Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 25, 2020, 12:40 pm
Soare
Soare
24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 53%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 7:06 am
Apus: 7:07 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Despre pupincurismul românesc (2)
Aciduzzul | 13 august, 2013 | 0 comentarii | 316 vizualizari |
(4 voturi )

Continuăm serialul despre mâncătorii de rahat parfumat din fundurile României. Nici M.S.R. Ferdinand I nu a scăpat de porţia limbilor care să-l ferească de eventualele afecţiuni rectale. Chiar dacă a domnit mai puţin decât unchiul său, Carol I, al 2-lea rege al plaiurilor româneşti s-a “bucurat” din plin de măiastra pupincureală mioritică. “Loialul” şi “Reîntregitorul” neamului, au fost prea puţine, întotdeauna este loc de mai mult. Mult mai mult… Probabil că avalanşa de limbi dezlănţuită peste fundul său, a avut un anumit rol în declanşarea şi agravarea bolii sale, Ferdinand I murind în 1927 de cancer la colon. Vom începe cu un fragment dintr-o poezie jenantă “ca calitate”, apărută într-o publicaţie religioasă din Caransebeş:

“Făt frumos în zori s’arată —
Pleacă capu ‘ncetinel —
Mai frumos ca altă dată
Sub coroana de oţel.
Muntă mare şi aleasă
Se întinde pe câmpii,
România e Mireasă,
Mire-i Ferdinand întii.”
(V. P. Pataşanu, Foaia Diecezană, 02.10.1922)

Nici presa nu-şi uită limbile în sertarele redacţiilor: „Până ieri, România a avut un rege, de azi românii au un Împărat: adevărul acesta a năvălit ca o făgăduinţă de mult visată în toate sufletetele româneşti de la Tisa până la Mare. (…) Azi, Ferdinand I este suveranul popular, nu fiindcă a alergat după dragostea poporului român, ci fiindcă românii îl privesc şi recunosc în fapta lui pe Omul care de mult, de veacuri, se arată în visurile naţionale cu spada în mână, ca un archanghel al Mîntuirei neamului”. (Emil Fagure, Adevărul, 16.08.1916)

“Aşadar acum lipseau de aici alţi sfetnici. Şi în locul lor gol, Regele Ferdinand a privit cu o tristã mustrare. Nu ştiuse cã şi în potirul biruinţei şi al pãcii se poate afla o drojdie atât de amarã. O afla acum şi a îndreptat ochii aiurea. Din nou, poporul cel mult şi credincios se afla acolo, în straiele sale albe. Din nou îşi arãta sufletul curat. Şi din nou oştirea era de faţã. Ţãranii sãi şi oştenii sãi l-au mângâiat de aceea lipsã. Venise sã-i se închine neamul cel adevãrat, nestrãmutat din veac. De mult ştia cã Ţara e aceasta. Şi, pe nesimţite, a întors spatele locului gol, ca sã fie numai cu norodul apropiat de inima sa. Clopotele bisericii domnesti sunau lin cãtre cer. Prãznuirea s-a încins dupã datina veacurilor.” (Cezar Petrescu)

Nu putea lipsi o mostră din rândul politicienilor. Îl neglijăm de data aceasta pe N. Iorga, care îşi continuă elucubraţiile pupincuriste şi în jurul noului poponeţ regal, şi-l vom cita pe fruntaşul conservator Nicolae Filipescu: “Eşti trimisul lui Dumnezeu ca să împlineşti visul unui neam. Vei fi cel mai mare voievod ţării împodobindu-te cu titlurile lui Mihai Viteazu: Domn al întreg Ardealului, al Ţării Româneşti şi al Moldovei, şi aducând pe deasupra strălucirea purpurei regale, sau răpus în cel mai suprem avânt de vitejie al neamului vei fi totuşi sfinţit ca erou naţional.” (15.02.1915)

Profesorul V. D. Păun îl descrie foarte “echilibrat” pe regele Ferdinand I într-o lucrare: „minte cumpănită, vorbă măsurată, precisă, judecată clară, înţelege lucrurile dintr-o dată şi întrebuinţează vorba numai atunci când ar avea ceva de spus bine gândit. Blajin cu toată lumea, prieten de temei. Numai într-un singur punct A.S.R. este neînduplecat, anume când este vorba să-şi facă datoria. Sub niciun cuvânt de scuză nu şi-ar lăsa-o pe ziua de mâine”. (“Ferdinand de Hohenzollern Principele României. Schiţă biografică”, V. D. Păun, Profesor la Liceul Sântul Sava, 1889).

Îl completează profesorul Gheorghe Noaghea dela liceul „Traian Doda” din Caransebeş:

“Precum tot creştinul adevărat se bucură nespus de mult de învierea Domnului nostru Isus Hristos, care ne-a scăpat de robia morţii şi a iadului, tot aşa se bucură acum tot Românul, tot cetăţeanul României, de încoronarea iubiţilor noştri Suverani, care e chezăşia fericirei noastre şi a fiilor, nepoţilor şl strănepoţilor noştri în ţara liberă, mândră şi frumoasă, care e România mare, fericire care va ţine până la sfârşitul lumii…Acum se încununează cu cinste şi cu mărire Regele nostru Ferdinand I, care a dat moşiile Coroanei şi pe ale sale personale ţăranilor spre fericirea lor şi a familiei lor, care a dat împroprietărirea, care a condus armata sa vitează din biruinţă în biruinţă, înfruntând pe front alăturea de ostaşii noştri iubiţi toate primejdiile, ostenelile şi privaţiunile.”

Încheiem acest capitol, despre perioada regelui Ferdinand I, cu un exemplu recent. Pe blogul principelui Radu, valurile greţoase ale pupincurismului se izbesc cu putere în fundurile regale:

“An cu an curge torentul timpului, de când, pe 20 iulie 1927, fruntea liniştită a Regelui Ferdinand I al României s-a îngemănat cu fruntea veşniciei… Suveranii României au simţit dintotdeauna dragostea poporului român crescând pe măsură ce anii lor de domnie se revărsau în vadurile istoriei, fără să împingă ura şi paroxismul, ca să-şi netezească drumul cu umbra disperării şi renunţării la luptă a neamului ţării sale…Împietresc vorbele cele urcate deasupra şoaptei de dincolo de lespedea de peste el, astăzi, aproape de asfinţitul unui veac. Şoaptele acestea spun despre fapte, încet şi adevărat. Vorbele tari de azi, nu triumfă cât ale blândului Rege, al cărui gând a fost o împărtăşire a simţurilor româneşti, fără a avea în spinarea cuvintelor încălecate de interese, ură, incultură, minciună, trădare…În lacrima vărsată amintirii Regelui Loial, Regelui Reîntregirii, Ferdinand I al României, se înmulţesc lacrimile aşteptării neamului românesc de a trăi iarăşi într-o ţară cârmuită de urmaşii luminoşi ai marelui Rege…” (Aurel V. Zgheran – 25.07.2013 – princeradublog.ro)
Va urma

Sursa: Istoria Incomoda

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 45 vizualizari | 4 voturi

Se pare ca, dupa migratia in masa a baronilor si baronasilor PSD catre PNL, partidul din urma a prins din zbor si cateva dintre obiceiurile primului. Asa se face ca, primarul PNL dintr-o comuna obscura din judetul Arges, Albestii de Muscel, Mihai Catalin Manta, s-a gandit sa-si asigure un nou mandat printr-o metoda sigura, validata […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 408 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 293 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics