTC. Motivul? in noaptea precedenta avusese loc, dupa expresia lui Iliescu, „o manifestare huliganica la care au luat parte cateva sute de studenti”. Din naratiunea lui reiese ca, dupa inchiderea clubului Politehnicii, studentii au plecat spre caminele din Grozavesti. „Actiunea a luat caracter huliganic” in fata caminului de fete.

Ar fi ramas o „golanie studenteasca”, zice Iliescu, folosind acelasi cuvant-cheie din stilul comunicarii sale, daca n-ar fi preluat comanda „o serie de elemente pacatoase”. Au facut „scandal cu trompeta, cu hartii aprinse si apoi au parcurs tot centrul orasului, de la orele 2 la 5 dimineata, prin Piata Romana, Gara de Nord”. Asa a „degenerat” colindul.

In plus, „cetateanca” Anca Sincai a strigat „libertate, libertate pentru studenti”. Iar tinerii au oprit tramvaie si troleibuze, au aruncat cu hartii aprinse, au scos cosurile stradale de gunoi si au strigat „Veniti cu noi!”

Aceasta a fost descrierea facuta de Ion Iliescu imediat dupa eveniment.

„RIPOSTA MAI ENERGICA!”

„Cultivam traditii ale poporului, dar de ce in ajunul Craciunului?”, a concluzionat, retoric, seful tineretului comunist in anul de gratie 1968. si a propus, pe loc, destituirea conducerii ziarelor „Amfiteatru” si „Scinteia tineretului”.

Desi aceste publicatii ale tineretului studios n-au fost in vreun fel direct implicate, decizia a fost un dur avertisment „factorilor educativi” ce includeau, pe-atunci, si presa. „Riposta mai energica pentru a creste combativitatea!”, a clamat Iliescu, si „masuri mai ferme pentru tinuta generala a tinerilor, impotriva cazurilor de betii, de tineri care isi pierd vremea prin carciumi intr-o atmosfera morbida, nesanatoasa”. O riposta dura, determinata exclusiv de presiuni superioare, ai putea crede judecand exclusiv dupa stenograme acelei sedinte.

Au fost atunci si condamnari. Iar manifestatia din noaptea de Craciun a anului 1968 a fost prezentata uneori, in postcomunism, ca o revolutie avant la lettre.

MAI ATEU DECAT CEAUSESCU

Doua luni mai tarziu, in atitudinea fata de religie, Iliescu se manifesta insa, de fata cu Ceausescu, mai „incuiat”, mai dur si mai incoerent decat acesta.

Iata o mostra din discursul viitorului lider postcomunist al Romaniei: „Am avut o discutie, chiar in cadrul familiei mele, cu oameni mai simpli, membri de partid cinstiti si devotati dar organizeaza botezuri, nunti cu popi si ii intreb de ce fac asa ceva la care ei imi spun ca acum nu se mai pun problemele chiar asa, daca tovarasul Ceausescu se intalneste cu prelati externi. Deci oamenii intrepreteaza in mod gresit aceste lucruri. Trebuie sa vedem si ce scriu revistele literare, in care gasesti creatii cu nuante mistice. Trebuie sa manifestam mai multa exigenta fata de asemenea fenomene si care pot avea o anumita influenta asupra oamenilor”.

Si iata ce spune Ceausescu, in concluziile dezbaterii: „Eu prefer pe membrul de partid care se duce la biserica dar care este disciplinat in munca, ordonat si isi indeplineste obligatiile decat pe cel care nu se duce la biserica dar introduce dezordinea, indisciplina, haosul in societate. Asa trebuie privite lucrurile”. ;

3.000 de studenti „huligani”

In aceeasi sedinta din 1 aprilie 1965, deodata cu Iliescu, a fost promovat si Cornel Onescu. Din functia de fost sef al Sectiei Cadre al CC al PMR, a trecut la cea de ministru de Interne, in locul lui Alexandru Draghici.

Cariera fostului tipograf Onescu a inregistrat anumite simetrii cu cea a lui Iliescu. si acesta facuse studii la Moscova (scoala Superioara de partid de pe langa CC al PCUS) si a ramas, ca si Iliescu, membru al CC pana in 1984. Amandoi au fost trimisi, la inceputul anilor ’70, la conducerea unor judetene de partid. Ca „sa invete ceva”, asa cum vrusese Dej sa procedeze, inainte de moarte, cu Nicolae Ceausescu.

Maurer a sustinut si candidatura lui Onescu. Pentru a fi ministru de Interne, spune Maurer, trebuie „judecata buna pentru a aplica ceea ce i s-a spus sa faca rational, logic, in spiritul in care a primit instructiunea respectiva”.

S-a aratat si acesta insa mai catolic decat Papa, dupa cum rezulta din discutiile Plenarei CC al PCR din vara lui 1967. La aprecierea lui Onescu, bunaoara, ca „fenomenul huliganismului a luat amploare” in centrele urbane, Ceausescu ii reteaza expozeul. „in orice caz, studentii aceia care i-ati tuns in Bucuresti nu erau huligani”, spune liderul partidului.

Si i-a lamurit pe cei prezenti ca 3.000 de studenti fusesera tunsi si barbieriti fortat de Securitate. si „nu faceau parte din lupta impotriva huliganismului”, l-a acoperit atunci de ridicol pe ministrul de Interne tocmai Ceausescu.

Se pare ca, de 1 aprilie 1965, promovandu-i pe protejatii sai Ion Iliescu si Cornel Onescu, Nicolae Ceausescu s-a pacalit singur.

„Rasplata” lui Ion Iliescu pentru sustinatorii sai

Ajuns la putere in „focul” evenimentelor din decembrie 1989, Ion Iliescu si-a pedepsit fostii tovarasi care-l sustinusera sa ajunga in elita partidului comunist. Nicolae Ceausescu a fost executat in ziua de Craciun a anului 1989, alaturi de sotia sa, Elena. Iar Ion-Gheorghe Maurer a fost evacuat din resedinta de pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti. Mai mult, regimul fostului sau protejat i-a „ajustat” si pensia.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2019 | 0 comentarii | 144 vizualizari | 0 voturi

Sorina Hanea Sa va zic de ce alegerile de maine, cel putin pentru mine, nu conteaza fiindca oferta electorala este sub asteptari. Participa doar cine trebuie, pe locuri eligibile, doar “alesii”, de catre SRI sau SIE (nu pot sa nu-l citez din nou pe Prostanacu’ Geoana care a grait apoteotic: “Nici noi nu mai stim […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 336 vizualizari | 3 voturi

Terenurile de fotbal in panta, punctele de informare si documentare in paduri, bazinele olimpice la tara, unde au mai ramas doar batranii, vile pentru politrucii locali, toate realizate cu fonduri europene sunt nimic pe langa realizarea unui primar din judetul Arges din partea Partidului National Liberal. Mihai Catalin Manta, primar in comuna Albesti de Muscel, […]

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 540 vizualizari | 3 voturi

Caricaturile subumane scoase din joben la aceste alegeri locale arata cat se poate de clar ca gruparile de crima organizata de sorginte bolsevica sunt complet compromise. Si, totusi, se pune intrebarea legitima, pentru cei care au curaj sa mearga la vot – pe cine votam? Sau, si mai clar, pe cine alegem intre primii doi […]

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 519 vizualizari | 2 voturi

Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics