Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
noiembrie 27, 2020, 6:55 pm
Parţial  înnourat
Parţial înnourat
6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 0 km/h V
Răsarit: 7:28 am
Apus: 4:39 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
Gunoiul securisto-comunistoid din teatru/ film & voce/ guristi(doar o mica parte). “Vedete” “agatate” in dosarele Securitatii
Aciduzzul | 8 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 881 vizualizari |
(3 voturi )

Actori, regizori sau oameni de televiziune s-au intalnit in drumul spre celebritate cu Securitatea comunista. Au primit nume de cod specifice, ori au dat note-informative. Pe scena sau pe micul ecran sunt apreciati de milioane de romani, insa odata ajunsi celebri, din trecutul lor au iesit la iveala lucruri de care nici nu vor sa mai auda: intalnirea cu Securitatea comunista. Au semnat angajamente de colaborare, ori au dat note infomative. Dupa ce le-a analizat dosarele, CNSAS a decis ca Grigore Lese – rapsod popular, Mircea Albulescu – actor, Ducu Darie – regizor, Christel Ungar-topescu – realizatoare TV sau Leonard Miron- fost prezentator TV, nu au colaborat cu Securitatea. Actorul Mircea Albulescu (78 de ani) este cunoscut pentru rolurile din filmele care i-au adus celebritatea: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Noi, cei din linia intai” sau „Cel mai iubit dintre pamanteni”.

Sursa „Manole”

In 1988, Directia a III-a Contrainformatii a Securitatii a solicitat Partidului Comunist Roman (PCR) aprobarea de a-l folosi pe actor in calitate de sursa. Ofiterii i-au atribuit lui Albulescu numele conspirativ „Manole”. CNSAS a descoperit in dosarul „Manole” o nota-raport realizata de un ofiter in urma unei discutii cu actorul. Era vorba de o conferinta la Biblioteca Americana, tinuta de un regizor de teatru roman.

„Cand s-au pus intrebari, s-a ridicat un tanar care a incercat sa faca o declaratie citita, profund ostila regimului nostru socialist, in care incerca sa arate lipsa de drepturi si inexistenta libertatii de cuvant in tara noastra. «Manole » ne-a comunicat impresia sa ca acel cuvant inceput de individ ar fi fost de inspiratie straina, «tarile comuniste» si nu «tarile socialiste», cum se obisnuieste in limbajul curent de la noi”, a consemnat omul Securitatii.

Directorul bibliotecii a incercat sa-l domoleasca pe tanar, cerandu-i sa puna intrebarea. „Ce fac americanii pentru eliminarea acestei stari de lucruri din Romania?”, a venit intrebarea. Pentru ca, dupa acest incident atmosfera era incordata, «Manole» s-a ridicat si a spus cine este si a pus o intrebare in legatura cu o metoda statistica de stabilire a valorii unei lucrari literare prin succesul la public al acesteia.

„Sursa s-a folosit de prilej pentru a-i face pe ceilalti sa rada si, in felul acesta, atmosfera s-a destins”, nota ofiterul. Albulescu ne-a transmis ca este in spital si nu poate sa dea detalii despre actele CNSAS.

„Pamfil” Lese: „Eu nu sunt Turda!”

Rapsodul Grigore Lese (58 de ani) a fost recrutat de Securitate pe 22 aprilie 1977, in calitate de profesor de muzica la scoala Lapus (Maramures). El a primit numele de „Pamfil”. Motivul recrutarii: „Pentru supravegherea pe linie de securitate si militie a cadrelor didactice si a elevilor”. Lese ne-a precizat ca isi aminteste ca era un militian care voia sa afle cine din scoala fura din portocalele primite cadou de copii de Craciun.

„Nu am vrut sa aud de asa ceva. Aveam 23 de ani. Nici vorba de ofiteri de Securitate, era un militian din comuna care ma tot bombanea la cap cu fel de fel de prostii (…) Nu sunt informator, nu puteam fi asa ceva. Domnule, eu nu-s Turda! Nu puteam sa fiu cu dracu”, a completat Lese. Potrivit CNSAS, el nu a dat nicio nota informativa.

„Alexandru”, tinta tabloidelor

In acest an, realizatorul TV Leonard Miron (foto), 43 de ani, a tinut prima pagina a tabloidelor, dupa ce au fost publicate mai multe poze in care aparea alaturi de un barbat. Ziarele au titrat ca este vorba de iubitul sau, Miguel, cu care are o relatie de zece ani de zile. in arhivele CNSAS, Miron este titularul unui dosar fond retea.

El a fost recrutat la 15 noiebrie 1989, cu o luna inaintea caderii comunismului, pentru „supravegherea informativa in randul studentilor straini”. A semnat un angajament si a preluat numele cospirativ de „Alexandru”. Nu a dat nicio nota infomativa. in 1990, incepea sa lucreze la o emisiune muzicala la Radio Delta RFI, iar in 1991, prezenta emisiunea „scoala Vedetelor”. Cariera in televiziune si-a incheiat- o cu emisiunea „Veniti cu noi pe programul doi!”. Miron locuieste in prezent in orasul britanic Reading.

Christel nu vrea sa-si aminteasca de „Laura”

Christel Ungar-Topescu (46 de ani) realizeaza la TVR una din cele mai longevive productii ale postului public: emisiunea in limba germana. Ea a fost recrutata de Securitate pe data de 7 februarie 1987, in perioada in care era studenta la Facultatea de Filologie din Iasi, pentru „supravegherea informativa a colegilor de facultate si pentru cunoasterea activitatii unui lector german”.

Dupa terminarea facultatii, in anul 1988, potrivit CNSAS, Christel a fost preluata de catre Inspectoratul Judetean Satu Mare in scopul „supravegherii persoanelor cu intentii de evaziune sau cu rude in strainatate”. Ea a semnat un angajament si a preluat numele conspirativ „Laura”.

CNSAS a descoperit ca „Laura” a furnizat infomatii Securitatii, care au fost consemnate de un ofiter. „Sursa ne-a informat ca a discutat cu invatatoarea B.A., care si-a manifestat intentia de a pleca in RFG. Scopul calatoriei era de a efectua un consult medical. Aceasta si-a manifestat neincrederea ca i se va aproba pasaportul, afirmand ca in urma cu cinci ani a fost in RFG, de unde a venit cu o intarziere de cateva luni”, este una din notele-raport.

Christel ne-a spus ca nu mai vrea sa-si aminteasca nimic legat de Securitate si nu a comentat ce apare in dosarul de la CNSAS.

Ducu Darie era „Oleg” sau „Ion”

Alexandru Ducu Darie, fiul celebrului actor Iurie Darie, este unul dintre cei mai cunoscuti regizori de teatru din Romania. in prezent director al prestigiosului teatru bucurestean Bulandra, Darie a regizat piese de teatru pe scenele Performing Arts Centre (New- York) sau Globe Theatre (Tokio). Ducu s-a intalnit pentru prima data cu Securitatea in anul 1982, atunci cand a plecat intr-o vizita de documentare in Marea Britanie.

Misiunea lui era de a-l supraveghea pe atasatul cultural britanic si a primit numele conspirativ de „Oleg”. in 1983, a fost numit regizor la Teatrul de Stat din Oradea, iar dosarul sau a fost preluat de Inspectoratul Judetan Bihor. in 1987, regizorul a obtinut un post la Teatrul de Comedie din Bucuresti, iar dosarul a fost trimis catre Servicul 120 al Securitatii Municipiului Bucuresti.

Potrivit actelor CNSAS, in 1987 „s-a sustras” de la colaborarea cu Securitatea si a fost recrutat din nou, la 25 iunie 1988. A semnat un nou angajament si a preluat numele de cod „Ion”.

ACUZATI DE COLABORARE CU SECURITATEA. TURNATORIILE I-AU ADUS IN FAtA MAGISTRATILOR

Gheorghe Turda – GENERALUL

Cantaretul de muzica populara, generalul (r) Gheorghe Turda (63 de ani), este prima vedeta din Romania pentru care instanta a decis definitiv ca a colaborat cu Securitatea. Decizia fost data anul trecut de Curtea Suprema.

Potrivit CNSAS, in 1971, Turda s-a prezentat de bunavoie la postul de Militie si si-a turnat matusa care voia sa paraseasca Romania. Asta, dupa ce ofiterii au intentionat sa-l recruteze pe cantaret, dar au renuntat intrucat acesta nu corespundea scopurilor urmarite de Securitate.

„BOGDAN” si-a turnat subalternii

Actorul Ion Besoiu (81 de ani) si-a turnat la Securitate colegii si subalternii de la Teatrul Bulandra, in perioada in care era directorul institutiei, potrivit CNSAS. El ar fi dat mai multe note informative sub numele conspirativ „Bogdan”, in perioadele 1980-1985 si 1988-1989. Printre cei turnati erau actorul Ion Caramitru si scriitorul Dinu Sararu. in acest caz, CNSAS cere judecatorilor sa-i dea lui „Bogdan” verdictul de colaborator al Securitatii.

Szoby Cseh – „SABIN”

Cascadorul Szoby Cseh (70 de ani) a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978. Cseh era angajat la Centrul de Productii Cinematografice Bucuresti si a primit numele cospirativ „Sabin”.

Motivul recrutarii: incadrarea informativa a salariatilor, deoarece „este in relatii bune cu majoritatea si cunoaste preocuparile. Cseh a furnizat noua materiale infomative. Curtea de Apel a decis ca „Sabin” a fost colaborator al Securitatii, iar dosarul se afla la Curtea Suprema.

Ducu Bertzi – „VICTORIA” 🙂

Folkistul Ducu Bertzi (57 de ani) a fost recrutat in 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de gazda a unei case de intalniri avand numele conspirativ „Victoria”. El si-a pus la dispozitia securistilor garsoniera in care locuia.

Motivul: Bertzi lucra numai in schimbul 1, era subinginer la o intreprindere din Capitala, iar uneori efectua turnee artistice in tara. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea, iar dosarul sa afla la Curtea Suprema.

Alexandru Repan – „HANS”

Actorul Alexandru Repan (72 de ani) a fost recrutat la 29 august 1974 in scopul incadrarii informative a unor diplomati straini. Actorul a semnat un angajament si a primit numele conspirativ „Hans”.

CNSAS sustine ca activitatea informativa a lui „Hans” nu s-a limitat la motivul recrutarii sale initiale, ci a cuprins si informatii referitoare la colegii de serviciu si la cunostintele sale. Curtea de Apel a stabilit ca Repan a fost colaborator al Securitatii, iar actorul nu a mai declarat recurs

Sursa: Evenimentul Zilei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 4 voturi

Foarte ciudat Coronavirusul asta! De Paste cand erau vreo 170 de cazuri de infectati pe zi nu v-au lasat nici sa luati lumina din curtea Bisericii! Bine, e edevarat, puteati sa o luati direct din supermarket ca sa nu fie afectate prea tare multinationalele. Pe batranii vostri i-au inchis in casa ca pe aia de […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 60 vizualizari | 3 voturi

Mihai Popescu Obscure si ferite de ochii muritorilor de rand sunt caile Covidului. De mai bine de jumatate de an, “dreapta” neobolsevica majoritara in Romania, prin intermediul sagetilor sale principale USR si PNL, sprijinite de factiuni majoritare din noua Securitate Neobolsevica au intoxicat, prin intermediul “presei” integral controlata si hranita corespunzator cu sute de milioane […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 61 vizualizari | 4 voturi

Ioana Rosenberg Am arătat deja că principalii beneficiari ai Afacerii Maidanezul sunt firme protejate de SRI și oameni care au legături strânse, de afaceri și de prietenie, cu Serviciile. Și că, la nivel național, din măcelărirea câinilor denumită pompos  „program de gestionare a câinilor fără stăpân”, companii producătoare sau distribuitoare de medicamente de uz veterinar […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 55 vizualizari | 3 voturi

In Sectorul 6 din Bucuresti lupta reala la alegerile locale din 27 septembrie se da intre actualul primar Gabriel Mutu de la PSD si Ciprian Ciucu de la PNL-USR-Plus. Inutil de precizat ca ambele personaje sunt la fel de inutile, toxice, fara eficienta manageriala si complet lipsite de carisma. Daca Mutu este recunoscut pentru afacerile […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 87 vizualizari | 4 voturi

Ciprian Ciucu este, probabil, unul dintre cele mai toxice personaje din asa-zisa politica din Romania. Pentru astfel de indivizi se impune nu doar o verificare atenta din partea DNA, ci chiar introducerea expertizei psihiatrice obligatorii pentru aspirantii la functii politice. Evident, niciuna dintre acestea nu este posibila in actualul context politic. Candidatul PNL sustinut si […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 3 voturi
»
07 Sep 2020 | 1 comentarii | 87 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics