Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 19, 2019, 8:18 pm
Soare
Soare
30°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 30%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 6:23 am
Apus: 8:15 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Autoritatile de mediu au inchis “Complexul de Porci” detinut de Gheorghe Caruz
Aciduzzul | 29 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 294 vizualizari |
(1 voturi )

Firma controlata de familia lui Gheorghe Caruz nu si-a respectat angajamentele de mediu si nu-si mai poate continua activitatea * asteptandu-se la acest verdict, administratorii crescatoriei de porci aproape ca au lichidat efectivele in ultimele doua-trei luni * in prezent, in halele “Complexului de Porci” mai sunt doar 179 de scrofite gestante * Braila n-a scapat, insa, de mirosul de balegar ce se face simtit odata cu incalzirea vremii * firma “Caruz” SA, ce functioneaza tot pe platforma Baldovinesti, inca mai detine un efectiv de 6.000 de porci Comisariatul Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu a anuntat oficial, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca societatii “Complexul de Porci” Braila SA i s-a interzis sa mai functioneze. Masura a fost luata dupa ce firma in cauza, administrata de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz, nu a respectat prevederile autorizatiei integrate de mediu, prin care se obligase ca pana la 31 decembrie 2011 sa realizeze anumite investitii destinate protectiei mediului. Concret, este vorba despre modernizarea statiei de epurare care deserveste halele de porci, astfel incat apele uzate evacuate in Dunare sa aiba concentratiile de substante poluante incadrate in limitele legale.

Modernizarea statiei de epurare si a sistemului de evacuare a apelor uzate ar fi dus implicit la diminuarea mirosului provenit de la aceasta crescatorie de porci. Dupa cum v-am mai informat in repetate randuri, “Complexul de Porci” Braila SA a beneficiat de o perioada generoasa de tranzitie pentru realizarea investitiilor de mediu, din 2004 pana la sfarsitul anului 2011. In total, suma care trebuia investita, etapizat, pe parcursul celor sapte ani, se ridica la 815.000 euro. Din informatiile primite de-a lungul vremii de la Garda de Mediu Braila, reiese ca firma lui Caruz a respectat graficul de investitii pana in 2008, alocand circa 300.000 euro. In perioada 2009 – 2011, insa, atunci cand trebuia realizat grosul investitiei, in valoare de 500.000 euro, termenii prevazuti in autorizatia de mediu n-au mai fost respectati. Din acest motiv, modernizarea statiei de epurare nu a fost finalizata pana la 31 decembrie 2011, asa cum se prevedea in autorizatia de mediu.

Faptul ca societatea nu si-a respectat angajamentele legale a fost constatat, la inceputul lunii ianuarie, in cadrul unui control efectuat in comun de Garda de Mediu Braila, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati, Agentia pentru Protectia Mediului Braila, Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita si Societatea de Gospodarire a Apei Braila. La aceeasi concluzie a ajuns, pe 19 ianuarie, si Comisia de Supraveghere formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Administratiei Nationale “Apele Romane”, Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita, Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila si Garda de Mediu Braila. Aceasta comisie functioneaza de cativa ani, pentru a verifica daca SC “Complexul de Porci” Braila SA se conformeaza angajamentelor de mediu.

“Fata de cele constatate, avand in vedere ca termenul de valabilitate al autorizatiei integrate de mediu a expirat in data de 31.12.2011, comisarii Garzii de Mediu Braila au stabilit, de comun acord cu reprezentantii celorlalte institutii, ca masura cu termen permanent, interzicerea functionarii pe amplasament a activitatii de crestere suine fara a detine autorizatie integrata de mediu. De asemenea, i s-a solicitat societatii sa precizeze autoritatilor citate mai sus data lichidarii intregului efectiv de suine de pe Platforma Baldovinesti apartinand SC «Complexul de Porci» Braila SA”, a precizat Daniela Agache, prim-comisar al Garzii de Mediu Braila.

Altfel spus, pentru ca nu si-a respectat angajamentele si i-a fost retrasa autorizatia de mediu, “Complexul de Porci” Braila SA este somat sa isi inceteze activitatea si sa lichideze efectivele de porcine. De altfel, in timpul controalelor, autoritatile au constatat ca in halele “Complexului de Porci” se mai afla doar 179 de scrofite gestante, in conditiile in care, cu doar doua-trei luni in urma, acolo se gaseau efective de mii de porci. Se pare ca, asteptandu-se la masura inchiderii activitatii, administratorii crescatoriei au sacrificat porcii in regim de urgenta. Dupa controalele efectuate luna aceasta, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati a solicitat din partea conducerii “Complexului de Porci” sa prezinte in cel mai scurt timp un plan de evacuare in siguranta a celor 179 de scroafe gestante, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniul sanitar veterinar, plan vizat de Directia Sanitar Veterinara Braila.

Au preferat sa plateasca amenzi decat sa faca investitii

In concluzie, pentru ca nu a investit la timp intr-o statie de epurare corespunzatoare, “Complexul de Porci” Braila SA este fortat sa isi inceteze activitatea. Brailenii care se asteapta ca datorita acestei masuri sa scape definitiv de mirosul de balegar de porc s-ar putea, insa, sa fie dezamagiti. Asta deoarece pe platforma Baldovinesti se mai afla o firma administrata de familia Caruz. Este vorba de “Caruz” SA, ce detine mai multe hale unde exista, la ora actuala, circa 6.000 de porci. Dupa cum ne-a explicat conducerea Garzii de Mediu Braila, firma “Caruz” SA a putut functiona pana in prezent deoarece se folosea de utilitatile “Complexului de Porci” Braila SA, in baza unui contract incheiat cu aceasta societate.

Astfel, “Caruz” SA folosea reteaua de alimentare cu apa si statia de epurare aflate in proprietatea “Complexului de Porci”. Situatia se schimba, in prezent, odata cu declararea statiei de epurare ca fiind neconforma cu standardele legale, de catre autoritatile de mediu. “Societatea «Caruz» SA a primit termen ca pana pe 11 februarie sa instiinteze autoritatile de mediu cum intentioneaza sa rezolve problema evacuarii apelor uzate, dupa inchiderea statiei de epurare aflate in proprietatea «Complexului de Porci» SA”, ne-a declarat conducerea Garzii de Mediu Braila.

Fiindca o crescatorie de porci nu poate functiona legal fara sa dispuna de o statie de epurare corespunzatoare, si SC “Caruz” SA are toate sansele sa fie inchisa de catre autoritatile de mediu. Procedura legala prin care se poate face acest lucru trebuie, insa, sa urmeze anumiti pasi, astfel ca este foarte posibil ca efectivele de porci ale “Caruz” SA sa ramana aceleasi pana la vara, cand mirosul de balegar se va face din nou simtit in atmosfera Brailei.

Daca investitiile de mediu s-ar fi facut in timp util, firmele lui Gheorghe Caruz nu s-ar mai fi confruntat cu aceste probleme. In loc sa bage bani in statia de epurare, aceste societati au preferat, insa, sa suporte rigorile legii si sa plateasca numeroasele amenzi aplicate in ultimii ani de Garda de Mediu. Astfel, din 2007 pana in prezent, comisarii de mediu braileni au amendat grupul de firme al familiei Caruz de 18 ori, cu sume ce totalizeaza 890.000 lei, adica aproape noua miliarde de lei vechi. Asta inseamna circa 200.000 de euro, deci un sfert din suma ce ar fi trebuit investita in protectia mediului.

Pe de alta parte, firmele lui Caruz au avut de platit amenzi si mai mari catre Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita si Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila, pentru faptul ca au deversat in Dunare ape uzate cu concentratie de substante poluante mai mare decat limitele admise. Toate amenzile au fost contestate in instanta de juristii firmelor lui Caruz, insa pana acum acestia nu prea au avut castig de cauza, iar plata sanctiunilor a ramas obligatorie.

Sursa: Obiectiv Vocea Brailei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 18 iulie, 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi

O recenzie deosebita pentru o carte de exceptie: “Capitalul in Romania postcomunista“ semnata de Florin Georgescu. Pe scurt, o lucrare care incearca sa deseneze sferele concentrice ale Economiei Mondiale ce strang nemilos nevolnica Economie Romaneasca…. „Capitalul in Romania postcomunista (Partea a III-a) Lipseste volumul patru? Pentru prometeicul Florin Georgescu, Zeus este Statul, nu Piata! Vinovatii […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 98 vizualizari | 2 voturi

Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 208 vizualizari | 1 vot

Azi, despre Agricultura si Mediu de la ProRomania, partiduletul creat de Ponta cel Suparat, impreuna cu alti dizidenti suparati din “marele” PSD! Daniel Constantin–speaker; Bun orator, guler alb, aparent aplicat, cu slide-uri si cifre oficiale, dar cu NIMIC CONCRET-Trimiteri la anterioarele lui mandate de ministru atat la Agricultura, cat si la Mediu si concluzia ca […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 221 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 290 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
18 Iul 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi
24 Mai 2019 | 0 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
»
24 Mai 2019 | 0 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
»
18 Iul 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics