Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 12, 2020, 12:55 pm
Soare
Soare
29°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 7 km/h ENE
Răsarit: 6:16 am
Apus: 8:25 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
România acţionează parcă la comanda MAE israelian, scrie în FT un fost comisar european
Aciduzzul | 19 decembrie, 2009 | 0 comentarii | 264 vizualizari |
(1 voturi )

Mihai_Razvan_Ungureanu_IsraelRomânia, Italia, Ungaria şi Cehia s-au zbătut săptămâna trecută pentru a dilua un document de poziţie al UE privind conflictul dintre Israel şi Palestina, acţionând parcă la instrucţiunile Ministerului de Externe al Israelului, se arată într-un articol de opinie publicat de Financial Times. În articolul semnat de fostul comisar european pentru afaceri externe, lordul Chris Patten, care acum este copreşedinte al think-tankului International Crisis Group, este evidenţiat modul în care Uniunea Europeană a decis să se poziţioneze faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi modul în care s-au desfăşurat negocierile între statele UE în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, unde România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru.

“Reclama Accenture cu Tiger Wood, care spune senin ‘Contează care este pasul tău următor’, ar trebui să aibă o semnificaţie aparte atât pentru miniştrii de externe ai UE, cât şi pentru nefericitul jucător de golf.

Săptămâna trecută, mulţumită preşedinţiei energice a suedezului Carl Bildt, şefii diplomaţiilor europene au ajuns la un acord privind o declaraţie consistentă de poziţie pentru Palestina şi Israel. Dar nu a fost atât de bună pe cât ar fi trebuit să fie.

Acţionând parcă potrivit instrucţiunilor primite din partea Ministerului de Externe al Israelului, Italia, Ungaria, Cehia şi România s-au zbătut pentru a dilua textul original. Dar ceea ce a supravieţuit a ieşit totuşi destul de bine”, scrie Chris Patten.
Astfel, miniştrii au făcut apel la reluarea negocierilor, într-un orizont de timp agreat, pentru încheierea unei păci consistente între Israel şi Palestina, comentează autorul.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului român de Externe, remis imediat după reuniunea de la Bruxelles, în cadrul concluziilor privind procesul de pace din Orientul Mijlociu “s-a luat notă de situaţia actuală din regiune” şi s-a “reconfirmat sprijinul pentru eforturile internaţionale în direcţia reluării negocierilor de pace, în vederea identificării unei soluţii bazate pe principiile convenite”. Alte detalii nu sunt oferite în acest sens.

Comentariile lordului Patten privind faptul că România ar fi acţionat “parcă la comanda” Israelului vin în contextul în care ţara noastră şi-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sugerând că ar putea juca rolul unui mediator, dată fiind tradiţia sa de a avea relaţii bune atât cu Israelul, cât şi cu state arabe.

România a fost singura ţară din fostul bloc comunist care a menţinut relaţii diplomatice cu Israelul după Războiul de şase zile din 1967. În plus, ţara noastră a întreţinut în timpul lui Nicolae Ceauşescu raporturi strânse şi cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusă de Yasser Arafat. România s-a numărat printre primele trei ţări din lume care a recunoscut oficial OEP, în 1974, şi prima ţară a Tratatului de la Varşovia care a autorizat OEP să deschidă o “reprezentanţă oficială” în capitală, transformată ulterior în “ambasadă”. Recent, România a deschis la Ramallah un birou diplomatic.

În continuare, Chris Patten detaliază în articolul său din Financial Times ce conţine documentul adoptat la reuniunea UE de săptămâna trecută. Astfel, el explică faptul că UE şi-a reafirmat susţinerea pentru un stat palestinian independent ale cărui graniţe, inclusiv cele ale Ierusalimului, ar trebuie să revină la cele de dinaintea anului 1967, dacă nu se convine altfel. În plus, şefii diplomaţiilor europene au arătat că îşi vor dezvolta relaţiile cu autoritatea palestiniană şi că vor ajuta la consolidarea instituţiilor statale.

În plus, continuă publicaţia, UE consideră că în urma negocierilor Ierusalimul ar trebui să devină atât capitala Palestinei, cât şi a Israelului, că ar trebui evitată fragmentarea Palestinei şi că acolo ar trebuie să se organizeze alegeri. Oficialul a mai aratat ca UE nu ar trebui sa achite costurile ocupatiei israeliene.

“Trebuie să fim însă foarte fermi în ceea ce priveşte faptul că UE nu se angajează să plătească costurile ocupaţiei israeliene a Palestinei”, a spus acesta, subliniind că în ultimii ani UE a ajuns să plătească peste un miliard de euro în acest scop şi avertizează că UE nu trebuie să fie girantul pentru “intransigenţe şi folosirea forţei disproporţionate”.

Sursa: Newsin

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 393 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 273 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 370 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics