Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 25, 2020, 3:27 am
Parţial noros
Parţial noros
17°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 4 km/h NNV
Răsarit: 7:06 am
Apus: 7:07 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Statul vinde si ce n-are
Aciduzzul | 29 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 159 vizualizari |
(1 voturi )

In primele zile ale acestui an, a intrat in vigoare o lege (302/2011) care prefigureaza cel mai mare “tun” al anului 2012. Prin aceasta lege, statul s-a obligat sa privatizeze, sa listeze la bursa un portofoliu de societati din Fondul Proprietatea in valoare de 10 miliarde de euro. Societati precum Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Romgaz SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Posta Romana SA, CN Aeroporturi Bucuresti SA, etc sunt societati in care diferiti investitori seriosi sunt asteptati sa investeasca. In primele zece zile ale acestui an, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 302/2011, o lege facuta la presiunile Comisiei Europene, prin care Guvernul s-a angajat ca pana la 31 decembrie 2012 sa listeze la bursa pachete minoritare de minim 5% la 19 dintre companiile aflate in portofoliul Fondului Proprietatea. In principiu, intentia este onorabila pentru ca se da posibilitatea investitorilor seriosi sa bage bani in diferite companii.

Insa, situatia reala este cu torul alta. companiile pe care statul le poate lista (Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Romgaz SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Posta Romana SA, CN Aeroporturi Bucuresti SA, CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA, World Trade Center Bucuresti SA, E.ON Gaz Romania SA, Electrica Furnizare SA, etc.) sunt companii controlate politic si nici un investitor din afara acestei sfere nu va infuza capital in aceste societati. Astfel ca, in timp ce Guvernul se va prezenta in fata comisarilor europeni cu inca o sarcina indeplinita, privatizarile respective vor deveni “tunuri”, iar afaceristii abonati la contractele cu statul isi vor mari portofoliul.

Aceasta nu este prima incercare a Guvernului de a vinde actiuni la companii detinute in cadrul Fondului Proprietatea. In urma cu doi ani, au fost listate la bursa actiuni ale OMV Petrom SA, insa tranzactionarea lor a fost un esec total. Cei care au dorit sa cumpere actiuni la aceasta companie au oferit un pret sub evaluat al actiunilor. Mai mult, in conditiile in care Guvernul a promulgat si publicat in Monitorul Oficial aceasta lege, pana in acest moment nu a fost fixat nici un calendar al acestor vanzari.

Statul vinde si ce n-are

Legea 302/2011 aduce o serie de completari la Lege nr. 247/2005. “Entitatile mentionate la art. 9 alin. (1) au obligatia ca pana la data de 30 septembrie 2007 sa initieze procedurile legale necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale prevazute in anexa, in vederea admiterii actiunilor acestora la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucuresti – S.A. Procedurile de admitere la tranzactionare vor fi finalizate cel tarziu la data de 31 decembrie 2012”, arata textul de lege.

Pe langa faptul ca nu exista nici un calendar ale acestor privatizari, in lista companiilor supuse acestei proceduri exista societati la care fondul Proprietatea nu mai este proprietar. Spre exemplu, fostele companii Distrigaz sunt acum in patrimoniul Gaz de France SUEZ sI E.ON. Trei dintre fostele companii care distribuiau electricitate, au fost cumparate de italienii de la Enel, de E.ON si CEZ, iar rafinaria Petrotel a fost cumparata de rusii de la Lukoil. De asemenea, CEC, Imprimeria Nationala si Loteria Romania nu mai sunt in portofoliul Fondului Proprietatea. De asemenea, statul Romtelecom este incert pentru ca Guvernul s-a angajat ca listarea sa aiba loc abia dupa fuzionarea Romtelecom cu Cosmote.

Actionarii FP si 60.000 de amarasteni

Un alt aspect important legat de functionalitatea Fondului Proprietatea este reprezentat de cei aproximativ 60.000 de romani care asteapta despagubiri de la Autoritatea Nationala pentru restituirea Proprietatilor (ANRP). Miza consta in actiunile emise de stat la Fondul Proprietatea, pachetul detinut de statul roman micsorandu-se pe zi ce trece. ANRP, cine si cand va primi actiuni la Fondul Proprietatea (FP) din pachetul tot mai mic pe care-l detine statul. Conducerea ANRP este numita pe criterii politice, majoritatea membrilor fiind apropiati ai unor importanti lideri din PD-L, principalul partid de la guvernare.

In momentul de fata, statul, prin Ministerul Finantelor, mai detine 7,58% din acest fond dupa ce Ministerul Finantelor a mai transferat in septembrie 1,13% din actiuni pentru despagubiri. Lista de actionari ai fondului s-a extins cu o firma din New York, Manchester Securities Corp, care a raportat o detinere de 6,61%. Manchester Securities este o subsidiara a fondului de investitii Elliott Associates, cu active administrate de 17 miliarde dolari si care e condus de omul de afaceri american Paul Singer, care are o avere de 900 milioane de dolari. Cel mai mare actionar privat este Georgia Palade van Dusen, mostenitoarea industriasului interbelic Nicolae Malaxa, cu un pachet de 6,68% din Fond, care a revenit pe cumparare luna trecuta, dupa ce in august si-a redus participatia la 6,49%. De asemenea, la 15 iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine in numele clientilor sai indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank.

Ce se listeaza din Fond?
Pe lista companiilor pregatite pentru listare se gasesc Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, companii unde au fost incepute procedurile. In acelasi calup se vor lista actiunile celor doua aeroporturi din Bucuresti, din Timisoara si Constanta. De asemenea, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Electrica Furnizare, Posta Romana, Compania Nationala a Sarii, Administratia Porturilor Maritime, Administratia Porturilor Dunarii si Administratia Canalelor Navigabile, Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Sursa: Gazeta de Cluj

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 42 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 2 comentarii | 133 vizualizari | 2 voturi

Intr-un an asa de dificil cum este 2020, din cauza secetei, putini sunt fermierii care indraznesc sa se gandeasca la productii de top! Cel mai probabil, majoritatea se asteapta undeva la o productie de 2-2,5 tone de grau la hectar. Exista, insa, si exceptii de la regula, semn ca acolo unde se aplica tehnologie, rezultatele […]

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 44 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 62 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 148 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics