Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Arta plastica, la cheremul nulitatilor in Romania. Energia negativa a romanilor concentrata la Cotroceni
Aciduzzul | 14 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 222 vizualizari |
(1 voturi )

Grid Modorcea
Am revenit de curand acasa. Acasa? Oare asa arata acasa? Imaginati-va o expozitie in buricul culturii, la Palatul Cotroceni, in care un domn cu papion (Vasile Parizescu) vorbeste timp de o ora, iar vizitatorii pleaca unul cate unul, iar la sfarsit ramane doar curatorul cu expozitia. O explicatie ar fi ca era foarte cald, 30 de grade, iar salile Palatului nu aveau aer conditionat, alta ca vizitatorii, cei mai multi, erau paranghelisti, de teapa unuia Borsianu, venisera sa bea ceva, sa se racoreasca, dar cum au aflat ca gazda nu le da nimic, s-au strecurat cat au putut de repede spre iesire. in fine, o a treia explicatie ar fi varza de pe pereti, o retrospectiva a graficii romanesti din toate timpurile.

Deodata m-a apucat nostalgia pentru vernisajele de la Gagosian Gallery, de la galeriile din Chelsea, din Soho, din Lower East Side, Greenwich Village, Tribeca si alte locuri newyorkeze pe care cititorii, cei ce au tot urmarit comentariile mele, le stiu. Mi-au revenit automat in minte retrospectivele de la MoMA, cum e ultima comentata de mine, despre genul numit „cadavre exquis”, unde i-am intalnit si pe romanii Victor Brauner si Jacques Hérold. Nu mai vorbesc de MET sau Guggenheim, de retrospectivele Jan Gossart, Cézanne, Van Gogh, Andy Warhol, McQueen si multe, multe altele, despre care am scris in volumul „Fine Arts in America” (Ed. Aius, 2012).

Dar ce se vede la Bucuresti, e fara asemanare. Felul mozaical, ca un puzzle, cum au fost plasate sutele de lucrari ale zecilor de artisti prezenti in expozitie, e total nepotrivit, fiindca nu pune in evidenta valoarea, dimpotriva, o anuleaza.

Cu lucrarile din expozitia de la Cotroceni, galeristii americani ar fi facut o suta de expozitii, nu una. Fiindca acolo un perete e ocupat de un tablou sau doua, pentru a putea sa-i admiri toate calitatile. Varza sau ferparul pe pereti nu fac parte din arta. Iar discursul d-lui Parizescu, plin de truisme, a impulsionat exodul vizitatorilor!

Nu mai e nici un secret ca dl. Parizescu face aceste evenimente de la Cotroceni doar pentru sine. Parca ar fi leit crochiul „Femeie” de Theodor Pallady. Iar ceea ce aduna el si pune pe pereti, e in dezavantajul istoriei plastice romanesti, fiindca expozitia arata ca un cimitir cu multe cavouri. Sunt amestecati pictori de elita, precum Corneliu Baba, cu nulitati ca Doina Podeanu. Daca ar fi pus in acest cimitir si o lucrare de Picasso, ar fi avut aceeasi soarta. A incercat doar cu o singura lucrare, semnata de Marcel Iancu, sa faca diferanta. Dar e prea putin.

Nu vorbesc de faptul ca multe, foarte multe desene sunt lucrari de gradinita. Fanteziile lui Marcel Chirnoaga se zbat langa mediocri! Prin acest fel aglomerat si lucrarile cu har isi pierd valoarea. Stilul ghiveci nu este recomandat pentru arta. Nu cred ca vreun colectionar din lumea asta mare ar cumpara vreo lucrare, poate cu exceptia lui Lucica Lunguila, de care n-ati auzit. si nici nu trebuie. Mediocritatile n-au ce cauta pe esafodul artei. Dar aici, in Romania, ele sunt fruntea.

Am mai fost la o retrospectiva a pictorului Augustin Costinescu, de la Cercul Militar. La fel. Pe pereti imitatii, vechituri, ghiveci, iar in sala numai paranghelisti! Nu mai reiau cum are loc un vernisaj in America. E inadmisibil sa faci o cogea retrospectiva si sa nu ai – nu un catalog –, macar o foaie cu lucrarile sau doar cu artistii care expun!

Daca in elita Romaniei este asa, ce sa mai spun de margine, cum e strada, cu ce sarg si igiena fac reparatiile zugravii in blocul in care stau, cum sunt alimentele, fara nici un gust. Credeam ca numai eu simt asta, dar deunazi m-am intalnit cu Sergiu Nicolaescu, care imi spunea acelasi lucru: „Domnule, nimic nu mai are nici gust, nici miros! Unde mai sunt merele, perele, strugurii, prunele, rosiile si legumele de altadata? Tot ce mancam e din import, nici un aliment nu mai are gust.

E inceputul sfarsitului! Cel putin pentru mine. Eu n-am sa mai apuc indreptarea lucrurilor. E suficient sa-i aud pe noii parlamentari cum vorbesc si ma ingrozesc! Sunt bolnav de atata marlanie si mediocritate! Regret ca n-am plecat si eu ca dumneata cand a trebuit”.

Vreti sa continui cu impresiile?! Unde mai sunt „lectiile” pe care mi le tot dau forumistii cand le transmit informatii din America? Sunt cateva scenarii in care intra si dispartitia Romaniei. Dar fenomenul se petrece vazand cu ochii. Nu e nevoie de aceste scenarii de conjunctura internationala, dizolvarea se petrece din interior, cu mediocritatile la vedere, de la un Ion Cristoiu la un Dan Diaconescu (cei mai mediatizati intelectuali ai Romaniei, care cred ca n-au mai fost la un spectacol sau n-au mai citit o carte de pe vremea cand mulgeau vacile!).

Cat despre emisiunile TV, e tragedie, de la copierea modelelor straine la calitatea capatosilor, a moderatorilor, ca si a invitatilor, cum se intampla si la minunea zisa „Profesionistii”! E o deprofesionalizare strigatoare la cer, pe toate planurile! si toti se ingramadesc, dau navala, cum ar zice poetul, sa-si aduca aportul! Intelectualii de frunte ai tarii au fost inlocuiti cu de-alde „cacartinau”, expertul in cartofi, care au ajuns la cea mai de jos treapta a mizeriei intelectuale si morale. Totul e deplorabail. O deziluzie fara margini.

Daca in America te-ar auzi cineva ca bocesti, cum se intampla aici la orice pas, cu oricine te intalnesti, ti-ar intoarce spatele. Va imaginati ca acolo cineva te invita la o cina si stimabilul nu vine? Sau imaginati-va ca un editor a luat 30 de mii de lei sa tipareasca o carte si de 4 ani nu a scos un exemplar. Iar un cocoras tot face proiecte de cioara vopsita! ii dai „The American Film” si el plagiaza, fara sa citeze! Cazuri de ratati care explica toboganul actual al noii Romanii.

America e o tara foarte toleranta, dar nu-i suporta pe mediocri si pe cei care bocesc. Pana si inmormantarile sunt o sarbatoare de lumina, cum a fost la Whitney Houston. Nimeni nu are nevoie acolo de epave si de bocete, de indivizi incarcati cu energie negativa!

Cauza raului este aici: in Romania, toti, oricum, cei mai multi, sunt incarcati cu energie negativa. Ce bine, ce progres sa produca nebunia asta? Am sa va dau, cat stau in tara, circa doua luni, multe pilde de acest soi. Dimpotriva, americanii sunt purtatori de energie pozitiva, ei cultiva numai aceasta calitate umana, singura creatoare, benefica.

Sursa: Curentul International via Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics