Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 23, 2020, 2:59 am
Senin
Senin
14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 4 km/h ENE
Răsarit: 7:04 am
Apus: 7:11 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
Halucinant! Tribunalul Poporului a decis: legionarii nu vor primi daune morale pentru suferintele din inchisorile comuniste
Aciduzzul | 23 septembrie, 2012 | 0 comentarii | 267 vizualizari |
(2 voturi )

Ionel Stoica
Curtea Suprema a motivat intr-o decizie definitiva de ce membrii Miscarii Legionare, care au facut inchisoare in perioada comunista, nu vor primi daune morale. De asemenea, condamnarile date de instantele comuniste, in cazul legionarilor, nu au un caracter politic. “Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist, de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit”, arata magistratii (?!!). Gheorghe Stanica a fost a fost condamnat prin sentinta penala nr. 190 din 20 aprilie 1960 a Tribunalului Militar Bucuresti la 16 ani munca silnica si 8 ani degradare civica, cu confiscarea totala a averii, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale, retinandu-se, in concret, in sarcina sa ca a desfasurat activitate legionara.

Astfel, in considerentele hotararii de condamnare s-a retinut ca acesta, impreuna cu mai multi acuzati, au activat in cadrul organizatiei legionare din orasul Slanic, „detinand functii de raspundere, dovedind un fanatism caracteristic organizatiilor de tip fascist, intensificandu-si activitatea legionara clandestina impotriva regimului democrat popular, in special dupa 23 august 1944”.

In anul 1942, el a fost arestat pentru activitate legionara si internat in lagarul Tg. Jiu, unde „a continuat activitatea de indoctrinare in vederea mentinerii moralului si pozitiei legionare”. In anul 1945, dupa intoarcerea de pe front, „si-a reluat vechile legaturi cu legionarii cunoscuti din activitate si detentie, cu care a continuat in anii care au urmat activitatea de propaganda legionara, in sensul ca a tinut legatura de la om la om in vederea mentinerii moralului legionar si a comentat evenimentele interne si internationale in mod defavorabil regimului democrat-popular din tara”. Gheorghe Stanica a executat in inchisorile comuniste patru ani, noua luni si 15 zile.

A cerut daune de 840.000 de euro

La data de 07 octombrie 2009, Gheorghe Stanica a solicitat statului se constate caracterul politic al condamnarii sale si sa priemasca despagubiri in cuantum de 840.000 de euro, pentru prejudiciului moral cauzat prin aceasta condamnare. Tribunalul Bucuresti a decis, la 29 martie 2010, plata unor despagubiri de 55.000 de euro.

Tribunalul a apreciat ca, in in acet caz, nu este aplicabil art. 7 din Legea nr. 221/2009, din probele administrate in cauza si chiar din expunerea motivelor hotararii de condamnare rezulta ca atitudinea reclamantului (taran cu gospodarie mica, decorat pentru participarea sa la al doilea razboi mondial), anterior condamnarii, nu a fost una de promovare a conceptiilor sau doctrinelor rasiste si xenofobe, ci doar de exprimare a unor opinii si simpatii personale care se circumscriu libertatii de exprimare de care trebuie sa se bucure fiecare individ.

„Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist”

Statul, prin ministerul de Finante, a facut recurs, iar Curtea de Apel Bucuresti si Curtea Suprema au decis ca in acest caz nu este vorba de o condamnare politica, iar Gheorghe Stanica nu are dreptul la despagubiri morale. „in speta, conform celor anterior aratate, condamnarea reclamantului s-a dispus pentru activitatea legionara desfasurata de acesta.

Or, Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de tip paramilitar terorist, de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit. Ca atare, raportat la dispozitiile art. 7 din Legea nr. 221/2009, condamnarea pentru activitatea legionara nu intra in sfera de aplicare a acestei legi”, sustin judecatorii Curtii Supreme de Justitie.

Legea despagubirilor are un articol care exclude mai multe categorii

Conform art. 7 din Legea 221/2009, „Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii si persoanelor condamnate pentru ca au desfasurat o activitate de promovare a ideilor, conceptiilor sau doctrinelor rasiste si xenofobe, precum ura sau violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”.

Legea 221 din 2 iunie 2009 (Legea 221/2009) privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este cea care reglementeaza plata daunelor morale si constatarea condamnarilor politice.

Activitatea legionara nu poate fundamenta dreptul la despagubiri

Magistratii de la Curtea Suprema arata, in decizia din 9 martie 2012, ca in consecinta, „fata de motivul pentru care reclamantul a fost condamnat, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, incidenta acestei legi este exclusa in cauza de fata, activitatea legionara neputand fundamenta dreptul la despagubiri in conditiile actului normativ in discutie.

Altfel spus, nu se poate considera ca, condamnarea reclamantului pentru activitatea desfasurata in regimul trecut are caracter politic in sensul Legii nr. 221/2009 si, pe cale de consecinta, nu ii da dreptul la masurile reparatorii stabilite de aceasta lege, cererea sa de chemare in judecata, intemeiata pe prevederile Legii nr. 221/2009, fiind astfel neintemeiata.” Decizia Curtii Supreme are numarul 1709 si este din data de 9 martie 2012.

„Caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit”

La data de 23 martie 2012, Curtea Suprema a mai dat o decizie similara. Una din urmasele unui legionar care a participat la asaltul asupra postului de jandarmi cin comuna Teregova, din noaptea de 9-10 ianuarie 1949, a cerut daune morale. Judecatorii au respins definitiv aceste cereri.

„Miscarea Legionara a fost, in esenta, o organizatie de orientare nationalist fascista, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, si antisemit. in consecinta, nu se poate considera ca masurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfasurata in regimul trecut au caracter politic in sensul Legii nr. 221/2009 si nici nu dau dreptul la masurile reparatorii stabilite de aceasta lege”, se arata in decizie.

Sursa: Evenimentul Zilei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 16 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 64 vizualizari | 3 voturi

READC vrea sa aduca in legalitate ANSVSA si Colegiul Medicilor Veterinari din Romania!

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 43 vizualizari | 4 voturi

Se pare ca, dupa migratia in masa a baronilor si baronasilor PSD catre PNL, partidul din urma a prins din zbor si cateva dintre obiceiurile primului. Asa se face ca, primarul PNL dintr-o comuna obscura din judetul Arges, Albestii de Muscel, Mihai Catalin Manta, s-a gandit sa-si asigure un nou mandat printr-o metoda sigura, validata […]

Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2019 | 0 comentarii | 149 vizualizari | 1 vot

Sorina Hanea Sa va zic de ce alegerile de maine, cel putin pentru mine, nu conteaza fiindca oferta electorala este sub asteptari. Participa doar cine trebuie, pe locuri eligibile, doar “alesii”, de catre SRI sau SIE (nu pot sa nu-l citez din nou pe Prostanacu’ Geoana care a grait apoteotic: “Nici noi nu mai stim […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 351 vizualizari | 3 voturi

Terenurile de fotbal in panta, punctele de informare si documentare in paduri, bazinele olimpice la tara, unde au mai ramas doar batranii, vile pentru politrucii locali, toate realizate cu fonduri europene sunt nimic pe langa realizarea unui primar din judetul Arges din partea Partidului National Liberal. Mihai Catalin Manta, primar in comuna Albesti de Muscel, […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics