Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 3, 2020, 12:11 pm
Soare
Soare
26°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 11 km/h ESE
Răsarit: 6:05 am
Apus: 8:38 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Teoria Statului Organic(IX). Tractatul de la Berlin si transformarea Romaniei in teritoriu colonizabil
Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 302 vizualizari |
(3 voturi )

Mihai Eminescu
Orbit trebuie sa fie acel guvern care nu-si da seama de simptomele politice ale acestei stari bolnavicioase de lucruri. in toate unghiurile Romaniei se formeaza grupuri de nemultumiti cu mersul actual al lucrurilor. Sint deosebite numirile ce aceste grupuri adopta; un lucru insa le este comun tuturor: sentimentul de indignare si de exasperare de cele ce se petrec zilnic. si aceasta indignare nu e decit prea justificata. Rusine chiar trebuie sa-i fie unui roman cind se pronunta numele obscure a acelor naturi catilinare cari formuleaza vointa statului sau in paragrafe de legi, indignate cata sa simta cind vede creaturi fara principii, fara umbra de cultura, avind numai instincte rele, jucind pe reprezentantii vointei suverane a tarii.

Nimeni nu intreaba daca-si tin fagaduintele ce le-au facut inainte de-a fi alesi; nimeni nu intreaba pe ce cale a fost cu putinta ca asemenea oameni sa iasa la suprafata, nimeni nu-si da seama cum aceasta populatie flotanta a Romaniei, fara legaturi cu pamintul si cu neamul tarii, fara identitate de interese cu clasele productive si pozitive ale ei, a putut sa devina elementul domnitor in Romania.

Am vazut cu inlesnire ce unitate e in caracterul civilizatiei noastre de azi, cum ca consista curat in pazirea formelor esterioare ale culturii apusene, lipsita de orice cuprins real. S-ar putea zice ca aluatul din care se framinta guvernantii nostri e acea categorie de fiinte fara avere, stiinta de carte si consistenta de caracter, acei proletari ai condeiului din cari multi abia stiu scrie si citi, acei paraziti carora nestabilitatea dezvoltarii noastre interne, defectele instructiei publice si golurile create in ramurile administratiei publice prin introducerea nesocotita a tuturor formelor civilizatiei straine, le-au dat existenta si teren de inmultire; aluatul e o populatie flotanta a carei patrie intimplatoare e Romania si care, repetind fraze cosmopolite din gazete straine, sustine, cu o caracteristica lipsa de respect pentru tot ce e intr-adevar romanesc, ca aceste cliseuri stereotipe egalitare, liberschimbiste, liberale si umanitare, acest bagaj al literatilor lucrativi de mina a treia, aceste sforaitoare nimicuri sint cultura nationala sau civilizatie adevarata.

N-are cineva intr-adevar decit sa deschiza o teza de licenta, s-asculte prelectiuni la universitati – esceptam pe cele de matematica – sa citeasca ziare si brosuri, sa citeasca proiecte si paraproiecte de legi din Camera, s-asculte discutii in Adunari si se va convinge ca o numeroasa, foarte numeroasa clasa de oameni, nu-si intrebuinteaza mintea la nimic alta decit la reproducerea de vorbe din carti straine, ca propria munca intelectuala se reduce la nimic.

Daca activitatea lor s-ar margini numai la aceasta, tara ar samana numai a casa de nebuni, dar fiindca miile aceste de vorbe nu sint resimtite, nu au trecut in suc si singe, nu au avut nici o influenta educativa asupra lor, ele acoper cu zgomotul lor de moara de palavre o injosire si versatilitate de caracter nemaipomenita decit in timpii cei mai rai ai imparatiei bizantine. Ceea ce-i mai frumos e ca se prefac a nu te intelege.

In zadar le-am spune: „Nu exista libertate a alegerilor” si le-am dovedi-o cu acte. „Luati – le-am zice – listele electorale, stergeti pe functionari, pe arendasii statului si pe rudele acestora, pe datornicii statului si pe rudele acestora, adeca stergeti pe toti a caror constiinta o puteti stoarce prin tiranie de partid si nu va ramine decit o mica minoritate”. Din aceste mici minoritati se compune opozitia si ea reprezinta partea neatirnata a tarii.

Ei totusi vor raspunde: „Natiunea e cu noi, noi sintem natiunea”. „Mai luati colegiul al patrulea si stergeti – afara de minime si estrem de rare esceptii – toate numele deputatilor alesi de-a dreptul prin influenta guvernamentala, stergeti dintr-al treilea in acelasi chip, dintr-al doilea tot astfel si vedeti ca partea neatinsa de sistemul de coruptie al guvernelor e estrem de mica”.

Cu bugetul in mina, mai ales cind este augmentabil in infinit, tii majoritatea in mina si sistemul constitutional, sistemul controlului se reduce la o iluzie copilareasca. E prea adevarat ca aceasta constiinta individuala, maltratata in toate chipurile si supusa unei sistematice coruptiuni face reactie, tresare mai cu putere cind ii pui cestiunea de moarte si de viata.

Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de incetatenire, ci era de-a dreptul declararea Romaniei in teritoriu neutru, colonizabil cu toate semnintiile. Nu putem tagadui ca tara se cutremura de spaima la perspectiva deschisa de acel articol, care americaniza pe deplin teritoriul nostru.

(Fragment din articolul «Studii asupra situatiei», aparut in TIMPUL, in februarie 1880)

Sursa: Certitudinea

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 393 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 277 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 272 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 281 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 368 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics