Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
iulie 16, 2019, 3:50 pm
Predominant  înnourat
Predominant înnourat
25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 46%
Vânt: 4 km/h N
Răsarit: 5:46 am
Apus: 8:57 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Cum faci rost de bani ca sa pornesti o afacere de la zero
Aciduzzul | 18 martie, 2012 | 0 comentarii | 647 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Finantarile bancare pentru afaceri start-up pot fi accesate doar dupa doi ani de activitate a firmei. Intreprinzatorii care vor sa porneasca ceva de la zero trebuie sa se bazeze pe ajutorul cunostintelor sau, mai rar, al unor business angels. Regula de aur a „celor trei P“ este predata studentilor chiar de un bancher la cursul privind instrumentele de finantare pentru inceperea unei afaceri. „Stiti cine sunt cei trei P la care trebuie sa apelezi pentru a finanta o afacere de la zero? Parinti, prieteni sau alti prosti, toti dispusi sa iti dea sau sa iti imprumute bani“, spune Tiberiu Moisa, director executiv clienti corporativi si IMM la Banca Transilvania si, totodata, profesor universitar. Regula este mai mult decât o anecdota pentru majoritatea intreprinzatorilor care vor sa infiinteze o firma, in conditiile in care bancile acorda finantari pentru afacerile start-up doar dupa doi ani de activitate.

Firmele noi se lipesc greu si de facilitatile fondurilor de garantare si contragarantare pentru IMM, doar 7% din acestea jungând la ele. Cu toate acestea, in fiecare an se infiinteaza peste 100.000 de firme noi si, chiar daca aproape jumatate mor in primele sase luni, intreprinzatorii gasesc resurse pentru a o lua de la capat. „Moare firma, nu antreprenorul“, spune Moisa.

Capital a aflat de la specialisti solutiile prin care intreprinzatorii aflati la inceput de drum pot gasi bani in alte parti decât la ghiseul bancii, precum si modalitatile de finantare la care pot apela dupa primii ani de activitate.

Nicolae Dimaca, din Constanta, a inceput prin a repara televizoare, radiouri si alte aparate electronice acasa, pentru cunoscuti si prieteni. Dupa ce și-a infiintat firma a indraznit sa inchirieze un spatiu in care sa iși desfașoare activitatea, urmând apoi perioada de acumulare și de reorientare a businessului catre ceva cu o valoare adaugata mai mare. Chiar și atunci, finantarea obtinuta de la banca a fost pe persoana fizica, sub forma de credit garantat cu propria lui locuinta. Acum este prezent in Top 300 cei mai bogati români și detine opt showroom¬uri auto la nivel national.

Toata lumea vorbește de finantarea start-upurilor, de greutatea obtinerii unor imprumuturi și de slabele șanse de infiintare a unei firme noi. Problema start-upurilor este vazuta distorsionat. Peste tot in lume, acestea sunt finantate de banci intr-o mica masura. Totuși, bancherii recunosc ca „IMM-urile produc mai multa inovatie decât corporatiile“, spune Bogdan Spuza, director marketing Unicredit Tiriac Bank.

Autofinantarea, cheia succesului

Tiberiu Moisa, director executiv Clienti corporativi și IMM din Banca Transilvania, profesor și militant activ in organizatii neguvernamentale menite sa educe antreprenorii, ne ofera o definitie succinta a inceputului in afaceri: „Știti ce le spun studentilor mei când ajungem sa vorbim despre instrumentele de finantare pentru inceperea unei afaceri? Regula de aur a celor 3P. Știti cine sunt cei trei P la care trebuie sa apelezi pentru a finanta o afacere de la zero? Parinti, prieteni sau alti proști, toti dispuși sa iti dea sau sa iti imprumute bani“.

Sunt zeci de mii de firme care se infiinteaza azi, și mâine dispar, nu neaparat pentru ca antreprenorul a fost slab pregatit sau nu se pricepe la afaceri, ci pur și simplu pentru ca poate ideea de a face un restaurant la intersectia celor doua strazi de dincolo de Ateneu nu a fost buna. Tocmai de aceea, autofinantarea in primii ani este esentiala. Ea probeaza capacitatile și rezistenta businessului inceput. „In fiecare an se infiinteaza in medie 60.000-70.000 de firme noi. Jumatate dintre firmele nou-infiintate mor dupa șase luni de existenta. Moare firma, nu antreprenorul“, subliniaza Tiberiu Moisa.

In Uniunea Europeana, finantarea unei firme care exista in piata de trei ani este incadrata la finantarea start-upurilor. In România, așa cum precizeaza Melania Mirea, șef departament IMM din BCR, limita este de doi ani de functionare.

Fondurile de garantare au uitat sa apese pe acceleratie

Dupa cum arata Florin Banateanu, director consultanta KPMG, principalele modalitati de finantare pentru IMM-uri in prezent sunt: resursele proprii, imprumuturile private ale actionarilor/asociatilor, credit comercial (imprumut furnizori, plati in avans), finantari obtinute cu sprijinul unor institutii specializate (garantii ale FNGCIMM), emisiuni de titluri (actiuni sau obligatiuni) pe piata de capital, capital participativ si alte finantari ale investitorilor privati (business angels) sau institutionali (fonduri cu capital de risc).

Analiza dinamicii principalelor modalitati de finantare a IMM-urilor din România, in perioada 2005-2011, arata ca instrumentele financiare specifice fiecarei etape din dezvoltarea unui IMM au grade diferite de accesibilitate. „Finantarea necesara demararii unei afaceri nu pare a constitui o dificultate insurmontabila, fapt demonstrat de media de peste 10.000 de firme inmatriculate pe luna in perioada dinaintea crizei (2003-2008) sau de numarul relativ redus de clienti ai principalelor patru mari societati de microfinantare“, subliniaza Banateanu.

Finantarea initiala este problematica din cauza absentei unor retele de business angels cu acoperire regionala sau nationala, a lipsei instrumentelor de capital de risc si a unor instrumente hibride flexibile de finantare pentru valori relativ mici (pâna la 200.000 euro). Din aceleași motive este dificila finantarea primei etape de dezvoltare (emerging growth), in special pentru intreprinderile noi (start-up) si pentru intreprinderile mici inovative.

Teoretic, in sprijinul acestora ar trebui sa vina bancile comerciale, iar fondurile de garantare și contragarantare ale statului sa aiba un cuvânt mai greu de spus. Ioan Hidecguti, președintele Fondului Român de Contragarantare, arata ca, la sfârșitul lui 2011, Fondul oferise contragarantii pentru un numar de 616 start-upuri, in valoare de 81 milioane de lei, și ca intentioneaza sa solicite o majorare a capitalului FRC pentru a majora media finantarilor garantate și contragarantate.

Business angels, investitor greu de gasit

Finantarile bancare functioneaza pentru antreprenorii care infiinteaza o firma noua, dar care nu sunt la primul business si au o relatie cu banca, precum și pentru acele companii mici care se desprind din companiile mari și apar formal ca start-upuri. Urmeaza apoi categoria vizionarilor: acele firme care se infiinteaza pornind de la o idee care poate schimba mediul de afaceri sau poate inventa o ramura economica noua. Pentru aceasta categorie, finantarea este problematica, mai ales ca românul ramâne fidel proverbului „nu da cioara din mâna pe vrabia de pe gard“.

Aici, intervin retelele de business angels (gen Marius Ghenea) și fondurile de capital de risc (Oresa Venture Capital), destul de slab reprezentate la noi. Accesarea unor retele externe de business angels nu este insa o idee rea, iar Capital va poate recomanda: World Business Angels Association (http://www.wbaa.biz), The British Business Angels Association (http://www.bbaa.org.uk), EBAN | The European Trade Association for Business Angels (http://www.eban.org).

Pentru fondurile cu capital de risc sunt recomandate firmele de consultanta financiara, care pot identifica fondurile dispuse sa riște o mica suma de bani contra unui procentaj de 5%-10% din actiunile firmei pentru o idee, la fel ca un business an¬gels. Iar Tiberiu Moisa opineaza ca mai este inca de lucru la realizarea unui mai bun dialog intre antreprenori și banci.

Finantam start-upurile care au doi ani de functionare pe piata. Majoritatea start-upurilor gestionate de femei și finantate de BCR sunt din zona serviciilor. Melania Mirea, șef departament Microintreprinderi și PFA BCR

Jumatate dintre firmele noi mor in primul an. Nu bancile, ci autofinantarea este importanta in prima faza. Situatia este valabila oriunde in lume. Tiberiu Moisa, director executiv Clienti corporativi și IMM Banca Transilvania

Crearea retelelor regionale de business angels și fondurile de capital de risc sunt solutii pentru imbunatatirea finantarii IMM-urilor.
Florin Banateanu, director consultanta, KPMG

Finantari in functie de tipul de start-up care le acceseaza

• DIVERSIFICARE Intreprinzatorii care nu sunt la prima afacere, au deja o relatie cu banca și infiinteaza o firma noua pentru diversificare sau reorientare a businessului sunt finantati de banci.
• SPIN-OFF Companii mici desprinse din mari corporatii, de regula externalizari ale unor servicii intr-o companie mai mica, unde sunt aceiași actionari.
• „Business angels“ Investitori in idei www.wbaa.biz, www.bbaa.org.uk, www.eban.org/
• Afacerea de la Zero Inceputurile merg pe autofinantare, bani de la prieteni, parinti sau alte rude. Un restaurant, o cafenea, o florarie se finanteaza cu bani proprii oriunde in lume.
• SEED Sunt acele fonduri cu capital de risc, incubatoarele de afaceri, institutii care finanteaza 5-10% dintr-o afacere noua, daca ideea de business este noua, iar in timp poate deveni un succes

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 2 voturi

Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 200 vizualizari | 1 vot

Azi, despre Agricultura si Mediu de la ProRomania, partiduletul creat de Ponta cel Suparat, impreuna cu alti dizidenti suparati din “marele” PSD! Daniel Constantin–speaker; Bun orator, guler alb, aparent aplicat, cu slide-uri si cifre oficiale, dar cu NIMIC CONCRET-Trimiteri la anterioarele lui mandate de ministru atat la Agricultura, cat si la Mediu si concluzia ca […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 219 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 277 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 179 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
24 Mai 2019 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 3 voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics