Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
noiembrie 29, 2020, 12:33 am
Ceaţă
Ceaţă
0°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h NE
Răsarit: 7:29 am
Apus: 4:38 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Deutsche Welle: Lovitura de stat din Romania seamana cu cea din Egipt
Aciduzzul | 28 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 111 vizualizari |
(2 voturi )

Craciunul si anul nou sunt, prin traditie, ocazii bune de meditatie, bilant si prefigurare a viitorului. In 2012 s-au inregistrat grave reculuri ale democratiei in Romania si nu doar. Ce ne asteapta de acum incolo? Din unghiul ultimelor 12 luni, viitorul nu mi se pare prilej de exuberanta. Recapituland evenimentele politice ale anului 2012, si indeosebi rasturnarile electorale, cu succesele stangii in Franta si in SUA, a USL in Romania si a islamistilor in tarile cuprinse, in 2011, de febra revolutiilor arabe, nu vad ce anume ar putea alimenta optimismul. Extrem de ingrijoratoare par, in special, pe langa continuarea masacrului sirian, gravele reculuri democratice asa cum s-au oglindit ele in evenimentele din Romania si Egipt, tari de interes strategic pentru aliantele occidentale din care au facut sau mai fac parte.

In ambele tari principiile statului de drept, cu tot cu presa si justitii independente, aflate la adapost de ingerinte politice, au suferit un esec serios.

In Romania, din pricina loviturii de stat din vara acestui an. In Egipt, din cauza capacitatii fortelor islamiste de a impune o constitutie fundamentalista care va pune probabil pe butuci statul de drept si democratia.

Un cititor din SUA mi-a replicat recent la un articol pe care l-am semnat pe acest subiect, reliefand ca „Egiptul trece azi prin ceea ce a trecut Iranul in 1978-1979: O patura subtire de ‘telectuali pro-occidentali s-a sinucis cu abnegatie, rasturnand regimul autoritar al sahului. Care regim (asemeni celui al lui Mubarak) avea, desigur, nenumarate defecte si lipsuri, dar era fara nici o indoiala de preferat islamismului feroce.

Corespondentul nostru imi mai scrie: “Atat sahul cat si Mubarak erau niste tirani, daca e sa-i judecam dupa canoanele democratiei vestice. Insa ambele dictaturi au aparat in mod consecvent si indarjit firavele varfuri civilizate ale societatilor lor. Le-au aparat cum au putut de furia turbata a propriilor popoare scufundate intr-un ev mediu intunecat. In plus, ambele regimuri au fost mereu pro-occidentale si au facut eforturi sincere de luminare si ridicare a propriilor popoare”.

Interesant, mai subliniaza cititorul nostru, “e faptul ca atat in Egipt cat si in Iran revolta impotriva tiranului civilizator a fost inceputa tocmai de cei pe care acesta se straduia sa-i protejeze. De fiecare data barbosii isterici si furibunzi apar pe scena ceva mai tarziu doar pentru a confisca cu gratie (si aproape fara efort) “revolutia”. In ambele cazuri Occidentul a aplaudat cu o bucurie senila instaurarea raului cel mare, lichidarea necrutatoare a propriilor aliati si instaurarea tiraniei intunecate si brutale a mulahilor cu creierasii cat nuca…”

Nu pot decat sa fiu, in esenta, de acord cu majoritatea acestor observatii. Inclusiv cu uimirea, materializata in intrebarea: „oare e atat de greu sa inveti din lectiile trecutului?!”

E, in mod evident, destul de greu. Ma despart de interlocutorul meu intre altele in aprecierea caracterului, in opinia mea sinistru, al oricarei dictaturi, oricat de “luminate”. Ma mai despart radical de el si in evaluarea gradului de inteligenta al fortelor care au profitat de asa-zisa “primavara araba”, confiscand revolutia si sperantele de libertate si democratie spre a le converti intr-o fioros de glaciala iarna islamista.

E vadit ca aceste forte s-au pregatit indelung si n-au ratat accesul la carma odata ce li s-a oferit ocazia. Fratiile musulmane si alte grupari islamiste radicale au fost de altfel singurele formatiuni dispunand de o organizare demna de a fi luata in seama.

Si in aceasta privinta occidentul a dormit in post, omitand sa ia in serios pericolele si sa lucreze in vederea crearii unor structuri apte sa preia puterea dupa prabusirea tiraniilor „luminate” de la Cairo si Tunis, ori a dictaturii pompieristice a lui Gaddafi, in Libia.

Erori grave s-au comis si in abordarea problemelor romanesti. Prea putini analisti apuseni au prevazut evenimentele din cursul verii, prea putini politicieni occidentali au recunoscut din vreme riscurile planand asupra democratiei dambovitene.

A revenit Comisiei de la Venetia trista sarcina sa constate, tardiv, dupa alegerile din decembrie 2012, comiterea in serie a unor grave incalcari constitutionale, care ar fi fost, in fapt, previzibile. In context, occidentalii ar fi trebuit sa se alarmeze si sa treaca la fapte din vremea guvernului Tariceanu care, dupa aderarea la UE, si-a tradat promisiunile electorale, punand capat reformelor.

Din pacate nici NATO nici UE nu dispun nici de vointa suficienta si nici de mecanismele necesare depistarii din vreme si rectificarii unor derapaje anti-democratice de felul celor care au avut loc in Ungaria si Romania.

La acest capitol, ambele aliante, care nu sunt doar coalitii strategice, economice si militare, ci si, esentialmente, comunitati de valori, tatoneaza si nu si-au gasit inca formula optima de a replica antidemocratilor.

Ambele aliante au carente si restante dureroase care le-ar putea afecta serios credibilitatea si integritatea. N-ar fi exclus sa le distruga in cazul in care nu le vor elimina rapid. Dar e greu de crezut ca vor putea veni de hac in 2013 unei crize care, departe de a fi doar una economica, a devenit de mult, pentru a parafraza titlul unei carti semnate de Ralf Dahrendorf, si una a democratiei.

Sursa: Deutsche Welle

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 33 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere interzicerea TOTALA si IMEDIATA a vanatorii pentru toate speciile de pasari si mamifere, pe intreg teritoriul Romaniei. In acelasi timp vrem reanalizarea tuturor permiselor de port de arma de vanatoare si inasprirea controlului psihologic pentru posesorii de astfel de arme, care, oricum nu le […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 75 vizualizari | 4 voturi

Romania este condusa de satanisti insetati de sange si crima! Urmasii bolsevicilor care au inecat tara in sange in anii ’50 au recidivat dupa 2000 recurgand acum la uciderea ritualica si simbolica a cainilor. Pentru ca in secolul XXI a devenit cam dificil sa-si satisfaca setea de sange precum bunicii lor in anii de glorie […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 26 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 55 vizualizari | 3 voturi

In Sectorul 6 din Bucuresti lupta reala la alegerile locale din 27 septembrie se da intre actualul primar Gabriel Mutu de la PSD si Ciprian Ciucu de la PNL-USR-Plus. Inutil de precizat ca ambele personaje sunt la fel de inutile, toxice, fara eficienta manageriala si complet lipsite de carisma. Daca Mutu este recunoscut pentru afacerile […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 87 vizualizari | 4 voturi

Ciprian Ciucu este, probabil, unul dintre cele mai toxice personaje din asa-zisa politica din Romania. Pentru astfel de indivizi se impune nu doar o verificare atenta din partea DNA, ci chiar introducerea expertizei psihiatrice obligatorii pentru aspirantii la functii politice. Evident, niciuna dintre acestea nu este posibila in actualul context politic. Candidatul PNL sustinut si […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 90 vizualizari | 3 voturi
»
07 Sep 2020 | 1 comentarii | 87 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics