Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
„Cantarea Romaniei” in varianta ICR: Marga daca nu-i fudul, parca nu-i Marga destul
Aciduzzul | 17 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 219 vizualizari |
(3 voturi )

Vasile Surcel
Vechiul banc despre candidatul admis la scoala de militie doar pentru ca era „prost, dar perseverent” pare a fi fost inventat, special, pentru a-l descrie pe Andrei Marga, actualul sef al Institutului Cultural Roman. La doar cateva zile dupa ce a uimit o lume intreaga cu povestea caloriferului inventat in Transilvania, el a tinut mortis sa ne demonstreze ca, in ciuda varstei inaintate, are o minte deosebit de dihnita. Iar cand aceasta „calitate” se combina cu o fudulie agre­siva, rezultatul nu poate fi decat unul singur: o ciudata limba pasareasca care foloseste combinatii de cuvinte pe cat de ciudate, pe atat de tampite. Concret, vorbind despre faptul ca spusele lui privitoare la locul unde s-a inventat caloriferul ar fi fost scoase din context, Marga ne-a lamurit ca „Am dat in emisiunea mentionata exemplele unor contributii care se origineaza in tara noastra in stiinta si tehnica.”

Pai daca „se origineaza“… asta este. Bine ca „se origineaza“ chiar daca aceasta este o expresie care, desi pare oarecum intelectuala este doar o alaturare pe cit de stupida, pe atat de pretentioasa de vorbe goale. Iar ceva mai departe, incercand in continuare sa para un fin si rafinat intelectual, Marga o mai da odata de gard: „in tara noastra, cantareste greu, din pacate, contrapunerea dintre umanioare, pe de o parte, si stiinta si tehnica, pe de alta parte“.

O fi fi el actualul sef al ICR ardelean, dar termenul de „umanioare“ este un arhaism care nu-si prea are locul intr-un discurs contemporan. Provenit din latina de unde a fost preluat prin intermediul prusacului „Humaniora“, termenul „umanioare“ era folosit candva, pana prin sec. XIX, cind definea „Totalitatea studiilor clasice considerate ca baza a culturii unui om“. Sau, atunci cand se referea la invatamant constutuia, conform dictionarelor, „Numele dat in trecut claselor liceale cu profil umanist din invatamintul secundar.“

Cam asta ar fi chestia cu „umanioarele“. Iar daca Andrei Marga vrea sa popularizeze realizarile culturii noastre moderne intorcand-o inapoi cu un secol si jumatate, ori va pune inventiile sa „se origineze“, chiar ca vom avea o mare problema.

Un plan pe un an si doua luni

Dar toate acestea nu sunt decat niste fleacuri. Luni, 15 octombrie, ICR a lansat „Programele Institutului Cultural Roman 2012-2013“. Dupa cum vedem, in lipsa unor „planuri cincinale“, care nu se mai „poarta“ cam de multa vreme pe meleagurile noastre, Andrei Marga, fostul specialist in socialism stiintific se multumeste si cu un plan pe doi ani. De fapt, cu un plan pe un an si doua luni.

Un „Plan“ care, lalait dupa ureche si labartat pe aproape 12 pagini de text scris in cea mai curata „limba de rumegus“, pare a fi, mai curand, programul propagandistic privitor la organizare a unei viitoare editii a Festivalului National „Cantarea Romaniei“. Iar ca sa fie clar ca la baza activitatii ICR stau si o serie de decizii politice, documentul ne reaminteste ca „Prin Hotararea Guvernului Romaiei nr. 492 din 2004, s-au organizat institute culturale romanesti in diferite capitale sau metropole ale lumii (Paris, New York, Viena, Londra etc.), astfel incat Institutul Cultural Roma s-a transformat, treptat, intr-un actor international.

Institutul actual patreaza aceasta statura precum si preocuparile din anii anteriori de promovare a artistilor emergenti, de colaborare cu presa culturala influenta din diferite tari si de asigurare a prezentei romaesti la mari evenimente internationale (taguri de carte, festivaluri, conferinte, expozitii etc.).

Pentru ca Institutul Cultural Roman sa-si poata ineplini rolul unui actor global, in serviciul sporirii vizibilitatii, cunoasterii si prestigiului culturii si civilizatiei nationale, este indispensabila si lansarea de programe noi si extinderea initiativelor benefice de dezvoltare din trecut.

De la iceput, este de asumat nevoia unei intelegeri cuprinzatoare a culturii, sincronizarea cu lumea actuala considera cultura drept un intreg complex ce include cunoastere, convingeri, arta morala legi, obiceiuri, tehnici dobandite de o comunitate, care isi organizeaza viata si aspiratiile.

Asa stand lucrurile, includem si cultura pe care institutul o reprezinta in tara si in stranatate, in mod firesc, literatura, muzica, artele vizuale, stiintele, incepand cu economia si dreptul si, desigur, stiintele experimentale, arhitectura, filosofia si reflectia teologica. Asiguram in felul acesta, asumarea comprehensiva la nivel contemporan, a culturii de catre Institutul Cultural Roman.

Iar toate astea pentru ca pluralismul sanatos al viziunilor, abordarilor si modalitatilor de expresie este mediul cel mai propice culturii. Institutul Cultural Roman incurajeaza initiativele inoitoare, creatiile originale si sprijina financiar autorii in cadrul unei competitii deschise, in care jurii independente iau decizii pe baza valorii proiectelor prezentate. Sa traiti, intru multi ani, tovarase secretar general!

Hai sa ne cunoasca lumea!

Concret, documentul intitulat „Programele Institutului Cultural Roman 2012-2013“ cuprinde 19 programe care are „la baza fundamentari dar si detalierile tehnice necesare şi calculul financiar“, vor fi aplicate in 2012-2013. Unele programe se incadreaza intre limitele unui real bun simt, precum cele privitoare la organizarea unor evenimente culturale, cele privitoare la „asigurarea prezentei valorilor artistice (arte plastice, muzica film etc.) ale culturii romanesti si a inoirilor aduse de noile generatii pe scena internationala ori echiparea fiecarui institut cu sediu, echipamente de comunicare, biblioteca si celelalte mijloace necesare.

In schimb, altele, par a fi fost desprinse direct din manualele de propaganda folosite de regimurile comuniste in urma cu nu prea multe decenii. Iar altele sunt de-a dreptul stupide. Programul „Prezenta Romaiei inBibliotecile lumii“ poate fi inteles, pentru ca are ca scop ameliorarea alimentarii cu publicatii din tara noastraa marilor biblioteci“.

Dar cu o singura precizare: toti cei responsabili cu indeplinirea acestui program trebuie safie atenti ca publicatiile trimise bibliotecilor strane sa nu fie doar reviste colorate, pline de „pitipoance si pitiponci“, ca dintr-astea exista peste tot in lume si de o calitate cu mut mai buna decat ale noastre. Un alt punct mentionat in continuare este „asigurarea prezentei Romaiei in scrierile de referinta din lume“.

Si asta pentru ca se constata in acest moment, grave lipsuri in ceea ce priveste preluarea scrierilor romaesti in bibliotecile lumii. Prea putine carti si prea putini autori romani sunt reprezentati in bibliotecile de referinta. Chiar si in ultimii ani au fost publicate istorii ale unor institutii ale statelor moderne, din Europa, din care Romaia lipseste“.

Ei, domnule Marga aici este ceva mai complicat: autorii straini scriu despre ce vor ei, nu despre ce ti-ai dori matale. Asta in afara de cazul ca nu ai de gand sa procedezi precum Securitatea lui Ceausescu, cea care, pe vremuri cumpara, pe bani grei, pagini intregi de ziare ori autori dispusi sa-l laude, tot contra cost, pe Nea Nicu, ori sa publice lucraile stiintifice de o „inestimabila valoare“ale „Sinistrei“ Elena Ceausescu.

Dar una dintre cele mai interesante propuneri este continuta in Programul „Prezentarea contributiilor romanesti „care are ca scop prezentarea sistematica a valorilor romanesti in competitiile lumii. Sub aspect istoric, sunt de etalat contributii originate in spatiul carpatic la cultura si civilizatia lumii. Sub aspectul actualitatii, este vorba de a decanta si etala contributiile teologice, literare, filosofice, stiintifice originale ale Romaniei de astazi“.

Habar nu avem ce are in vedere ICR-ul condus de Andrei Marga in ceea ce priveste „contributiile originate in spatiul carpatic la cultura si civilizatia lumii“. Vrem doar sa-i reamintim ca pe vremea comunistilor, cu care el este mult mai familiarizat decat cu cerintele vremurilor de azi, expresia corecta si mult apreciata de Nicolae Ceausescu era spatiul carpato-danubiano-pontic“.

Ei, tovarasul Marga, se poate sa fi uitat acest detaliu deosebit de semnificativ? in plus in cadrul acestui program se mai are in vedere elaborarea volumului 100 de contributii ale Romaniei care va fi completat cu expozitia itineranta „Ipoteze, teorii si contributii ale Romaniei in stiinta si tehnologie. De unde i-o fi trasnit prin minte aceasta idee? Andrei Marga o spune singur, cu gurita lui: de exemplu, in Finlanda, s-a publicat un volum cu 100 de inovatii indigene in sfera societatii.

Institutul Cultural Roman trebuie sa-si asume sa dea, la randul sau, asemenea imagini sintetice si convingatoare asupra culturii si civilizatiei din tara noastra. N-am prea inteles daca indigenii din Finlanda or fi eschimosii, renii lui Mos Craciun ori cine stie ce alt popor pe care l-o fi avand in vedere ICR-ul nostru.

Mult mai interesant ar fi sa aflam si noi care or fi fiind contributiile noastre care vor fi popularizate prin aceste demersuri cuturale. Despre Petrache Poenaru si stiloul inventat de el am invatat in din clasele primare. La fel cum noi, si restul lumii interesate de acest aspect, am aflat despre Paulescu si premiul Nobel care ar fi trebuit sa-si raplateasca inventarea insulinei, premiu pe care insa l-a ratat la mustata.

Ar fi poate interesant sa fie mentionata acolo si sapa rotativa inventata de inginerul petrolist Ion Basgan, inventie pentru a carei aplicare americanii ne datoreaza si acum mai multe miliarde de dolari. Dar toate aceste contributii apartin unor vremuri trecute, pe care nimeni (nici macar noi) nu se mai oboseste sa le tina minte.

Un alt demers prin care ICR intentioneaza sa uimeasca lumea este Programul Romania democratica si europeana care are ca scop sa stimuleze dezbaterea autohtona cu participare internationala asupra economiei, dreptului, administratiei, asupra functionarii si performantelor institutiilor romanesti, sa etaleze realitatile tarii noastre si sa asigure participarea autorilor romanesti la dezbaterea internationala a problemelor regionale, europene si globale.

In cadrul acestui program se organizeaza actiuni precum: acordarea de premii anuale „premiul Еconomia“, premiul „Justitia si premiul Democratia“ pentru cele mai bune scrieri consacrate Romaniei actuale in domeniile respective. Dar si multe alte aspecte dedicate unor teme economice si politice.

Iar printre acestea din urma este mentionata si conferinta international „Europa – legitimare si democratie“. Mda, probabil caAndrei Marga si ICR-ul lui nu au aflat inca faptul ca, cel putin in ultimul timp, Romania nu a fost considerata chiar cel mai bun exemplu in ceea ce priveste respectarea principiilor democratice.

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics