Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
septembrie 18, 2020, 11:18 pm
Parţial noros
Parţial noros
17°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 11 km/h E
Răsarit: 6:58 am
Apus: 7:20 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Tara care a refuzat de doua ori intrarea in UE. Locuitorii ei nu stiu ce e criza
Aciduzzul | 9 iulie, 2012 | 0 comentarii | 574 vizualizari |
(3 voturi )

Aceasta tara aflata la periferia Batranului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericiti de pe planeta, acestia avand al doilea venit pe cap de locuitor din lume. Norvegia este o democratie constitutionala, care se afla in nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogata in petrol, peste si paduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume, conform Greatnews. Spre deosebire de mult tari europene, inclusiv Romania, aceasta tara nu are datorii. Romania are o datorie externa de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o natiune care detine o adevarata avere. Tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrala a statului, ocupa locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depasita la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaza un fond in valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Estimarile moderate susțin ca pana in 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari.

Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depasind 110.000 de dolari.

De unde vine bogația acestui stat?

De la natura. In anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta. De atunci, țara a inceput sa creasca economic. In 2011, 28% din veniturile statului erau generate din industria petroliera, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume si al treilea de gaz. Norvegia are resurse de titei de 7,5 miliarde de barili (aproximativ 1% din totalul mondial).

Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994. Desi are o istorie bogata, Norvegia este de fapt un stat foarte tanar, independent abia din 1905. in ziua de 7 iunie 1905, Parlamentul Norvegian (Storting) a luat decizia unilaterala de a declara desființata Uniunea cu Suedia ce data din 1814. Fiind o tara mica, cu o densitate scazuta a populatiei, Norvegia a pendulat fara voia ei, timp de aproape 500 de ani, intre cei doi vecini mult mai puternici, Danemarca si Suedia.

Nerabdatoare sa isi recapete independența dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, nu este greu de inteles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv cand a venit vorba ca statul lor sa isi cedeze parțial suveranitatea catre structurile UE, scrie Greatnews.

Aliatii si prietenii Norvegiei sunt Marea Britanie, aliat traditional in probleme de securitate naționala, si SUA, care a fost o a doua patrie pentru multi norvegieni emigrați acolo in cursul anilor.

Cu toate acestea insa, Norvegia coopereaza indeaproape cu UE in majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentand o importanța deosebita pentru Norvegia.

Cea mai importanta legatura a Norvegiei cu Uniunea Europeana o constituie Acordul privind Spatiul Economic European (Acordul SEE) , care a intrat in vigoare in 1994. Acordul permite Norvegiei si celorlalte tari SEE sa participle la piata interna UE. Aceasta presupune faptul ca in zonele incluse in Acordul SEE, cetatenii si firmele norvegiene beneficiaza de acelasi tratament ca si cele din statele membre UE, pe intreg teritoriul inclus in Acord. in calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implica in elaborarea legislatiei comunitare in domeniile vizate de piata interna si se supune, totodata, acesteia. Norvegia participa, de asemenea, la programele de cooperare UE in numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetarii, politicilor regionale si educație.

Norvegia sprijina, la randul sau, eforturile de reducere a disparitațtlor intre țarile UE prin doua programe financiare: Granturile SEE si Granturile Norvegiene. In perioada 2009–2014, Norvegia va oferi circa 14 miliarde de NOK unui numar de 12 noi state membre UE, precum si Greciei, Portugaliei si Spaniei. Fondurile vor fi canalizate catre domenii prioritare precum protectia mediului si schimbarile climatice, intarirea societații civile, conservarea patrimoniului cultural, justiție si afaceri interne.

Sursa: Capital via Apologeticum

 

 

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 36 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 2 comentarii | 128 vizualizari | 2 voturi

Intr-un an asa de dificil cum este 2020, din cauza secetei, putini sunt fermierii care indraznesc sa se gandeasca la productii de top! Cel mai probabil, majoritatea se asteapta undeva la o productie de 2-2,5 tone de grau la hectar. Exista, insa, si exceptii de la regula, semn ca acolo unde se aplica tehnologie, rezultatele […]

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 41 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 62 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics