Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editoriale / Opinii
Catedrala si Centrul de Studii Martirologice, construite pe locul inchisorii pentru detinuti politici de la Aiud, vor fi prevazute cu bar de striptease, centru Spa si salon de masaj tailandez. FOTO
Aciduzzul | 17 februarie, 2011 | 1 comentarii | 1044 vizualizari |
(6 voturi )

Este clar ca nu mai sunt la moda canoanele ortodoxe in materie de biserici. Si asta se vede cu ochiul liber daca ne uitam la tot felul de sincretisme post-moderne cu o cruce in varf, rasarite in ultima vreme de-a lungul si de-a latul tarii. Evident, bietii pastori care slujesc pe Domnul in astfel de lacase n-au nicio vina daca ne gandim ca, pana una-alta, insusi patriarhul Daniel considera canonul arhitectural ortodox nimic altceva decat un simplu moft. Si asta se vede cu prisosinta in cazul constructiei megalomanice numita la misto “Catedrala Mantuirii Neamului”, care sare din orice tipare de gandire si simtire ortodoxa, de data asta prin dimensiunile sale paranoid-monstruoase. Nu e de mirare ca aceasta viziune megalomanica cu privire la mantuire da nastere la tot felul de avortoni arhitecturali care numai smerenie si apropiere de Dumnezeu nu inspira. Va vom prezenta mai jos un astfel de caz care frizeaza penibilul tocmai prin contrastul dintre proiect si amplasamentul sau incarcat de credinta romaneasca, un indiciu grav asupra derapajelor bisericii care si-a cam pierdut calea in vremurile noastre. Si, facem acesta constatare cu tristete…

Este vorba de “o catedrala” care va fi construita pe amplasamentul Rapa Robilor de langa fosta inchisoare pentru detinuti politici de la Aiud – cimitirul celor ingropati aici, fara nume in multe cazuri, in gropi comune. Proiectul a fost realizat in 2010 de firma de proiectare B.I.A. Radu Mihailescu (pare inspirat din deja faimoasa cofetarie „La Bia”) cu aportul arhitectilor Radu Mihailescu, Misca Gherasim si cu sprijinul plenar al SC Capabil SRL (sic!!) si SC DOS et Impex (?!!).

„Ansamblul arhitectural” va avea o suprafata de 4.382 de metri patrati si va fi construit la un pret de, ia, acolo, 500 de euro pe metru patrat. Adica la vreo 2,2 milioane de euro pentru inceput…

In incinta acestei „Sfinte Manastiri” va functiona si Centrul de Studii Martirologice (CSM), initiativa laudabila, care, dupa cate se pare va fi aruncata in derizoriu dupa ce conceptul de martirologie a fost deja demonetizat in tot felul de conferinte care mai de care mai dubioase.

Iata cum vad creatorii de La BIA „problema” ansamblului arhitectural de la Aiud:

„Primul gest de recunoastere si comemorare a celor disparuti in timpul prigoanei comuniste, multi dintre ei chiar in penitenciarul Aiud, s-a facut din initiativa Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania la inceputul anilor ’90, cand s-a ridicat monumentul ”Calvarul Aiudului” , amplasat in locul numit ”Rapa Robilor” – cimitirul celor ingropati aici fara nume in multe cazuri in gropi comune. Este o realizare remarcabila, dupa planurile arhitectului Anghel Marcu. Edificarea unei manastiri este gestul simbolic definitiv, dorit azi de toata lumea. Propunerea de fata constituie raspunsul nostru la aceasta tema. El se intemeiaza pe densul continut simbolic, pe necesitatile functionale ale cultului ce urmeaza a se acomoda cu Centrul de Studii Martirologice (CSM) ca parte a manastirii”, se arata in motivarea proiectului firmei B.I.A. Radu Mihailescu.

Si acum, viziunea lor despre concept:

„Ansamblul manastiresc este alcatuit din trei nivele suprapuse inserate in terenul puternic denivelat pe directia Nord-Sud (Rapa Robilor), reprezentand in plan simbolic PREZENTUL – incinta manastirii – si MEMORIA LOCULUI – nivelul inferior, partial ingropat in teren, plus un nivel partial, tehnic (D). Nivelul inferior, construit in totalitate, este ocupat in cea mai mare parte de Centrul de Studii Martirologice ce imbraca nivelul de jos al bisericii – osuarul cu caile de acces – si partial de functiuni de cazare ale manastirii, spatii anexe de depozitare, precum si de spatiile tehnice. Nivelul superior este destinat manastirii. Se constituie ca o incinta dreptunghiulara, in mijlocul careia, cu axa longitudinala usor rotita pentru a se aseza pe directia Est–Vest, se amplaseaza biserica”.

Si, inca ceva:

„Curtea interioara a manastirii constituie acoperisul – terasa circulabila – Centrului de Studii Martirologice. Amenajarea ei se face in elipse concentrice pentru amplificarea imaginii bisericii intr-o perspectiva descendenta dinspre zona blocurilor de pe cornisa. In proximitatea casei de oaspeti si a accesului in biserica se amenajeaza o zona agapica. Acoperisurile corpurilor manastirii sunt rezolvate in sistem de terase inierbate accesibile din incinta manastirii pe o rampa de scara exterioara plasata pe latura de nord. Vizual, intr-o perspectiva descendenta, se asigura o legatura organica cu peisajul Rapei Robilor. Efectul scontat constituie substanta conceptului: dematerializarea constructiei in locul acesta unic – izvor de moaste”.

Si acum, dupa ce ne-am facut o parere despre viziunea de-a dreptul ezoterica a autorilor cu privire la propriul lor proiect, sa incercam sa explicam, in cuvinte simple si in concepte primare cam ce va functiona pe acolo, ajutandu-ne, evident, in acest demers de elementele grafice care insotesc proiectul BIA.

Dupa cum puteti vedea in fotografiile alaturate, manastirea pentru comemorarea martirilor de la Aiud este, de fapt, un Mall foarte pios, cu dimensiuni foarte generoase insa, prevazut cu o cruce in varf. Cladirea centrala – Catedrala-Mall adica, respecta, dupa cum se poate vedea, toate tendintele in materie de arhitectura care concura la transformarea shopping-ului intr-o experienta cat mai placuta. Cupola generoasa va va face sa va simtiti mici, neinsemnati, lucru care poate exacerba printr-o compensare fireasca, comportamentul de cumpararea si de divinatie fata de Dolce&Gabana, de exemplu.

Mai mult, liniile curbe, fluide sugereaza dinamismul, lumea moderna trepidanta, la care dumneavostra, evident, un om modern, sunteti invitati sa participati cu tot sufletul.

Dupa ce ati facut shopping si ati servit puiul de la KFC in corpul central, puteti face putina promenada alaturi de intreaga familie pe aleile dispuse concentric in jurul Catedralei-Mall. Singurele lucruri care va vor strica tihna sunt niste simulacre de cruci amplasate, la misto, in jurul edificiului central si, eventual, o cruce de piatra care imita penibil o cruce brancoveneasca. In rest, va puteti bucura de soare la un mic barbecue.

Dupa ce v-ati facut siesta, va puteti reintoarce la psiunea dumneavostra – shopping-ul, de data asta in mici si primitoare magazine, care delimiteaza curtea cu gazon pentru barbecue. Aici, veti gasi, cu siguranta, bijuteriile si hainele de firma la care ati visat mereu si de care aveti atata nevoie.

Daca tot simtiti ca nu sunteti implinit, ca inca va lipseste ceva, puteti pipera periplul devotional cu putina miscare pe proaspatul teren de golf suspendat chiar deasupra magazinelor unde ati facut shopping cu putin timp inainte.

Dupa atata miscare va puteti bucura de o seara admirabila in separeurile luxoase si cochetele cluburi private din cadrul Centrului de Studii Martirologice, amplasat chiar langa Catedrala-Mall si prevazut, de asemnenea, cu o cruce, mai mult la deruta. Centrul de Spa. modern, cu geamuri mari, bine iluminat isi va deschide larg portile pentru ca integritatea dumneavostra fizica este foarte importanta.

Personalul mixt (dupa cum se poate vedea in imagini!!), imbracat in negru, la misto, pentru a da mai multa solemnitate momentului, va sta non-stop la dispozitia dumneavostra cu un zambet larg pe fata.

Tot aici va puteti mentine in forma apeland la sala de forta, la piscina si la sauna umeda sau uscata, dupa gust.

Cei mai pretentiosi vor avea parte de o tratatie speciala – masaj tailandez in jacuzzi, care va depasi si cele mai indraznete fantezii ale dumneavostra.

In plus, toti clientii vor avea parte de un show de martirologie de neuitat care va cuprinde numere sado-maso realizate cu stil de catre profesionisti.

Si asta nu este tot!! Daca nu sunteti inca convinsi, aflati ca toate acestea nu sunt decat inceputul unei nopti lungi si memorabile la Centrul Integrat Martirologic de la Aiud. By BIA. (MS)

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

  Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

  Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

  Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi

  Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 0 voturi

  Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]

  Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi

  Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics