Andrei Chira
M-am intalnit ieri la supermarket cu un vechi client de pe vremea cand lucram in IT si mi-am adus aminte de un lucru pe care mi l-a spus demult, acum vreo 6-7 ani, cred. Nu mai retin acum care a fost exact situatia atunci dar gasisem eu o solutie mai creativa sa-l ajut cu o chestie si sefa nu fusese de acord, desi era client fidel si puteam sa incalcam putin regulile.
In fine, omul se uita resemnat la mine si intreaba: “Oare de ce naiba oamenii inteligenti nu ajung niciodata sefi?” Desi era o intrebare retorica acum dupa ani de zile de introspectie (not really) cred ca stiu sa-i dau raspunsul. Articolul asta e foarte lung desi l-am scurtat cat am putut, ca putea iesi o carte intreaga pe tema asta.
Oamenii destepti sunt idiotic
Da, pentru niste oameni destepti, sunt destul de prosti. Oamenii destepti nu inteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune.
Daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge. Simplu, nu? Ei bine, e uimitor cat de multi oameni nu se prind de faza asta.
Actiunea este principalul ingredient al succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic.
Oamenii destepti gandesc prea mult
Prostii actioneaza, desteptii analizeaza. Daca un prost vrea sa mearga din punctul A in punctul B, o ia tot inainte pe aratura si vede el dupa-aia.
Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute ce pot aparea in cale si isi face planul A, planul B si planul C, de backup.
Daca ii apare un zid in cale?
– O ia prin stanga sau prin dreapta sau face o gaura?
– Trece pe deasupra sau sapa un tunel pe dedesubt?
Daca va fi nevoie de sapat un tunel, cred ca ar trebui sa-si ia la drum o unealta potrivita. Dar care e cea mai buna unealta? De fier sau de lemn? Sa fie usoara si de dimensiuni mici ca sa nu-l incurce la drum sau ceva serios, de performanta?
Dilemele pot continua la nesfarsit, you get the point.
In final se plictiseste si renunta la drum.
Oamenii destepti se plictisesc repede
Un prost are o idee odata la 20 ani, de exemplu sa dea cartofi prajiti gratis in fiecare miercuri la shaormeria lui, si se tine de ea inca 20 ani.
Paradoxal sau nu, exact asa se construieste un brand, prin consecventa.
Oamenii destepti nu sunt consecventi, nu sunt perseverenti, au foarte multe idei si vor sa le incerce pe toate, trec de la una la alta in timp scurt, fara sa le dea timp sa se dezvolte.
Din cauza ca au atat de multe idei, nu au rabdare sa mearga cu una pana la capat, la prima poticnire isi zic, asta e, am esuat cu asta, mai am alte 400 de idei, una o sa mearga. Si renunta la ideea actuala si incearca alta.
Oamenii destepti se intreaba “ce as mai putea face, ce idee ar mai fi buna, ce sa mai incerc?” in loc sa se intrebe “ce am facut si a functionat ca sa repet?”.
Oamenii destepti vor sa schimbe lumea
Cea mai mare prostie de idee pe care o poti avea.
Universul are 15 miliarde de ani (EDIT: 13,7 conform comentariilor). Tu cati ani ai? 18, 23, 27? Good luck with that!
Ce te face sa crezi ca tu poti schimba felul in care functioneaza Universul? Ce te face sa crezi ca tu poti schimba natura umana?
Pe bune, crezi ca n-au mai incercat si alte zeci de milioane de oameni de-a lungul multor generatii inaintea ta, crezi ca tu esti cel mai destept, singurul care si-a dat seama ca e o problema in Univers si trebuie rezolvata?
Si cum crezi tu ca poti realiza schimbarea asta?
Stiu, hai sa stam la o terasa, la o bere, si sa combatem, sa discutam aprins, sa ne avantam in polemici si dezbateri.
Sigur Universul o sa vada si o se schimbe singur cand aude argumentatia noastra extrem de logica.
Noutati de ultima ora – the Universe doesn’t give a fuck about you.
Oamenii destepti lupta cu sistemul
O, da!
Din aceeasi categorie cu schimbatul lumii e si lupta cu sistemul. Sistemul e rau, sistemul e asa si pe dincolo, bla bla bla…
Ce e sistemul? Pai, nu stiu, e o conspiratie, sunt corporatiile care ne baga consumerismul pe gat si vor sa ne controleze, e Matrix-ul care de indobitoceste.
Zici?
Pai nu te obliga nimeni sa ai ultimul smartphone, acces la internet, sa faci cumparaturi la supermarket.
Ti se pare usor sa faci un arc si sa vanezi un mistret apoi sa-l belesti cu un cutit facut tot de tine dintr-o piatra ascutita?
Este padure in Romania cacalau. La naiba, poti sa vopsesti si copacii in albastru si sa zici ca esti in Avatar, daca vrei.
Matrix?
Scopul nu este sa IESI din Matrix. Afara din Matrix e ca in padure, mananci noroi si te imbraci in zdrente.
Scopul este sa intelegi cum functioneaza Matrix-ul si sa folosesti asta in interesul tau. Sa fii regele Matrix-ului.
Oamenii destepti sunt socialisti
Asta nu e o surpriza ci mai degraba un efect firesc. Oamenii destepti fac multa scoala iar scoala iti implanteaza idei socialiste in cap.
Idei precum taxarea averilor prea mari, luatul de la bogati si datul la saraci, etc…
In esenta, oamenii destepti vor sa-i ajute/sa-i salveze pe cei napastuiti de soarta insa cu toata inteligenta lor nu-si dau seama ca fac exact contrariul.
Daca pedepsesti oamenii eficienti si productivi, luandu-le banii munciti, si incurajezi oamenii lipsiti de initiativa, dandu-le bani degeaba, pur si simplu ii condamni pe toti in mod egal la saracie.
E ca si cum ai imparti o singura pizza in felii cat mai mici, ca sa ajunga la toata lumea, in loc sa stimulezi oamenii capabili sa produca mai multa pizza.
Daca vrei succes, bani si bunastare trebuie sa incetezi sa mai fii impotriva oamenilor bogati si sa nu-i mai consideri dusmani.
E ca si cum visul tau ar fi sa fii fotbalist dar nu poti sa suporti fotbalul.
Oamenii destepti refuza realitatea
Asta e legata tot de ideile precedente, de lupta impotriva sistemului, de incercarea de a schimba lumea in mai bine.
Oamenii nu accepta ca nu exista “ar trebui sa fie”, “merita”, “ar merita”, etc… ci exista doar ESTE.
Fiecare argumentatie pe care am auzit-o de la oameni destepti contine cate un verb din cele de mai sus:
n-ar trebui sa aiba profituri atat de mari
nu merita sa aiba salariu asa mic
ar trebui sa faca statul …
ar trebui, ar merita, ar, ar ,ar …
Realitatea e in felul urmator: cerul e albastru, iarba e verde.
Cerului nu-i pasa ca tu crezi ca ar trebui sa fie roz, pentru ca asa ti-ar conveni tie, un cer roz, sau pentru ca asa crezi tu ca ar fi mai bine.
Iarba nu da doi bani pe parerea ta, ca ai tu chef ca firul de iarba sa stea inclinat pe dreapta, ca asa e mai bine pentru toti oamenii.
Poti sa ai cea mai solida argumentatie logica pe care o poate scoate mintea ta de om inteligent, NU CONTEAZA.
Realitatea este alta, si realitatea nu se schimba doar pentru ca tie nu-ti convine.
Accepta realitatea si adapteaza-te in loc sa lupti ideologic impotriva ei!
Efectul Dunning-Kruger
Unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average.
wiki
Asta in timp ce oamenii destepti fac exact invers, se autoevalueaza mai jos decat sunt, se vand pe bani putini si nu au incredere in propriile capacitati, sunt ezitanti si in final renunta de-a dreptul.
In aceeasi nota cu Dunning-Kruger…
Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti
Imagineaza-ti ca stai pe buda si iti faci linistit nevoile. Inchizi ochii o fractiune de secunda si clipesti.
Cand ii deschizi esti pe o scena, cu toate reflectoarele indreptate spre tine si lumea te arata cu degetul si rade.
Cam asta isi inchipuie oamenii destepti ca se intampla atunci cand trebuie sa isi afiseze sau sa-si promoveze munca sau ideile.
Stiu designeri care evita de ani de zile sa-si faca un site pe care sa-si expuna lucrarile crezand ca nu sunt destul de bune pentru a le arata lumii.
Sau oameni care refuza niste oportunitati de a face bani pentru ca au impresia eronata ca serviciile lor s-ar putea sa-i dezamageasca pe clienti, ca poate nu sunt chiar atat de bune pentru a cere bani pentru ele.
Oamenii destepti sunt romantici
Li se inoculeaza din scoala ideea ca saracia e plina de romantism si boem: pictori saraci, poeti saraci, artistii adevarati sunt saraci.
Adica oamenii inteligenti si capabili sa gandesca si sa creeze sunt deasupra ideilor de bani si avere, sunt superiori moral.
Astfel, si ei la randul lor resping ideea de bani pentru a se alatura grupului, pentru a simti ca apartin acestei elite intelectuale care e deasupra notiunilor pamantesti de avere.
Oamenii destepti n-au tupeu
Daca ingredientul principal al succesului e actiunea, tupeul vine imediat pe locul 2. Cele mai multe confruntari se castiga cu tupeu, nu cu dreptate sau logica argumentativa. Din nou, asta e o realitate pe care trebuie s-o accepti. Asa functioneaza lumea in care traim.
Incearca un test, du-te la magazinul de la colt si cumpara un pachet de biscuiti. Iesi afara, deschide pachetul, mananca 3 biscuiti apoi intoarce-te in magazin nervos si cere banii inapoi.
Iti garantez ca in 95% din cazuri tupeul, tonul ridicat, nervozitatea si amenintarile cu Protectia Consumatorului o sa iti aduca inapoi banii in buzunar.
Oamenii destepti sunt prea corecti, prea modesti, prea timizi, prea cu bun simt, prea la locul lor – fara curaj, fara tupeu, fara initiativa, cautand mereu un loc caldut de munca la stat, acolo unde nu trebuie sa dovedesti nimic ci trebuie doar sa scrie pe hartie ca esti, ca stii, ca etc…
Sau se plafoneaza in tot felul de joburi low-level, fara stres, fara responsabilitate, pana la pensie. Si traiesc cu impresia ca merita mai mult, chiar si doar pentru faptul ca sunt destepti.
Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si nici bani
Sigur, e alegerea lor. Pe mine nu ma deranjeaza. Insa ar trebui in cazul asta sa nu se mai planga ca altii au prea multi bani si ca nu merita sa-i aiba pentru ca sunt mai prosti decat ei.
Repet, nu poti sa visezi sa fii fotbalist dar in acelasi timp sa urasti fotbalul si pe ceilalti fotbalisti.
Trebuie sa te hotarasti ce vrei de la viata si sa actionezi in directia respectiva cu incredere si curaj.
Sursa: Asaseya
17 Comments
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 502 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 408 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 569 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 325 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1471 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=659880020708036&id=100000581317613&__user=100000581317613
Dan G(Quote)
m-am regasit…inseamna ca mis o desteapta! :))))
lubenita(Quote)
Nu poate fi aplicata o analiza corecta in afara situatiilor concrete, putine din concluziile sui qn. pot sta in picioare. Oamenii redusi actioneaza, de cele mai multe ori, prost, meschin, insa este la fel de adevarat ca majoritatea celor cultivati se situeaza in afara actiunii, este mai comod sa nu-ti asumi riscuri. Ca sa nu mai spun ca unii dintre acestia numai destepti nu sunt. Despre raul care ii bantuie niciun cuvant.
este in datul firii ca cei care inteleg mai multe sa faca eforturi ca macar sa lupte cu raul, sa il opreasca, nu asa a fost dintotdeauna?
Si, da, oamenii pot schimba lumea, s-a intamplat de atatea ori in istorie.
anonim(Quote)
The mistake socialists make is that they think there is only so much money to go around. What the capitalist knows and practices is that there is no limit to the amount of wealth that can be created. I would live better in a capitalist culture rather than a socialist culture any day. And many Jews are wealthy because they understand this concept, that there is no limit to the amount of wealth you can create. This concept was given to them by their Creator and is the foundation of western civilization.
David(Quote)
Da stim, avem o problema:
spre surprinderea unora, înca mai exista români
care gîndesc.
Ion(Quote)
Domnu’ Hamangia, cumva esti si machedon? Ca prea consideri succesul/reusita ca fiind sinonime cu banii! Logica aproximativa a ceea ce ai scris “tzine” oarecum doar atat timp cat este invocata drept explicatie a felului cum ar sta lucrurile intr-un mediu mai degraba static, decat dinamic (asta ca tot indemni la actiune cu orice pret), asa cam cum se prezinta viata aia de toate zilele de care pomenesti. Productia matale miroase rau a sofism, adica e similara cu pilde ca aceea care explica cum orice distanta oricat de mica ar fi ea, nu poate fi parcursa pentru ca reprezinta suma unei infinitati de alte distante mai mici. Adica, in concluzie la ceea ce afirmi, faptul ca actiunea produce musai reactiune, nu inseamna si ca aceasta este cea urmarita sau care sa merite efortul depus. Pai cand traiesti intr-un stat transformat in simplu instrument aflat in mana nenumaratelor mafii, care au transformat imensa majoritate a pacalitilor inca ramasi in tara, in simpli sclavi, cvasi-analfabeti, muritori de foame gata sa dea in cap oricui, carora li se insufla din rasputeri ca sa se bucure atunci cand “au” un loc de munca platit intr-o bataie de joc inumana, de neinchipuit in statele alea “civilizate” care tin lectii de morala si anticoruptie, pai in astfel de conditii vii matale cu texte de astea? Pai sa stii si tu ca ala cu shaormeria da de 20 de ani nustiuce gratuitate in nustiuce zi, pt ca mai intai cotizeaza la tot felul de institutii de “control” create pt ca sa vegheze la aplicarea unei legislatii facute in scop de japca! Adica primul lucru pe care trebuie sa-l invete si sa-l aplice nu e facutul shaormei si comercializarea ei, ci cum sa intre si sa se descurce intr-un joc al ilegalitatilor, adica sa fure si el de undeva, daca in mod obligatoriu trebuie ca sa se lase furat la randul lui. Asa ceva e valabil la orice nivel de “actiune” in romanistan, absenta protectiei in fata “institutiilor statului”, conjugata cu distrugerea fizica a aproape oricarei urme de industrie (ia mai iesi din Bucuresti si plimbate spre Moldova sau chiar Dobrogea), facand imposibila derularea de “actiuni” din alea de care pomenesti, altfel decat in cadrul unor adevarate enclave familialo-etnice (de ex, clanurile machedonesti si satrele tiganesti), enclave in care numai competenta nu primeaza, iar scopul urmarit e oricare altul decat acela de a si produce ceva de calitate macar medie.
caisa(Quote)
E mica greseala. De statistica. Majoritatea celor spuse mai sus sint corecte. Dar .. ca in bancurile de genul ..citi militieni sint necesari pentru…
Unii actioneaza, altii gindesc. Fals. Unii actioneaza fara sa gindeasca, altii gindesc inainte de a actiona. Asa e ceva mai bine. Primii pot spera ca au noroc (si unii, gen Becali sau Mutu, pot avea noroc o perioada mare). Ceilalti pot spera ca ginditul lor ii va avantaja sa evite probleme majore. Statistic vorbind pentru un Becali sunt sute de mii care dau cu sapa (actioneaza). Desteptii au sanse muuult mai mari pe termen lung. Nu superbogati dar…generatii intregi.
Adrian Grom(Quote)
Eu sunt un om prost, dar cu toate astea nu sunt sef :)). Destul de prost incat sa am prea putine frustrari,(deci nu ii urasc pe cei bogati) si sa ma bucur de prezent. Ideile ce le am le cam pun in practica, dar in intunecimea mea intelectiala aprind un chibrit sa fac o raza de lumina sa ma asigur ca nu fac vre-un c**at.
Toate cele bune tuturor cititorilor. Lumea poate fi schimbata, fiecare din nou suntem o mica parte din ea. Lumea a fost schimbata de multe ori pana acum, nu ma exista inchizitie, trenul nu mai scoate aburi. Multumiri lui Nicola Tesla pentru curent alternativ, conversia electricitatii si transmii radio. Multumim lui Granhem Bell pentru telefon, lui Thomas Edison ca nu ne mai trebuiesc lumanari si multor altora!
Doresc succes lui Kapanadze si altor contemporani care lucreaza din greu, fie individual, fie pentru companii, si aduc aporturi reale pentru a schimba lumea
Ganditi optimist, va tzuc
“the stupid” 😉
DarkAvenger183(Quote)
sincer si surprinzator, ai mare dreptate. Ai uitat sa spui ca acestia se complac in starea lor. Scoala vietii nu este totuna cu scoala facuta la… scoala. Sfta: sa mai lase fricile si temerile si sa faca ceva nepremeditat, poate vor descoperii ca le place, numai sa aiba odata curaj si isi vor schimba parerea
ionescu(Quote)
“La naiba, poti sa vopsesti si copacii in albastru si sa zici ca esti in Avatar, daca vrei.”
Criminal! :))
“Daca vrei succes, bani si bunastare trebuie sa incetezi sa mai fii impotriva oamenilor bogati si sa nu-i mai consideri dusmani.”
GRESIT! Oamenii bogati sunt doar bogati. Nu au idei, nu au principii. Doar sunt… bogati!
Chiar tu zici in final:”Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si nici bani”. Deci te contrazici.
anonim(Quote)
E doar o analiza a unui fapt concret . Autorul nu trebuie pus , neaparat , la zid pentru aceste constatari .Prostia , minciuna , tupeul, reprezinta ingredientele succesului in viata ,iar, pana la urma , aceste evidente caracterizeaza societatea umana pe tot parcursul ” evolutiei ” ei .
neda(Quote)
Daca articolul era scris de un occidental pentru situatia dintr-o tara ca Germania,mai intelegeam.Dar cand vii dintr-o tara distrusa ca Romania unde domnia prostilor e impusa cu forta din 1947 pana azi,da, este o dovada de prostie musiu Andrei Chira.
quintus(Quote)
Ce ingramadeala de aberatii.Scrise de un tinerel … destept.
Basil(Quote)
Destept care din cate vad si-ar dori sa fie prost.
Zaietz(Quote)
Ma simt dezamagit sincer ca am avut ocazia sa citesc un asemenea articol pe badpolitics, o platforma pe care am inceput sa o respect. Acum spuneti-mi si mie dragi administratori, cum se face tot promovati spiritul critic dar in acelasi timp faceti reclama tupeului (care din cate stiu eu este o atitudine contrara bunului simt). Ce se intampla, bate Lucifer la usa si va ofera lumea in schimbul condeiului vostru? Cat despre legile Universului, oamenii destepti exista ca sa echilibreze balanta, daca tot ati mentionat efectul de actiune si reactiune. Fiecare dintre noi avem posibilitatea de a alege pe care talant dorim sa ne desfasuram existenta. Nu in ultimul rand e vorba si de integritate, dispretuind fortele care incearca pe veci sa ne convinga sa schimbam tabara dragi tupeisti. Apropo, socialistii se bat cu sistemul care nu este capabil sa gestioneze intreaga forta de productie a omenirii, nicidecum nu incearca sa ia de la bogati si sa imparta la toata lumea. Nu uitati, ca intreaga voastra constiinta sociala este produsul unor credinte predeterminate de insasi ordinea impusa de cei de sus. Se pare ca toate proiectele voastre pentru ‘curatierea patriei’ au fost doar vorbe in vant niste sterilitati concepute de dragul traficului. Sper totusi din tot sufletul ca intr-o buna zi, o sa va dati seama ca pentru unii dintre noi, scopul in viata nu e de a avea succes sau de a fi mereu invingatori, pentru unii dintre noi viata inseamna a ramane in uniforma, pregatiti moral si spiritual sa luptam la infinit. La revedere.
Zaietz(Quote)
daca tot aveti asa o parere buna despre socialism, va reamintesc ca cele mai mari crime din istoria umanitatii au fost facute in numele acestei idei.
socialismul mai este numele capitalismului planificat sub indrumarea rabinatului talmudic.
dans(Quote)
Gresit!
Cele mai mari crime au fost comise in numele religiei de catre Biserica.
Voi sinteti turma, noi pastorii si va mulgem, va tundem si la urma va belim (va sacrificam si va luam pielea) :))))
Pace voua!
preacuviosul nelu puscasu(Quote)