Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Cutremurele noastre 2009
Ce trebuie sa facem in caz de cutremur?
Aciduzzul | 27 aprilie, 2009 | 0 comentarii | 240 vizualizari |
(5 voturi )

cutremur2Seismologii au pus la punct o serie de reguli verificate de experienta romaneasca si internationala – care trebuie memorate, dar si intelese; intr-o situatie de criza, creierul va cauta aceste informatii in memorie si le va readuce in atentie in computerul personal, evitand reactiile de panica si pe cele catastrofice:
1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batrani si femeile. Incercati sa nu va speriati de zgomotele din jur;

2. Preveniti tendintele de a parasi locuinta de la etaj, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand, la accidente grave, nedorite. Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor, si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in pricipiu posibila si fezabila in scurt timp (in special pentru persoane tinere), afara sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3. Ramaneti in locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va langa un birou sau masa pe care le cunoasteti dinainte ca sunt suficient de rezistente. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Tocul usii este intr-adevar solid si eficient numai in cladirile de zidarie.

La cladirile realizate inainte 1940 este dificila deosebirea structurii de rezistenta de unele elemente de de rabitz sau zidarii, sunt vizibile diferite grinzi, mai groase sau mai subtiri precum si grinzi rezemate pe alte grinzi. De aceea, pentru locatarii ale caror apartamente au fost recent consolidate este relativ usor sa memoreze de la ingineri responsabili care sunt zonele si elementele de beton armat solide, de incredere. Pentru alte cladiri pot fi consultati specialisti atestati, cunoscatori ai tipului de structura respectiv

La cladirile de dupa 1950, dintre care multe care au fost realizate cu proiecte repetitive, structura este mai usor de identificat.

4. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

5. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca puteti deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice. In multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decat durata seismului sau decat a intervalului disponibil pana la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor ce locuiesc la etajele superioare in cladirile inalte nu este recomandabila si de cele mai multe ori nici posibila; principalul pericol este ca faza oscilatiilor puternice il poate surprinde pe locatar in casa scarii, un spatiu hazarduos, la care sa se adauge panica sau aglomeratia creata de alte persoane (nu trebuie neglijati factorii reactiei de grup in familie si societate, care pot scapa de sub control, inducand voit sau nevoit efecte).

6. Nu alergati in strada;

7. Atentie ! In timpul miscarii seismice sau dupa cutremur, animalele de casa sau curte (altfel linistite) pot deveni nelinistite si pot avea reactii agresive sau de aparare. Eventual, dati drumul cainilor din lesa intr-o curte protejata.

8. Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

b) Acordati primul ajutor persoanelor ranite.

c) In cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dvs. Nu intrati in panica, ramaneti calm.

Sursa: http://inforisx.incerc2004.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 18 iunie, 2011 | 0 comentarii | 380 vizualizari | 2 voturi

Dupa o domnie de 10 ani la Institutul de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu (71 de ani), a fost înlocuit cu Constantin Ionescu (49 de ani). Si sa nu va ganditi cumva ca a fost inlocuit pe motiv ca ar fi prea batran. Nici vorba de asa ceva. Oficial, motivul este faptul ca se va […]

Autor: Aciduzzul | 1 mai, 2011 | 0 comentarii | 343 vizualizari | 2 voturi

Un seism cu magnitudinea de 4.9 grade pe scara Richter s-a produs duminica dimineata in Romania, fiind resimtit in mai multe zone ale tarii, informeaza Institutul National de Fizica a Pamantului. Potrivit Institutului Geologic al SUA (USGS), cutremurul a avut loc la ora 05:24 (ora Romaniei), la o adancime de 141.5 km, in zona Vrancea. […]

Autor: Aciduzzul | 22 martie, 2011 | 0 comentarii | 325 vizualizari | 2 voturi

Semnalat de: George Valah

Autor: Aciduzzul | 18 martie, 2011 | 0 comentarii | 777 vizualizari | 3 voturi

Scala internationala a evenimentelor nucleare (Ines), utilizata de Agentia pentru Securitate Nucleara din Japonia pentru a ridica nivelul accidentului de la centrala Fukushima de la 4 la 5, este un barem care permite clasarea evenimentelor de acest gen pe o scara de la 0 la 7, in functie de gravitate. Scara Ines se aplica inca […]

Autor: Aciduzzul | 23 octombrie, 2010 | 0 comentarii | 271 vizualizari | 2 voturi

Scenarii apocaliptice din Ucraina. Publicaţia Vzgliad iz Odessî avertizează din nou că în ţara noastră va avea loc un seism puternic şi că zona Vrancea s-a trezit. Jurnaliştii se hazardează şi dau şi data cutremurului: 31 octombrie, peste 10 zile. “Ziua Judecăţii de Apoi la Odesa în data de 31 octombrie. Se aşteaptă un cutremur […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics