Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 19, 2019, 12:08 am
Senin
Senin
21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 6:22 am
Apus: 8:17 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Italienii vor să facă românii cultivatori de trufe
Aciduzzul | 6 iunie, 2010 | 9 comentarii | 27484 vizualizari |
(11 voturi )

Cultivarea trufelor în România, deşi poate să pară de necrezut pentru mulţi, a devenit o realitate. Există chiar şi o asociaţie a trufarilor locali, iar unii dintre aceştia au ajuns să trăiască destul de bine de pe urma trufelor, adevărată bogăţie a pădurilor noastre. Puţini ştiu că în urmă cu vreo sută de ani, transilvănenii erau mari exportatori de trufe la Viena. Deci, nu ne putem plânge că nu există tradiţie. In România cresc câteva soiuri de trufe albe şi negre care au început să fie vândute de prin 2003. Trufele sunt căutate de restaurante în special, fiind considerate adevărate produse de lux, dar se folosesc şi în industria cosmetică, iar utilizările sunt din ce în ce mai multe.

Străinii ne aduc consultanţă

De ceva vreme, au apărut şi străini interesaţi să producă la noi aceste delicatese, oferind consultanţă şi suport pentru realizarea de truferii. În zona Hunedoara-Orăştie, de exemplu, există plantaţii, apărute cu ajutorul expertizei oferite de firma italiană Gruppo Milano. Ce spun italienii?

Pentru începerea afacerii, este nevoie de 1.000 mp, circa 2.000-3.000 euro pentru investiţie, respectiv pentru achiziţia a 70-80 de plante şi…multă rabdare, adică minim patru ani, până când plantele dau prima producţie. Cel puţin teoretic, premisele par favorabile, adică o plantă poate da 100-200 grame de trufe şi chiar 300-500 grame în al şaptelea an, când se atinge maximul de producţie, în condiţiile în care preţul unui kilogram de trufe negre la bursă este de peste 200 euro. Se poate ajunge şi la 500 de euro pe kilogram. Rămâne de văzut în practică în ce măsură calculele italienilor se adeveresc.

Preţul obţinut poate fi şi mai mare, chiar de câteva mii de euro, dar la trufele albe. Acestea sunt însă mai pretenţioase, preferă o climă mediteraneană, teren mai nisipos, aproape de apă. În România, trufele pot fi culese din vară până în luna martie, iar locuitorii din zonele păduroase ar putea scoate bani buni din culegerea lor. Dacă ar fi conştienţi de această bogăţie…

Vânătoare de…trufe

În urmă cu vreo zece ani, un investitor Italian, venit la vânătoare, în pădurile din Transilvania, a descoperit trufe. De atunci, italienii tot prospectează piaţa, au studiat terenul din zonă şi au ajuns la concluzia că s-ar obţine trufe aici, nu doar spontan, ci şi în plantaţii cultivate de mâna omului. O primă experienţă a fost realizarea unei plantaţii într-o fostă livadă, spune Nuţi Lazăr, agent in cadrul Gruppo Milano, companie care oferă pentru cei interesaţi plantele certificate, asigură consultanţă şi preia producţia.

Se pot obţine trufe însă şi în grădini. Trebuie doar ca solul să îndeplinească anumite criterii, printre care să aibă un PH de 6-6,5, să fie fertile şi mai puţin acid.

Specialiştii spun că un avantaj demn de luat în seamă constituie faptul că pot fi folosite suprafeţe care nu pot fi folosite pentru culture tradiţionale, cum ar fi terenuri abrupte, pietroase şi mărginaşe. Există şi dezavantage cum ar fi costurile de înfinţare destul de mari, cultură intră în producţie maximă dupa 7-10 ani şi nu toate solurile sunt pretabile pentru cultură. Plantele care favorizează producţia de trufe sunt carpenul alb, carpenul negru, alunul, pinul şi stejarul.

În România trufele cresc spontan în regiunile mai calde din sud, prin pădurile rare de foioase, în special în jurul fagilor şi stejarilor.

Ce sunt trufele?

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe rădăcinile unor specii de arbori, cu care formează, prin simbioză, organe specifice numite micorize. Prin intermediul acestora are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore şi ciupercă. Corpul de fructificaţie al ciupercii se formează în funcţie de condiţiile climaterice favorabile fiecărei specii în parte, acesta fiind responsabil pentru reproducerea sexuată a fungilor prin organisme asimilabile seminţelor, sporii.

Aflaţi în stare latentă în pământ, sporii germinează, odată cu venirea primăverii şi cu regenerraea vegetativă. Toate ciupercile au caracteristică comună lipsa totală a clorofilei, drept urmare nu pot să producă substanţa organică necesară propriei dezvoltări şi de aceea o iau din alte organisme vii sau moarte, devenind astfel paraziţi sau saprofiţi sau mai binezis formează cu ‘’musafirul viu’’ o simbioză reciproc avantajoasă şi o comuniune biologică, întruât ambii au anumite avntaje. Fenomenul se numeşte micoză.

Tehnologie

Specialiştii afirmă că cel mai simplu mod de a începe o astfel de cultură, constă în sădirea, după săparea pământului, a unor răsaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, după care tuberculii ar trebui să crească spontan. Mai există şi posibilitatea de a utiliza “plante-fiice” ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sădi plante aflate deja în simbioză cu trufa, adică plante care au sporul inoculat în rădăcini, inocularea se face în laboratoare specializate. În această ultimă variantă, trufele apar după circa patru ani, iar din fiecare plantă se pot obţine până la 200 grame de trufă neagră pe an, după cum spune Nuţi Lazăr.

Trufa se dezvoltă în sol la adâncimea de 3-15 cm, având forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovoidă, cu protuberanţe sau circumvoluţiuni mari de formă poligonală. Diametrul este de cca 4- 12 cm, iar greutatea variază între 100-200 g. Invelisul exterior este gros, de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brunie, violacee sau albă.

Trufa preferă solurile pe pante expuse la soare. Anumite trufe cum ar fi Tuber Magnatum şi Tuber Uncinatum preferă ţinuturile cu climă subcontinentală sau contenentală caracterizată prin veri căduroase, cu ploi care depăşesc 40 mm lunar, toamne umede şi ierni friguroase. Această climă este caracteristică şi României unde pot fi cultivate şi Tuber Melanosporum, Tuber Aestivum şi Tuber Uncinatum, acestea din urmă având nevoie de veri călduroase, bogate în precipitaţii, după cu spune reprezentantul Gruppo Milano. In Franţa, se cultivă Tuber melanosporum – trufa neagră sau de Perigord – şi T. uncinatum – trufe albe sau de Piémont – iar in Italia Tuber magnatum.

Alegerea terenului pentru truferii

Trufele preferă soluri calcaroase, sărace în materie organică, formate pe roci dezagregate şi situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsă între 200 – 600m.

Nu se recomandă infiinţarea unei truferii pe terenuri necultivate sau pe terenuri despădurite. Ca bune premergătoare se recomandă viţa de vie, livezile de pomi, cerealele şi plantele furajere. Pentru însămânţare se pot folosi diferite esenţe de arbori (plante) destul de viguroase şi micorizate cu trufe, procurate din pepiniere specializate. Plantarea arborilor se face toamna târziu sau primăvara timpuriu, densitatea de plantare fiind de 200- 600 arbori/ha, în funcţie de specia utilizată.

Lucrari de îngrijire şi recoltarea

Specialiştii recomandă lucrarea superficială a solului pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea; în perioadele în care există deficit de apă în sol este necesară udarea solului. Alte operaţii importante vizează tăierele de formare a arborilor, îngrăşarea suplimentară a solului pentru asigurarea unui pH corespunzător.Recoltarea se face cu ajutorul porcilor, atraşi de mirosul trufelor, sau al câinilor dresaţi, metodă mult mai practică. Nu doar preţul trufelor este mare, ci şi al câinilor dresaţi, vehiculându-se sume de pînă la 6.000 de euro. În Rusia, pe vremuri se folosea chiar ursul.

Gastronomie

Trufele se mănâncă în general crude, amestecate cu unt, rase peste omletă, paste, somon sau carne de vită, cărora le dă o aromă aparte. Trebuie reţinut că trufele nu rezistă în frigider mai mult de două săptămâni, iar în conservă îşi pierd mare parte din calităţi. Sunt apreciate în special pentru că nu conţin antioxidanţi.

Cea mai scumpă trufă vândută pe piaţa mondială aparţine unui soi rar de trufă albă, al cărei preţ poate ajunge la 4000 de euro kilogramul. Există şi o bursă a trufelor în Italia.

Sursa: Smart Agri Magazin

9 Comments

 • Valy Rascu
  noiembrie 27, 2013

  Conteza ca pe solul meu de cca 2 hectare a fost porumb?asta afecteaza trufa?

    (Quote)

 • februarie 13, 2012

  Oferim spre vanzare, cu contract si cu garantie asupra micorizarii in laboratoarele noastre din Italia, aluni micorizati cu trufa neagra la pretul de 30 Euro/buc. Pentru mai multe detalii contactati-ne la 0724388049 sau la e-mail trufe_romania@yahoo.com Site-ul nostru :
  http://trufe.weebly.com/cultivarea-trufelor-in-romania.html

    (Quote)

 • ianuarie 24, 2012

  Diamantele negre ale pamantului, perlele bucatariei, cele mai scumpe ciuperci din lume, tranzactionate la Bursa, se pot recolta si din padurile noastre. Prima carte despre trufe, pe 150 pag. cu imagini color, descrie speciile, prezinta locatia si modul de recoltare cu caini dresati, o afacere pe termen lung/cultivarea lor si retete culinare cu trufe. Livrare direct de la autor, prin posta sau curier, in toata tara.Pret 21 lei. http://www.ciupercile.ro, tel. 0745420536

    (Quote)

 • Cristina
  septembrie 1, 2011

  si de ce ar fi asa de cautate daca nu contin antioxidanti? Ca toata lumea cauta antioxidanti in alimentatie.

    (Quote)

  • martie 14, 2013

   Nu ai dreptate. Nu trebuie sa fii asa de vehement !
   Scrie si tu alta mai buna ! E cel mai usor de criticat

     (Quote)

 • Marius
  martie 29, 2011

  Nu cumparati cartea Ioanei Tudor!Am cumparat-o si am constatat ca a copiat informatii de pe internet cu nerusinare(de pe http://www.truffoir.ro a copiat cuvant cu cuvant,cand nu a facut doar rezumate) si se pretinde autor cand de fapt e copiator.Nu dati banii ca nu merita.

    (Quote)

  • martie 14, 2013

   Da, mi-am amintit ca am primit chiar si amenintari. Pentru ca aceasta carte a deranjat unele planuri pentru alta lucrare ce urma sa apara in colaborare cu cineva din afara.
   Dar putea sa apara si aceea, e loc pentru toata lumea. Dar nu e asa usor sa scrii …
   E mai usor sa blamezi, e la indemana oricui

     (Quote)

 • martie 3, 2011

  vAND CARTE DESPRE Diamantele negre ale pamantului, perlele bucatariei, cele mai scumpe ciuperci din lume, tranzactionate la Bursa, se pot recolta si din padurile noastre. Prima carte despre trufe, pe 150 pag. cu imagini color, descrie speciile, prezinta locatia si modul de recoltare cu caini dresati, o afacere pe termen lung/cultivarea lor si retete culinare cu trufe. Livrare direct de la autor, prin posta sau curier, in toata tara. Pret 19 ron.

    (Quote)

 • Sandru Alexandru
  septembrie 27, 2010

  is curios… o sa ma interesez daca chiar este o plantatie. cat despre pretul trufelor este foarte mic 20 de euro a fost vara asta.. sa nu mai zic ca si acuma e incredibil de mic 60 euro ?

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 18 iulie, 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi

O recenzie deosebita pentru o carte de exceptie: “Capitalul in Romania postcomunista“ semnata de Florin Georgescu. Pe scurt, o lucrare care incearca sa deseneze sferele concentrice ale Economiei Mondiale ce strang nemilos nevolnica Economie Romaneasca…. „Capitalul in Romania postcomunista (Partea a III-a) Lipseste volumul patru? Pentru prometeicul Florin Georgescu, Zeus este Statul, nu Piata! Vinovatii […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 97 vizualizari | 2 voturi

Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 208 vizualizari | 1 vot

Azi, despre Agricultura si Mediu de la ProRomania, partiduletul creat de Ponta cel Suparat, impreuna cu alti dizidenti suparati din “marele” PSD! Daniel Constantin–speaker; Bun orator, guler alb, aparent aplicat, cu slide-uri si cifre oficiale, dar cu NIMIC CONCRET-Trimiteri la anterioarele lui mandate de ministru atat la Agricultura, cat si la Mediu si concluzia ca […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 221 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 290 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
18 Iul 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi
24 Mai 2019 | 0 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
»
24 Mai 2019 | 0 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
»
18 Iul 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics