Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 21, 2018, 3:07 pm
Noros
Noros
16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 4 km/h ENE
Răsarit: 7:38 am
Apus: 6:22 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Lasii au dreptate! (Mihai Rapcea)
Aciduzzul | 4 martie, 2011 | 1 comentarii | 253 vizualizari |
(2 voturi )

In sfirsit mamaliga romaneasca a explodat! Cam asa s-a auzit un glas de femeie la Europa Libera pe undeva prin 17,18 Decembrie 1989. Atunci nu am prea dat mare importanta acestor cuvinte, traiam prea intens momentul. Dar de-a lungul anilor trecuti ce-a zis femeia necunoscuta a capatat ecou si azi incerc sa-mi raspund la afirmatia ei. Asta si prin prisma celor 20 de ani care au trecut de atunci plus toata suita de intimplari aferente lor. Un prieten care a studiat filozofia prin Anglia mi-a spus de un profesor care folosind un reductionism simplu (cerindu-si scuze anticipat pentru ce va zice si generalizarea putin fortata), a spus ca romanii au intotdeauna dreptate si ca sunt lasi. Ca indiferent ce argumente li se aduc pentru a li se demonstra contrariul, tot considera ca au dreptate si foarte rar spun “am gresit”.

Un alt prieten mi-a spus la intrebarea mea – daca am fi lasi ca popor – ca sintem doar rezultatul unei selectii seculare care ne-a adus in stadiul de-a fi ceea ce suntem. Mi-a zis de kumani, pecenegi, tatari, turci si altii. Ideea era ca cei curajosi au ramas sa lupte iar cei mai putin inzestrati au fugit in munti. Sub numarul mare, cei viteji s-au cam dus in timp. Asta face ca noi sa provenim din cei…hmm, sa zicem, mai prudenti. Apoi, in ultima suta de ani a urmat flagelul rosu care nu a facut decit sa castreze si orice urma de curaj. A reusit, cei care au ramas fermi au murit prin puscarii si la Canal. Cei cu „flexibilitati” de constiinta, au scapat. „Capul ce se pleaca, sabia nu-l taie”. Avind corolar … „dar nici soarele nu vede” vreodata. Parerea lui.

Nu voi aduce in discutie acele momente cind organizati intr-o armata am facut fata cu brio unora. Era de altfel si normal sa fim asa. Ma refer la momentele de curaj individual pe care ar trebui sa le avem zilnic si intr-un numar cit mai mare. De a nu mai fi de acord cu ce ni se intimpla si a ne implica in mod real nu doar injurind linga televizor.

In martie 89 un brasovean si-a dat foc pe pista de schi intr-o incercare sinucigasa de a atrage atentia asupra unui sistem totalitar. Astazi nici nu mai stim care-i este numele si tot ce aminteste de el este o ceremonie de cel mult 10 oameni la inceputul lui martie si o cruce de fier ascunsa in spatele unei dughene din Poiana. Dar am inca in memorie barbatul care a sarit din balconul Senatului acum citeva luni ca semn de protest pentru reducerea alocatiei copilul sau cu deficiente. Ii consider eroi. Si ma gindesc cati din noi am ajutat ca ei sa moara tocmai prin tacerea noastra colectiva. Prin lasitatea noastra de turma.

Ma gindesc la momentul cind o femeie este agresata in tramvai. In ce proportie lumea va intoarce capul iar majoritatea barbatilor isi vor lasa privirea sa alunece pe geam? Sint convins ca abia doua, trei femei vor incepe sa tipe indignate si daca un viteaz se ridica va fi o mare minune.

Dar hai sa fim obiectivi si sa ne raportam la realitatea zilnica. Benzina se scumpeste o data la citeva luni desi 70% din productie este interna. Pretul mincarii creste si el. Iar noi ne pierdem in discutii sterile despre orice dar fara a avea o atitudine de fronda si a ne alipii unui singur scop – existenta noastra de zi cu zi si dorinta de mai bine. Cum de s-a ajuns sa fim atit de disipati?

Am ajuns sa ne dorim cu asa ardoare sa avem dreptate in topice marunte si ignoram ce se intimpla in realitate. Ca sintem furati si vinduti in fiecare zi de unii care au ajuns la putere doar printr-o retorica ieftina impanata cu promisiuni.

Tacerea si lasitatea noastra ne-a adus in aceasta situatie de mamaligi nevertebrate teribil de curajoase in intimitatea casei si zambind tamp cind ajungem intr-o multime organizata. Pensionarii nostrii sunt suparati in casa dar in momentul cind ajung intr-un miting invariabil toti zimbesc si o mai dau si intr-un dans al pinguinului. Am vazut chiar un tip in carucior care agita doua stegulete iar dupa zimbetele care-i radiau fata parea sa aiba parte cit de curind de o epifanie si sa-si parasesca caruciorul ! Unde-i furia ? Acel scop care l-a determinat sa vina aici, nu mai exista? Sau poate nu a existat niciodata.

Poate ca adoram sa ne plingem si mai putin sa actionam. Poate ca injurand in casa e suficient ca sa ne lase fara cuvinte cind ar trebui sa tipam. Poate ca sintem lasi. Cam multi de poate, nu? Dar un lucru pare clar. Ca felul cum ne traim viata este doar expresia lipsei noastre de reactie. Sau – ca sa simplific – chiar sintem lasi.

Ma gindesc la englezul care a spus ca am fi in acest fel. Nu am cum sa-l contrazic. Sintem rupti intre lasitate si dorinta de a avea intotdeauna dreptate.

Si nu am cum sa nu gasesc o asemanare cu acel sarman paralitic din fata unei biserici care avea in piept o pancarda pe care scria…Dumnezeu mi-a luat picioarele da’ mi-a dat in schimb epilepsie.

Am dreptate?
Sety Quizz

Sursa: Mihai Rapcea

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 244 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 234 vizualizari | 0 voturi

Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]

Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1637 vizualizari | 5 voturi

Marius Serban Se pare ca romanii nu invata nimic, dar absolut nimic, din greselile trecutului. Exista similaritati intre “revolutia” de acum 26 de ani si miscarile de protest din 2015 din Piata Universitatii. Ambele evenimente au aparut pe un fond de revolta mocnita a unor mase extinse de oameni, ambele au fost declansate de incidente […]

Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 249 vizualizari | 2 voturi

Marius Serban Incet-incet Piata Universitatii incepe sa semene cu protestele de acum cativa ani care au debutat furtunos, insa, s-au fasait lamentabil, dirijate cu finete de manipulatorii serviciilor secrete. OK, ati dat jos niste neobolsevici patetici, reprezentantii unui sistem corupt, bolnav, un cancer care macina incet Romania. Pana aici este bine! Dar, de ce nu […]

Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1408 vizualizari | 3 voturi

Victor Roncea Am mai scris despre uriaşele sume de bani vehiculate de agenţi sub steag străin care pretind că lucrează “non-profit” în regim de “voluntariat”, pentru te miri ce: de la salvat balenele din Marea Neagră (chiar şi cele care SAR pe la TV) la salvat interesele noului KGB, bine reprezentate de “Reţeaua Deschisă” a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2018 © BadPolitics