Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
Batalia pentru Rosia Montana. Cu Soros sau impotriva lui Soros, asta-i intrebarea (*)
Aciduzzul | 3 august, 2011 | 1 comentarii | 280 vizualizari |
(1 voturi )

(*) In contextul in care toate organizatiile neguvernamentale din Reteaua Soros, “deschise” sau “acoperite”, se impotrivesc prin toate mijloacele “ecologiste” si “non-profit” proiectului Rosia Montana, o intrebarea la care ar trebui sa meditam este: Cu Soros sau impotriva lui Soros? In acest sens, o revista a presei de Maria Petrascu: Bine v-am regasit! Vant, ploi si descarcari electrice la inceput de august in vestul, nordul si centrul tarii si la munte.Vor fi si 30 de grade Celsius dar, in zonele de deal si de munte pot sa scada si pana la 16 grade Celsius. Vom vorbi astazi despre Rosia Montana pentru ca, in jurul proiectului de exploatare cu cianuri a zacamintelor aurifere de zona, apele sunt departe de a fi linistite. Uriase interese economice, in principal, dar si alte tinte, bine camumflate de ochii romanilor, se invart pe orbita acestei zone cu mare miza.

ZIUA DE CLUJ titreaza “Academicienii au fost sceptici, dar s-au razgandit: proiectul RMGC trebuie sa mearga inainte” si consemneaza ca fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, academicienii Alexandru Vulpe si Ioan Aurel Pop, dar si conferentiarul Alexandru Diaconescu si alti profesori de renume in lumea arheologica sustin proiectul mineritului la Rosia Montana. Acestia au declarat , in cadrul unei conferinte de presa, ca, in ciuda faptului ca la inceput au fost sceptici in privinta proiectului demarat de Gold Corporation la Rosia Montana, au ajuns sa creada ca finantarile acestei companii, 70 de milioane de dolari – sunt singura modalitate pentru ca Rosia Montana sa isi salvgardeze patrimoniul cultural.

In frunte cu fostul ministru Razvan Theodorescu, mai spune sursa citata, specialistii s-au constituit in “Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana”, si au lansat, cu sprijinul companiei Gold Corporation, un proiect ambitios prin care intentioneaza nu numai sa salveze si sa reustaureze fiecare monument istoric din zona Rosia Montana, dar si sa faca unul dintre cele mai mari muzee din Europa, transformand astfel zona in una turistica. De asemenea, toti cei prezenti la conferinta i-au multumit ministrului Culturii, Kelemen Hunor, ca a inteles exact despre ce fel de proiect este vorba si ca a fost de acord cu Comisia Arheologica din minister, care, in unanimitate, a votat descarcarea arheologica de la Rosia Montana.

Si EVENIMENTUL ZILEI trateaza subiectul in discutie si spune ca

suma prevazuta de Rosia Montana Gold Corporation pentru patrimoniu din zona-70 milioane USD- este fara precedent, potrivit academicianului Alexandru Vulpe. Vulpe dar si restul academicienilor romani care fac parte din Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural Rosia Montana susțin descarcarea arheologica din masivul Carnic.

Protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural de la Rosia Montana sunt posibile doar in conditiile dezvoltarii economice a zonei, prin intermediul proiectului minier. Expertii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat cu atentie toate variantele care au fost discutate in spatiul public pentru salvarea patrimoniului cultural din localitate.

Toate aceste concluzii se regasesc in raportul “Patrimoniul cultural din Rosia Montana – Stare de fapt si perspective reale”, care a fost lansat de Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din localitate.

“Rosia este un monument important, dar trebuie sa tinem seama de anumite ierarhii. Toata lumea a auzit despre vandalizarea de la Sarmizegetusa, care e cel mai important monument dacic, aflat sub protectia UNESCO. Nimeni nu ia atitudine. Dar se face atata caz de Rosia Montana”, a subliniat Alexandru Vulpe, Presedintele Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane.

In opinia profesorului de la Universitatea Ovidius din Constanta, Florin Anghel, singura solutie pentru “salvarea zonei” este un parteneriat public-privat intre stat, comunitatea locala si compania miniera, care sa contina masuri menite sa transforme zona intr-o adevarata atractie turistica.

“Acum, Rosia nu este o Elvetie impecabila, un paradis care va fi distrus. Zona este marcata de probleme sociale, de lipsa infrastructurii si a utilitatilor publice si de absenta oportunitatilor economice”, a adaugat Anghel.

Academicienii integrati Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural Rosia Montana si-au exprimat solidaritatea cu membrii Comisiei Nationale de Arheologie si cu decizia Ministrului Culturii de a acorda certificatul de descarcare arheologica pentru o parte din masivul Carnic, decizie pe care o considera “pe deplin intemeiata din punct de vedere stiintific”.

Potrivit academicianului Alexandru- Vulpe, suma prevazuta de compania miniera pentru a fi investita in patrimoniu, 70 de milioane de dolari, este fara precedent in Romania. “Ca fost ministru al Culturii, va pot spune ca statul nu ar fi putut niciodata sa sustina un astfel de program”, a declarat si Razvan Theodorescu, membru al Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane.

“ UDMR, stransa cu Rosia Montana” titreaza insa ADEVARUL care il citeaza pe consilierul prezidential Kovacs-Eckstein Peter. Acesta a cerut UDMR sa isi exprime pozitia fata de proiectul de exploatare miniera pe baza de cianuri de la Rosia Montana. “Uniunea maghiarilor nu se poate ascunde dupa deget”, zice clujeanul de la Cotroceni, mai ales dupa ce ministrul Culturii, Kelemen Honor, a dat aviz pentru descarcarea arheologica a sitului de pe masivul Carnic.

“Nu stiu cat de linistit doarme ministrul Hunor dupa acordarea avizului, dar remarc grija unora de a-i face noptile mai usoare. La scurt timp dupa ce a fost anuntata acordarea avizului din partea Ministerului Culturii, au inceput sa curga, ca la un semn, mailuri de apreciere adresate direct ministrului, sub forma de scrisori deschise trimise, nu-i asa, si pe adresele electronice ale tuturor ziarelor.” scrie jurnalistul de la Adevarul. “Corul aplaudacilor isi marea efectivele de la o zi la alta, s-au trimis multumiri de la primari din judetul Alba pana la te miri ce organizatii, unele imposibil de contactat.

Chiar si asociatia studentilor din Rosia Montana i-a multumit domnului ministru al Culturii pentru aviz, bucuroasa ca detasamentele de tineret studios din comuna vor ocupa strategic noile locuri de munca, fara sa mai fie nevoite sa vanda fructe de padure in cornetul diplomelor de master ‘ continua autoarea articolului care spune: “ Acum pisica se afla in ograda ministrului Borbely Laszlo, colegul lui Hunor de la Mediu. Un aviz favorabil proiectului minier dat de Borbely ar da unda verde controverselor. In ciuda cererilor Parlamentului European catre Comisia Europeana, de a interzice exploatarile cu cianuri pe batranul continent, in ciuda Budapestei, care s-a opus raspicat proiectului.

Cartea pe care o joaca UDMR este una riscanta si nici Ariesul nu i-ar mai spala imaginea in fata propriului electorat, in fata romanilor, a Budapestei si a Europei, daca, sa zicem, proiectul ar iesi prost si, Doamne fereste, zona ar ramane neecologizata ca la carte dupa exploatare.”

“Nu stiu cum ar putea iesi UDMR basma curata in fata propriilor alegatori in cazul unui final nefericit, stiu doar ca ungurii au un simt civic mai dezvoltat decat romanii si nu ar lasa netaxata o gafa, chiar si a propriilor alesi. Nu i-ar ramane atunci UDMR decat sa imprumute aceleasi coruri de aplaudaci de la colegul Hunor si sa le plateasca pe post de bocitoare.” conchide autoarea.

Dam cuvantul si moistrului Culturii, kelemen HUnor, care, citat de HOTNEWS , spune ca a vrut sa fie “pro-activ” si sa salveze “ce se poate salva” la Rosia Montana, dupa ce organizatii neguvernamentale i-au cerut demisia, din cauza avizului dat pentru descarcarea de sarcina arheologica in Masivul Carnic. “Sustin o solutie prin care sa se poata pastra patrimoniul construit, in proportie de 80%”, a spus Hunor. Sursa citata prezinta si un interviu acordat de Hunor la RFI:

Rep.: Cum le raspundeti, domnule ministru Kelemen Hunor, celor care va cer demisia, pentru ca ati aprobat descarcarea de sarcina arheologica pe Masivul Carnic, un prim pas catre distrugerea Rosiei Montana, in opinia ecologistilor?

K.H.: Primul pas catre distrugerea Rosiei Montana sau patrimoniului cultural national este nepasarea si neluarea unei decizii. De zece ani, de 11 ani, de cand exista aceasta licenta, facem seminarii, facem demonstratii, tabere, dar nimeni nu pune nimic concret pe masa pentru a pastra patrimoniul cultural national. Eu puteam sa iau o decizie ca nu ma implic sau refuz pozitia specialistilor si mai asteptam vreo zece ani si in fata ochilor nostri se prabuseste patrimoniul de acolo. Sau pot sa fiu pro-activ si pot sa caut solutii sa salvez cat se poate salva. Sigur, asta nu inseamna ca se va deschide mina sau mineritul acolo, pentru ca nu ministrul Culturii decide, dar in ceea ce priveste patrimoniul cultural construit, eu am cautat o pozitie pro-activa si o solutie in cazul in care se merge mai departe cu celelalte avize si bineinteles, hotararea de Guvern va fi favorabila inceperii mineritului.

Rep.: Dar ca sa fie clar, dvs. sustineti sau nu proiectul minier de la Rosia Montana, domnule Kelemen Hunor?

K.H.: Eu sustin o solutie prin care sa se poata pastra patrimoniul construit, in proportie de 80%.”
Cea mai recenta declaratie privitoare la Rosia Montana si la viitorul acestei zone apartine premierului Emil Boc. GANDUL consemneza ca Guvernul asteapta opinia specialistilor asupra proiectului Rosia Montana inainte de a lua o decizie privind aceasta investitie. Premierul Boc a declarat aseara, la TVR1, ca, personal, nu este un “fan” al proiectului si ca actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, ar trebui rediscutat:

“Nu sunt un fan al acestui proiect si sunt doua observatii majore: una ce tine de mediu, si astept ca specialistii nationali si internationali sa se pronunte, si, in al doile rand beneficiul pentru statul roman. Cred ca actuala forma a contractului nu este cea mai favorabila pentru statul roman. Sunt observatiile pe care le-am avut chiar inainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vor evolua discutiile pe marginea acestui subiect si imi voi face un punct de vedere”, a mai spus Boc, la postul public de televiziune.

Intrebat daca intentioneaza sa modifice acest contract, premierul a raspuns ca este inca prematur sa se pronunte: “V-am spus doua dintre lucrurile la care m-am referit inca din trecut: contractul, care nu este in cea mai buna forma ca avantaj pentru statul roman asa cum a fost conceput si ar trebui rediscutat, si ca astept concluziile pe ceea ce inseamna componenta de mediu”, a conchis Boc.

Purtatorul de cuvant al PDL Sever Voinescu a declarat si el, tot luni, in sedinta BPN al partidului “a avut loc de dezbatere intensa” privind proiectul de la Rosia Montana, la cererea Monicai Macovei, iar premierul a luat act ca discutiile sunt abia la inceput.Vicepresedintele PDL Monica Macovei se opune proiectului minier de la Rosia Montana si sustine ca nu este legala eliberarea avizului pentru declasarea masivului Carnic.Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, intrunita in 27 iulie in sedinta, a decis sa ii solicite lui Kelemen Hunor o intrevedere pentru ca membrii comisiei sa inteleaga de ce ministrul Culturii a decis declasarea masivul Carnic de la Rosia Montana, a declarat pentru MEDIAFAX Hanna Derer, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si presedinte al sectiunii Evidenta Monumentelor Istorice.

Hanna Derer a mai spus ca documentatia care a stat la baza deciziei Comisiei Nationale de Arheologie, privind aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva “Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”, nu a ajuns si la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.Totodata, Hanna Derer a reamintit ca inca de la inceputul acestui an Comisia National a Monumentelor Istorice s-a pronuntat pentru inscrierea sitului Rosia Montana in lista tentativa a UNESCO.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, mai spune sursa ciatat, a declarat, ca prioritatea sa, ca ministru, este salvarea patrimoniului de la Rosia Montana, iar daca RMGC nu isi respecta promisiunea de a investi 70 de milioane de dolari la Rosia Montana are puterea sa opreasca proiectul. Totodata, ministrul Culturii a spus ca, daca se va constata ca exista orice risc pentru sanatate, oricat de mic, acest proiect nu va incepe.Kelemen a precizat, de asemenea, ca decizia de a da sau nu “unda verde” proiectului minier al RMGC la Rosia Montana nu apartine UDMR, ci este decizia Guvernului si a intregii coalitii de guvernare, bazata pe opiniile expertilor, si nu pe argumente politice.

Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, pe 14 iulie, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, dupa aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva “Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”.

Rosia Montana Gold Corporation, mai precizeaza sursa citata, dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Sursa: Ziare.ro, Ziaristi Online

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 432 vizualizari | 1 vot

  Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 129 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics