Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 23, 2019, 6:20 pm
Soare
Soare
24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 49%
Vânt: 22 km/h VSV
Răsarit: 5:41 am
Apus: 8:45 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
Halucinant! Tribunalul Poporului a decis: legionarii nu vor primi daune morale pentru suferintele din inchisorile comuniste
Aciduzzul | 23 septembrie, 2012 | 0 comentarii | 263 vizualizari |
(2 voturi )

Ionel Stoica
Curtea Suprema a motivat intr-o decizie definitiva de ce membrii Miscarii Legionare, care au facut inchisoare in perioada comunista, nu vor primi daune morale. De asemenea, condamnarile date de instantele comuniste, in cazul legionarilor, nu au un caracter politic. “Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist, de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit”, arata magistratii (?!!). Gheorghe Stanica a fost a fost condamnat prin sentinta penala nr. 190 din 20 aprilie 1960 a Tribunalului Militar Bucuresti la 16 ani munca silnica si 8 ani degradare civica, cu confiscarea totala a averii, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale, retinandu-se, in concret, in sarcina sa ca a desfasurat activitate legionara.

Astfel, in considerentele hotararii de condamnare s-a retinut ca acesta, impreuna cu mai multi acuzati, au activat in cadrul organizatiei legionare din orasul Slanic, „detinand functii de raspundere, dovedind un fanatism caracteristic organizatiilor de tip fascist, intensificandu-si activitatea legionara clandestina impotriva regimului democrat popular, in special dupa 23 august 1944”.

In anul 1942, el a fost arestat pentru activitate legionara si internat in lagarul Tg. Jiu, unde „a continuat activitatea de indoctrinare in vederea mentinerii moralului si pozitiei legionare”. In anul 1945, dupa intoarcerea de pe front, „si-a reluat vechile legaturi cu legionarii cunoscuti din activitate si detentie, cu care a continuat in anii care au urmat activitatea de propaganda legionara, in sensul ca a tinut legatura de la om la om in vederea mentinerii moralului legionar si a comentat evenimentele interne si internationale in mod defavorabil regimului democrat-popular din tara”. Gheorghe Stanica a executat in inchisorile comuniste patru ani, noua luni si 15 zile.

A cerut daune de 840.000 de euro

La data de 07 octombrie 2009, Gheorghe Stanica a solicitat statului se constate caracterul politic al condamnarii sale si sa priemasca despagubiri in cuantum de 840.000 de euro, pentru prejudiciului moral cauzat prin aceasta condamnare. Tribunalul Bucuresti a decis, la 29 martie 2010, plata unor despagubiri de 55.000 de euro.

Tribunalul a apreciat ca, in in acet caz, nu este aplicabil art. 7 din Legea nr. 221/2009, din probele administrate in cauza si chiar din expunerea motivelor hotararii de condamnare rezulta ca atitudinea reclamantului (taran cu gospodarie mica, decorat pentru participarea sa la al doilea razboi mondial), anterior condamnarii, nu a fost una de promovare a conceptiilor sau doctrinelor rasiste si xenofobe, ci doar de exprimare a unor opinii si simpatii personale care se circumscriu libertatii de exprimare de care trebuie sa se bucure fiecare individ.

„Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist”

Statul, prin ministerul de Finante, a facut recurs, iar Curtea de Apel Bucuresti si Curtea Suprema au decis ca in acest caz nu este vorba de o condamnare politica, iar Gheorghe Stanica nu are dreptul la despagubiri morale. „in speta, conform celor anterior aratate, condamnarea reclamantului s-a dispus pentru activitatea legionara desfasurata de acesta.

Or, Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist, de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit. Ca atare, raportat la dispozitiile art. 7 din Legea nr. 221/2009, condamnarea pentru activitatea legionara nu intra in sfera de aplicare a acestei legi”, sustin judecatorii Curtii Supreme de Justitie.

Legea despagubirilor are un articol care exclude mai multe categorii

Conform art. 7 din Legea 221/2009, „Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii si persoanelor condamnate pentru ca au desfasurat o activitate de promovare a ideilor, conceptiilor sau doctrinelor rasiste si xenofobe, precum ura sau violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”.

Legea 221 din 2 iunie 2009 (Legea 221/2009) privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este cea care reglementeaza plata daunelor morale si constatarea condamnarilor politice.

Activitatea legionara nu poate fundamenta dreptul la despagubiri

Magistratii de la Curtea Suprema arata, in decizia din 9 martie 2012, ca in consecinta, „fata de motivul pentru care reclamantul a fost condamnat, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, incidenta acestei legi este exclusa in cauza de fata, activitatea legionara neputand fundamenta dreptul la despagubiri in conditiile actului normativ in discutie.

Altfel spus, nu se poate considera ca, condamnarea reclamantului pentru activitatea desfasurata in regimul trecut are caracter politic in sensul Legii nr. 221/2009 si, pe cale de consecinta, nu ii da dreptul la masurile reparatorii stabilite de aceasta lege, cererea sa de chemare in judecata, intemeiata pe prevederile Legii nr. 221/2009, fiind astfel neintemeiata.” Decizia Curtii Supreme are numarul 1709 si este din data de 9 martie 2012.

„Caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit”

La data de 23 martie 2012, Curtea Suprema a mai dat o decizie similara. Una din urmasele unui legionar care a participat la asaltul asupra postului de jandarmi cin comuna Teregova, din noaptea de 9-10 ianuarie 1949, a cerut daune morale. Judecatorii au respins definitiv aceste cereri.

„Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit. in consecinta, nu se poate considera ca masurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfasurata in regimul trecut au caracter politic in sensul Legii nr. 221/2009 si nici nu dau dreptul la masurile reparatorii stabilite de aceasta lege”, se arata in decizie.

Sursa: Evenimentul Zilei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 470 vizualizari | 3 voturi

Caricaturile subumane scoase din joben la aceste alegeri locale arata cat se poate de clar ca gruparile de crima organizata de sorginte bolsevica sunt complet compromise. Si, totusi, se pune intrebarea legitima, pentru cei care au curaj sa mearga la vot – pe cine votam? Sau, si mai clar, pe cine alegem intre primii doi […]

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 445 vizualizari | 2 voturi

Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2016 | 7 comentarii | 8806 vizualizari | 4 voturi

“Tragedia” din Colectiv a pus intr-o lumina noua o alta “tragedie”, cea a asa-numitului Ionut Anghel, un personaj enigmatic si la fel de real cum este, sau a fost, probabil Osama bin Laden. Lipsa de reactie a populatiei neimbecilizate complet in cazul Ionut, i-a determinat pe master of puppets de factura bolsevica care orchestreaza ingineriile […]

Autor: Aciduzzul | 10 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 380 vizualizari | 2 voturi

Ioha a ales intelept si a transformat pe deplin Romania in colonia lui Soros. Pas cu pas. Lovitura de stat a reusit pe deplin! Careul de asi – Sandra Pralong Marylin Andreea – consilierul lui Ioha pentru Diaspora, Edward Hellvig – directorul SRI, Mihai Razvan Ungureanu – directorul SIE au ceva in comun – toti […]

Autor: Aciduzzul | 8 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 231 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Vizibil stanjenit, “presedintele” Iohannis a venit astazi in Piata Universitatii dupa ce si-a anuntat prezenta catre presa cu o ora inainte. Chestia ca nu va anunta cand vine a fost, evident, o vrajeala ieftina. De fapt, Iohannis a fost luat cu japca de la Spa si de la masaj, dupa un week-end plin, […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics