Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 5, 2021, 2:39 am
Senin
Senin
23°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 km/h NV
Răsarit: 6:07 am
Apus: 8:36 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Criza zilei
Criza Europei (2)
Aciduzzul | 11 iunie, 2010 | 4 comentarii | 215 vizualizari |
(3 voturi )

Prof. Dr. Viorel Roman, Univ. din Bremen, Badpolitics
Greco-orodocsii se potrivesc ca nuca in perete in Uniunea Europeana occidentala si au declansat, dupa unii autori chiar provocat cu bun stiinta impreuna cu speculantii protestanti anglo-saxoni criza euro. Nimic neobisnuit si nici macar surprinzator dupa un mileniu de incompatibilitate, de la Marea Schisma la Conciliul Vatican II (1054-1965) si cinci sute de ani de dominatie, deformatie turco-musulmana a grecilor, bulgarilor si moldo-valahilor, integrati generos in Europa pentru a depasi traumele trecutului si a se adapta din mers rationalitatii occidentale. Pentru adeptii teoriei conspiratiei cei care au provocat criza si trag sforile din umbra sunt evreii din SUA Soros, Greenspan, Bernake, francmasonii, Grupul Bilderberg – Guvernul Mondial Secret, nu incompatibilitatea de cred-ibilitate, cred-inta, cred-it.

Realitatea e mult mai simpla si vizibila pentru toata lumea dupa cum am incercat si eu sa o prezint in articolul de mai jos. Cu toate ca a trecut de la publicare un deceniu, argumente prezentate succint si desigur incomplet pot fi inca de folos, sper, si in dezbaterile actuale. Va reusi UE sa coordoneze politica economico-financiara a celor 27 de state pentru a nu mai ajunge in situatia creata de greco-orodocsi in alianta cu speculantii de peste ocean? Cand va avea UE o armata comuna, unica? Cand va fi Europa o mare putere din toate punctele de vedere, nu numai un santier in constructie?

Piata neagra a Europei
(vezi: România Mare, saptamanal, nr. 448, Bucuresti, 12 feb. 1999, S.23; Magazin cultural-istoric si de informatie, Timisoara, nr. 11 (56), nov. 1998, S.6; Timpolis, bisaptaminal de informare si literatura, Timisoara, 3 ian.- 2 feb. 2000)

Dupa cum se stie, economia produce marfuri si servicii pentru consumatori. Piata neagra, paralela, secundara, din umbra sau ori cum am numi-o, produce exact aceleasi marfuri si servicii, insa ne declarate sau ne inregistrate de oficialitati. Acelasi lucru este valabil pe piata fortei de munca.

In România si Rusia jumatate, in Grecia o treime, in Italia si Spania o patrime, iar in Marea Britanie o zecime, ca media intreagii Uniuni Europe (UE), din activitatea economica si comerciala se face cu bani ghiata si nu este inregistrata de autoritati. Consumatorului ii este, de regula, indiferent daca curatenia locuintei sale, impozitul pe tigarile de contrabanda, repararea automobilului, a instalatiei sanitare din apartament, o plomba sau proteza sa dentara, etc. este inregistrata, evidentiata in produsul inter brut (PIB) sau nu.

Pentru statisticieni UE activitatea economica paralela, pe piata neagra etc. este cunoscuta si ea urmeaza a avea consecinte directe. Astfel obligatia Greciei, Italiei sau Spaniei fata de bugetul UE trebue sa fie corectata, majorata, iar fondul de ajutorare a somerilor din aceste regiuni subdezvoltate, trebuie diminuat proportional cu activitatea neinregistrata oficial.

Astazi 28 de milioane de asa zis someri din UE, lucreaza la negru, activeaza pe piata neagra, paralela, din umbra etc. si ca urmare nu platesc asigurari sociale sau impozit, adica cam cit produce Marea Britanie in intregime, in timp ce 17,5 milioane de someri vesteuropeni profita de avantajele sistemului de asigurari sociale ale UE.

La o privire mai atenta, vechiul conflict dintre mentalitatea si sistemul social-economic anglo-saxon si cel continental vestic, central-european romano-catlolic si oriental, greco-ortodox devine evident.
Anglo-saxonii creaza locuri de munca pe banda rulanta, dar cer acceptarea unei diferentieri sociale greu de integrat in mentalitatea continental-europeana, din Uniunea Europeana, iar tarile ortodoxe din fostul Lagar comunist sunt inca intr-un proces de acumulare primitiva de capital.

Membrii continentali ai UE sunt pentru politica impozitelor mari in favoarea celor defavorizati de soarta. O lupta social-politica, religioasa veche de o mie de ani. Mai ales ca tarile protestante Marea Britanie, Suedia si Danemarca au inca rezerve fata de o integrare in clubul monedei unice EURO.

Criticii sistemlui de asigurari sociale continental, al UE se pling ca aici ar exista obligatiile fiscale exagerate. Adversarii lor insa afirma ca in tariile in care obligatiile fata de stat sunt mari, ca de exemplu in Austria, Suedia, Finlanda piata neagra, economia paralela este in mod surprinzator, redusa. De fapt, avem de a face cu trei mentalitati, culturi economice si religioase.

(1) Europa de est, greco-ortodoxa, cu o activitate paralela de 50% general acceptata si de populatie si de guvernanti.

(2) In Europa de sud, romano-catolica, activitatea paralela de 25% este relativ usor de inregistrat si de integrat, chiar daca exista conflicte in UE privind cota parte la obligatile si drepturile sociale. (Ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini apreciaza ca piata neagra din Italiei se situiaza in prezent cam intre 19% si 22% din BIP, in Frankfurter Allgemeine Zeitung, Nr. 131, 10 iunie 2010, p.6)

(3) In Europa de nord-vest, etica protestanta tine piata neagra sub control. Ea nu depaseste 10%.

Aceste trei culturi pot fi reunificate numai prin luarea in considerare a decalajului de sinceritate economica. Si in cazul dialogului dintre României si Moldovei si UE trebuie sa fie luate in considerare activitatiile economice notabile de pe piata neagra, paralela etc. si in consecinta datele statistice necesita o corectare.

Iata un aspect al realitatii economice europene mai putin cunoscut sau mai putin acceptat in mod oficial si o perspectiva fata de care nu pot fi indiferenti românii atit dornici de o integrare in structurile euro-atlantice si de o relansare economica.
www.viorel-roman.ro

4 Comments

 • der
  iunie 17, 2010

  http://hymerion.ro/2010/06/13/guvernatorul-banque-du-francein-absenta-cresterii-economice-este-foarte-greu-sa-iti-reduci-deficitele-si-cateva-chestii-de-culise.html

  aici gasim un exemplu tipic de cretinism vestic. dupa ce s-au salvat cu banii publici din nenorocirile in care au intrat desigur din cretinism “pietele” dau sfaturi pe masura. servitorii de serviciu numiti lideri europeni afirma la unison ca pt o crestere economica viguroasa economia europeana are nevoie de increderea pietelor care cer reducerea deficitelor publice. nimeni nu vorbeste si nici nu se gindeste ca acesta reducere se suprapune cu o prabusire a cererii interne pe intregul continent ceea ce complica situatia din simplul motiv ca datoria publica si privata devine f greu de suportat in contextul contractiei economice iar acest lucru nu va duce la nici un fel de crestere economica si implicit cifrele slabe care vor apare vor genera neincrederea numitelor piete. logica vesticilor suna tipic pt ei: faceti ce va spunem ca sa nu mai avem deloc incredere in voi. cum se va iesi din acest cerc vicios? semnalul este de scapa cine poate!

    (Quote)

 • viorel roman
  iunie 14, 2010

  Deci mai bine ar trece si catolicii la protestantism …( etica mai inalta, mai putina piata neagra)
  Si nu toti ortodocsii ci doar grecii. Si hahalerele alea din Austria n-eau bagat si pe noi in ceata . Catolici, da ?

    (Quote)

 • viorel roman
  iunie 14, 2010

  Donule profesor,
  chestia este ca vesticii sint niste criminali jegosi care n-au nimic in
  capetele alea seci iar tot sitemul lor economic este axat pe jaf si
  distrugere. Chiar puteti sa-mi cereti pe numar o insiruire a nenorocirilor
  provocate de vestici! Daca vreti 100 va trimit imediat lista care va consta
  intr-un numar de carti scrise de ei deci nu va fi nimic absolut pus de la
  mine. Daca va uitati in trecut la navalirile barbarilor veti observa ca
  obiceiurile lor de atunci le-au numit astazi teorii economice si le aplica
  mot a mot. Si cind ma uit la ei chiar ca incep sa cred ca teoriile
  darwiniste sint reale pt ca ar fi imposibil ca astia sa nu se traga din
  maimute! In alta ordine de idei catolicismul este o inventie tipica lor care
  nu are nimic de-a face cu nici un fel de religie. Dogmele lor sint gresite
  iar faptul ca sint implicati numai in nenorociri completeaza ceea ce spun
  eu. Va pot demonta vestul asta luminos in 15 pagini de nu mai ramine absolut
  nimic din el. Am locuit in multe tari si la sfirsit va spun clar ca cea mai
  simpla cale sa-ti dai seama cine sint aceste gunoaie umane este sa traiesti
  printre ei. Ce credeti ca daca eu as avea puterea miine in Romania as sta
  asa sa discut cu ei?! 48 de ore sa se care toti fara exceptie inclusiv
  jegosii lor de ambasadori iar in jurul granitelor as face un zid sanitar iar
  intratul la noi ar fi interzis pt acesti bacili care sint vesticii. Altfel
  gunoaiele vestice care cica au mentalitate nu stiu de care au legalizat
  coruptia si evaziunea fiscala si asta este singurul motiv pt care apar
  intr-un clasament facut de ei mai sus decit restul. In rest sechs mal die
  sex. De ce nu va uitati cum cladirile construite in Berlin au ajuns sa coste
  mai mult decit in contracte de cel putin 4 x? Conform legilor in vigoare
  nimeni nu poate controla aceste contracte deci nici macar justitia!!
  Amanunte gasiti la Frontal 21 pt ca eu nu am ca surse de informatie decit
  cele pe care le ofera jigodiile astea. Economia paralela avea in Germania o
  valoare de 360 miliarde euro ceea ce inseamna 16% din BIP. Pai cind ajung
  ceilalti la asemenea sume?! Niciodata pt ca vestici ii vor fura din timp asa
  cum s-a intimplat in toata istoria. Grecia a ajuns in acesta situatie
  datorita jafului concernelor nemtesti. De fapt toata lumea este in galeata
  datorita coruptiei nemerniciei si josniciei acestor cretini nenorociti care
  pt un pumn de bani sint in stare sa te omoare fara probleme. Si cine sint
  aia care i-au reformat pe greci sa le mearga bine conform teoriei
  neoliberale? Nu cumva spurcatii astia? Si criza asta nu-i oare rezultatul
  coruptiei si jafului numite sistem economic? Daca romanii si-au bagat cu ei
  in cird normal ca au probleme! Servilismul lipsa de onoare si mindrie a
  romanilor se reflecta in modul in care sint tratati de vestici.
  Discriminarile la care eu personal am fost supus in anii astia petrecuti la
  ei mi-au aratat cine sint si cite parale fac ei. In concluzie sint niste
  maimute barbierite care nu au nimic in comun cu rasa umana cu homo sapins ca
  sa fie clar. Nu am ce sa apreciez la ei! Cam ce-ar fi de apreciat?! Prostia
  fara limita imbecilismul congenital sau perversitatea in care sint
  scufundati? Unitatea cu aceste animale proaste nu poate exista pt ca in
  primitivismul lor fara margini nu vor putea renunta la instinctele barbare
  de care sint dominati. Cind noi esticii eram departe pe scara civilizatiei
  astia se bateau cu banane prin padure iar lipsa acestor ani se vede la ei cu
  ochiul liber. Ca nu vor s-o recunoasca este altceva! Cum ar putea?! Si apoi
  sa nu uitam ca boii astia vestici sfinteau bombele atomice inainte sa le
  arunce peste nevinovati! Deci cine sint jafurile astea si tot ce spun ei ca
  fac? Sintem noi atit de prosti incit sa credem toate ineptiile lor?! Vestul
  nu are nici un fel de credinta. Este numai o parada inscenata tot asa cum au
  procedat si cu drepturile omului care n-au trecut niciodata dincolo de
  stadiul de gargara. Cu numita lor Europa Unita au reusit reinstaurarea unui
  stat feudalo-scalvagist elitist in care unii au drepturi de-a dreptul
  seniorale demne de sec XV. Asta ar trebui sa ne dorim?! Deci astia nu pot fi
  acuzati de rationalism pt ca tot ce intreprind ei nu poate fi descris decit
  de un singur cuvit: ineptie!!! Romanii au gresit grav iar cel mai inalt
  nivel de trai pe care l-am vazut si trait a fost cel din Romania lui
  Ceausescu pina la momentul izbucnirii crizei anilor 80 cind vestul disperat
  de lipsa cailor de-a iesi din noua dar continua depresie economica a gasit
  singura rezolvare tipica pt ei: sa fure tot ce se poate de la estici.
  Istoria a tot ceea ce s-a intimplat de atunci confirma acest fapt! Apoi pt
  ca nu le-a ajuns au darimat statele din Asia, Am de S si cind n-au mai avut
  de unde fura s-au prabusit si ei iar de aici nu mai au cum sa iasa. Deci cu
  civilizatii astia in cel mult 5 ani sintem la canibalism! Va mai aduceti
  aminte cind v-am spus ca in citiva ani vor musca adinc din tarina pt ca
  marea lor economie nu exista? Era 2002!!! In 2006 incepuse mecanismul de
  blocare a economiei care si-a terminat orice posibiliate de miscare in 2007.
  Si ce rezolvare au gasit? Si-au furat propiile popoare! Si ce fac ei acum?
  Tot asta iar in mod logic sfirsitul vine matematic in 2012. Am mai pus inca
  3 ani in plus doar asa considerind utopic ca vor mai trage cumva de timp si
  vor incetini mecanismul insa nu cred asa ceva tinind cont de cretinismul
  lor. Altfel o Europa Unita nu poate exista deoarece lipseste poporul
  european. Totul este doar o simpla repetare a experimentului american exact
  dupa acelasi metode iar aici aveti inclusiv impingerea valurilor de
  emigranti de pe celelalte continente menite sa dilueze factorul autohton.
  Apoi in Romania vesticii si-au pus servitorii lor iar invitatia pt papa cel
  neamt nu va schimba nimic deoarece nu mai joaca nici un rol. Religia isi
  pierde din importanta prin noua emigratie de alta factura decit crestina
  plus prin alte metode pe care le puteti vedea la tv pt ca nimic nu este
  secret. Problema este despre cei care sint in stare sau nu sa vada ceea ce
  se intimpla. Aici trebuie sa recunosc chit ca nu-mi convine ca romanii au
  ajuns orbii Europei si daca pe vremuri nimereau chiar si asa Braila acum nu
  mai stiu care-i stinga sau dreapta. Si apoi acest E.U. a fost un proiect
  american iar rolul acestuia era sa tina loc de scut pt orice. Acum daca lor
  le trebuie vor desfinta acesta constructie pt a o inlocui cu alta necesara
  la acest stadiu. Atacurile asupra euro sint menite sa adune de pe piata
  gramada de hirtii tiparite in ultima vreme respectiv sa le finanteze lumea
  datoriile acumulate. Daca hirtiile lor isi pierdeau rolul de valuta de
  rezerva ce s-ar fi intimplat? Nu cred ca mai este necesar sa spun! Acum
  problema Chinei poate n-ati inteles-o si credeti ca cine stie ce-au facut
  ei. Au repetat experimentul japonezilor care au facut ca tara lor sa fie in
  deflatie de peste 20 de ani cu o datorie de 219% deci in pragul
  falimentului. China o inceput de la subventionarea cu 1,5 dolari al fiecarul
  dolar din BIP. Astazi sint la 7,5. Cit credeti ca mai pot rezista? Si asta a
  fost un motiv sa dai in euro pt ca americanii sint legati de ei. Si
  europenii intr-un fel pt ca daca va cade China care le-a preluat toate
  nenorocirile nu vad cum ar mai rezista ei. In concluzie perioada este ffff
  complicata! Simplu este pt mine de vazut si explicat insa atit! Asta este
  posibil deoarece am fost la scoala aia romanesca pe gratis si nu am avut
  de-a face cu sistemul de indobitocire in masa vestic botezat scoala.
  Rezultatele le vedeti ca doar lucuiti in Germania unde se intrebau
  secialistii lor prin talk showuri daca ajung ei un popor de idioti. Erau de
  mult insa cum oare poate vedea idiotul ca-i idiot?!

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 351 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 29 mai, 2013 | 0 comentarii | 305 vizualizari | 4 voturi

Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2013 | 2 comentarii | 338 vizualizari | 1 vot

Acum ceva timp mă plimbam pe străzile Londrei şi îmi aduc aminte de un aspect, care m-a frapat. Deşi eram într-o capitală europeană, aveam senzaţia că am ajuns din greşeală în Asia. Eram singurul alb într-o mare de indieni. Trecând spre strada următoare am dat numai peste negrii şi musulmani. Toate acestea în apropierea Hyde […]

Autor: Aciduzzul | 10 mai, 2013 | 3 comentarii | 446 vizualizari | 4 voturi

Adjunctul ministrului de externe sirian Faisal Mekdad a declarat duminica, ca atacurile israeliene asupra unor obiective de pe teritoriul sirian sunt o declaratie de razboi la adresa tarii sale. In acelasi ton cu declaratile adjunctului ministrului de externe sirian, presa iraniana si cea ruseasca anuntau posibile atacuri asupra Israelului venite din partea Hezbollah si nu […]

Autor: Aciduzzul | 17 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 162 vizualizari | 1 vot

Susanne Posel The UN warns that global food stores like grains are depleting at an expediential rate and when combined with failing harvests, there will be a food crisis in 2013. The UN Food and Agriculture Organization (FAO) explain that “we’ve not been producing as much as we are consuming. That is why stocks are […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics