Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 20, 2018, 2:51 am
Noros
Noros
14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h V
Răsarit: 7:37 am
Apus: 6:24 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Statul vrea sa interzica urmarirea silita a actiunilor sale timp de cinci ani
Aciduzzul | 26 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 65 vizualizari |
(1 voturi )

Creditorii care au de recuparat sume de bani de la statul roman nu vor mai putea urmari, in urmatorii cinci ani, participatiile detinute de acesta la diferite societati comerciale si banci, actiunile devenind temporar insesizabile. In aceeasi perioada, nici statul nu va mai avea voie sa constituie garantii asupra actiunilor detinute. Interdictia este prevazuta intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, supus in prezent dezbaterii publice. Daca va fi adoptat, actul normativ va completa Legea nr. 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar si Legea nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

Masurile, care vor afecta dreptul de proprietate al creditorilor statului (indreptatiti potrivit legii sa urmareasca inclusiv actiuni ale debitorului pentru recuperarea creantelor), sunt justificate de initiatorii legii prin necesitatea de a apela la decizii cu caracter exceptional pe o perioada limitata de timp in contextual crizei economice.

Astfel, in expunerea de motive se precizeaza: “masura, cu aplicabilitate pe o durata determinata, se impune cu necesitate pentru realizarea de doua obiective de interes public major, a caror importanta si legitimitate sunt accentuate in actualul context al crizei economice globale si al crizei datoriilor suverane: i) mentinerea stabilitatii functionale a societatilor din domenii strategice ale economiei nationale, societati care, prin activitatea proprie si interferentele cu alte ramuri economice, influenteaza substantial stabilitatea economica, in ansamblul ei; si ii) asigurarea stabilitatii si predictibilitatii bugetului de stat.”

Initiatorii legii considera ca limitarea dreptului de proprietate al creditorilor prin viitorul act normativ nu va crea probleme din perspectiva jurisprudentei Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, intrucât “afecteaza intr-o masura rezonabila, proportionala cu obiectivele legitime, de interes public national, respectiv limitarea pe o perioada scurta a masei sesizabile a bunurilor statului. Aceasta masura este dublata de o masura de restrangere, in realizarea acelorasi obiective legitime, a drepturilor statului insusi – pe aceeasi perioada statul nu poate garanta cu actiunile sale la societati comerciale.”

Numarul societatilor la care statul detine participatii majoritare sau integrale era de 937, in 2010, iar ponderea veniturilor acestora in PIB de 16%. Statul detine si doua socitati bancare: CEC Bank, cu un capital social de 1.047.000.000 de lei si EximBank, cu peste 800.000.000 lei capital social. Dupa volumul creditelor acordate, CEC detine o cota de piata de 6,37 %, iar EximBank de 1,18 %.

Potrivit expunerii de motive, societatile la care statul detine actiuni ce nu vor mai putea fi urmarite de creditiori in urmatorii cinci ani opereaza in domenii strategice ale economiei (energetic, transporturi aeriene, feroviare, navale, in domeniul bancar), interferând si influentând semnificativ si functionarea operatorilor din alte ramuri economice. “Lichiditatea, solvabilitatea si functionabilitatea acestor societati impacteaza asupra stabilitatii ansamblului economiei.

Prin obiectul de activitate (servicii de larg interes larg pentru cetateni), aceste societati prezinta o importanta particulara si din perspectiva sociala”, sustin initiatorii legii. Potrivit acestora, un impact negativ ar avea urmarirea actiunilor statului de catre creditori si din perspectiva neincasarii unor venituri din dividende la bugetul de stat. Ponderea veniturilor din dividende in PIB in anul 2010 a fost de 0,34 %.

Din perspectiva juridica, actiunile statului la societati comerciale sunt bunuri mobile. Acestea pot fi instrainate, dar, intrucât operatiunea are ca efect diminuarea participatiei statului, ea poate fi realizata, potrivit legii, prin metodele specifice privatizarii. Actiunile sunt incluse in gajul general al creditorilor, putând, asadar, sa faca obiectul urmaririi silite, in conditiile Codului de procedura civila. De asemenea, creditorii pot fi solicita instantei judecatoresti, in conditiile dreptului comun, aplicarea unor masuri asiguratorii asupra actiunilor (sechestrul asigurator).

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 158 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 206 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 2 voturi

Banca centrală este instituţia care emite monedă naţională pe teritoriul unei ţări şi are două pârghii majore: controlul ratelor dobânzii şi a masei monetare (inflaţia). Banca centrală nu sprijină pur şi simplu economia, ci împrumută cu dobândă. Prin fluctuarea rezervei monetare, modifică valoarea monedei pe care o emite, prin fluctuarea masei monetare controlează inflaţia şi […]

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 56 vizualizari | 2 voturi

În cadrul unei conferinţe organizată pe 15 ianuarie 2008 de Institutul de Studii Politice din Aix en Provence, Franţa, sub numele «Quelle Europe après le non?» („Ce fel de Europă după NU”, adică după respingerea Tratatului de la Lisabona), politologul Etienne Chouard a făcut o dezvăluire importantă. Articolul 104 al Tratatului de la Maastricht a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2018 © BadPolitics