Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 17, 2021, 3:05 am
Noros
Noros
9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 7:33 am
Apus: 6:28 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Revin rusii. Modelul ortodox
Aciduzzul | 6 ianuarie, 2013 | 1 comentarii | 256 vizualizari |
(3 voturi )

1989, refacerea unitatii crestine, asteptata de toata suflarea, n-a avut loc la terminarea Razboiului Rece, religios dintre crestinii occidentali si ortodocsi, asa ca entuziasmul initial s-a transformat treptat intr-o mahnire generala, mai ales in Rusia si Romania, cele mai mari tari ortodoxe. Inlaturarea dictaturii la Bucuresti s-a realizat cu concursul marilor puteri, dar greul l-au dus totusi rusii din solidaritate cu fratii lor de credinta moldo-valahi. Revolutionarii autohtoni sunt desigur victime, dar mai ales folclor la portile Chestiunii Orientale. Chestiunea Orientala incepe cu Pacea de la Kuciuk Kainargi 1774, cand Tarul Rusiei devine protectorul ortodocsilor din tot Imperiul Otoman, spera sa ocupe Constantinopolul si sa devina astfel Imparatul Imperiului Roman de Rasarit, Bizantului, Imperiului Otoman.

Ceea ce nu pot accepta occidentalii, pentru ca ar adanci prapastia dintre crestinii si face refcerea unitatii crestine si mai dificila. Asa ca Rusia este mereu oprita in avantul ei spre sud, Constantinopol, spre ceea ce considera ea ca fiind dreptul ei legitim. (vezi articolele Misiunea imperiala a Moscovei si Chestiunea Orientala in www.viorel-roman.ro)

Moldo-valahii sunt parte a Chestiunii Orientale. Asa ca atunci cand occidentalii sunt puternici ei se occidentalizeaza. Cand periodic insa revin rusii toata bruma lor de civilizatie este trecuta prin foc si sabie, ca 1944. Cum transilvanenii sunt uniti cu Roma din 1700 si moldo-valahii se inchina spre Constantinopol si Moscova de la Marea Schisma din 1054 este usor de prevazut cine castiga sau pierde la schimbarea orientarii. Asta in afara de faptul ca latinii, occidentalii ii simpatizeaza pe toti romanii, dar n-au incredere in pravoslavnici, iar greco-pravoslavnicii, invers, n-au incredere in latini, dar ii sustin pe drept credinciosii ca ei. Sunt astfel moldo-valahii condamnati sa fi mereu neintelesi si duplicitari?

2013, Rusia redeschide Chestiunea Orientala ca mare putere in rezolvarea conflictului religios dintre suniti si alaviti in Siria. In Romania partida ortodocsa – PNL, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, USL – revine in forta si se orienteaza din ce in ce ma vizibil dupa putinismul autoritar, paternalist moscovit, bine cunoscut supusilor lor, dar face in paralel si efortul de a coabita cu occidentalii, a caror administratie rationala si cultura a contractului le este insa complet straina.

La doua decenii de la esecul refacerii unitatii crestine, rusi si moldo-valahi au incetat de a-si mai pune cenusa in cap si privesc din nou critic lumea crestinilor occidentali. Cat mai rezista EURO? Se va rupe UE in sudul romano-catolic, nord protestant si estul ortodox? Iese Anglia, Grecia din UE? Anglo-americanii s-au luptat in razboaie mondiale pentru a opri ascensiune Germaniei, Europei, cat timp vor mai suporta ei noua provocare? Cum va evolua conflictul China-USA in Pacific?

Cat va mai fi USA super-putere? Pentru ca intr-o lume multipolara, Rusia poate se va extinde din nou in fosta Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice, in fostul Lagar comunist si in defunctul Imperiu Otoman.

In acest context international Rusia reia politica panslavista, panortodoxa, mai nou euroasiatica si, mai mult decat atata, redevine activa ca a treia Roma in Chestiune Orientala, care numai aparent s-a incheiat in 1923. Vezi conflictele de dupa 1989 in Tunisia, Egipt, Israel, Palestina, Turcia, Siria, Irak, Iemen, Grecia, Macedonia, Serbia, Croatia, Montenegru, Macedonia, Kosovo, Transnistria, Georgia etc. Moscova vizeaza din nou Chisinaul si Bucurestiul ca facand parte din sfera ei de interese.

Occidentul nu este interesat intr-o Rusie slaba, neputincioasa la granita cu Islamul si China. Oricum Rusia nu este in stare sa produca nici un produs de marca, in afara de materii prime si arme. Bunavointa vestului fata de rusi s-a vazut la sfarsitul Razboiului Crimeii, a celor doua razboaie mondiale si la implozia URSS-ului.

Telul final este refacerea unitatii crestine cu fratele ortodox. Asta explica generozitate occidentului fata de pravoslavnici si nu in ultimul rand fata de moldo-valahi. Pe de alta parte exigentele UE, FMI, NATO, Romei atrag mereu atentia asupra scopul final al acestei coexistentei, coabitari temporare.

Langa marele frate de la rasarit, din ce in ce mai puternic, moldo-valahi nu numai ca sunt convinsi ca sunt un model de urmat pentru toti romanii, dar vor incerca si sa-l impuna din nou cu forta. Asta va crea desigur confuzie nu numai la romani, ci si in apus, pentru ca modelul de urmat nu este al moldo-valahilor. Ei au desigur meritul faptei unitatii nationale 1859, 1918, nu insa a ideii, a programului de emancipare nationala. Ei “tarae inca dupa ei lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolite”. (expresie interbelica)

Ideia, calea emanciparii nationale si sociale a romanilor este Scola Ardeleana, a Bisericii unite cu Roma in anul 1700, interzisa de ortodoxo-comunisti in 1948 si tolerata de neocomuistii, USL. Lipsa de dialog a moldo-valahilor cu Roma, dupa atat de promitatoarea vizita a Fericitului papa Ioan Paul II la Bucuresti 1999, confuzia lor intre fapta si ideie nationala ii pune pe ganduri bineinteles si pe rusi si pe occidentali.

Asa ca duplicitatea moldo-valaha va fi pusa din nou la incercare, mai ales ca revin rusii si nu este numai exclus, ci ar fi un demers epocal ca ei sa taie nordul gordian al refacreri unitatii crestine. Ortodoxia rusa este oricum mult mai evoluata, permisiva curentelor teologice, filozofice si culturale occidentale decat cea moldo-valaha. Ex oriente lux.

Modelul ortodox

De o mie de ani se straduiesc crestinii occidentalii sa-i salveze pe ortodocsi de primejdia turco-musulmana si sa refaca unitatea crestina. Cruciatii au fost primii, unirea lor religioasa facauta cu spada nu a fost de durata, a urmat apoi unirea de la Conciliul de la Florenta, dar Constantinopolul cade si ortodocsii ajung sub Sultan, pana cand rationalismul si nationalismul din vest permite expulzarea turco-musulmanilor in Asia si emanciparea popoarelor din Balcani.

In vremea noastra, fara sa mai astepte refacerea unitatii crestine, occidentalii refac Imperiul Roman de Apus (UE, NATO) si integreaza si o parte din Imperiul Bizantin, Balcanii. La scurt timp apar insa surprize. Greco-ortodocsii nu sunt in stare sa asigure granitele Europei, nu reusesc sa trateze corect refugiatii, nu pot asigura colectarea impozitelor, un buget echilibrat. Saracia, coruptia si datoria externa e mereu in crestere. Nesustenabila. Chiar miliardele de euro facute cadou Greciei de occidentali, de germani, nu-s de bun augur.

Aceasta situatie unica, nefericirea de a fi greco-ortodox, l-a facut pe Nico Dimou sa scrie o carte cu acest titlul. Drept credinciosul nu cunoaste decat raiul si iadul, asa ca el este ori fericiti, ori nefericitii, si face orice ca sa ramana in afara realitatii. Autocunoasterea si autocritica sunt astfel excluse.

“Noi suntem altfel – constata Dimou -, noi incercam disperati sa apartinem de cineva. Dece oare percepem specificul nostru ca pe un defect? Dece ne e rusine de el? Din cauza ca nu suntem suficienti de numerosi sau de puternici pentru a ne folosi de specificul nostru ca de un mandru drapel, pe care sa-l urmam? Sau poate pentru ca nu sunem siguri pe noi? (Lipsa de siguranta de sine si nu micimea ne face sa dorim pe cineva care sa ne apere. Si alte popoare sunt mici, dar nu accepta sa fie dependente.)”

Cine sunt ortodocsii? Europenii din orient sau orientalii Europei? Ei se straduiesc sa demonstreze cu indarjire continuitatea glorioasa, greaca si romana. Dar chiar si limba este discutabila, romana sau modoveneasca? Si pentru ca e greu sa te uiti intr-o oglinda, cand nu vrei sa vezi adevarul, greco-ortodocsii au invatat sa joace diferite roluri, cand sunt urmasii ai antichitatii, cand europeni moderni. Cum poate un popor fara identitate sa nu aibe complexe de inferioritate … poporului nu i se permite sa fie ceea ce este, ci mai tot timpul se confrunta ca o masura straina. Acuma masura e UE.

Cat de europeni suntem? Multe ne separa de Europa occidentala, si probabil mai multe decat ne uneste. Curentele culturale, care formeaza civilizatia europeana, n-au ajuns la ortodocsi decat ca ecou. (Nu ma refer aici la bonjuristi!) Nici scolastica medievala, nici renasterea, nici secolul luminilor, nici revolutia industriala n-au ajuns in lumea greco-ortodoxa.

Dictatura de dezvoltare a fortat o modernizare si industrilizare a Romaniei, dar acum se renunta la ele. Ortodocsii se simt mai aproape de Rusia pravoslavnica si de slavofili, decat de Europa rationalismului.

Acad. Florin Constantiniu constata pe buna drepatate ca azi situatia din Romania este mai lipsita de perspective decat sub Stalin. Orice s-ar spune, greco-ortodocsii nu se simt europeni. Ei sunt eternii jucatori de pe banca de rezerva, numai tolerati pe stadion. Si ceea ce este mai grav asta-i deranjeaza si revolta.

Cine-i vinovat? Aici apare complexul de superioritate al greco-ortodocsilor. Ei sunt alesi lui Dumnezu, superiori fata de roboteii primitivi din occident. Responsabilitatea esecului lor o poarta altii, UE, CIA, FMI, OECD, NATO, si pe plan personal la fel. Cine n-a luat un examen, n-a promovat in cariera, inseamna ca n-a avut relatii, bani, n-a fost lasat sa copieze, plagieze. Desigur ca sunt influente straine si relatii utile, dar poate ca exista si o responsabilitate personala.

Cand Karl Marx s-a referit la religie ca opium pentru popor, s-a inspirat probabil din istoria greco-ortodocsilor.

Sursa: Viorel Roman

One comment

 • ianuarie 9, 2013

  Aleg urmatoarele propozitii “concentrate” din cele doua din urma articole “Revin rusii”
  si “Modelul ortodox” care (in mod evident) imi plac :

  … Cand Karl Marx s-a referit la religie ca opium pentru popor,
  s-a inspirat probabil din istoria greco-ortodocsilor.
  … Orice s-ar spune, greco-ortodocsii nu se simt europeni.
  … Autocunoasterea si autocritica sunt (astfel) excluse.
  … Chiar miliardele de euro facute cadou … de occidentali, … nu-s de bun augur.
  … duplicitatea moldo-valaha va fi pusa din nou la incercare, mai ales ca revin
  rusii si … ar fi un demers epocal ca ei sa taie nordul gordian al refaceri unitatii
  crestine.

  Si o mica remarca de-a mea:

  Unitatea puterilor crestine ar puatea demara (si apoi chiar raspandi) dintr-o zona foarte
  putin adusa in joc pana in prezent dar deplin situata in “emisfera” crestina si anume
  discul de nord deasupra sau in vecinatatea cercului polar.
  In viitor aceasta zona va permite folosirea multor rute noi de comunicare marina mult mai
  scurte (datorita unui amestec intre progres tehnic si incalzire globala care exista fara
  indoiala chiar daca factorii in parte inca nu se cunosc clar).
  Aceste noi rute de nord “crestine” nu poarte aproape nici un risc geopolitic si vor transporta
  cantitati imense de agenti energetici (gaz lichid, etc.) si materii prime (unele foarte exotice)
  de mare importanta pentru industriile modiale high tech si cele militare.

  Toate aceste resurse se gasesc si se rafineaza tot in aceasta zona polara !

  In mod bizar, o excelenta justificare pentru utilizarea energiei nucleare in multiplele ei
  forme se gaseste tocmai in stapanirea conditiilor extreme din zona polara!

  Intr-adevar Rusii au formulat o strategie interesanta pentru a continua traditia lor
  de a promova actiuni “de dimensiuni mari si de lunga durata” (imperialism crestin ? sau
  imperialism cr.-ortodocs?):

  – Sporirea modernizarii si dezvoltarea unei game largi de tehnologii nucleare si
  introducerea unui fel de obligativitate de a utiliza acestea ca si agenti energetici pe plan
  intern – in pofida unei atmosfere mai degraba anti-nucleare pe plan global !
  – In mod destul de clar se doreste decuplarea bazei nationale de surse energetice de mare
  intensitate de pietele globale si furnizarea unor cantitati (greu previzibil de) mari
  pentru exploatarea stategica a resurselor din zona polara!
  – Totodata exporta cu prioritate cantitati cat mai mari de energii (gaze, petrol, …) si
  materii prime pe pietele globale – profitand clar de relativa penurie ale acestora
  cauzata de dinamica economiilor emergente.

  Printr-o acumulare dubla (de know-how nuclear-tehnologic + capital financiar din exporturi
  de mat. prime) Rusia reuseste sa ofere unor state precum China si India “pachete energetice”
  intr-un stil comercial american (creind prin efecte complementare dependenta complexa):
  vinde unitati de generare + program de finantare + gestionarea ciclului energetic (!)

  Pe scurt: “Rusia polara” ofera rusilor o renastere moderna a imperialismului crestin … si pe
  acel plan se va solidariza cu alti crestini (Canada, SUA, cu unii Europeni de Nord) … si
  curajul ei strategic ar putea sa o propulseze chiar intr-un rol de lider …

  “Emisfera de nord” cuprinzand toata UE, toata America de Nord si Asia de Nord-Centrala este
  cu totul altceva. Fiind foarte complexa ar fi exterm de greu de coordonat sub forma unor jocuri in
  care toti castiga ceva (chiar daca in masura diferita)!
  Spre deosebire, “emisfera de nord polara” este destul de simpla si profitabila pentru
  gasirea unor jocuri de tip “win-win”.

  Romania este (nu numai in termeni geo-!) extrem de departe de confortul acelor jocuri “win-win”.

  Ori – gandirea aproape anti-strategica din RO de azi, impusa de o realitate dictata zi de zi de
  felurite “piete” cu structuri informationale grav asimetrice si cu centre de evaluare raspandite
  intransparent pe glob, este cat se poate de incompatibila (!) cu o acceptie contemplativa,
  relativ inflexibila in termeni practici, deopotriva orientata pe termen lung (cum este cea
  cr.-ortodocsa)!

  Si in final – duplicitatea moldo-valaha rezultatul inchipuitei lipse de alternative ? Aceasta este
  pana la urma o lipsa de incredere! De unde poate sa provina? Eu cel putin vad urmatorul cerc
  vicios care persista in formarea unui fel de “capital intelectual colectiv”:
  Candva a fost dezavantajos din punct de vedere
  evolutionar sa se investeasca timp in specializari intensive laice (sa stii mai tot despre un
  domeniu ingust). In schimb a fost avantajos sa stii cate ceva despre cat se poate de multe
  domenii (prin aceasta se marea sansa de adaptare si se minimiza regretul parasirii unui domeniu).
  Aceste puteri au dus in timp la o supra-apreciere a sferei mistico-religioase si la o subapreciere
  a metodelor asociate cu preocupari laice. Increderea se concentreaza asupra
  preocuparilor cu presupus destin religios (incl. national, sfant national, natiunea sfanta
  sau categorii similare). Increderea se retrage in schimb din sfera preocuparilor fara acest
  presupus destin (indiciu: deficiente in diviziunea muncii care implica existenta unor relatii
  tehnice de incredere intre “specialisti”).
  Foarte probabil, acesta “canalizare” de incredere se mai si accentueaza in timp.

  Solutia ruseasca: confera unor specializari laice bine alese statutul de preocupare cu
  presupusul destin.
  Aceasta “manipulare socio-psihologica” consecventa a condus cel putin la un succes apreciabil in
  dezoltarea unui complex industro-militar sovietic si va duce in mod similar si la dezvoltarea unui
  complex industro-energetic rusec in viitor. Acest mecanism a functionat bine in Rusia Tsarista,
  in URSS dar va functiona la fel si in Rusia de azi. Preocuparile alese pentru a fi
  distinse astfel apar ca fiind aproape la fel de riscante ca si conflictele armate dar si extrem de
  profitabile si onorabile in caz de reusita. Sau, sunt extrem de “credibile” in contextul global
  si national deopotriva!

  Asemenea “oportunitati” sunt practic inexistente in tari precum Romania, Grecia, Bulgaria
  si Serbia. Exista felurite initiative si programe nationale semi-credibile, care, de regula
  sunt foarte usor de manipulat in inters “privat” sau de “clan” care nu coincid nicicum cu
  “destine cvasi religioase”. Ramane increderea canalizata in disperare spre biserica, armata,
  etc., institutii, care prin rolul si prin ponderea destul de limitata a tarilor care ii sustin,
  sunt clar suprasolicitate.

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 219 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 324 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 104 vizualizari | 1 vot

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 192 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 104 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
18 Sep 2021 | 1 comentarii | 69 vizualizari | 5 voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
18 Sep 2021 | 1 comentarii | 69 vizualizari | 5 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics