Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
aprilie 19, 2021, 9:45 am
Noros
Noros
8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 75%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 6:25 am
Apus: 8:05 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Ortodoxie si Occident la Portile Orientului
Aciduzzul | 6 aprilie, 2010 | 4 comentarii | 239 vizualizari |
(1 voturi )

Prof. Dr. Viorel Roman, Univ. din Bremen, Badpolitics
Petru Clej, revista ACUM, Bucuresti: Nu stiu daca am vreo obiectie la publicarea articolului dv Frica de libertate, 1989-2009, dar am o uriasa obiectie la aparitia semnaturii dv. Nu numai datorita ambiguitatii pozitiilor fata de curente ca antisemitismul sau rasismul si in general contestarea democratiei de tip occidental, care pot fi discutate, dar mai mult in raport cu trecutele dv colaborari de presa si angajamente politice.

Viorel Roman, Universitatea din Bremen: Intamplarea a facut ca pe 16 dec.1989 sa aterizez la Timisoara si sa stau doua saptamani. M-am reintors in Germania cu trenul de la Bucuresti. Apoi articolele mele despre Revolutie au aparut din America pana in China. De atunci pun la dispozitie gratuit celor interesati contributiile mele. Asa se face ca 800 de articole au aparut in cele mai diverse publicatii, in unele de care nici nu auzisem. Majoritatea apar de trei pana la de zece ori. Ambiguitate? Nu a ideilor. Despre antisemitism, rolului evreiilor in relatiile ortodocsilor cu occidentul am scris si o carte “Imperiul, evreii si romanii”. Teza principala e legata de incapacitatea sau lipsa de interes a ortodocsilor de a dialoga cu occidentul si rolul de intermediari al evreiilor, mereu tapii ispasitori. Nu ei sunt vinovati de izolarea, mizeria materiala ortodoxa. Opinia ca un neevreu care vorbeste de evreii este automat antisemit e discutabila. Tot asa e si cu rasismul, cand e vorba de tiganii. Vezi “Tiganizarea Romaniei”.

Succesul meu publicistic – de la Revolutie in fiecare saptamana apare un articol undeva, se datoreaza libertatii de expresia a tuturor romanilor si nu in ultimul rand, independentei mele materiale. Continutul e important, nu unde apare.

P.C.: Nu pot uita, d-le Viorel Roman, ca atunci cand colegul meu Stefan Maier si cu mine scriam la Romania Libera, in perioada 1990-1991, dv colaborati la infamul ziar AZI, cainele de atac al FSN si Ion Iliescu. Mai tarziu v-ati mutat la Romania Mare, ba char ati sustinut canditatura la presedentie a lui Vadim Tudor in anul 2000.

V.R.: Ii cunosc personal pe d-ul Ion Iliescu de la Timisoara si pe d-ul Corneliu Vadim Tudor inainte de infiitarea PRM-ului. M-am bucurat fireste cand primul il cultiva, vizita mereu pe papa Ioan Paul II si promitea implicit o deschidere spre vest, un dialog al ortodoxiei cu Roma. Angajamentul sau fata de Moscova e insa dominant si a esuat. Vadim a introdus in programul PRM-ului dialogul cu Roma. In ce masura ar fi fost el omul providential, care sa inceapa acest dialog si sa-i scoata pe moldo-valahi din groapa milenara greco-pravoslavnica, Dumnezeu stie. Eu regret sincer esecul lor.

P.C.: Din punctul meu de vedere, nu exista decat doua variante, ca explictii ale acestor colaborari: prostie sau rea vointa. Daca exista si o a treia varianta in conditiile in care NIMENI nu v-a obligat la aceste colaborari, as fi interesat sa o aflu.

V.R.: D-nii Iliescu si Vadim joaca un rol important in “Frica de libertate, 1989-2009” a moldo-valahilor. Ambii sunt constienti de fundamentului religios in deciziile politice, de reorientarea spre Roma in integrarea autentica, nu numai cea mimata, in lumea
occidentala. Acum romanii sunt in Europa, dar se pare ca d-ul Traian Basescu nici nu se mai intreaba: Cum, cat timp va rezista o tara ortodoxa, care refuza dialogul, unirea cu Roma, in structurile euro-atlantice? Cata incredere mai poate avea occidentalii in duplicitatea moldo-valaha? Mihai Viteazul face Unirea, apoi uita de Liga Crestina. Dupa primul razboi mondial, Romania Mare uita aportul occidentalilor. Ceausescu la fel, promite marea si sare la Roma si la adica refuza deschiderea spre vest. Vezi “Unirea cu Roma de la Cuza la Basescu”. Sunt eu naiv sau cum se mai zice, prost de bun, pentru ca de rea credinta nu cred poate fi vorba, cand pun la dispozitie tuturora, articolele? Publicarea lor in ziare cu orientari contrare a daunat autorului? Nu vad cu ce, iar faptul ca firul rosu conducator al mesajului meu – dialogul si unirea cu Roma – nu se bucura inca de sustinere in randul ortodocsilor moldo-valahi e regretabil, dar de inteles, ca si nivelele diferite de perceptie a unui astfel de discurs, strict interzis o jumatate de secol in Lagarul terorii ortodoxo-comuniste, protejat de o Cortina de Fier.

P.C.: Pe mine nu ma conving nici argumentele dv in legatura cu antisemitismul, rasismul si nici cele referitoare la necesitatea dialogul, unirii cu Roma.

V.R.: Lupta dintre ortodoxie si occident in Romania preocupa generatii de a randul, de la pasoptistii francmasoni. Un secol si jumatate de incercari, succese si esecuri, eroi si victime. Optiunea e simpla: Moscova sau Roma? Sunt convins insa ca trebuie sa ne implicam si de aceea va sunt recunoscator pentru interes si mai ales pentru sinceritate. Contrarul discutiei ar fi ca numai unul din noi sa aibe dreptatea si pe deasupra un aparat coercitiv ? KGB, Securitate – care sa-l interogeze, disciplineze exemplar pe celalalt. Cunoastem
scenariul adevarului absolut practicat de statul totalitar si suntem cred impreuna impotriva lui. Ceva cunoastem si combatem: lipsa de libertate si minciuna marxista. Nu-i putin lucru, mai ales ca fantoma comunismului mai bantuie, n-a murit. Sa fim optimisti si sa ne facem
datoria, asa cum putem in cadrul democratiei de tip occidental, nu-i prfecta dar alta nu avem la dispozitie.

Dimitrie Grama, poet, scriitor, chirurg, Danemarca: Draga Viorel, Pentru ca ai drepate, iti dau un sfat simplu pentru integrarea completa a romanilor in ortodoxie, pentru ca eu nu vad cum ei ar putea sa se apropie de Roma. Deci, supunere totala fata de Moscova, integrare chiar teritoriala si lingvistica in ortodoxia rusa cu care spiritul roman are acum multi numitori comuni si anume: coruptia,
imoralitatea, violenta, fanatismul, lipsa de altruism, acceptarea fara restrictii a indoctrinarii nationaliste, etc. Cum iti inchipui ca poporul roman: sarac, indoctrinat, timorat, va avea puterea spirituala si energia sa priveasca dincolo de orizontul obtuz care ai este prezentat lui de CONDUCATORII lui Politici si Religiosi!? Ortodoxia nu reprezinta la ora actuala decit o arma extrem de valoroasa in mainile celor care vor sa conduca un popor de mentalitate feudala sub mentalitate feudala ad eternum. De aceea Rusia, Bulgaria, Sarbia, Romania si nu Anglia, Franta, Elvetia, Suedia!

Maria Neagu, licentiata in teologie, Bucuresti: Domnule Roman, as vrea sa stiu cum vedeti dumneavoastra unirea din ortodocsi si catolici? Dogmele lor difera in anume puncte, cine sa renunte la dogma sa?

Viorel Roman, Universitatea din Bremen: Ne se pune problema dogmelor, ci a cunoasterii reciproce. Transilvanenii si banatenii uniti cu Roma vor in Europa, moldo-valahi au frica de Moscovei. Ce-i de facut? Cand Europa, UE intra in criza ce se va alege atunci de romani? Occidentalii n-au incredere in ortodocsi, in evreii, apoi in tiganii bagati in fata la Bucuresti. Sunt desigur generosi, cand la da mana, cand nu, sunt ucisi Mihai Viteazul, Antonescu, Ceausescu. Si romanii ajung din nou sub jugul greco-pravoslavnic si se lamenteaza mereu ca i-a lasat occidentul in ploaie. Dialogul cu Roma presupune si o lupta pentru valori proprii, dar mai ales o incercare de a castiga libertatea de a cunoaste, de a iesi in lume din groapa izolarii in care sunt tinuti romanii cu cativa euro pe zi si cu un orizont
intelectual, diplome pe bani.

M.N.: Cred ca nu aveti dreptate. Ortodoxia este cea mai frumoasa si mai completa si pot spune ca abia acum incepem sa-i cunoastem si pe sfintii rusi. Iar in Occident Ortodoxia incepe sa fie pretuita – oricum nu mai putem gandi in termenii de-acum 20 de ani, chiar. Faptul ca nu avem bani nu le dau altora dreptul sa ne nesocoteasca. Ca intelect, romanii ortodocsi nu sunt inferiori catolicilor din orice tara occidentala. Despre ce frica de Moscova mai poate fi vorba acum? Poate din cauza mafiei care exista si acolo, ca in numeroase alte tari, din pacate.

V.R.: Occidentalii vor sa se reuneasca cu ortodocsii, chiar cu forta. Cruciadele, realizarea scurt timp a unitatii crestinilor prin ocuparea Constantinopolului, Conciliul de la Florenta, papa Ioan Paul II, aderarea a 50 mil. de ortodocsi in UE sunt tot atatea dovezi ale acestei sperante milenare atat in est cat si vest. Ortodocsii au valente care le completeaza, inobileaza pe cele occidentale si invers. Experimentul Sfantul Impriu Roman, Casa comuna europeana e in constructie. Ortodocsii ocupa in noul edificiu incaperi modeste si sunt monitorizati, datorita lipsei unitatii crestinilor. Pentru ca daca frontierele celeste le determina pe cele terestre (dupa cum vedem pretutindeni in lume) stam in fata unei probleme peste care se trece prea usor in Europa. In afara de asta legislatia UE este codul canonic romano-catolic modernizat si actualizat greu de tradus in est. Iar faptul ca Rusia dupa sapte decenii de teroare ortodoxo-comunista nu este pregatita sa accepte si sa practice regulile civilizatiei vesteuropene este un handicap pentru toata lumea ortodoxa, mai ales ca fantoma panortodoxa si panslavista poate face inca mult rau dupa cum am vazut in razboaiele mondiale. Eu sunt optimist, nu putem face nimic impotriva adevarului, de aceea va multumesc pentru sinceriatea si disponibilitatea de a dialoga. Sa nu uitam ca decenii de-a randul pentru acest drept elementar multi au fost persecutati.

Silviu Cerna, Universitatea din Timisoara: Draga Viorel, consider ca descrierea pe care o faci starilor de lucruri este, in general, foarte corecta, insa nu cred ca aceste situatii sunt cauzate de ortodoxism sau in primul rand de acesta. Ele se intalnesc in forme asemanatoare in tarile foste comuniste neortodoxe romano-catolice Polonia, Cehia-Slovacia, protestanta RDG, precum si in lumea postcomunista necrestina, musulmana din fostele republici sovietice din Asia Centrala.

Viorel Roman, Universitatea din Bremen: Marxismul, o religie prometeica, care voia sa realizeze raiul pe pamant, s-a implementat sub teroare. Forme de evlavie vechi au dat totusi un specific local. Se poate vedea usor deosebire intre comunismul catolic polonez, care a dat semnalul, prin papa Ioan Paul II si Solidaritatea, inchiderii spectacolului penibil de nedreptate si minciuna organizat de Moscova, cel musulman din Asia Centrala sau cel confucianist din China. Sau Pile, Cunostiinte si Relatii PCR la romani si bulgari. Sa ne reamintim ca in lupta pentru promovarea comunismului in Afganistan, sovieticii au constatat cu stupoare ca soldatii lor musulmanii nu trageu in fratii lor de credinta, asa ca au trebuuit sa aduca in linia intai numai crestini si sa termine repede nefericita excapada la islamici.
Oricum Lagarul comunist era ab ovo condamnat pentru ca l-a scos pe Dumnezeu din societate, salarul n-avea legatura cu munca si
sexualitatea era decuplat de procreere.

S. C.: Daca exista totusi anumite deosebiri – si ele, desigur, exista -, acestea par a tine mei degraba de istoria mai veche si mai noua si mai ales de tipul de comunism aplicat, precum si de durata acestuia (de exemplu, in fostele republici jugoslave, indiferent ca sunt ortodoxe, catolice sau musulmane, pamanatul este integral lucrat, pe cand in Romania, nu; dupa mine, aceasta situatie, cu relevanta majora din punct de vedere economic si social-politic, se explica mai bine prin consecintele colectivizarii, nu prin credinta; dar, fara colectivizare, ceea ce a fost in Jugoslavia a fost cu adevarat comunism?).

V.R.: Istoria joaca un rol important. La impartirea sferelor de influenta Stalin a obtinut de la occidentali 90% de influenta in Romania, dar numai 50% in Jugoslavia und jumatate de populatie nu era ortodoxa. Asa ca aici s-a dus o lupta continua intre ortodoxie si occident, pana cand fara sprijinul Moscovei ca in razboaiele mondiale, catolicii si musulmanii s-au eliberat de teroarea ortodoxa in lupte grele. Razboiul a fost de fapt religios, nu etnic. Toti sunt slavi, dar de credinte diferite.

S. C.: In ceea ce ii priveste pe romani, toata experienta si toate lecturile mele arata ca, in mod preponderent, ei nu sunt atat de credinciosi incat comportamentele si diversele aspecte ale vietii lor sociale sa fie determinate in mod hotarator de valorile religioase. Ei sunt mai degraba superstitiosi, dar aceasta este altceva. Aici este vorba despre interiorizarea valorilor si normelor etice derivate din credinta, ceea ce presupune un anumit grad de evolutie spirituala individuala si colectiva.

V.R.: Ortodoxia greaca este speculativa, cea slava mesianica (vezi panortodoxia si panslavismul), iar a noastra este pragmatica, permanent in lupta pe toate fronturile. Greco-slavii n-au incredere in romani pentru ca sunt latini, occidentalii, aliatii lor firesti, n-au incredere in ei pentru ca sunt ortodocs, duplicitari, ca Mihai Viteazul si Nicolae Ceusescu. In Sfantul Imperiu Roman romanii erau numai toleratii. Greco-slavii i-au decimat. La sud de Dunare sunt sub 10%, iar la nord au fost tinuti in mizerie fara orase sau dreptul de a se
ruga, scrie in limba lor latina, ca le taia popa greco-slav limba. Si azi se vad urmele acestei nedreptati strigatoare la cer. Totusi a fost
suficient ca ortodocsii din Transilvania sa se uneasca cu Roma si au si aparut Corifeii Scolii Ardelene, miscarea de emancipare nationala,
Romania Mare.

S. C.: Precizez ca sunt cat se poate de constient de importanta convingerilor religioase si a implicatiilor lor morale pentru viata individului si a colectivitatilor umane, insa nu cred ca, dupa jumatate de secol de educatie ateista si intr-o lume secularizata,
acestea sunt, la romani cel putin, principalul factor comportamental.

V.R.: Dupa jumatate de secol de minciuna si sclavie, nu-i de mirare ca societatea romaneasca este in deriva. Ateismul si relativismul fac ravagii si in occident. Faptul ca in Constitutia Europei crestinismul e trecut cu vederea, e un scandal. Sa ne reamintim ca la anul 1000, populatia globului, 200 de milioane, traia la cheremul tiranilor tribali, cu superstitii, bolii, foamete. Progesul generat de Europa, face ca azi 6 miliarde sa traiesca în conditii incomparabile. Crestinii au depasit superstitiile, credinta oarba în caracterul ciclic al timpului si a introdus notiunea lineara de progres. Imitatia Creatorului, Imago Dei, face ca omul, devenind el insusi creator, sa stapineasca el natura, nu invers, ca la pagani. Manastirile au salvat cultura latina de barbari, au propagat valorile muncii, au devenit si intreprinderi cu evidenta costurilor si a profitului, care era reinvestit. Catedralele sunt modelul vizibil al investitiilor mai multor generatii. Calugarii descopereau tehnologii productive. In Evul Mediu o treime din Europa era condusa direct de Biserica, în limba latina. Cadrul juridic al UE, e dreptul roman, acquisul comunitar, forma laic? a codului canonic romano-catolic.

S. C.: Da-mi un singur exemplu de fapta individuala sau sociala care, in zilele noastre, la romani, sa fi fost in mod clar inspirata de o credinta sau de vreo convingere (de orice gen, nu numai religiosa) si sun gata sa-mi schimb parerea!

V.R.: Convertirea lui Ion Iliescu, comunist si fiu de ilegalist si a primului sau ministru Petre Roman, fiul lui Neulaender, evreu Kominternist, la ortodoxie. Ambi marxisti si ateisti isi faceau cruce la TVR dupa Revolutie si sarutau moastele Sf. Parascheva. Botezul
familiei Putin si a KGB-ului nu stiu daca este o fapta individuala sau sociala. Clar este ca inlocuirea loctitorului politic din armata
ortodoxa cu un popa e o fapta sociala. Uita-te la harta alegerilor, moldo-valahi voteaza intodeauna altfel decat unitii cu Roma din
Transilvania si Banat. Orientare ortodoxa si occidentala in Romania.

S. C.: Adevarul este ca, la romani, nu cunoastem, in toata istoria lor, exemple de martiri si de kamicaze! Desi avem, din fericire, unele exemple – nu prea multe si din ce in ce mai rare – de oameni de caracter.

V.R.: Urmasii legiunilor pierdute la Dunarea de Jos, romanii sunt oameni pragmatici, nu au vocatia de kamicaze. Totusi ierarhii Bisericii Unite cu Roma au refuzat dictatul lui Stalin si s-au prapadit in puscariile ortodoxo-comuniste.

S. C.: Referitor la aranjamentele facute la nivelul conducatorilor celor doua mari biserici crestine si consecintele lor politice, consider ca aici suntem in domeniul speculatiei pure, ca si atunci cand vorbim despre alte “oculte”. Inter alia si pentru ca ii cunosc
personal pe unii inalti ierarhi romani si nu cred ca au avengura necesara pentru un asemenea proiect – admitand ca acesta ar fi posibil.

V.R.: Ierarhi romani au avengura necesara, dar au memorie lunga si stiu ce i-ar astepta daca revin hoardele pravoslavnice de la rasarit si nu i-ar regasii smeriti Moscovei. Milioane de romanii au votat cu picioarele, muncesc in Europa catolica, nu cea ortodoxa, directia emanciparii neamului e cat se poate de clara. Dar e inca frica.

S.C.: Cateva cuvinte despre alegerile prezidentiale recente, la care diaspora, milionele de romani plecati in occident la munca, s-a angajat ca niciodata.

V.R.: In Rusia PCUS s-a destramat, KGB-ul s-a afirmat. La Bucuresti invers, PCR, FSN, PDSR, PSD la putere, Securitatea s-a destramat. 2009 Partidul ortodoxo-comunist a pierdut pentru ca urmasii lui Iliescu, Geoana, Vaghelie nu mai au sprijinul marilor puteri si fostei Securitatii, care-l promovau pe Iliescu. Fara maleficul Partid societatea are acum un respiro suficient ca sa se afirme o generatie fara frica de rusi, nascuta in libertate. Va reusi ea sa integreze ortodoxia modo-valaha in occident?

4 Comments

 • Tim
  decembrie 9, 2010

  Un om care delireaza sau inca un tradator al intereselor nationale pus in slujba intereselor straine?Aceasta este intrebarea care si-ar pune-o orice om normal la citirea aberatiilor emise.Sa definesti perioada de dupa 1945 ca fiind ortodox-comunista, asta e chiar cumea culmilor in ale batjocurii.Voi fi acuzat, probabil, de nesimtire fata de domnul profesor, dar mai bine asa decat sa stau nepasator in fata afirmatiilor sale hilare.E atat de necunoscator acesta in ale istoriei, incat sa nu stie ce fel de unire a vrut Roma cu noi, cum ne-au terorizat ungurii sau austriecii pentru credinta noastra ortodoxa?De cate ori ne-a tradat Franta?Sa nu stie dumnealui ce perfida a fost Roma la 1700 cand ne-a luat bisericile, pe care le tot revendica acum?

    (Quote)

 • cds
  mai 5, 2010

  Mai ales scriptura soborniceasca a lui Iacov,pe care protestantii n-o suporta,caci nu cred in revelatie,si in ce spune Sfantul Apostol Pavel despre inviere si piatra rasurnata de la Mormant si cele multe marii,si Sfanta Fecioara

    (Quote)

 • mnxs
  mai 4, 2010

  Ortodoxia este revelata de Dumnezeu precum Sfantul Apostol Pavel

    (Quote)

 • mnxs
  mai 4, 2010

  ////////////

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 516 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 432 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 585 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 335 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1489 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Mar 2021 | 0 comentarii | 93 vizualizari | 4 voturi
10 Mar 2021 | 0 comentarii | 56 vizualizari | 4 voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
10 Mar 2021 | 0 comentarii | 93 vizualizari | 4 voturi
»
10 Mar 2021 | 0 comentarii | 56 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics