Evenimentele se precipita in zona Golfului. Desfasurarea unor manevre militare de amploare, testarea unor arme de ultima generatie, strategii si previziuni pesimiste, toate dau ca sigura declansarea unui atac asupra Teheranului. AIM va prezinta un tablou complet al situatiei conflictuale. O serie de evenimente recent petrecute indica iminenta unui atac israelian asupra Iranului. Impresionanta desfasurare de forte din regiune, declaratiile belicoase ale liderului de la Teheran si pozitia ferma a Israelului pentru o interventie preventiva asupra Iranului reprezinta doar o parte a tabloului. Statele Unite au testat cu succes, vineri, pe timp de noapte, in largul coastelor Californiei, o arma cu laser folosita impotriva rachetelor.
Tunul poarta numele de Airborne LASER, este purtat de un avion si a doborat o racheta aflata in faza de lansare, informeaza US Military, preluat de Bild. Ziaristii din SUA au si inceput sa speculeze ca noua arma va fi folosita impotriva Iranului si a rachetelor lansate de Mahmoud Ahmadinejad in asteptatul razboi din zona Golfului Persic. Pe de alta parte, adeptii teoriei conspiratiei au postat deja pe site-urile specializate ca peste doua zile, cand va fi luna plina, urmeaza un moment asteptat de cercurile masonice pentru oficierea unor ritualuri razboinice, dar si de organizatiile sataniste, ca un bun prilej pentru sacrificii umane. Preocupat de aspectele oculte, colaboratorul nostru Cristian Negureanu, care ne-a semnalat de-a lungul timpului o serie de informatii de larg interes, este de parere ca inceputul razboiului ar putea coincide cu deschiderea Jocurilor Olimpice.
Doua nave israeliene purtatoare de rachete au trecut prin Canalul Suez in drum spre Marea Rosie, au relatat mediile arabe in urma cu cateva zile. Egiptul a adoptat masuri stricte de securitate pentru buna desfasurare a operatiunii. Surse egiptene au estimat ca navele se indreapta spre Golful Persic. Conform unor surse arabe, o alta nava de razboi israeliana dotata cu rachete a traversat Canalul Suez in luna iulie a anului trecut, insotita de un submarin israelian. Saptamana trecuta, ziarul egiptean Al-Shuruq a relatat, pe baza informatiilor furnizate de catre inalti oficiali egipteni, ca SUA au participat la manevre ample in Golful Persic, inclusiv foarte aproape de granitele Iranului. In plus, ziarul a aratat ca navele israeliene au cartografiat apele Golfului Persic in ultimele sase luni, in cooperare cu fortele americane care fac parte din Flota a cincea.
O ampla analiza realizata, cu o luna in urma, de James Philips, cercetator senior pentru Afacerile Orientului Mijlociu din cadrul The Heritage Foundation, descria ca “exploziva” situatia din regiune. “Ambitiile nucleare ale Iranului sunt de rau augur, avand in vedere politica sa externa ostila, precum si sprijinul constant acordat terorismului”, scrie Philips. Amenintarile repetate ale Iranului de a anihila statul Israel concomitent cu eforturile de a crea unele din cele mai periculoase arme din lume au creat o situatie si mai exploziva.
In cazul in care eforturile diplomatice pentru a dezamorsa situatia nu reusesc, Israelul nu poate vedea nici o alta solutie decat sa lanseze un atac preventiv impotriva facilitatilor nucleare ale Iranului. Phillips prezinta rezultatele probabile ale unui atac israelian, descrie reactia probabila a Iranului si explica de ce este crucial ca administratia Obama ia masuri pentru a atenua raspunsul Iranului la un eventual atac israelian. Statele Unite vor fi mai mult ca sigur atrase intr-un conflict israeliano-iranian.
Administratia Obama trebuie sa minimizeze consecintele destabilizatoare ale reactiei iraniene. Pentru a atenua amenintarile reprezentate de catre Iran si pentru a-si proteja interesele, Statelor Unite trebuie:
sa recunoasca dreptul Israelului de a actiona in auto-aparare impotriva amenintarilor Iranului;
sa se pregateasca pentru un raspuns violent iranian la atacul israelian preventiv
sa se pregateasca inclusiv pentru un eventual razboi cu Iranul;
sa implementeze sisteme anti-racheta pentru a apara Israelul si alti aliati ai SUA de atacurile cu rachete iraniene;
sa descurajeze atacurile iraniene, convingand autoritatile de la Teheran ca aceste atacuri vor determina o inrautatire a situatiei Iranului
sa isi exercite dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU impotriva oricarei rezolutii care nu recunoaste provocarile Iranului si faptul ca regimul de la Teheran a sfidat constant rezolutiile Consiliului privind problema nucleara
Israelul a semnalat in repetate randuri ca va ataca facilitatile nucleare ale Iranului, daca diplomatia nu reuseste sa descurajeze politica agresiva a regimului Ahmadinejad. Fortele aeriene israeliene au organizat, de altfel, in iunie 2008, un amplu exercitiu deasupra Marii Mediterane, in care avioane israeliene au simulat atacuri la mai mult de 870 mile departare, aproximativ aceeasi distanta de la Ierusalim la uzina nucleara de la Natanz. Cand a fost intrebat cat de departe va merge Israelul pentru a opri programul nuclear al Iranului, generalul Dan Halutz, seful Statului Major al Fortelor Armate israeliene, a raspuns simplu: “Doua mii de kilometri.”
In iunie 2009, Israelul a organizat cel mai mare exercitiu de aparare civila, care a simulat atacuri cu rachete pe scara larga. Seful Mossad s-a intalnit cu oficiali din Arabia Saudita si l-a asigurat pe primul-ministru Netanyahu ca aceasta tara va inchide ochii la avioanele israeliene care trec prin spatiul sau aerian pentru a lovi tinte iraniene intr-un posbil viitor raid.
Un atac israelian impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului nu ar fi fara precedent. Israelul a lansat atacuri aeriene preventive asupra instalatiilor nucleare dezvoltate de catre statele ostile si in trecut. In iunie 1981, Israelul a bombardat reactorul irakian de la Osiraq si a provocat un regres major al programului irakian nuclear.
De asemenea, in septembrie 2007, Israelul a atacat instalatii nucleare din Siria, construite cu ajutorul Coreii de Nord. Israelul isi da seama ca poate intarzia, dar nu poate opri programul nuclear al Iranului. Liderii israelieni percep Iranul inarmat nuclear ca pe o amenintare existentiala. Israelul este o tara mica, care ar fi devastata chiar si de o singura explozie nucleara.
Strategia de razboi a Israelului ar putea include o campanie extinsa de lovituri aeriene, probabil mai mult de o mie in cateva saptamani, pentru a avea certitudinea ca va distruge cea mai mare parte a infrastructurii nucleare cunoscute a Iranului. Pe de alta parte, Israelul ar putea opta pentru lansarea unui singur atac-surpriza la un numar limitat de facilitati-cheie pentru a perturba efortul nuclear iranian. Succesul de ansamblu al unei asemenea misiuni ar depinde de calitatea informatiilor secrete israeliene privind instalatiile nucleare ale Iranului, de capacitatile de aparare aeriene ale Teheranului, de precizia loviturilor si de capacitatea munitiei israeliene de a penetra tintele blindate.
Reactia Iranului
Represaliile Iranului la un atac israelian vor fi probabil dure si prelungite. Iranul poate sa bombardeze Israelul cu rachete balistice Shahab-3 cu raza medie de actiune, eventual dotate cu focoase chimice, biologice sau radiologice. Un astfel de tir de rachete ar echivala cu o campanie de teroare, similara cu razboiul din 1980-1988 dintre Iran si Irak. Nu sunt excluse atacuri aeriene sinucigase lansate, probabil, de la bazele din Siria, precum si atacuri cu vehicule aeriene fara pilot (UAV).
In plus fata de atacurile directe asupra Israelului, regimul de la Teheran va lansa probabil atacuri indirecte, folosind o varietate larga de organizatii, cum ar fi Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian si Hamas, toate acestea inarmate cu rachete furnizate de Iran.
Reactii internationale la atacul israelian
Rusia. Moscova ar fi marele castigator al unui razboi israeliano-iranian. Rusia a investit mult in cultivarea unei aliante strategice cu Teheranul, care a constituit o piata profitabila de export pentru tehnologiile sale nucleare, militare, precum si un aliat util pentru contestarea influentei americane. Rusia, de asemenea, poate acumula beneficii economice substantiale din posibila crestere a pretului petrolului care ar putea sa insoteasca o criza militara israeliano-iraniana. Dar un razboi israeliano-iranian ar prezenta, de asemenea, riscuri pentru Moscova. Sute de oameni de stiinta rusi si tehnicieni prezenti la complexul nuclear Bushehr ar putea deveni victime colaterale, daca Israelul alege sa distruga aceasta facilitate. In cazul in care ar fi ucisi, aceasta ar constitui un avantaj pentru Moscova in a sustine la Consiliul de Securitate ONU impunerea de sanctiuni asupra Israelului.
China. Beijingul va incerca sa-si protejeze investitiile energetice, economice si geopolitice din Iran si isi va sprijini aliatul la Consiliul de Securitate, cerand sanctiuni impotriva Israelului.
Statele arabe. Public, majoritatea tarilor arabe ar denunta un atac israelian preventiv, ca o dovada de ostilitate fata de lumea musulmana. Dar cele mai multe, cu exceptia Siriei, ar saluta, in cadru privat, atacul.
Europa. Cele mai multe state europene, cu posibila exceptie a Marii Britanii si Frantei, ar critica probabil Israelul pentru lansarea unui atac. Multe state europene ar suferi consecintele economice negative rezultate din cresterea pretului petrolului in lume.
In ceea ce priveste Statele Unite, Pentagonul a desfasurat deja un sofisticat radar X-Band in Israel pentru a sprijini mai multe tipuri de interceptori americani si israelieni anti-racheta. Israelul a instalat sisteme de aparare anti-racheta Arrow si Patriot PAC-3. In plus, Statele Unite sunt pe cale sa implementeze in Israel sistemul de aparare THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pe baza unor versiuni ale rachetelor Standard-3 (SM-3). (Sorin Avram)
Sursa: Agentia de Investigatii Media
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1198 vizualizari | 3 voturi
Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]
Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 2 voturi