Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 24, 2019, 10:39 pm
Parţial noros
Parţial noros
15°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 5:40 am
Apus: 8:46 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Monsanto vrea sa bage Organisme Modificate Genetic in Europa pe usa din dos numita Romania. Americanii de la Monsanto acopera 11% din suprafata insamantata cu porumb a Romaniei
Aciduzzul | 22 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 465 vizualizari |
(4 voturi )

Producatorul american de seminte agricole (modificate genetic -n.r.) Monsanto, un gigant cu afaceri de 11 mld. dolari la nivel mondial si totodata una dintre cele mai controversate companii din lume, va investi in urmatorii doi ani 50 mil. dolari (aproape 40 mil. euro) in unitatea de productie de seminte de porumb si rapita pe care compania o detine in Sinesti (nume predestinat – sin =pacat – trad.eng.), Ialomita. In urma investitiilor facute in prezent Monsanto va finaliza un proiect inceput in 1998, in care americanii au “injectat” deja 150 de milioane de dolari. “Constructia statiei de procesare si conditionare de seminte a fost inceputa in 1998. Este cea mai mare fabrica din reteaua noastra din Europa. Pana acum am investit 150 de milioane de dolari. Samanta produsa in Romania poate acoperi 2 milioane de hectare (pe an – n. red.)”, spune Gabriel Baeasu, country lead al Monsanto Romania, filiala locala a gigantului american.

in acest context, Monsanto Romania, care are pe statele de plata 117 angajati, tinteste pentru acest an afaceri de aproape 90 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut, atunci cand americanii au inchis bilantul la 68 milioane de euro.

Compania Monsanto este insa acuzata ca este unul dintre principalii promotori ai organismelor modificate genetic, dar si ca obliga fermierii sa cumpere in fiecare an semintele produse de companie prin “sterilizarea” materialului genetic.

Practic, ONG-urile acuza gigantul american ca fermierii sunt obligati sa plateasca in fiecare an pentru seminte pentru ca cele din recoltele anterioare nu mai pot fi folosite ca urmare a unor modificari deliberate facute de Monsanto in structura genetica a plantelor.

in acelasi timp, gigantul american este si una dintre cele mai discrete prezente de pe piata locala, compania fiind putin cunoscuta publicului larg. Pozitia gigantului american este similara cu a marilor traderi de cereale precum Cargill sau Alfred C. Toepfer.

Au interes strategic in Romania (singura tara din Europa care accepta Organismele Modificate Genetic – n.r.)

Miza afacerilor pe care Monsanto le deruleaza pe plan local este imensa in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai mari potentiale de productie pentru porumb dintre toate tarile din Uniunea Europeana.

In prezent Romania are cele mai mari suprafete insamantate cu porumb din UE, iar anul trecut producatorii au strans peste 11 milioane de tone de porumb, a doua productie la nivel european.

Productivitatea medie la hectar pentru porumb este insa de 4,5 tone, adica jumatate din productiile stranse de fermierii francezi.

Una dintre explicatiile pentru productivitatea redusa din Romania este faptul ca circa 1 milion de hectare acoperite cu porumb sunt exploatate in regim traditional de fermieri mici care nu investesc in se mintehibrid, sisteme de irigatii sau erbicide.

“Samanta hibrida are un potential de productie ridicat. Curba de productie este mult mai ridicata decat in cazul semintelor de porumb nehibride (traditionale – n. red.)”, explica Baeasu, care adauga ca un fermier trebuie sa investeasca, in medie, aproximativ 460 de lei/hectar pentru a achizitiona seminte de porumb produse de Monsanto Romania. Datele dintr-un catalog al companiei arata ca productivitatea medie pentru hibrizii de porumb ai americanilor se ridica si la 12 tone/hectar, de trei ori mai mult decat media pe tara.

Semintele hibrid sunt seminte selectionate si imbuna tatite prin incrucisari, adaptate diverselor conditii de teren, dar nu sunt seminte modificate genetic pentru care compania este atat de contestata. Insa si semintele hibride, ca si cele modificate genetic, trebuie cumparate in fiecare an, pentru ca nu au capacitatea de a-si reproduce caracteristicile de la o generatie la alta. Semintele modificate genetic au alta structura ADN pentru a rezista unui anumit ierbicid produs tot de Monsanto. 95% din semintele Monsanto vandute in Romania sunt hibride, cele mo difi cate genetic fiind cultivate doar pe cate va sute de hectare.

Cum sunt produse semintele?

Monsanto multiplica in Romania hibrizi de porumb si rapita in parteneriat cu 400 de fermieri romani. “Acum sunt cateva mii de hectare pe care partenerii nostri fermieri multiplica semintele. Majoritatea semintelor pe care le vindem in Romania sunt produse de partenerii nostri, care multiplica semintele”, explica Baeasu.

Pe scurt, americanii de la Monsanto, strang stiuletii de porumb hibrid recoltati de fermierii-parteneri, iar in unitatea de productie de la Sinesti compania sorteaza semintele, le curata, le usuca pentru ca ulterior produsele sa fie pregatite pentru comercializare. Monsanto livreaza acum 80% din tot ce produce la export, in conditiile in care cererea de pe piata locala este acum mai mica decat capacitatea de productie a fabricii din Romania.

“in functie de cererea interna se va schimba raportul. Exporturi facem atat in Uniunea Europeana, cat si in afara”, spune Baeasu, care gestioneaza si livrarile catre piete precum Rusia, Pakistan, Franta, Spania sau Moldova.

Compania estimeaza ca in acest an semintele sale vor acoperi 300.000 de hectare de porumb, adica 11% din intreaga suprafata insamantata cu porumb in acest an pe piata locala.

Au 35 de distribuitori (tradatori cupizi-n.r.)

Semintele produse de Monsanto Romania ajung la fermierii locali prin intermediul unei “retele” de 35 de distribuitori, compania nederu land direct operatiunile de vanzare de pe piata locala.

“Lucram printr-o retea de distributie, avem parteneri distribuitori, nu suntem organizati intr-o structura de distributie directa pana la utilizatorul final, avand in vedere dimensiunea pietei si structura de organizare, dar si modul in care ne-am propus sa functionam.” Pe langa vanzarile pe care le fac pe piata interna prin intermediul companiilor – distribuitor pe statele de plata ale americanilor sunt si 25 de oameni responsabili direct de promovarea semintelor si ierbicidelor in randul fermierilor romani.

“Ne propunem ca in urmatorii 1-2 ani sa ne intregim echipa cu probabil inca 4 sau 5 pozitii. Menirea echipei este sa faca cunoscute produsele si solutiile tehnologice la nivelul utilizatorului final. Avansul businessului este insa direct dependent atat de incasarile pe care le au producatorii agricoli din Romania, cat si de clima, in conditiile in care seceta dicteaza strategia producatorilor locali.

“Fermierii s-au confruntat cu seceta la rapita si noi suntem afectati in conditiile in care producatorii isi vor dimensiona mai redus aceasta cultura. Suntem direct in fluentati, produsele le furnizam pe credit, im pactul nerealizarii unor productii suficient de mari se poate transmite catre noi din punct de vedere al colectarii, al cash-flow-ului.” Monsanto Romania concureaza pe plan local cu producatori de seminte precum Pioneer Hi Bred, KWS sau Syngenta.

Sursa: Ziarul Financiar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 80 vizualizari | 2 voturi

Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

Azi, despre Agricultura si Mediu de la ProRomania, partiduletul creat de Ponta cel Suparat, impreuna cu alti dizidenti suparati din “marele” PSD! Daniel Constantin–speaker; Bun orator, guler alb, aparent aplicat, cu slide-uri si cifre oficiale, dar cu NIMIC CONCRET-Trimiteri la anterioarele lui mandate de ministru atat la Agricultura, cat si la Mediu si concluzia ca […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 218 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 264 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics