Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
iulie 26, 2021, 6:26 am
Senin
Senin
16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h NE
Răsarit: 5:56 am
Apus: 8:48 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Colonialismul programat din energetica
Aciduzzul | 22 aprilie, 2012 | 4 comentarii | 304 vizualizari |
(2 voturi )

Ilie Serbanescu
Naivii care mai delirau cumva ca FMI si capitalul strain al carui agent este, tot presand asupra privatizarii companiilor de stat (vezi AICI si AICI), o fac in numele eficientizarii si pentru imbunatatirea starii economiei au primit zilele trecute o palma peste ochi. Culmea, chiar de la preopinenti! Care au tinut sa-si dea jos masca de pe fata. Nu se stie de ce, dar se poate banui. Prinzand la ananghie Guvernul roman, preopinentii s-au gandit probabil ca nu mai are rost sa joace teatru si au bagat buldozerul. Ne-am trezit insa cu dl Alexandru Sandulescu, director general in Ministerul Economiei, ca apare public si declara cu subiect si predicat ceea ce stia bine si Grivei, dar ceea ce nu spusese pana acum nici un oficial.

Ca FMI preseaza, de fapt, pentru pri-va-tizarea companiilor de stat care aduc profit, si nu a celor care inregistreaza pier-deri. Dl Sandulescu a dat un exemplu semnificativ. FMI nu pune vreo presiune pentru privatizarea vreunei termocentrale, unde ar fi nevoie de investitii si modernizari, ci pentru privatizarea Electrica Distributie, singura piesa din distributia de electricitate care mai este in mana statului si care realizeaza profituri (atentie, profituri, si nu pierderi!) si in care nu este neaparat nevoie nici de investitii, nici de modernizari. Exemplu dat cu talc de dl Sandulescu, caci aflam de la domnia sa ca, in Romania, companiile de distributie private sunt „reglementate” (!) sa functioneze cu cel putin 12% profit, iar companiile tot de distributie, dar de stat sunt „reglementate” (!) sa functioneze cu doar 8% profit. Si ce ne mai spune dl Sandulescu? Ca o privatizare a Electrica Distributie ar face sa dispara posibilitatea acestei comparatii! Corect!

Cu alte cuvinte, in Romania, FMI si Uniunea Europeana programeaza din reglementari ca serviciile publice, desi fac absolut aceleasi lucruri, sa aiba un profit mai mare daca sunt private decat daca sunt de stat! Deliberat, companiile de stat trebuie sa arate ca sunt mai proaste! Desigur, pentru a putea fi matrasite catre capitalul strain, desi fac totusi profit, urmand sa ramana poporul sa lupte cu ele daca inregistreaza pierderi! Poate fi asa ceva numit altfel decat colonialism?!

Se vede de la o posta ca nu conditiile atat de fals cantatei piete transeaza competitia si competitivitatea, ci dictatul colonialist! E mult mai rau decat ceea ce stiam! Cu toate ca si ce stiam era de ajuns!

Pentru a ne referi doar la sistemul energetic, am fost pusi de catre demolatorii Romaniei, respectiv FMI si Banca Mondiala, sa dezmembram compania nationala energetica integrata, pentru ca strainii sa poata sa ne ia imediat partea rentabila, adica distributia, unde nu era nevoie de investitii, si sa ne lase pe noi cu productia, unde era nevoie de investitii masive, iar eventualele profituri veneau doar dupa perioade indelungate.

Comisia Europeana, ca agent de profit pentru marile companii vest-europene din energetica, si-a bagat, bineinteles, si ea coada! A impus o liberalizare a pietei energiei, cu toate ca, prin existenta unui singur producator (statul), nu se intruneau conditiile. Liberalizarea s-a rezumat la energia produsa ieftin (cea din surse hidro), pe care au tabarat zeci de capuse care s-o ia ieftin si s-o vanda scump. si, gratie careia distribuitorii straini de energie fac profituri de 25%, si nu de 12% cat era „reglementat”, fata de nici 5-6% cat este in Uniunea Europeana! Acum, aceeasi Comisie vrea alinierea preturilor de decontare a gazelor din productia interna la preturile gazelor rusesti importate (stabilite la Moscova!), pentru ca renta diferentiala din exploatarea gazelor romanesti sa fie insusita de companiile straine din energetica Romaniei, pe numele lor OMV, Gaz de France, E.ON. si, sub bagheta presiunilor FMI, capitalul strain vrea sa dea lovitura fi-nala: preluarea Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si a partii rentabile din filiera carbune-electricitate. Se doreste cumva prin toate acestea dezvoltarea Romaniei?! Doar exploatarea colonialista a Romaniei! Text Box:

Sursa: Romania Libera

4 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 98 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 90 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 91 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 160 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 153 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics