Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
februarie 19, 2018, 1:58 pm
Noros
Noros
2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 74%
Vânt: 29 km/h NE
Răsarit: 7:10 am
Apus: 5:50 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Sanatate
Margarina, plastic sau aliment? (Hotnews)
Aciduzzul | 10 decembrie, 2009 | 1 comentarii | 884 vizualizari |
(2 voturi )

margarinaExista credinta ca margarina a aparut in timpul celui de-al doliea Razboi Mondial ca urmare a rationalizarii untului si dup ace cercetatorii americani ar fi descoperit accidental ca daca incalzesc un amestec de uleiuri vegetale la 150 de grade Celsius, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, obtin un produs alb, asemanator untului dar cu o structura moleculara identical cu cea a plasticului. Acest compus a fost botezat “Margot”, dupa numele sotiei unuia dintre savanti. De-atunci, se spune, margarina a fost imbogatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice si transformata, astfel, intr-un produs devenit foarte toxic din cauza proceselor de hidrogenare si apoi de inter-esterificare.

Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism, se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar si il paralizeaza prin depozitarea in tesuturi. Inima, creierul si circulatia sangelui ar fi astfel puternic afectate.

Margarina a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial

FALS – Enciclopediile spun ca margarina a fost dezvoltata in anii 1860 de catre chimistul francez Hippolyte Mège Mouriès, fiind recunoscuta in Europa si brevetata in SUA in anii 1870. Pe site-ul WorldFoodHistory se arata ca ea a fost inventata pentru a fi un loctiitor mai ieftin al untului, intr-o perioada in care acesta devenise un produs exotic in Franta, ca si oamenii mai saraci sa aiba ce sa-si unga pe paine.

In prima faza, Mouriès a preparat margarina batand seul de vaca cu sare si lapte, racit pentru a solidifica amestecul, care era apoi framantat pentru a capata o consistenta plastica. Mai tarziu, alte grasimi animale si vegetale s-au dovedit eficiente in obtinerea produsului. Potrivit enciclopediei Britannica, grasimile folosite au variat foarte mult.

La inceput au predominat cele animale, apoi s-a trecut la cele vegetale, in principal uleiurile din seminte de bumbac, de soia, de nuca de cocos, de arahide, de porumb si de palmier.

In anii ’50, interesul sporit vizavi de efectele grasimilor si uleiurilor polisaturate asupra sanatatii a imboldit utilizarea uleiurilor de porumb, sofranas si de floarea soarelui ca ingrediente ale margarinei. In 1973, consumul global de margarina era cu 25% mai ridicat decat cel al untului.

Margarina a fost produsa prin hidrogenare

ADEVARAT – O data cu dezvoltarea tehnologiei, producatorii au inceput sa foloseasca pentru producerea margarinei un amestec de uleiuri vegetale hidrogenate, cu un grad mare de plasticitate, iar ingredientele au ajuns sa includa agenti emulsificatori si aromatizanti, vitaminele A si D, coloranti sau conservanti.

Aceasta practica a fost raspandita pana la inceputul anilor ’90, cand s-a descoperit ca grasimile trans obtinute prin hidrogenare atrag riscul bolilor cardiovasculare.

Margarina are structura moleculara identica cu cea a plasticului si este toxica

FALS – Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat de Comitetul International Olimpic, spune ca analogia dintre margarina si plastic este exagerata. „Plasticul are o structura polimerica, adica lanturi lungi de molecule obtinute sintetic din petrol, in timp ce margarina este un amestec de apa si grasimi de origine vegetala asupra carora, intr-adevar, s-a intervenit chimic prin procedeul numit hidrogenare.

Ca este toxica mi se pare cam mult spus, cu efecte discutabile asupra sanatatii, da. Grasimile trans, cele obtinute prin hidrogenare, influenteaza negativ profilul lipidic, crescand riscul bolilor cardiovasculare”.

Reprezentantii Unilever, companie care are pe piata din Romania trei marci de margarina, spun ca s-a dovedit inca din anii ’90 ca acizii grasi trans dauneaza lipidelor din sange: „cresc nivelul colesterolului total si al colesterolului LDL (colesterolul rau) si scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun)”, citand doua studii aparute in New England Journal of Medicine.

De-atunci, producatorii de margarina au inceput sa elimine acesti acizi. Unilever a renuntat la ei in 1995, prin excluderea uleiurilor hidrogenate. „Grasimile trans pot fi prezente in aceste margarine doar sub forma de urme, ca rezultat al procesului de rafinare al uleiurilor vegetale naturale utilizate în producerea margarinei”, ne explica reprezentantii companiei.

Procedeul de inter-esterificare in obtinerea margarinei este nociv

INCERT – In ultima vreme, spune Serban Damian, industria a inceput sa adauge in compozitia margarinei acizi grasi din grupurile Omega 3 si Omega 6, ale caror beneficii au fost intens documentate, informatie intarita si de Unilever. Este una din incercarile de spalare a pacatului grasimilor trans.

Producatorii de margarina au trecut de la procesul de hidrogenare la cel de fractionare si de inter-esterificare. Potrivit Unilever, prin fractionare sunt separare diferitele fractiuni ale grasimilor, pe baza punctului lor de topire, iar fractiunea solida este amestecata cu uleiurile vegetale pentru a le conferi structura necesara. In felul acesta rezulta un amestec tartinabil.

„Inter-esterificarea reprezinta reorganizarea acizilor grasi de-a lungul moleculei de glicerol. In afara de aceasta redistribuire, componentele grasimilor, inclusiv structura acizilor grasi, raman neschimbate. Studiile au aratat ca inter-esterificarea nu afecteaza nivelurile de grasimi din sange”, afirma compania.

Anumite studii sustin ca procedeul de inter-esterificare ar fi mult mai bun pentru obtinerea margarinelor intrucat elimina efectele nocive asupra organismului, mai ales in ceea ce priveste alterarea profilului lipidic, aflat in stransa legatura cu bolile cardiovasculare, spune Serban Damian. „Alte studii spun ca totusi nu ar fi chiar OK nici asa”. Si asta pentru ca prin acest procedeu s-ar distruge structura naturala a grasimii si s-ar inlocui cu una artificiala, prin redistribuirea la întamplare a acizilor grasi, acizii artificiali fiind mai nocivi decat cei naturali.

Margarina este mai sanatoasa decat untul

FALS – Serban Damian afirma raspicat ca, desi se altereaza mai greu decat untul, margarina nu este o alternativa mai buna a lui. „Motivul principal este compozitia.

Untul este un aliment 100% natural, in care grasimile nu au fost alterate prin procedee chimice. Margarina, pe de alta parte, este un aliment cvasi-sintetic. Evident, in ambele cazuri trebuie limitata cantitatea in care se consuma produsul, pentru ca ambele au concentratie calorica crescuta”. In plus, margarina are efecte discutabile asupra organismului.

„Margarina este un factor ce se adauga altora. Nu cred ca ea in sine produce imbolnavire, daca nu exista un teren favorabil”, este insa de parere nutritionistul.

Sursa: Hotnews

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 7 august, 2013 | 0 comentarii | 216 vizualizari | 2 voturi

Semnalat de George Valah

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2013 | 1 comentarii | 306 vizualizari | 4 voturi

Un nou Caz Tecuceanu, soldat, la fel, din nefericire, cu moartea pacientului, s-a derulat zilele acestea la aceeasi institutie spitaliceasca, “Matei Bals”, care probabil ar trebui sa-si schimbe denumirea in Spital de Pompe Funebre. Indragitul actor Toni Tecuceanu a fost efectiv ucis, responsabilitatea medicala pentru moartea lui fiind plimbata de la Colegiul Medicilor la Tribunal, […]

Autor: Aciduzzul | 5 aprilie, 2013 | 0 comentarii | 253 vizualizari | 1 vot

JG Vibes Recently a team of scientists made a statement claiming that up to 40% of people are infected with brain parasites that have the ability to alter human behavior. Joanne Webster, professor of parasite epidemiology at Imperial College London, explains that many parasites favor the brain, “because it shelters them from the full fury […]

Autor: Aciduzzul | 25 martie, 2013 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 1 vot

Varsta organelor corpului tau este mai mica decat iti poti inchipui. Sa crezi sau sa nu crezi, dar plamanii tai au doar 6 saptamani, iar papilele gustative abia 10 zile. Toate aceste lucruri sunt adevarate, sustin cercetatorii, datorita ciclului natural al corpului uman si evident al fiecarui organ in parte. Deci corpul nostru este mult […]

Autor: Aciduzzul | 19 martie, 2013 | 0 comentarii | 399 vizualizari | 3 voturi

Indiferent dacă ştii sau nu, deşeurile nucleare (cobalt-60) sunt utilizate de zeci de ani pentru a face mâncarea ta “mai sigură”, prezintă Wakeup-world.com. În zilele noastre există o neînţelegere profundă în rândul publicului larg referitoare lavaloarea alimentelor organice certificate. Întrebarea nu este dacă preţul (mai mare cu peste 50%) pe care îl plăteşti la casa […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
09 Dec 2017 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 2 voturi
26 Noi 2017 | 0 comentarii | 519 vizualizari | 2 voturi
24 Noi 2017 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 2 voturi
24 Noi 2017 | 0 comentarii | 37 vizualizari | 2 voturi
»
26 Noi 2017 | 0 comentarii | 519 vizualizari | 2 voturi
»
09 Dec 2017 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 2 voturi
»
24 Noi 2017 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 2 voturi
»
24 Noi 2017 | 0 comentarii | 37 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2018 © BadPolitics