Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare consistente pentru legumicultori. Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe, spune ca este nevoie de un Program national pentru cultura rosiilor sustinut de Ministerul Agriculturii si care sa permita cresterea suprafetelor cu circa 1.000 de hectare in fiecare an.
Citeste si Malagrow: Castiguri substantiale pentru cei care au acum rosii de vanzare
„A fost o politica proasta, nu se poate cultiva rosie decat in ferme specializate, unde ai macar 30 ha si poti sa utilizezi o combina cu care sa recoltezi, pentru ca recoltatul este cea mai mare belea. In fiecare an, ar trebui sa marim suprafetele cu 1.000 ha cu ajutorul unui sprijin substantial, ce ar trebui sa aiba o valoare de 3.000-4.000 euro/ha. O ferma trebuie sa detina 30-50 ha minimum ca sa poata sa foloseasca tehnologie. In fiecare an, trebuie sa infiintam macar 230 de ferme”, ne-a declarat Aurel Tanase.
Suprafetele cultivate cu rosii in camp s-au tot redus in ultimii ani, incepand cu 2014, cand sprijinul cuplat pentru rosiile pentru industralizare era de circa 13.700 euro/ha. Anul trecut, acesta a avut o valoare de 1.700 euro/ha.
Fabricile de conserve au inceput sa proceseze rosii inca de saptamana trecuta, insa, din pacate, se confrunta cu lipsa materiei prime. Pretul cu care sunt achizitionate rosiile de le producatori este de circa 45 de bani pe kilogram, in prezent.
Cantitati importante de rosii se aduc, la acest moment, din Bulgaria.
Fara productie autohtona de rosii pentru industrializare, piata romaneasca a ajuns sa fie invadata de pasta de rosii si bulion din import (45 milioane de euro pe an) din tari precum China, Egipt, Vietnam, Italia si Grecia.
Citeste si Sprijin pentru sectorul legume-fructe si cartofi prin Masura 21 din PNDR. Valoarea sumelor pentru culturile in camp, sere si solarii!
Trebuie sa remarcam faptul ca nu doar rosiile sunt la mare cautare, in prezent, ci si ardeioasele rosii sau vinetele, pentru ca este sezonul in care se face zacusca.
Legumicultorii cer MADR sa faca publice politicile pentru 2021
August si septembrie sunt lunile in care Ministerul Agriculturii ar trebui sa faca publice politicile pentru anul viitor. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca legumicultorii trebuie sa-si faca planul de culturi pentru 2021.
„Ministerul Agriculturii trebuie sa apara cu politicile publice, in asa fel incat producatorul sa stie ce seminte isi ia, cum distribuie cultura si ce va pune la anul”, a mai declarat Tanase.
In ceea ce-l priveste, se va axa pe productia de castraveti si mai putin pe rosii, care nu i-au adus niciun profit, in acest an, in principal din cauza Tuta Absoluta.
Sursa: Agrostandard.ro
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi
Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]
Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi
Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]
Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi
Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]
One comment