Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 21, 2020, 2:29 am
Senin
Senin
13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 66%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 7:02 am
Apus: 7:14 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Statul vrea sa interzica urmarirea silita a actiunilor sale timp de cinci ani
Aciduzzul | 26 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 72 vizualizari |
(1 voturi )

Creditorii care au de recuparat sume de bani de la statul roman nu vor mai putea urmari, in urmatorii cinci ani, participatiile detinute de acesta la diferite societati comerciale si banci, actiunile devenind temporar insesizabile. In aceeasi perioada, nici statul nu va mai avea voie sa constituie garantii asupra actiunilor detinute. Interdictia este prevazuta intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, supus in prezent dezbaterii publice. Daca va fi adoptat, actul normativ va completa Legea nr. 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar si Legea nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

Masurile, care vor afecta dreptul de proprietate al creditorilor statului (indreptatiti potrivit legii sa urmareasca inclusiv actiuni ale debitorului pentru recuperarea creantelor), sunt justificate de initiatorii legii prin necesitatea de a apela la decizii cu caracter exceptional pe o perioada limitata de timp in contextual crizei economice.

Astfel, in expunerea de motive se precizeaza: “masura, cu aplicabilitate pe o durata determinata, se impune cu necesitate pentru realizarea de doua obiective de interes public major, a caror importanta si legitimitate sunt accentuate in actualul context al crizei economice globale si al crizei datoriilor suverane: i) mentinerea stabilitatii functionale a societatilor din domenii strategice ale economiei nationale, societati care, prin activitatea proprie si interferentele cu alte ramuri economice, influenteaza substantial stabilitatea economica, in ansamblul ei; si ii) asigurarea stabilitatii si predictibilitatii bugetului de stat.”

Initiatorii legii considera ca limitarea dreptului de proprietate al creditorilor prin viitorul act normativ nu va crea probleme din perspectiva jurisprudentei Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, intrucât “afecteaza intr-o masura rezonabila, proportionala cu obiectivele legitime, de interes public national, respectiv limitarea pe o perioada scurta a masei sesizabile a bunurilor statului. Aceasta masura este dublata de o masura de restrangere, in realizarea acelorasi obiective legitime, a drepturilor statului insusi – pe aceeasi perioada statul nu poate garanta cu actiunile sale la societati comerciale.”

Numarul societatilor la care statul detine participatii majoritare sau integrale era de 937, in 2010, iar ponderea veniturilor acestora in PIB de 16%. Statul detine si doua socitati bancare: CEC Bank, cu un capital social de 1.047.000.000 de lei si EximBank, cu peste 800.000.000 lei capital social. Dupa volumul creditelor acordate, CEC detine o cota de piata de 6,37 %, iar EximBank de 1,18 %.

Potrivit expunerii de motive, societatile la care statul detine actiuni ce nu vor mai putea fi urmarite de creditiori in urmatorii cinci ani opereaza in domenii strategice ale economiei (energetic, transporturi aeriene, feroviare, navale, in domeniul bancar), interferând si influentând semnificativ si functionarea operatorilor din alte ramuri economice. “Lichiditatea, solvabilitatea si functionabilitatea acestor societati impacteaza asupra stabilitatii ansamblului economiei.

Prin obiectul de activitate (servicii de larg interes larg pentru cetateni), aceste societati prezinta o importanta particulara si din perspectiva sociala”, sustin initiatorii legii. Potrivit acestora, un impact negativ ar avea urmarirea actiunilor statului de catre creditori si din perspectiva neincasarii unor venituri din dividende la bugetul de stat. Ponderea veniturilor din dividende in PIB in anul 2010 a fost de 0,34 %.

Din perspectiva juridica, actiunile statului la societati comerciale sunt bunuri mobile. Acestea pot fi instrainate, dar, intrucât operatiunea are ca efect diminuarea participatiei statului, ea poate fi realizata, potrivit legii, prin metodele specifice privatizarii. Actiunile sunt incluse in gajul general al creditorilor, putând, asadar, sa faca obiectul urmaririi silite, in conditiile Codului de procedura civila. De asemenea, creditorii pot fi solicita instantei judecatoresti, in conditiile dreptului comun, aplicarea unor masuri asiguratorii asupra actiunilor (sechestrul asigurator).

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 38 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 2 comentarii | 130 vizualizari | 2 voturi

Intr-un an asa de dificil cum este 2020, din cauza secetei, putini sunt fermierii care indraznesc sa se gandeasca la productii de top! Cel mai probabil, majoritatea se asteapta undeva la o productie de 2-2,5 tone de grau la hectar. Exista, insa, si exceptii de la regula, semn ca acolo unde se aplica tehnologie, rezultatele […]

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 42 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 62 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics