Rambursarea imprumuturilor externe va creste substantial in urmatorii ani serviciul datoriei pentru guvern si banca centrala, Romania fiind nevoita sa dea inapoi finantatorilor externi si investitorilor in bonduri aproximativ 13 mld. euro in 2012 si 2013, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank. “Sunt absolut necesare politici macroeconomice credibile pentru a permite guvernului sa se imprumute de la creditorii privati externi pentru a rambursa datoria externa si stimularea intrarilor de capitaluri straine private. Totodata, este necesara cresterea urgenta a absorbtiei de fonduri europene, care alimenteaza rezerva valutara a tarii, sustin cresterea economica si nu genereaza datorie externa”, a declarat Dumitru la conferinta Finantarea economiei nationale organizata ieri la BNR. imprumutul record de aproape 20 mld. euro contractat incepand cu anul 2009 de Romania de la finantatorii externi a ajuns la scadenta in acest an. BNR si Ministerul Finantelor au inceput sa ramburseze ratele aferente transelor primite, FMI urmand sa primeasca inapoi, in 2012, aproape 2 mld. euro. Rambursarea se incheie in 2019.
In timp ce Ministerul Finantelor va trebui sa ramburseze atat in 2013, cat si in 2014 suma de un miliard de euro catre FMI, BNR va da inapoi 3,9 mld. euro anul viitor si 3,7 mld. euro in 2014, fara a lua in calcul si dobanzile.
In plus, anul viitor ajung la scadenta bonduri denominate in euro emise pe piata locala in suma de 1,8 mld. euro, iar in 2014 ajung la maturitate titluri de 0,9 mld. euro.
Desi sunt ridicate in prezent, rezervele valutare pot deveni insuficiente daca intrarile de capitaluri sunt mici pentru o perioada mai lunga, dupa cum a amintit Dumitru. “Daca nu reusim sa atragem noi finantari din pietele private externe si nu absorbim mai multi bani din fondurile europene, rezerva internationala a BNR ar putea scadea foarte rapid.”
Rezerva valutara a BNR a urcat in luna septembrie la 32,4 mld. euro.
Romania are nevoie sa atraga circa 25 mld. euro pe an pentru a finanta datoria publica si deficitul de cont curent. Un esec in cresterea absorbtiei de fonduri europene si stimularea intrarilor de capitaluri straine private poate avea ca efect imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, presiuni pentru deprecierea leului si chiar recesiune si criza financiara, potrivit lui Dumitru.
Banii imprumutati de la Comisia Europeana trebuie restituiti de Finante incepand cu anul 2015, prima rata fiind de 1,5 mld. euro. Trezoreria are un buffer de lichiditati care acopera cheltuielile pe 4 luni, nivelul fiind estimat la circa 4,6 mld. euro. insa, in ipoteza in care autoritatile romane nu vor reusi sa atraga mai multe fonduri UE, iar investitiile straine vor continua sa se prabuseasca, situatia s-ar putea complica in urmatorii ani.
Necesitatea reducerii dependentei de economisirea externa, diversificarea surselor de finantare a economiei si necesitatea dezvoltarii pietei de capital sunt unele dintre ideile lansate in cadrul conferintei.
“Romania trebuie sa mentina datoria publica sub 35% din PIB si sa gaseasca noi resurse de crestere economica in urmatorii ani. Investitiile straine s-au diminuat si in Romania, iar investitorii institutionali au devenit mult mai selectivi. Este esential pentru Romania sa gaseasca surse de finantare interna si externa pentru a putea sa creasca, sa creeze locuri de munca. Exista doua modalitati principale de finantare: prin banci si prin burse”, a declarat Lucian Anghel, presedinte executiv al BCR Fond de pensii si presedintele BVB.
In timp ce SUA, Australia, Canada si Marea Britanie se finanteaza in principal prin bursa, in Germania, Austria, Spania si Portugalia sursa principala de finantare a economiei este creditul bancar, ca si in Romania.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a mentionat ca finantarea externa a Romaniei este doar o problema de roll-over din care nu trebuie sa facem o tragedie, la actualele randamente din pietele internationale, apropiate de zero, urmand sa existe destui investitori dispusi sa-si plaseze lichiditatile in Romania. El s-a aratat mai putin ingrijorat de perspectiva rambursarilor mari din urmatorii doi ani, amintind si de acordul cu FMI care ar putea sa fie reinnoit.
Si nevoia de lei a Trezoreriei va fi mare anul viitor, in conditiile in care ajung la scadenta titluri pe termen scurt sau mediu prin care statul s-a imprumutat pana acum. Distributia nevoilor de finantare este neuniforma, existand trei luni cu varfuri de peste 6 mld. lei, dar si luni in care sumele care ajung la scadenta sunt sub 2 mld. lei.
Ministerul Finantelor anticipeaza ca serviciul datoriei publice va urca de la 64,8 mld. lei in acest an la 73,8 mld. lei in 2013 si 77,6 mld. lei in 2014, cea mai mare parte a sumelor reprezentand rate de rambursat.
Cheltuielile cu dobanzile au urcat mult in ultimii ani, iar Ministerul Finantelor incearca sa controleze aceste costuri, avand in vedere necesitatea incadrarii in deficitul de 2,2% din PIB. In august, septembrie si octombrie randamentele la titlurile de stat au oscilat in jurul a 6% chiar si pentru scadentele scurte, dupa ce in primavara Finantele ajunsesera sa se finanteze mai ieftin, aproape de pragul de 5%.
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 60 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 63 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 119 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 2 comentarii | 193 vizualizari | 2 voturi
Intr-un an asa de dificil cum este 2020, din cauza secetei, putini sunt fermierii care indraznesc sa se gandeasca la productii de top! Cel mai probabil, majoritatea se asteapta undeva la o productie de 2-2,5 tone de grau la hectar. Exista, insa, si exceptii de la regula, semn ca acolo unde se aplica tehnologie, rezultatele […]
One comment