Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
noiembrie 24, 2020, 8:17 pm
Predominant senin
Predominant senin
5°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 75%
Vânt: 4 km/h V
Răsarit: 7:24 am
Apus: 4:41 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Inflatie de profesori sau cum a ajuns scoala romaneasca la nivelul decadentei morale!
Aciduzzul | 22 martie, 2012 | 0 comentarii | 317 vizualizari |
(1 voturi )

MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI

 

-ORDIN –

 

pentru  aprobarea Metodologiei privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor.

 

In baza prevederilor art.2487 alin. (3) dinLegea educatiei nationale nr. 1/2011

in temeiul Hotararii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului,

Ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite prezentul ordin.

Art.1. – Se aproba Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art.2. – Directia generala management, resurse umane si retea scolara din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant preuniversitar duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art.3. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministerul educatiei, cercetarii,tineretului si sportului,

Daniel Petru Funeriu

Bucuresti, 29 septembrie 2011

Seria schimbarilor din invatamantul preuniversitar romanesc este intr-o continua desfasurare. La o privire atenta a prevederilor Legii educatiei nationale nr. 1/2011, la art. 284 alin.(3) sesizam ultima jignire la adresa cadrelor didactice care au studii superioare.

Echivalarea competentelor profesionale dobandite in mod formal, informal si nonformal taie elanul cadrelor didactice care, cu dificultati, au dobandit studii superioare in specialitate.

Conditiile de echivalare cer cadrelor didactice urmatoarele :

  1. Sa fie titulare sau suplinitoare ;
  2. Sa nu fie sanctionate disciplinar ;
  3. Sa aiba calificativul Foarte Bine in ultimii doi ani, respectiv calificativul partial Foarte Bine in anul scolar in care solicita recunoasterea ;
  4. Sa fi obtinut cel putin definitivarea in invatamant la data solicitarii ;
  5. Sa detina avizele si atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic la data solicitarii ;
  6. Sa fi participat la programe de formare continua sau perfectionare, avizate MECTS in ultimii 5 ani, in specialitate, in didactica specialitatii sau domeniul psihopedagogiei.

Functia didactica de profesor, mai ales pentru invatamantul prescolar si primar, a fost obtinuta prin studii superioare de licenta sau master. Daca analizam durata  acestor studii, vom observa ca profesorii din invatamantul primar si prescolar au sustinut examene de specialitate timp de 5 ani (3 ani pentru licenta si 2 ani pentru master), iar numarul creditelor alocate pentru seria examenelor este foarte mic fata de numarul creditelor pe care le puteau obtine participand la un curs de perfectionare cu o durata mica.

Daca aceasta echivalare este procedura corecta, atunci vom asista la o explozie a numarului de cadre didactice cu functia de profesor, cadre didactice care au frecventat timp de cateva luni, cel mult, un curs oarecare, sustinut de un coordonator de program, ce nu a fost evaluat cu privire la calitatea cursului.

Aceasta decizie de echivalare sfideaza orice regula a bunului simt si produce grave prejudicii calitatii invatamantului.

Daca tot s-a dorit o echivalare, atunci trebuiau prevazute o serie de examene scrise, probe practice, care sa ateste competentele dobandite de aceste cadre didactice.

Pentru invatatori exista o proba practica, dar pentru educatoare acesta proba practica nu este regasita in lege. Asadar, drum liber educatoarelor catre statutul de profesor pentru invatamantul prescolar.

Poate, in curand, vom obtine si gradele didactice, tot prin niste hartii depuse intr-un dosar, caci in Romania tranzitul adeverintelor sporeste veniturile celor cu drept de eliberare a acestora.

O lege care prevede echivalarea competentelor profesionale obtinute prin niste adeverinte care au fost platite, nu poate promova calitatea actului didactic.

Ce rost mai au studiile superioare? Cine isi va pierde timpul 5 ani in facultati pentru a dobandi niste competente pe care le obtii platind o suma mica de bani, timp si efort scazut, participand la un curs de perfectionare?

Raspuns : nimeni ! Probabil ca asta se doreste !

MECTS stie care este taxa de scolarizare la o universitate de stat ? Sunt cadre didactice care au urmat cursurile a 2 facultati. Aceste cadre didactice au platit cel putin cursurile uneia dintre cele doua facultati. Unde este corectitudinea ? Cate credite primesc cei cu studii superioare si cate credite primesc cei care urmeaza programul de perfectionare ? Cursurile de perfectionare se adreseaza numai celor care au obtinut functia de profesor ? Si actualii profesori urmeaza cursuri de perfectionare, participa la perfectionare prin obtinerea gradelor didactice. Pe ei ii vor face superprofesori sau ii vor arunca in gramada profesorilor ?

Concluzia acestei decizii a guvernantilor, de a recunoaste si echivala competentele profesionale dobandite formal, informal si nonformal, transforma invatamantul romanesc intr-o scoala ce promoveaza goana haotica dupa adeverinte, obtinerea functiilor didactice pe baza unui dosar, nu a competentelor implicate in actul educational.

Stima pentru cadrele didactice care au investit bani si munca pentru aceasta functie si rusine guvernantilor care vand functia de profesor prin cursuri de perfectionare.

Aceste decizii total inechitabile conduc la parasirea sistemului de catre profesorii care au trudit in scoli pentru a transmite stiinta mai departe. Viitorul invatamantului romanesc va forma elevilor competente in dobandirea unor atestate si adeverinte, fara a sti cum arata scoala, fara a promova examene in cadrul unor institutii de invatamant superior.

Scoala romaneasca a cunoscut gloria la nivel mondial, prezentul o plaseaza la nivelul decadentei morale !

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 54 vizualizari | 3 voturi

In Sectorul 6 din Bucuresti lupta reala la alegerile locale din 27 septembrie se da intre actualul primar Gabriel Mutu de la PSD si Ciprian Ciucu de la PNL-USR-Plus. Inutil de precizat ca ambele personaje sunt la fel de inutile, toxice, fara eficienta manageriala si complet lipsite de carisma. Daca Mutu este recunoscut pentru afacerile […]

Autor: Aciduzzul | 26 septembrie, 2020 | 0 comentarii | 86 vizualizari | 4 voturi

Ciprian Ciucu este, probabil, unul dintre cele mai toxice personaje din asa-zisa politica din Romania. Pentru astfel de indivizi se impune nu doar o verificare atenta din partea DNA, ci chiar introducerea expertizei psihiatrice obligatorii pentru aspirantii la functii politice. Evident, niciuna dintre acestea nu este posibila in actualul context politic. Candidatul PNL sustinut si […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 74 vizualizari | 4 voturi

Se pare ca, dupa migratia in masa a baronilor si baronasilor PSD catre PNL, partidul din urma a prins din zbor si cateva dintre obiceiurile primului. Asa se face ca, primarul PNL dintr-o comuna obscura din judetul Arges, Albestii de Muscel, Mihai Catalin Manta, s-a gandit sa-si asigure un nou mandat printr-o metoda sigura, validata […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 420 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 308 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 85 vizualizari | 3 voturi
»
07 Sep 2020 | 1 comentarii | 84 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics