Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 18, 2017, 12:09 pm
Soare
Soare
20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 55%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 7:34 am
Apus: 6:27 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Curcanii de la Codlea
Aciduzzul | 15 ianuarie, 2011 | 4 comentarii | 5508 vizualizari |
(3 voturi )

Dupa nebunia gripei aviare de acum cinci ani, ale carei dileme nu sunt lamurite pe deplin nici acum, piata locala pare sa-si fi revenit intr-o oarecare masura. Viitorul se arata promitator, numai daca tinem cont de faptul ca la nivel european consumul de carne de pasare este in crestere. Doar iesirile profesorului Mencinicopschi mai dau ceva batai de cap producatorilor. In rest, cam toti isi vad de treaba – nici nu mai comunica ca altada, ca doar nu mai au probleme acum. Strainii in schimb par sa fie ceva mai agresivi. Exista totusi o exceptie locala – Cătălin Muntean, singurul producător de carne de curcan din România în sistem industrial, al cărui nume a fost şi el târât în scandalul aviar. Dupa mai multi ani de ‘’incercari’’, a reusit sa revina pe piata în vara anului trecut cu brandul Penes Curcanul, al carui spot este difuzat pe mai multe canale tv nationale.

Cine este Muntean?
Cătălin Muntean este de meserie inginer zootehnist. A intrat în afaceri in anul 1999, fiind interesat de creşterea păsărilor. A început cu un efectiv de 20.000 de pui într-un spaţiu închiriat. După ceva timp a cumpărat mai multe active de pe platforma de la Codlea. Lucrurile păreau să meargă pe făgaşul normal până în anul 2006, când a izbucnit scandalul gripei aviare. În acea perioadă, autorităţile au acuzat societatea Pati Prod, una din firmele la care Muntean avea acţiuni, de faptul că ar fi stat la baza răspândirii gripei aviare. S-a ales cu circa 600.000 de pui şi 30.000 de curcani sacrificaţi, pierderile înregistrate ridicându-se la circa 7 milioane de euro, după cum susţine Muntean. În timp, a recuperat 1,5 mil. euro după ce mai multe procese cu statul, în urma cărora şi-a dovedit nevinovăţia.

Pe lângă pierderile financiare, a trebuit să se confrunte însă şi cu cele de imagine. O vreme nu a mai putut să-şi desfăşoare activitatea, iar dacă vindea carnea o făcea la un preţ mai mic decât ceilalţi producători. Nici banca nu-i mai dădea bani. A reuşit totuşi să obţină ceva fonduri, dar pentru creşterea porcilor, motiv pentru care vreo doi ani s-a concentrat pe acest segment. Până la urmă, i-a vândut şi a revenit la păsări.

Investiţii de top la Codlea
Omul de afaceri din Codlea este acţionar majoritar la mai multe companii, care se ocupă cu creşterea şi abatorizarea puilor de carne şi a curcanilor. In timp, o să le unească, pentru că îi este mai uşor să se ţină contabilitatea, dar şi în relaţia cu băncile. Cea mai importantă firmă este Galli Gallo (creştere pui de carne şi curcani) – fostă Pati Prod. Practic, Muntean şi-a pus la punct un întreg lanţul- ferme de creştere a păsărilor, abatorizare, precum şi o secţie de semi-preparate, inaugurată în 2010. Carnea de pasăre este vândută de câţiva ani sub brandul Galli Gallo în magazinele proprii şi retailul tradiţional, în timp ce la curcan se merge mai mult pe lanţurile internaţionale. Practic, intrarea pe piaţă pe acest segment s-a făcut în august 2010, odată cu lansarea produselor sub brandul Peneş. Muntean mizează pe conservatorismul românilor când vine vorba de mâncare. Iar de data asta ne bătem cu ungurii, principalii concurenţi pe piaţă.

În total, investiţiile de pe platforma de la Codlea s-au ridicat în perioada 2008-2010 la circa 25 milioane de euro. Bani proveniţi din resurse proprii, dar şi din fonduri europene. In 2010, au fost inaugurate la Galli Gallo un abator de curcani, cu o capacitate de 17.000 de tone pe an, dar şi o secţie de semipreparate. Următorul pas: alte două proiecte, tot cu bani europeni. Ţinta este atingerea unui efectiv de 1,2 milioane de păsări pe serie şi dublarea cifrei de afaceri la 40 milioane de euro în 2011. Iar planurile nu se opresc deloc aici. Estimarile privind cifra de afaceri pentru 2010 se ridica la 25 milioane de euro la nivel de holding, fata de cele 20 mil. euro in 2009.

Contextul local
Avicultura românească s-a dezvoltat puternic în ultimii 10 ani, în ciuda crizei aviare, fiind înregistrate investiţii de peste 100 milioane de euro, concentrate in mare parte spre sectorul de creştere a păsărilor. Fermele de curcani nu i-au prea atras pe români, poate şi pentru că sunt păsări mai greu de crescut. În plus, puii trebuie aduşi din afară, ceea ce ridică serios cheltuilelile. Este drept, insa, ca si pretul carnii de curcan este mai mare.

Piata locala a carnii de curcan este estimata la 15-17.000 de tone, fiind acoperită din importuri. Românii preferă mai mult carnea de pui, care reprezintă circa 85% din consumul de carne de pasăre, spre deosebire de cea de curcan – doar 10%.
Marii crescători de păsări precum Transavia Alba – Iulia sau Agricola Bacău nu au investit inca pe acest segment. Acesta este şi motivul pentru care investiţia realizată de Cătălin Muntean, acţionarul majoritar al Galli Gallo din Codlea, este privită de mulţi cu oarecare curiozitate. Dacă cei doi mari producători de carne nu au fost interesaţi, de ce ar face-o un tânăr de 38 de ani, care s-a ales cu pierderi de câteva milioane de euro în urma gripei aviare?

Potenţial mare
Desi românii nu sunt în prezent mari consumatori de carne de curcan, vorbim de o piaţa care urmează un trend ascendent. In ultimii cinci ani, a fost înregistrată o creştere în volum de peste cinci ori, până la 17.000 de tone în 2009. Tocmai pe asta mizează şi investitorul de la Codlea, care se aşteaptă la majorarea cererii în continuare. Dacă acum, românii consumă în medie circa 800 grame pe an, în următorii cinci ani s-ar putea ajunge la 7 kg pe cap de locuitor pe an. Cel puţin, teoretic.
De ce ar alege consumatorii carnea de curcan? Pentru că nu are un conţinut ridicat de colesterol şi grăsime. Nu în ultimul rând, este loc destul pe o piaţă acoperită anul trecut în totalite de importuri din Ungaria, Austria şi Germania. Iar românii preferă în general produsele locale proaspete.

Un ultim argument: o rentabilitate de 10 -15% în cazul curcanilor, faţă de zero la păsări – fără să luăm în calcul subvenţiile pentru ‘’bunăstare’’. Ceea ce nu e puţin lucru. E drept că şi cheltuielile sunt pe măsură: costurile de producţie se ridică undeva la 4 lei pentru un 1 kg de carne de pui, comparativ cu 6.5 lei la cea de curcan. Iar ca să ajungi la un curcan de 25-30 de kg ai nevoie de până la 25 de săptămâni.

4 Comments

  • tavi
    decembrie 3, 2011

    Ca curcanii sa nu se bata trebue sa pui putina sare in apa sa le reduci intensitatea la lumina si sa le dai medicamente inpotriva parazitilor intestinali.

      (Quote)

  • todor
    august 20, 2011

    eu as avea o intrebare .ce sa fac ca curcani sa nu se mai bata,sa nu se mai ciupeasca.VA ROG DATI-MI REPEDE UN RASPUNS.

      (Quote)

  • cora
    august 15, 2011

    Am cumparat curcan de la ei, am si un magazin unde l-am comercializat, fara succes desi adaosul era undeva la 5%, deci minim. Problema este ca produsele nu sunt transportate optim, sau o fi o alta problema, dar eu am luat mai multe produse proaspete si cand am desfacut casoleta sa fac snitele spre exemplu, carnea prezenta un mucilagiu si un miros subtil a HOIT!!! Problema e ca magazinul este proaspat deschis, utilaje frigorifice noi, aer conditionat etc. Am luat acelasi piept de curcan si din cora si aceeasi problema, mirosea a hoit si se sfarama pur si simplu, desi ambele mai aveau o saptamana in termen. Mare dezamagire!!! Ca sa nu mai spun ca celelalte preparate se devideaza, deci este un viciu de ambalare. Bani multi, fara retur, multe pretentii pentru niste produse mediocre. adevarul este ca ambalajul face toti banii, dar interiorul ar trebui modificat integral. Nu stiu ce curcani au ei, dar nu prea cred ca sunt productie proprie, sau poate sunt puternic vitaminizati.Voi duce carnea la analize, ca sa stiu la ce riscuri imi expun familia si clientii crezand ca mancam sanatos. MARE DEZAMAGIRE

      (Quote)

  • ANDREEA
    aprilie 23, 2011

    eu as avea o intrebare. Ce sa fac ca curcanii sa nu se mai bata sa nu se mai ciupeasca???? as avea nevoie disperata de un raspunt deoarece am luat si eu multi curcani si se bat se ciupesc si nu stiu ce sa mai fac va rog un raspuns

      (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 0 voturi

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 96 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 91 vizualizari | 2 voturi

Banca centrală este instituţia care emite monedă naţională pe teritoriul unei ţări şi are două pârghii majore: controlul ratelor dobânzii şi a masei monetare (inflaţia). Banca centrală nu sprijină pur şi simplu economia, ci împrumută cu dobândă. Prin fluctuarea rezervei monetare, modifică valoarea monedei pe care o emite, prin fluctuarea masei monetare controlează inflaţia şi […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 38 vizualizari | 2 voturi

În cadrul unei conferinţe organizată pe 15 ianuarie 2008 de Institutul de Studii Politice din Aix en Provence, Franţa, sub numele «Quelle Europe après le non?» („Ce fel de Europă după NU”, adică după respingerea Tratatului de la Lisabona), politologul Etienne Chouard a făcut o dezvăluire importantă. Articolul 104 al Tratatului de la Maastricht a […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1280 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2017 © BadPolitics