Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 4, 2021, 3:43 pm
Parţial însorit
Parţial însorit
33°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 43%
Vânt: 4 km/h N
Răsarit: 6:06 am
Apus: 8:37 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
OMG/Initium
România-Calul troian al SUA în Europa pentru introducerea OMG
Aciduzzul | 29 decembrie, 2011 | 1 comentarii | 362 vizualizari |
(1 voturi )

Una dintre cele mai dure batalii diplomatice purtate la Bucuresti, asa cum rezulta din telegramele WikilLeaks, viza o problema in care SUA si UE au pozitii total opuse: organismele modificate genetic (OMG). Americanii au incercat sa foloseasca Romania ca un vector de relaxare a politicii europene in ceea ce priveste bioteh¬nologiile din agricultura. Politicenii romani au jucat duplicitar. Imediat dupa venirea la putere a aliantei DA, in decembrie 2004, americanii tatonau terenul pentru a vedea ce noi perspective investitionale exista in Romania. Oamenii de afaceri americani s-au aratat atrasi in mod special de trei domenii: IT, telecomunicatii si biotehnologii. Ultimul, care viza folosirea asa-numitelor Organisme Modificate Genetic (OMG), a dat nastere unei intregi strategii menite sa transforme Romania intr-un cal troian al Americii in interiorul Europei.

De mentionat ca, in vreme ce in SUA folosirea organismelor modificate genetic este larg raspandita si reprezinta o afacere uriasa, numeroase tari europene o interzic categoric. “Caz unic in regiune, Romania este pionier in biotehnologie, cultiva si promoveaza soia modificata genetic interzisa de la comercializare in UE.

Obiectivul ambasadei este sa ajute Romania sa intre in UE cu o industrie biotehnologica puternic dezvoltata, precum si cu o populatie educata care sa inteleaga meritele biotehnologiei. Intensificandu-si acum eforturile in Romania, SUA vor avea un aliat european solid, cu interese si convingeri comune cu ale Americii, care sa combata in anii ce vin pozitia anti-OMG a UE”, se spune intr-o telegrama trimisa la 18 ianuarie 2005, semnata de Thomas Delare, adjunctul ambasadorului Jack Dyer Crouch.

Extrema urgentaMomentul era critic, in opinia ambasadei, fiindca incepuse numaratoarea inversa pentru aderarea Romaniei la UE si, in paralel, crestea si presiunea grupurilor anti-OMG. Pornind de la aceste premise, ambasada propunea demararea unei vaste campanii de educare a opiniei publice, prin furnizarea de informatii catre presa si catre consumatori.

Asta insemna diseminarea prin workshopuri si forumuri a unor informatii favorabile biotehnologiei. Campania urma sa se centreze pe beneficiile biotehnologiei agricole (pret, sanatate etc.) si sa inceapa cat mai repede, inainte sa se formeze alte opinii in randul populatiei.

Manipularea, in cifreIn telegrama se spune ca, dupa discutiile cu partenerii locali, s-a constituit un Consortiu informal pentru sustinerea programului de inducere a increderii in produsele modificate genetic. Faceau parte din aceasta coalitie Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Departamentul de educatie si stiinta din TVR (care a promis ca va oferi timp de emisie, se spune in telegrama) si chiar ONG-uri.

Planul cuprindea, printre altele, seminari organizate in orasele cu cele mai importante universitati agricole: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Craiova. Participantii aveau sa fie recrutati din randul cadrelor universitare cu expertiza in domeniu, al industriei si media locale.

„Pana la sfarsitul campaniei, ambasada estimeaza ca vor fi publicate cel putin 40 de articole de presa, precum si spoturi de televiziune si radio. Este de asteptat ca cel putin 70% din populatie sa fie expusa la mesajele pozitive referitoare la OMG-uri, ca urmare a acestei campanii”, mai precizeaza Thomas Delare.

Romania, barometru de manipulareInainte de inceperea si incheierea campaniei, au fost planificate studii referitoare la atitudinea oamenilor fata de alimentele produse prin biotehnologie. Astfel, se puteau contabiliza exact efectele campaniei asupra comportamentului consumatorilor. Mai departe, se spune in telegrama, aceste studii urmau sa fie folosite ca barometru pentru masurarea eficacitatii unor campanii similare derulate in alte tari. Telegrama cuprindea chiar si un desfasurator al costurilor acestei campanii.

Intr-o alta telegrama, tot anterioara integrarii in UE, se spune ca fermierii romani sunt sustinatori inversunati ai folosirii semintelor modificate genetic. “Ei si-au exprimat deja intentia de a ignora reglementarile UE si de a continua sa foloseasca aceste seminte”, se mai spune in telegrama.

Restrictii fara baza stiintificaLucrurile se precipita in primavara anului 2006, cand Romania incepe sa ia masuri in domeniu, pentru a-si pregati apropiata intrare in UE. Telegrama din 5 aprilie 2006 anunta Washingtonul ca vin vremuri grele in razboiul OMG-urilor. “In asteptarea intrarii in UE, Guvernul a interzis in ianuarie cultivarea de soia modificata genetic, incepand cu 2007.

Curand va hotari daca mai poate fi cultivata anul acesta… Ambasada lucreaza in continuare cu sustinatorii din interiorul si din afara Guvernului pentru a obtine aprobarea cultivarii pe 2006, pentru modificarea restrictiilor si pentru influentarea pozitiva a opiniei publice”. Romania urma sa afle in mai daca va fi primita in 2007 sau 2008 in UE, asa incat si-a intensificat pe ultima suta de metri actiunile de “adecvare la legislatia europeana”.

Oricum, se mai spunea in telegrama, Executivul Romaniei impusese in iarna cateva restrictii. De exemplu, era interzisa cultivarea de soia modificata genetic pe o raza de 15 kilometri in jurul ariilor naturale protejate, “Deloc surprinzator”, explicau diplomatii, “restrictia nu s-a bazat pe nicio evaluare stiintifica a riscului”.

Fermierii biotehnologi, organizati de AmbasadaAmbasadorul Nicholas Taubman informeaza prin acea telegrama ca se pregateste sa atace in Parlament limitarile privind produsele modificate genetic, cu ajutorul “a doi influenti parlamentari pro-OMG aflati in relatie stransa cu ambasada”. Diplomatii garanteaza ca ministerele Mediului si Agriculturii nu se vor opune amanarii restrictiilor pana in 2007.

Mai mult, Asociatia Biotehnologica a Fermierilor, infiintata cu asistenta din partea ambasadei, va face un lobby activ pe langa membrii Executivului. Intrebat ce va face daca se interzice cultivarea soiei in 2006, unul dintre fermieri a spus ca ei vor planta oricum. In urmatoarea telegrama, din 16 mai 2006, ambasada vorbeste de Comisia Europeana, “care este ingrijorata ca Romania nu va aplica riguros noile reglementari UE referitoare la OMG-uri”.

Salvati Africa de la foamete!Alianta romano-americana pentru OMG-uri continua si dupa aderarea Romaniei la UE. SUA, pur si simplu, nu puteau renunta la cel mai mare cultivator de OMG-uri din Europa. In august 2008, senatorul Richard Lugar soseste in Romania pentru a-i incuraja pe oficialii autohtoni sa permita “folosirea metodelor agricole mai avansate, inclusiv a biotehnologiei”.

Senatorul are mai multe intalniri cu oficiali autohtoni si fiecaruia ii prezinta cam acelasi discurs. Mai intai le vorbeste despre experienta sa de mare fermier american si le spune ca, desigur, este mai rentabil sa cultivi produse naturale, care sunt mai scumpe. Dar, subliniaza el, este important “sa combatem foametea, in special pe cea din tarile africane”, ii explica Lugar ministrului mediului, Attila Korodi, la 28 august 2008.

De aceea, continua Lugar, este important “ca fermierilor sa le fie lasata libertatea de a cultiva si exporta orice este nevoie pentru a hrani oamenii infometati din aceasta lume, care sunt tot mai ¬multi”. Korodi se arata insa reticent pe acest subiect, iar in comentariul final Taubman precizeaza ca Ambasada are o relatie dificila cu ministerul. Asta deoarece Korodi crede ca tara lui si SUA au putine lucruri in comun atunci cand vine vorba de biotehnologii si schimbari climatice, Romania fiind membru UE.

EnviroPorcul”In cadrul discutiilor cu americanii, Marian Zlotea, seful Autoritatii Sanitar-Veterinare, s-a aratat foarte interesat de „EnviroPig”, un proiect de porc transgenetic dezvoltat in SUA. „Ei au parut deschisi folosirii unor asemenea optiuni in viitor si si-ar dori mai multe informatii si studii referitoare la animalele transgenice si la clonarea animalelor”. Nota ambasadorului: Romania este mare producator si consumator de carne de porc.

Prietenii biotehnologieiValeriu Tabara sta in tabara americanilor.
PDL si PSD sunt sustinatori puternici ai biotehnologiilor. De cealalta parte, PNL si UDMR se opun tot mai mult acestui tip de agricultura. PNL din motive electorale, iar UDMR pentru ca preia politica Ungariei in domeniu, se spune in telegrama. Apoi sunt inventariati posibilii aliati:

Valeriu Tabara (pe atunci vicepresedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, acum ministru PD al Agricuturii) “este unul dintre cei mai sinceri si influenti sustinatori”. Nota: a avut un discurs patimas la conferinta organizata de ambasada, in octombrie 2007.

Theodor Stolojan – A fost ales toamna trecuta (2007) in Parlamentul European, cu o platforma care continea si pozitia in favoarea biotehnologiei.
PSD-istul Petre Daea, membru in Comisia de agricultura din Senat si fost ministru, este un sustinator vocal al agriculturii biotehnologice.
Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii in Guvernul PDL – PSD, este sustinator al biotehnologiilor. Vasile Bacila, consilierul sau, le-a marturisit americanilor in 2008 ca Ilie Sarbu ar fi fost la Bruxelles, la Comisia de mediu, unde ar fi facut lobby pentru agricultura biotehnologica. Nota din continuare precizeaza ca fiica acestuia, Daciana Sarbu, este membru al Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European. De asemenea, ea este puternic impotriva biotehnologiei, mai spune nota.
Dacian Ciolos, fost ministru liberal al Agriculturii, acum comisar european, ar fi fost un opozant al acestui tip de agricultura. Tehnocrat, avand legaturi personale cu Franta, el s-ar fi aratat totusi dispus in 2008 sa se impotriveasca embargoului la soia modificata genetic, potrivit relatarilor lui Korodi, ajunse la ambasada prin intermediul producatorilor. “Nimeni nu poate spune cu certitudine de ce parte se va plasa, dar este prea slab pozitionat ca sa adopte o pozitie singulara”, se arata in telegrama.

Calin vrea voturi, Korodi vinde ponturiLa 11 februarie 2008, ambasada trimite la Washington o telegrama care contine mai multe dezvaluiri facute de reprezentanti “Monsanto” si “Pioneer”, care activau in domeniul agrobiotehnologiei. Acestia avusesera o intalnire, la 4 februarie, cu ministrul Attila Korodi, care le marturisise neoficial ca “a luat masuri preliminare, la ordinul premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru activarea clauzei de salvgardare pe porumbul MON 810″.

Asta insemna ca s-au facut primele demersuri pentru interzicerea acestui tip de porumb. Masura “coincide cu vizita oficiala a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a impus recent un moratoriu similar”. Tariceanu s-ar fi laudat ca reglementarea urma sa aduca PNL-ului mai multe voturi din partea tinerilor si a electoratului urban, la apropiatele alegeri.Korodi i-a atentionat pe agricultorii biotehnologici ca, in luna martie, va introduce in Guvern draftul unei ordonante de urgenta prin care urma sa se interzica acest tip de porumb.

“Daca ordonanta trece, moratoriul temporar va intra in vigoare imediat”, i-ar fi avertizat pe cei doi producatori. Daca pana atunci, Korodi parea “o cauza pierduta”, intalnirea din 4 februarie i-ar fi convins ca ministrul nu e chiar atat de inflexibil. “El le-a dezvaluit bioagricultorilor planurile sale si i-a sfatuit «off the record» sa distribuie cat mai curand posibil semintele modificate genetic pe care le au in stoc, inainte de a se impune moratoriul”, se spune in telegrama. „Reprezentantii industriei interpreteaza asta ca pe un semnal ca ministrul actioneaza impotriva biotehnologiilor din obligatie politica, si nu din convingere”.

Sfaturi pentru senatorAmbasada povesteste, in aceeasi telegrama, ca au aparut unele probleme din cauza activistilor ecologisti. De exemplu, persoane din Ministerul Mediului care sunt favorabile biotehnologiilor se feresc sa-i mai intalneasca pe cei de la “Monsanto” si “Pioneer”, deoarece ONG-urile i-au denuntat ca ar fi prieteni ai industriei. Intr-o alta telegrama, din 20 august 2008, care-l pregatea pe Lugar in perspectiva vizitei sale in Romania, ambasadorul Taubman ii transmite acestuia: “Din punct de vedere politic, exista cateva «campuri minate» de care trebuie sa treceti la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Nimeni n-ar putea acuza Romania c-ar fi o scena politica linistita”. Urmeaza o descriere a relatiei turbulente dintre presedinte si premier, care au viziuni care se bat cap in cap, dar, spune Taubman, “pe subiectele care ne intereseaza in mod special pe noi, diferentele dintre ei sunt mai mult iluzorii decat reale”.

Expertul Bobo„La intalnirea cu dumneavoastra (senatorul Richard Lugar – nota redactiei), Tariceanu se va concentra probabil pe subiecte interne si va fi mai deschis decat ministrul Korodi la argumentele in favoarea agriculturii biotehnologice”. Referitor la Korodi, aceeasta telegrama mai furnizeaza un argument care l-ar putea cuceri: incurajarea abordarii stiintifice a acestui tip de agricultura ar putea permite Romaniei, cu marele si subdezvoltatul sau sector agricol, sa devina lider european in domeniu. Dupa formarea Guvernului PDL – PSD, la sfarsitul lui 2008, renasc sperantele americanilor.

La inceputul lui aprilie 2009 este adus in Romania expertul in biotehnologii agricole Jack Bobo. Acesta a avut mai multe intalniri cu reprezentanti de mana a doua de la mai multe institutii implicate in problema OMG-urilor. Sunt insiruite mai multe nume de personaje secundare din ministere care se declara favorabile acestui tip de agricultura. Oficialii cu putere de decizie isi exprima insa rezerva ca Romania ar putea face foarte multe, ca stat membru UE.

Printre cele mai importante intrevederi, a fost cea cu Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Secretarul de stat, fost europarlamentar, se declara sustinator al biotehnologiilor, dar este de parere ca statul trebuie sa fie mediator in dezbatere, nu avocat. Romania este presata de Austria, Ungaria si de Franta sa se alinieze politicii europene pe acest subiect si nu-si permite sa adopte o pozitie singulara in UE, a explicat Zlotea.

“Reprezentantii industriei interpreteaza asta ca pe un semnal ca ministrul Korodi actioneaza impotriva biotehnologiilor din obligatie politica, si nu din convingere.”
Mark Taplin, adjunct al ambasadorului SUA

Sursa: Blogphotovideo.com

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 168 vizualizari | 2 voturi

Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]

Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 200 vizualizari | 1 vot

Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4171 vizualizari | 7 voturi

Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]

Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics