Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 20, 2020, 11:27 am
Predominant însorit
Predominant însorit
11°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 61%
Vânt: 11 km/h ENE
Răsarit: 7:37 am
Apus: 6:23 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Incredibil! Fuia ne vrea rau de tot modificati genetic? Ministrul Agriculturii pregateste un Ordin pentru autorizarea si controlul cultivatorilor de organisme modificate genetic
Aciduzzul | 27 martie, 2012 | 0 comentarii | 171 vizualizari |
(2 voturi )

Presat putrnic de sefii sai de la Monsanto, carora le datoreaza cariera (n.bp), ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, pregateste un Ordin privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic, act normative ce se afla in procedura de avizare interna in cadrul institutiei pe care o conduce. Documentul are in vedere instituirea procedurilor de autorizare, control al OMG, dar si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. “In vederea instituirii unui control riguros asupra culturilor de plante modificate genetic si productiei rezultate din acestea se adopta urmatoarele masuri, menite sa asigure trasabilitatea si etichetarea produselor modificate genetic, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara in acest domeniu”, se arata in Ordin.

Potrivit documentului, in Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana. Cultivatorii de OMG sunt obligati sa utilizeze la semanat numai samanta certificata, insotita de eticheta sau un document oficial pe care sa apara clar inscris, “seminte modificate genetic”, precum si codul unic de identificare al organismului modificat genetic.

In cazul producerii de seminte modificate genetic se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul Comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele Statelor Membre. Pentru plantele modificate genetic care se cultiva in scop de cercetare, companiile sau institutiile detinatoare ale dreptului de proprietate asupra varietatilor respective trebuie sa detina autorizatie de introducere deliberata in mediu sau pe piata, eliberata de ANPM.

Registru anual de vanzare a semintelor modificate genetic

Furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii. Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii. Furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la MADR, datele incluse in Registru, pana la 15 iunie, pentru cultura principala si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an. La Directiile Agricole Judetene se infiinteaza Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic, denumit in continuare Registrul judetean.

Potrivit Ordinului, plantele modificate genetic se cultiva numai de catre cultivatori autorizati de MADR prin DAJ si a municipiului Bucuresti. In vederea autorizarii, cultivatorii care cultiva plante modificate genetic in scop comercial, consum sau loturi demonstrative, trebuie sa depuna in fiecare an la DAJ, pe raza caruia intentioneaza sa cultive plante modificate genetic, o cerere. Autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic se materializeaza prin eliberarea de catre DAJ si a municipiului Bucuresti a unei autorizatii, ce constituie aprobare pentru cultivarea de catre acestia a plantelor modificate genetic .

Culturi, pe suprafete de peste un hectar

Se interzice infiintarea de culturi de plante modificate genetic pe suprafete mai mici de un hectar, in trup compact, cu exceptia celor realizate in scop de cercetare sau loturi demonstrative. In decurs de 7 zile lucratoare de la incheierea semanatului, cultivatorii sunt obligati sa completeze, in doua exemplare, o declaratie privind suprafata cultivata, provenienta semintei, soiurile sau hibrizii utilizati.

Un exemplar al declaratiei se depune la DAJ, iar un exemplar se pastreaza timp de 5 ani, impreuna cu autorizatia intr-un dosar special la domiciliul, respectiv la sediul cultivatorilor, pentru controlul efectuat de persoanele imputernicite de autoritatile. In decurs de 7 zile lucratoare de la incheierea recoltatului, cultivatorii sunt obligati sa completeze o declaratie privind productia obtinuta si destinatia acesteia.

La livrarea productiei cultivatorii trebuie sa mentioneze clar pe documentele care insotesc marfa si pe etichete, acolo unde este cazul: “acest produs contine organisme modificate genetic”, precum si codul unic de identificare.

Distante minime fata de culturile conventionale

Conform proiectului, in functie de specia cultivata, cultivatorii de OMG sunt obligati sa ia toate masurile pentru asigurarea coexistentei acestora cu cele cultivate in sistem conventional si ecologic si a evita prezenta accidentala a OMG in alte culturi.

Astfel, vor fi asigurate distante minime de izolare fata de sursele de polen vecine, in functie de specia cultivata, respectiv la porumb o distanta de 200 m.

Pe parcursul operatiunilor de semanat, recoltare, transport, depozitare, conditionare si ambalare a recoltei obtinute din culturile modificate genetic, trebuie sa se evite amestecul fizic al produselor modificate genetic cu cele ecologice sau conventionale. Dupa incheierea semanatului, ambalajele in care au fost seminte modificate genetic vor fi colectate si distruse, pentru a preveni eliberarea in mediu a eventualelor boabe ramase in ambalaje.

Cultivatorii de plante modificate genetic vor informa in scris, cu 5 de zile inainte de semanat, primaria de pe raza administrative teritoriala unde se afla aceste terenuri, despre intentia lor de a cultiva plante modificate genetic. Primaria va pune la dispozitia tuturor celor interesati, toate informatiile privind locatiile de cultivare cu plante modificate genetic.

Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite, se mai arata in document.

Ministrul Stelian Fuia a lucrat timp de multi ani in cadrul companiei Monsanto, potrivit CV-ului sau, a fost manager vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002). El a declarat la audierile pentru numirea in functie ca nu vede de ce nu ar fi cultivate OMG. “Am consumat si as consuma oricand OMG, dar in conditii legale”, a spus Fuia.

Sursa: Capital

IATA PROIECTUL DE ORDIN AL MINISTERULUI AGRICULTURII

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 46 vizualizari | 3 voturi

In Sectorul 6 din Bucuresti lupta reala la alegerile locale din 27 septembrie se da intre actualul primar Gabriel Mutu de la PSD si Ciprian Ciucu de la PNL-USR-Plus. Inutil de precizat ca ambele personaje sunt la fel de inutile, toxice, fara eficienta manageriala si complet lipsite de carisma. Daca Mutu este recunoscut pentru afacerile […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 69 vizualizari | 4 voturi

Ciprian Ciucu este, probabil, unul dintre cele mai toxice personaje din asa-zisa politica din Romania. Pentru astfel de indivizi se impune nu doar o verificare atenta din partea DNA, ci chiar introducerea expertizei psihiatrice obligatorii pentru aspirantii la functii politice. Evident, niciuna dintre acestea nu este posibila in actualul context politic. Candidatul PNL sustinut si […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 69 vizualizari | 4 voturi

Se pare ca, dupa migratia in masa a baronilor si baronasilor PSD catre PNL, partidul din urma a prins din zbor si cateva dintre obiceiurile primului. Asa se face ca, primarul PNL dintr-o comuna obscura din judetul Arges, Albestii de Muscel, Mihai Catalin Manta, s-a gandit sa-si asigure un nou mandat printr-o metoda sigura, validata […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 411 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 299 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics