Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 16, 2018, 4:16 am
Senin
Senin
9°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 57%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 7:31 am
Apus: 6:30 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Cum ne afundam in datorii. Romania isi mentine planurile de a emite obligatiuni pe piete externe
Aciduzzul | 22 mai, 2012 | 0 comentarii | 84 vizualizari |
(1 voturi )

Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, deoarece speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro au provocat turbulente pe pietele financiare, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.

Acesta a adaugat: ”Vrem sa emitem constant obligatiuni pe pietele internationale. Am spus ca vom emite anul acesta obligatiuni de 2,5 miliarde de euro astfel incat vom incerca sa ajungem la acesta suma”. Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.

Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.

Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile – de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza datelor agentiei Bloomberg.

CDS-ul Romaniei se situa la data de 16 mai peste cel din Bulgaria si mai jos decat cel inregistrat in Italia, Spania, Ungaria, Irlanda, Portugalia si Grecia (situatia din Grecia o plaseaza in afara tarilor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului).

Leul s-a depreciat cu 2,6% fata de euro din ianuarie, fiind cea mai slaba performanta din Europa de Est si Africa, conform datelor Bloomberg.

Romania nu va fi fortata sa vanda obligatiuni peste hotare deoarece are un capital tampon de 4 miliarde de euro si o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Mondiala, a explicat Cristian Sporis. Acesta a adaugat: ”Avem un capital tampon si nu suntem prinsi la colt sa emitem obligatiuni cu orice pret, spre deosebire de alte state. imprumutul Bancii Mondiale va fi la dispozitia noastra oricand avem nevoie”.

De asemenea Romania a incheiat anul trecut un acord de precautie pe doi ani cu FMI si UE pentru 5 miliarde de euro.

Pe plan intern, Sporis sustine ca Romania va vinde mai putine obligatiuni dupa finalizarea planurilor pentru acest an si va continua sa ofere bonduri de Trezorerie cu scadenta la 15 ani.

”Vom reduce emiterea de obligatiuni. Ne tinem de planul nostru ce vizeaza scadente prelungite deoarece vrem sa evitam perioadele de varf de plata in urmatorii trei-patru ani. Daca nu gasim interes suficient pe piata locala, putem accesa pietele externe daca conditiile vor fi favorabile”, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 158 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 203 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 2 voturi

Banca centrală este instituţia care emite monedă naţională pe teritoriul unei ţări şi are două pârghii majore: controlul ratelor dobânzii şi a masei monetare (inflaţia). Banca centrală nu sprijină pur şi simplu economia, ci împrumută cu dobândă. Prin fluctuarea rezervei monetare, modifică valoarea monedei pe care o emite, prin fluctuarea masei monetare controlează inflaţia şi […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 56 vizualizari | 2 voturi

În cadrul unei conferinţe organizată pe 15 ianuarie 2008 de Institutul de Studii Politice din Aix en Provence, Franţa, sub numele «Quelle Europe après le non?» („Ce fel de Europă după NU”, adică după respingerea Tratatului de la Lisabona), politologul Etienne Chouard a făcut o dezvăluire importantă. Articolul 104 al Tratatului de la Maastricht a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2018 © BadPolitics