Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 20, 2019, 6:02 pm
Noros
Noros
25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 43%
Vânt: 7 km/h SE
Răsarit: 5:43 am
Apus: 8:42 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Vanzoleala printre bancheri provocata de codul de procedura civila. ARB roaga BNR sa intervina pentru a nu returna clientilor 600 mil. euro/ an din comisioane abuzive
Aciduzzul | 23 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 200 vizualizari |
(1 voturi )

Ciprian Botea
Bancherii au trimis pe 13 nov. 2012 scrisori catre BNR si Ministerul Justitiei pentru modificarea unui articol din Legea privind aplicarea Codului de procedura civila care va intra in vigoare de la 1 febr. 2013. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor directii din BNR, precum si Ministerului Justitiei, prin care solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013 si de care se tem ca “ar putea pune in dificultate industria bancara”. Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca, ceea ce – sustine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz.

“Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale. Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 mil. euro anual. ARB recunoaste existenta unor “posibile erori izolate aparute in practica institutiilor de credit in trecut”, dar considera ca instantele nu sunt pregatite sa aprecieze just clauzele din contracte.

Ingrijorarea bancherilor vine in contextul in care mii de clienti persoane fizice au denuntat in ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar in unele cazuri bancile au fost obligate sa returneze o parte din comisioane sau sa reduca drastic marjele de dobanda aplicate.

Juristii apreciaza insa ca legea nu poate fi interpretata in sensul in care instanta ar putea sa oblige bancile sa returneze si comisioanele percepute in trecut pe baza clauzelor considerate abuzive, ci doar sa elimine aceste clauze din contracte si sa nu mai perceapa astfel de comisioane in viitor. Practic, clientii care vor sa isi recupereze banii tot ar trebui sa inainteze o actiune individuala in justitie.

Mii de clienti au denuntat in ultimii doi ani clauzele abuzive incluse de bancheri in contractele de credit, iar multi au si castigat in instanta despagubiri.

“Legea permite instantei sa oblige bancile sa modifice toate contractele in derulare daca s-a constatat existenta unor clauze abuzive, dar nu le poate obliga sa returneze eventualele comisioane incasate pe baza acestor clauze”, afirma Lucian Tanase, managing associate la Reff & Asociatii.

Chiar daca instanta nu va putea obliga bancile sa returneze comisioanele incasate ilegal tuturor clientilor printr-o singura decizie, faptul ca anumite clauze vor fi declarate abuzive pentru toate contractele va facilita procesul de recuperare a banilor.

Bancile au in derulare mii de procese cu clientii care reclama existenta unor clauze abuzive in contracte. Fenomenul clientilor nemultumiti a explodat in 2010, odata cu adoptarea cunoscutei Ordonante 50 – care a scos la iveala problemele din multe contracte de credit si a creat un curent de opinie nevaforabil bancilor.

Atunci bancile au reusit sa obtina modificarea anumitor prevederi incluse initial in Ordonanta 50, considerate ca avand un impact financiar semnificativ asupra sistemului bancar. ARB recunoaste acum ca modificarea din 2010 a legislatiei se datoreaza interventiilor BNR si ale Fondului Monetar International (FMI).

“Datorita interventiei coordonate a BNR si a FMI din cursul anului 2010, efectele Ordonantei 50 asupra portofoliilor de credite aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a acesteia au ajuns sa fie contracarate. Cu toate acestea, adoptarea ordonantei in forma sa initiala si mediatizarea excesiva, la acel moment, a faptului ca o serie de costuri contractuale ar trebui sa fie diminuate sau eliminate au condus la formarea unui curent de opinie nefavorabil bancilor”, potrivit scrisorii trimise de ARB autoritatilor.

Principala prevedere a ordonantei a fost eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor, ceea ce a deschis drumul refinantarilor la costuri mai mici de la concurenta. Ordonanta 50 a fost promovata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Cosumatorilor (ANPC) si de Consiliul Concurentei.

Potrivit unui studiu al Consiliului Concurentei, clientii bancilor au facut economii de 290 mil. euro in ultimii doi ani datorita eliminarii comisionului de rambursare anticipata. Lucian Tanase apreciaza totusi ca ar putea aparea o serie de probleme cu aplicarea legii, avand in vedere ca pot exista mai multe litigii de acest fel pe rolul unor instante diferite si cu posibile verdicte diferite.

“De exemplu, daca se incepe un proces in Valcea si altul la Bucuresti, iar in primul instanta spune ca o clauza este abuziva, iar la Bucuresti instanta spune ca nu este abuziva, este oare obligata banca sa modifice si contractul ce a fost supus judecatii la Bucuresti?”

Bancherii se mai plang BNR ca ANPC a efectuat deja controale in banci pentru a verifica aplicarea noilor prevederi legale, desi acestea nu sunt inca in vigoare.

ARB a solicitat printr-o scrisoare trimisa catre BNR si Ministerul Justitiei pe 13 noiembrie 2012 sprijin pentru modificarea Legii de aplicare a Codului de procedura civila, care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, considerand ca aplicarea acesteia ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual bancilor.

Sursa: Ziarul Financiar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 80 vizualizari | 2 voturi

Animals International Romania publica dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi! Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

Azi, despre Agricultura si Mediu de la ProRomania, partiduletul creat de Ponta cel Suparat, impreuna cu alti dizidenti suparati din “marele” PSD! Daniel Constantin–speaker; Bun orator, guler alb, aparent aplicat, cu slide-uri si cifre oficiale, dar cu NIMIC CONCRET-Trimiteri la anterioarele lui mandate de ministru atat la Agricultura, cat si la Mediu si concluzia ca […]

Autor: Aciduzzul | 26 noiembrie, 2017 | 1 comentarii | 218 vizualizari | 1 vot

Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si […]

Autor: Aciduzzul | 5 octombrie, 2015 | 0 comentarii | 263 vizualizari | 1 vot

Mihail Florescu, antreprenor cu o experienta de peste doua decenii in afaceri, este un nume cunoscut pe piata cafelei, fiind primul producator roman care a exportat cafea in SUA. In afaceri a intrat chiar in primii ani de dupa 1989, cand s-a intors din Italia pentru a incepe ceva pe cont propriu la el acasa. […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2019 © BadPolitics