Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
OMG/Initium
Copii chinezi folosiți pentru testarea orezului modificat genetic
Aciduzzul | 30 aprilie, 2013 | 0 comentarii | 190 vizualizari |
(1 voturi )

În The American Journal of Clinical Nutrition a fost publicat un studiu condus de Departamentul American de Agricultură (USDA). În cadrul acestui studiu 24 de fete și băieți cu vârste cuprinse între șase și opt ani, din provincia Hunan, China au fost hrăniți cu orez modificat genetic (Golden Rice). Greenpeace a aflat despre acest experiment în 2008 și a informat imediat ministerul chinez al agriculturii. Atunci ministerul a răspuns că orezul Golden Rice nu a fost importat iar experimentul a fost oprit – din păcate, se pare că realitatea a fost alta. Acest studiu nu ar fi putut avea loc fără a încălca o serie de principii de etică medicală și științifică și este împotriva deciziei guvernului chinez de a renunța la planurile pentru acest studiu. Dacă este adevărat că acest studiu sprijinit de USDA a expus copii din China la orez modificat genetic care încă nu a fost testat pe animale, scandalul va căpăta proporții uriașe.

Joaca cu sănătatea acestor 24 de copii nu este singurul fapt regretabil din această poveste. Din imaginea de ansamblu ne putem da seama cât timp, energie și talent se irosesc în ceea ce se conturează a fi încă un exemplu ar marilor companii care se amestecă în cel mai sensibil punct: modul în care lumea își procură hrana de bază.

Studiul a avut ca scop demonstrarea faptului că orezul modificat genetic este o soluție pentru deficitul de vitamina A în cadrul populațiilor de copii care suferă de malnutriție. De fapt nu este nevoie de o astfel de „soluție-minune” pentru că (1) există deja una, se numește combaterea sărăciei și accesarea unei diete mai diversificate și (2) prea multe „soluții-minune” vor provoca mai multe pagube decât să aducă beneficii.

Iată unele dintre argumentele înaintea acestui așa-numit orez magic, potrivit echipei noastre de experți în alimente și agricultură:

– Promovând orezul modificat genetic se încurajează o dietă bazată pe un singur aliment, și nu creșterea accesului la plante diverse, bogate în vitamine. Aceste plante ar putea furniza o mare varietate de micronutrienți și ar putea rezolva nu doar problema deficienței de vitamina A.

– Încă nu s-a dovedit științific dacă culturile modificate genetic, inclusiv orezul modificat genetic, sunt sigure pentru consumul uman sau animal. Ceea ce se știe sigur este că organismele modificate genetic pot provoca reacții alergice.

– Majoritatea patentelor pentru plante modificate genetic sunt deținute de câteva mari companii multinaționale. Așadar este în interesul lor financiar – și nu al publicului larg – ca oamenii să depindă de semințele lor.

După 20 de ani de dezvoltare, acest orez este încă doar un proiect de cercetare care nu poate fi comercializat nicăieri în lume. Zeci de milioane de dolari au fost cheltuite pe un produs neconcretizat încă. Aceste fonduri puteau fi cheltuite în cadrul unor programe care chiar să facă o schimbare concretă: să combine suplimentarea hranei cu ajutoare pentru înființarea de mici grădini locale, pentru ca oamenii săraci să aibă acces la hrană diversificată (o astfel de inițiativă a avut succes în Bangladesh).

Lupta pentru interzicerea orezului modificat genetic în China a fost una lungă și grea, de șapte ani, care este clar că nu s-a încheiat.

Sursa: Green Peace

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 182 vizualizari | 2 voturi

Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]

Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 210 vizualizari | 1 vot

Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4195 vizualizari | 7 voturi

Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]

Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics