Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 20, 2019, 3:31 pm
Soare
Soare
27°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 14 km/h E
Răsarit: 5:43 am
Apus: 8:42 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Modelul Finlandez: resursele umane in sistemul national de aparare
Aciduzzul | 13 februarie, 2012 | 0 comentarii | 293 vizualizari |
(1 voturi )

Rareori luam exemplu in administratia publica de la tarile nordice.Putem intreba de ce? Ni se spune de regula ca sistemul lor statal este diferit de al nostru iar partile utile ce le putem extrage si implementa la nivel national ar fi greu de conturat si aplicat datorita diferentelor culturale.La fel este greu de implementat in regim republican echilibrul statal ce exista in tarile monarhiilor consitutionale consolidate. In parte este adevarat, pentru un model suedez(ce ar fi vrut sa fie implementat in Romania) am avea nevoie de suedezi. Ciudat este ca nu ne uitam nici macar fugitiv catre o tara precum Finlanda, de unde am putea invata multe lucruri iar asemanarile sunt de multe ori considerabile. Finalanda este o republica semiprezidentiala cu puternice asemanari constitutionale, administrative si chiar pe alocuri sociale cu Romania.Este singura tara din UE ce nu este membra Nato dar are granita cu Rusia. Din perspectiva militara Finlanda detine trei mari categorii de forte: terstre, marine si aeriene, in total un numar de 15000 mii de cadre active si o rezerva ce poate la nevoie intruni aproximativ 350000 de militari.

Personalul armatei finlandeze este compus din militari profesionisti si militari in termen.Militarii profesionisti provin din randul absolventilor de academie militara(Colegiul national de aparare din Helsinki) sau specialisti din randul militarilor in termen activati.Specialistii pot ajunge pana la gradul de lt-colonel inclusiv si in cazuri foarte rare pot fi avasati la grade mai mari pentru servicii deosebite sau incadrarea pe functii unice.

Limitele de varsta in grad sunt foarte mari, fiind posibil chiar pensionarea cu grad de capitan la 60 de ani.Gradul militar in salarizare detine un coeficient redus valoric, vechimea si specialitatea fiind definitorii.In rezerva niciun militar nu poate depasi gradul de locotenent colonel.

Conform articolului 127 al Constitutiei finlandeze, serviciul militar obligatoriu este in functiune, fiecare cetatean fiind obligat prin lege sa indeplineasca stagiul militar, perioada in care primeste o atestare la alegere(sanitara, educationala, tehnica-it, mecanica etc), scutirea de impozite/taxe pe perioada serviciului militar si solda.

In aceeasi masura, persoana ce serveste in cadrul fortelor armate beneficiaza de asigurare de sanatate si protectie legala, din care se poate aminti imposibilitatea de a concedia un angajat pe perioada serviciului militar si asistenta juridica gratuita pe perioada in discutie. Indeplinirea serviciului militar complet -12 luni este obligatorie pentru orice activare ulterioara in cadrul fortelor armate(sursa externa, indirecta).

Exista si posibilitatea serviciului civil in cadrul fortelor armate pe functii ce nu necesita pregatire militara.Ca excpetie, exista posibilitatea serviciului civil in afara fortelor militare, pentru persoane ce din ratiuni umanitare ori religioase nu doresc sa faca parte, chiar civil, din randul fortelor armate.Pentru o perioada de 12 luni persoanele in discutie pot activa in cadrul unor Ong-uri, agreate de guvern.

Serviciul militar se desfasoara in cadrul Ministerului Apararii sau Ministerulul de Interne – armele Paza de Frontiera ori Paza de Coasta. In functie de durata, specialitate, studii persoanele pot obtine la sfarsitul stagiului militar grade de soldat, caporal, sergent, sublocotenent.Cadrele militare sunt tinute in rezerva pana la varsta de 50 respectiv 60 de ani participand in functie de necesitati la concentrari pe perioade de 10/20 de zile pe an.

Per ansamblu un sistem ce functioneaza foarte bine, rareori da gres iar efectul pozitiv nu este regasit doar in randul celor in uniforma ci la nivel macrosocial.

Sursa: Semper Fidelis

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 462 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 478 vizualizari | 6 voturi

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1013 vizualizari | 3 voturi

Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 397 vizualizari | 2 voturi

Teoriile conspirației au început să apară în jurul atacurilor de la Paris. Printre colportori. politicienii turci, în frunte cu președintele Erdogan, ale căror opinii coincid perfect cu cele de la Moscova și Teheran. Aceștia sugerează (când nu o afirmă direct) că serviciile secrete americane sau israeliene s-ar afla în spatele atacurilor de la redacția Charlie […]

Autor: Aciduzzul | 12 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 639 vizualizari | 1 vot

“Liviu Maior (n.r. tatal actualului director SRI) – agent dublu”. “Florian Coldea coordoneaza toata activitatea SRI”. Senatorul PSD Valer Marian a facut, recent, o noua declaratie politica, si aceasta incendiara, vizat fiind prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea, despre care spune ca ar fi vinovat, printre altele, de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics