Sorin Paslaru
Nu se putea sa treaca 1 Decembrie fara o cantare a Romaniei pe stil nou, fara vehicularea acelorasi cuvinte goale cu care an de an liderii incearca sa mai arate ca mai exista o tara. Cuvinte goale in loc de fapte. In loc de slujbe pentru tineri care sa ii faca sa isi gandeasca viitorul aici, in loc de sosele, trenuri rapide si in loc de spitale. In loc de companii romanesti care sa iasa in lume si cu care intr-adevar Romania sa conteze si nu mana de lucru ieftina in berariile din Venetia. Caci ce au ajuns romancele daca nu filipinezele Europei? “Ce ma preocupa cel mai mult este ca muncitorii din fabrici par ca si-au pierdut orizontul. Nu mai sunt interesati sa munceasca, sa castige mai mult. E doar o stare de supravietuire si atat”, spunea recent Dan Sucu, presedintele grupului de mobila Mobexpert intr-o discutie despre bugetul Romaniei in 2012.
Joburi pentru tineri si locuinte, scaderi de taxe pentru crearea de locuri de munca, incurajarea tinerilor absolventi de universitati sa se stabileasca in tara prin subventionarea chiriilor, o perspectiva de viitor – scrie undeva despre asta in bugetul pe 2012?
Dar cine sa se gandeasca la ce are nevoie tara asta maine, Adriean Videanu care isi scrie initialele pe fundul piscinei de langa palatul de 100 de camere sau cate or fi de la Snagov?
Tagma de absolventi de Spiru Haret care a populat birourile ministerelor in frunte cu Elena Udrea sau Traian Igas, ministrul de interne cu bacalaureat la 24 de ani? Sefii comisiilor din Parlament unde trec bugetele de miliarde de euro ale ministerelor ca prin gara, care nu sunt in stare sa puna nicio intrebare?
Niste farisei carora nu le pasa nici un milimetru de ceea este in jur, ci numai de exploatarea pozitiilor oficiale. Ca doar nu traiesc din salariul de ministru de 1.000 de euro.
Mai rau ca in urma cu 20 de ani, cine nu este membru de partid nu are acces in nicio functie de “raspundere” a statului roman.
Din toata Uniunea Europeana, numai in Romania, tarile baltice, Ungaria si Bulgaria a scazut populatia intre 1990 si 2010. Dar nicaieri ca la noi, unde ultimul recensamant o sa indice probabil 19 milioane de locuitori, adica cu aproape 20% mai putini ca in 1990.
Irlanda e in criza, Grecia e in criza, Portugalia e in criza, au acumulat datorii, dar fiecare si-a adaugat la populatie cate 1-2 milioane in doua decenii.
Oamenii se inmultesc daca traiesc mai bine. Numai romanii fug incotro vad cu ochii, alungati pur si simplu de rau de-acasa. Cine ii alunga?
Pentru ca este explicabila migratia in masa din Italia, Portugalia sau Irlanda anilor ’50, cand era vorba de familii cu 7-8 copii, nu ca acum. Cine poate sa spuna ca administrezi eficient, cu grija fata de viitor, si nu la distrugere, o tara daca oamenii pur si simplu fug si o lasa altora? E acesta un program, o alungare, sau o neputinta? Ce fac cei platiti sa apere siguranta dezvoltarii? Mai gandesc ei romaneste sau sunt vanduti?
Cum a fost condusa aceasta tara daca a avut prabusiri ale economiei ca intr-o perioada de razboi, inflatie care a spulberat economiile familiilor si hemoragii de milioane de slujbe si totusi nimeni nu a platit?
Cum cheltui an de an 3 miliarde de euro pe sosele si vii sa spui razand ca e gata doar o jumatate – in lungime – de 15 kilometri de autostrada? Unde se duc cele 3,5 miliarde de euro buget anual la Agricultura daca romanii dau jumatate din banii lunar pe mancare, daca un kilogram de branza este 28 de lei (7 euro)?
Unde sunt milionarii in euro care au lucrat toata viata la stat si ar trebui sa dea socoteala cum au administrat rezervele unei tari neindatorate care a trebuit sa ia un imprumut de 20 miliarde de euro, cat jumatate din bugetul anual?
Este evident ca tara se va afla in 2012, in al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu (60 de ani) si al patrulea an de guvernare al premierului Emil Boc (46 de ani), la raspantia a doua generatii.
Cum poate fi masurata mai bine decat prin datorii comparate cu active ce lasa o generatie alteia? Ce lasa Romaniei generatia celor care aveau 40 de ani la Revolutie si care au luat puterea, doctorii in economie care au iesit de sub mantaua lui Ion Iliescu?
Orase decimate, dezindustrializate, unde nu mai are serviciu decat 10% din populatie, sate pierdute pentru dezvoltare, cu o populatie intoarsa la sapa.
Nimeni din strainatate nu poate intelege cum sa cedezi totul pentru nimic, cum sa te alegi cu datorii “la schimb” cu cedari de active. O explicatie poate fi, dar ar fi dramatic: la fel ca intre 1700 si 1821, in epoca fanariotilor, tara sa fi cazut pe mana unor neromani. Caci altfel ce lideri sa fi avut Romania de a putut sa-si alunge oamenii din tara, de a lasat resursele sa fie exploatate de straini, de nu a reusit decat sa se indatoreze si sa se supraindatoreze si sa nu lase active nationale viabile care sa produca pentru viitor?
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi
Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 0 voturi
Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]
Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]
One comment