Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 18, 2021, 6:54 pm
Parţial însorit
Parţial însorit
25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 4 km/h N
Răsarit: 6:58 am
Apus: 7:20 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Rase autohtone de sobolani politici
Aciduzzul | 20 februarie, 2010 | 1 comentarii | 550 vizualizari |
(5 voturi )

Rattus_KominternusMarius Serban
Acum 20 de ani, cand Marele Hambar a ramas in paragina, a inceput explozia demografica a sobolanilor politici (Rattus Rattus Politicus). Acestia, cei mai multi din subspecia rosiatica, de stepa, duceau pana atunci o existenta discreta (insa linistita si prospera), ascunsi prin tot felul de cotloane, de teama a tot felul de pradatori, multi din aceeasi specie cu ei. Dupa mica furtuna, mai toti sobolanii au scos capul din cotloane, la inceput timid, pana s-au asigurat ca pericolul a trecut. In foarte scurt timp au capatat incredere in ei si au devenit rapid stapanii hambarului. Hrana fiind din belsug, sobolanii s-au imultit rapid, rasele amestecandu-se cu o exuberanta care continua si astazi fara sa fi scazut in intensitate. Rezultatul: o varietate nemaintalnita de sobolani, cu trasaturi unice, remarcabile, care ii lasa muti de uimire pana si pe cei mai experimentati savanti ultraspecializati in anatomia, fizionomia si fiziologia sobolanului. In continuare va prezentam Catalogul Sobolanilor Politici autohtoni, care se doreste a fi un instrument care sa va ajute sa identificati mai corect diversele rase, demers oricum foarte dificil ca urmare a mixarii acestora in ultimii 20 de ani.

Sobolanul Rosiatic de Stepa (Rattus Rattus Kominternus) – 1

Familia Muridae, Specia Rattus Rattus

Aparitie:

Este cea mai veche rasa de sobolan studiata – o varietate alogena, care s-a dezvoltat ontogenetic cu succes in zonele de pusta si tundra. Rattus Rattus Kominternus (RRK) a aparut relativ brusc in arealul nostru in urma unor cutremure de pamant care au zguduit Europa acum 60 de ani. Avand dimensiuni mai mari si incisivi mai puternici, acesti sobolani, mai agresivi si mai adaptati la conditiile ostile de mediu, au decimat rapid populatia locala de sobolani cenusii, mai mici si mai putin stenici. Desi foarte agitat din cand in cand, RRK iubeste stabilitatea, verile lungi si calde, care ii asigura longevitatea si un bun ciclu reproductiv.

Trasaturi:

Rattus Rattus Kominternus este cea mai mare rasa de sobolan din nomenclatorul raselor. De culoare brun-rosiatica (care insa variaza tonal in functie de anotimp), RRK este gras si musculos, lucru care ii asigura supravietuirea in conditii ostile de mediu (trasaturi foarte apropiate de cele ale Rattus Rattus Grobianus). RRK se remarca prin craniul mare prevazut cu maxilare puternice, cu incisivi foarte bine dezvoltati, lucru care ii asigura accesul la o varietate de surse de hrana. Chiar daca se hraneste preponderent cu grane, RRK este, de fapt, omnivor fiind consemnate multe cazuri cand acesta isi mananca semenii mai ales in cazuri precum suprapopularea, diminuarea resurselor de hrana sau evenimente geofizice majore.

In ciuda dimensiunilor mari, RRK este foarte agil, realizand cateodata sprinturi si acrobatii incredibile, ajutandu-se de coada cu o lungime de 110% fata de cea a corpului. Botul ascutit, prevazut cu mustati fine, ii asigura lui RRK un miros deosebit de fin care il ajuta sa fie cu un pas inaintea evenimentelor. Din pacate, acuitatea vizuala nu este la fel de buna, fapt care nu il impiedica pe RRK (de regula, creatura diurna) sa actioneze si in intuneric, atunci cand conditiile de mediu devin mai ostile.

Distributia geografica:

Foarte adaptat la mediu, Rattus Rattus Kominternus poate fi intalnit atat in zonele de campie cat si la deal sau munte. Ca urmare a adaptabilitatii sale extreme au fost intalnite exemplare de RRK chiar si in largul oceanelor, in mijlocul deserturilor sau chiar in spatiu.

Habitat:

Remarcat printr-o voracitate extraordinara, Rattus Rattus Kominternus prefera sa traiasca in mijlocul culturilor bogate de grau, porumb si floarea soarelui, in familii care pot ajunge si la cateva mii de membri. Se adapostesc sub pamant, in galerii unde depoziteaza mari cantitati de grane. In ciuda relatiilor sociale complexe si a ierarhiilor foarte stricte, in iernile foarte lungi si foarte geroase, cand rezervele de hrana se imputineaza, canibalismul este des intalnit in randul populatiilor de RRK. Fiind mamifere gregare, sobolanii urmeaza aproape orbeste cele mai mari exemplare care reusesc sa se impuna, formal sau informal, drept adevarati “lideri de opinie”. Cele mai mari exemplare impun adesea ordinea in colonie emitand sunete ascutite si repetate.

Reproducere:

RRK are cel mai scurt ciclu reproductiv dintre toate rasele de sobolani. Ritualul de curtare este aproape inexistent, avand o durata mai mica de un minut. Sobolanul (femela) poate da nastere la 6 pui in urma unui ciclu reproductiv de doar 22 de zile care se repeta fara pauza, astfel ca, intr-un singur an, un singur sobolan poate transmite zestrea sa genetica unui numar de aproximativ 50 de urmasi. In urma incrucisarii in laborator cu alte rase de sobolani, s-a constatat ca gena RRK reuseste sa se impuna rezultand o mare varietate de mutanti care pastreaza insa trasaturile RRK precum voracitatea, agresivitatea si adaptabilitatea.

Longevitate:

In conditii normale, cu hrana abundenta, cu veri calde si ierni blande, RRK poate supravietui si cateva decade, insa au fost intalnite cazuri in care longevitatea unor indivizi a depasit cu mult media speciei. Paradoxal, in conditii de captivitate durata de viata a RRK poate fi chiar si de doua ori mai mare decat in libertate, fapt pus pe seama constantei conditiilor de mediu si adaptabilitatii extreme a rasei.

Pradatori si aparare:

Chiar daca in trecut RRK era intens vanat de pradatori precum Soimul, Uliul sau chiar Vulpea, in prezent, ca urmare a extinctiei acestor pradatori, RRK nu mai are dusmani naturali. Cu toate acestea, la interval regulate, are loc fenomenul de cannibalism, astfel ca se poate spune ca pradatorul natural al RRK este chiar RRK.

Paraziti:

Avand un metabolism foarte puternic, RRK nu este afectat de paraziti.

Daune:

Este de departe cea mai daunatoare rasa de sobolan ca urmare a adaptabilitatii mari la mediu, a longevitatii si a ratei de inmultire mult peste media speciei. Atunci cand coloniile ajung la cateva mii de indivizi (dar au fost intalnite cazuri de colonii de ordinul milioanelor), RRK este capabil sa distruga iremediabil regiuni intregi (sute de mii de hectare, sau chiar milioane de hectare) in decursul a numai cateva saptamani sau luni.

Protectie:

Adesea vanat pentru pagubele produse culturilor, RRK este totusi protejat prin lege.

Va urma Sobolanul Cenusiu de Hruba (Rattus Rattus Grobianus)

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 186 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 298 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 94 vizualizari | 1 vot

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 179 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 99 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics