Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
A murit Naarghita, cântăreaţa care a adus muzica şi cultura indiană în România
Aciduzzul | 6 martie, 2013 | 1 comentarii | 292 vizualizari |
(1 voturi )

Cântăreaţa şi dansatoarea româncă Naarghita, cunoscută pentru piesele sale în limba indiană, a murit la vârsta de 74 de ani. Ea a fost găsită moartă în apartamentul său din Capitală. Trupul cântăreţei va fi depus, miercuri, la cimitirul Bellu. Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în judeţul Vrancea. Iubitoare a muzicii şi a coregrafiilor din filmele indiene, Naarghita s-a specializat pe acest repertoriu şi a devenit cunoscută atât în România, cât şi în lume. Naarghita, supranumită “Cenuşăreasa din Vrancea”, a studiat la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat al Copiilor), apoi a intrat în baletul Teatrului de revistă “Constantin Tănase”, luând în paralel şi lecţii de canto. După ce a urmărit pelicula indiană “Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor, Naarghita a început să manifeste interes faţă de cultura indiană. Românca a învăţat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului, pe care l-a urmărit de 50 de ori, iar apoi s-a înregistrat pe un magnetofon cântând respectivele melodii, rostind cuvintele indiene după cum se aud.

Ulterior, Amarghioalei învaţă limba hindi prin corespondenţă şi începe să strângă melodii, filme şi veşminte tradiţionale indiene. Tot în această perioadă, cântăreaţa şi-a ales şi pseudonimul care a făcut-o celebră, Naarghita (care se scrie şi Narghita). Naarghita este un joc de cuvinte, însemnând în indiană atât “cântul spiritului etern”, cât şi “cântecul tulpinii de lotus”. Întrebată la un moment dat de unde vine pseudonimul său, Naarghita a răspuns cu umor: “Există Harghita, există Marghita (n.r. – oraş în Bihor), m-am gândit să existe şi Naarghita”.

În anii ’60-’70, o tânără din Pufeşti, judeţul Vrancea, cucerea România şi chiar întreaga lume. Se numea Maria Amarghioalei, dar a devenit o legendă sub numele de Naarghita. Cu voce de aur, dar şi cu mişcări ale corpului pe care orice indiancă adevărată le-ar fi invidiat, cântăreaţa a impresionat prin talentul ei desăvârşit.

În 1967, avea să fie remarcată de Indira Gandhi, pe atunci premier, într-o vizită oficială în România. Şi i-a propus, cu acordul lui Nicolae Ceauşescu, să meargă în India. Un vis care avea să devină realitate pentru timida moldoveancă. Însă în 1976 totul avea să se termine.

“Visez să ajung din nou în India, să-mi aduc cântece noi. N-am mai văzut India din 1976, când mi s-a spus că doamna Ceauşescu ar fi zis că nu mai pot pleca afară, nefiind măritată. Spunea că sunt o valoare şi nu trebuie să mi se dea posibilitatea de a mă pierde prin alte părţi. Să aduc bani în ţară, că teatrele sunt sărace. Să cânt şi geamparale, dacă e nevoie…”, a declarat cântăreaţa în 2007, pentru ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional.

În 1980, Naarghita dispărea din atenţia publicului. Nimeni nu ştia ce s-a întâmplat cu frumoasa interpretă de cântece indiene. Mulţi credeau că a fugit din ţară, alţii că a murit. Însă tânăra avea nevoie de reculegere după moartea mamei ei. Aşa că nu a mai ţinut concerte. Tot în 2007, vedeta mărturisea că vrea să urce din nou pe scenă. Vocea nu a părăsit-o şi nici măcar mişcările corpului nu au trădat-o.

“Încerc să revin în viaţa publică cu emoţii. Sunt mult mai mari decât la debut. A apărut un public nou, au venit generaţii care nu mă cunosc, dar există încă atâţia oameni, unii chiar foarte tineri, care mi-au rămas fideli mie şi muzicii mele. Vreau să cânt din nou. Vocea e la fel de bună ca în urmă cu 20 de ani. Am făcut exerciţii în toată această lungă vreme”, a completat Naarghita.

De-a lungul carierei, Naarghita a scos şapte albume, apărând pe multe alte compilaţii cu melodii indiene.

One comment

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 1 vot

    – Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

    Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

    Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi

    Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

    Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 6 voturi

    Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

    Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

    La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics