Nik
Alunitele au fost considerate de-a lungul timpului fie dizgratioase, fie un simbol al frumusetii si personalitatii, iar in ultima perioada se ia in seama si potentialul cancerigen al acestora. Alunitele sau nevii iau nastere prin producerea de pigment a unur celule din piele specializate in acest sens. De cand s-a aflat potentialul acestora de a declansa cancer de piele (mai exact melanom malign) se incearca informarea populatiei cu privire la alunite, care dintre acestea au potential cancerigen, ce masuri trebuie luate la ruperea unei alunite etc. In general nicio alunita nu trebuie neglijata, evolutia acesteia trebuie atent urmarita si de asemenea trebuie mers la controlul dermatologului.
Cele mai frecvente intrebari despre alunite se refera la potentialul lor cancerigen, la masurile care trebuie luate daca este rupt un nev ori despre inlaturarea acestora si “relatia” cu razele solare.
1.Cand este o alunita cancerigena?
In general alunitele sunt fara semnificatie patologica, insa in unele cazuri se pot transforma in cancer de piele, mai exact in melanom malign. Acesta este cel mai sever tip de cancer de piele si este cauzat cel mai adesea de expunerile scurte la soare, insa intense, spre exemplu intr-un concediu de o saptamana la mare. Aceste expuneri rare la soare, de scurta durata si intense prezinta un inalt risc pentru aparitia cancerului de piele. O alunita cancerigena prezinta de obicei mai multe nuante decat alunitele normale (nevii normali au maxim doua nuante), pata pigmentara este deranjanta, in sesnul ca este puriginoasa (produce manacrimi), poate fi ulcerata, hemoragica, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent, are margini neregulate, se poate inflama, infecta etc. Nu este obligatoriu ca toate aceste caracteristici sa apara concomitent, insa prezenta unei singure trasaturi de anormalitate din cele de mai sus ridica suspiciunea de transformare maligna (melanom).
2. Ce fac daca mi-am “ranit” o alunita?
In primul rand in cazul ranirii sau ruperii unei alunite nu trebuie sa intrati in panica. Daca sangereaza, incercati sa opriti hemoragia prin apasarea cu un tifon ce a fost imbibat intr-o solutie dezinfectanta (de preferat rivanol). Mai apoi tot ce trebuie sa faceti este sa va prezentati la medicul dermatolog pentru a analiza leziunile cutanate si eventualul potential cancerigen (daca este cazul).
Rolul traumatizarii alunitelor in transformarea maligna este mai mic decat s-a crezut initial, se pare ca cel mai mare risc in aceasta privinta este reprezentat de expunerea intensa si fara protectie la razele solare precum si factorul genetic.
3. Cand trebuie scoasa o alunita?
O alunita trebuie scoasa in urmatoarele situatii:
– Cand este inestetica si persoana respectiva cere voluntar scoaterea acesteia
– Cand este susceptibila ca ar putea avea potential cancerigen si se afla intr-o zona in care poate fi usor rupta sau ranita prin frecare cu hainele, la nivelul bretelelor,sutienului ori pe maini sau picioare etc.
– Cand dermatologul in urma unui consult cu dermatoscopul apreciaza ca se pot transforma malign
Trebuie atrasa atentia asupra faptului ca dupa scoaterea alunitei ramane insa un semn care poate fi inestetic, asadar daca doriti sa eliminati o alunita din motive estetice trebuie sa luati in consideratie si acest aspect.
4. Interzis cu alunitele la soare
In general expunerea progresiva la soare si folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat nu impune un risc pentru transformarea maligna a acestor alunite. Riscante sunt expunerile la soare intense si pe perioade scurte, mai exact acele expuneri care va cauzeaza arsuri solare. Acestea sunt foarte perioculoase. De asemenea daca anumite alunite au fost diagnosticate de catre dermatolog ca avand potential cancerigen nu trebuie sa va expuneti la soare.
Pentru orice nelamurire ati avea in privinta alunitelor este bine sa apelati la sfatul medicului dermatolog.
Un articol de Iulia Dibu
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 473 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 663 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 303 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]