Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Corneliu Vlad: România astfel. O replica la bolsevismele, hungarismele si gedesismele antiromanesti ale lui Lucian Boià
Aciduzzul | 6 martie, 2013 | 1 comentarii | 189 vizualizari |
(3 voturi )

Corneliu Vlad
Într-o zonă de cultură „altfel“, în care doină e maneaua, film – telenovela, artă plastică – Perjovschi, beletristică – textele pentru mici masturbatori ale lui Cărtărescu, iar Eminescu este „scheletul din debara“, Andreescu şi Luchian, nişte Neica Nimeni, aşadar într-un asemenea univers cultural nu se cade să nu-şi aibă locul şi istoricul pe măsură, unul care să teoretizeze şi să impună sintagma „România altfel“. Altfel? Dar, cum spunea cineva, fiecare ţară e „altfel“. De fapt, căznit inspiratul autor pare să vorbească mai degrabă de o ţară „mai altfel“ sau de una „cea mai altfel“. Adică siluind, schimonosind şi gramatica, nu doar istoria. Procedură aplicată cu asiduitate în fel şi chip de-a lungul sutei şi ceva de pagini a opusculului agăţat în cui, cu celeritate – vorba miliţienilor postdecembrişti – drept bestseller al zilei. Explicabil, căci e întradevăr o perfor­manţă să strâmbi sau să mânjeşti atât de dezinvolt şi de expeditiv realităţile româneşti de azi şi din trecut. Numai că unei cărţi pretins ştiinţifice, dar scrisă cum a fost scrisă, nu i se cuvin decât vorbe pe măsură, adică de pamflet.

Găselniţa cu „România altfel“ i-a venit autorului în timpul penibilului scandal politic din vara lui 2012. Zaveră care nu a cuprins toată suflarea româ­nească; matadorii ei au fost doar câţiva neînfricaţi bărbaţi de stat dâmboviţeni şi ceva protectori dinafară. Dar, marcat pesemne de evenimente, cronicarul nostru nu pregetă să edicteze că „ţara e defectă“. Şi nu doar ţara de azi, ci neamul întreg, de când s-a născut el şi încă mai înainte, de când se plămădea (ca vai de el, după aprecierea autorului cărţii).

Căci însăşi „sinteza etnoling­vistică“ româ­nească apare într-o viziune halucinantă, cu geto-dacii – entitate artifi­cială şi neomogenă, romanii – de fapt neromâni de pretutindeni, peste care preţ de un mileniu „o mulţime de popoare“, dar şi după, alte seminţii („români, maghiari, germani“, a luat autorele şi de la Ceauşescu ceva, măcar asta). Ce mai, treabă de cârpaci, cârpeala în toată regulă, poporul ăsta „altfel“.

Sau, limba română. „Evident, o limbă romanică: totuşi, cea mai puţin latină dintre limbile latine.“. Apoi, „o puternică încărcătura slavă. (…) Pe locul următor (…) cuvintele de origine turcă. (…) Se adaugă cuvinte greceşti, ungureşti (…) şi de diverse alte origini“. După care, „relatinizare“, dar, atenţie, „tot cu material străin“. Imaginea e de cazan al vrăjitoarelor cu o fiertură în care se pun fel şi fel de buruieni ciudate. Dar există în lume vreo limbă pură? După cum ne e descris procesul, ai senzaţia că această limbă „altfel“ s-a ivit şi vivotează din întâmplare în întâmplare, din greşeală în greşeală, încropită cu produse de la second hand. Te şi miri cum a putut un George Brătianu să exclame „O minune şi un miracol“. Ce minune, ce miracol, croitoraşul cel viteaz al trecutului taie precum se taie şi Brătianu, şi tot ce mai e istoric şi istoriografie pe aici.

Avem şi privilegiul unui capitol închinat unui poncif preferat al detrac­torilor „noştri“: mitul străinului. Autorul e imbatabil în exegeza miturilor, dacă o luăm după titlurile şi ediţiile sale în materie. Capitolul cu pricina e simplu de rezumat: ce e bun (şi chiar şi ce e rău) la noi nu e de-al nostru, „îşi are aproape în totalitate obârşia în Occident (minus, măcar, vorba proastă „obârşie“). Autorul cade pe spate când povesteşte cum Carol I „dădea mâna cu ’supuşii’, întinzând două sau trei degete, după rangul fiecăruia, dar niciodată mâna întreagă“. Mai rar un aşa Vodă, mein Herr!

Ce-ar mai fi de exemplificat? „Complexul de inferioritate“? Păi, cine zice, ăla e. Li se reproşează românilor şi altora de prin preajmă că au „ţări mici aflate mereu la cheremul altora“. Bun înţeles că de vină sunt aceşti „mici“. Drept care, „românii îşi descoperă ‘neînsemnătatea’“. Greu de pătruns o asemenea – să-i zicem – logică. Poate doar apelând la morala fabulei cu lupul şi mielul, unde mielul e de vină.

O copită se cădea să fie dată şi „epocii de aur“ a lui Ceauşescu, şi chiar „unde-i greu voinicului“, adică într-unul dintre puţinele lucruri de fală ale vremii: prestigiul ţării în lume. După ce zice despre Ceauşescu cum că a fost „unul dintre marii actori mondiali“, „singurul care“, „inteligenta incontestabilă şi intuiţie sigură“, „un mediator ideal“, „era peste tot“, „supremă recunoaştere“ (adică eterna caleaşcă regală britanică) şi alte câte şi mai câte, autorul se întreabă, ca baciul ardelean din banc: „La ce au servit toate acestea? La nimic“. Bună şi asta.

E lucru de mirare în această carte cum fiecare propoziţie şi frântură de fraza musteşte de maliţie, dispreţ, greaţă sau venin. Parcă o muscă sâcâitoare s-ar aşeza taman pe rândul pe care-l citeşti şi tot dai din mână până faci tic. Drept care, gata. Nu exegeză, nici măcar zeamă lungă de pamflet, pentru Lucian Boia, “De ce este Romania altfel?”, Humanitas, 2012. O întristată adunare, însă, parcă tot i s-ar fi cuvenit. Şi a fost. Iat-o consem­nată într-un dosar de gazetă, după cum citim:“ Dilema veche de săptămâna aceasta se întreabă: Este România altfel?. Dosarul conţine intervenţiile partici­panţilor la dezbaterea pe marginea cărţii De ce este România altfel? de Lucian Boia, organizată pe 20 februarie de către Colegiul „Noua Europă“, Editura Humanitas şi Clubul Dilema veche“. De ce este România altfel? Prostimea ar zice că şi pentru a se mira cei de-alde dânşii, de mai sus.

Surse: Curentul / Ziaristi Online

Foto: Roncea.Ro

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 565 vizualizari | 1 vot

  – Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 2 voturi

  Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

  Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 548 vizualizari | 6 voturi

  Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

  Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1150 vizualizari | 2 voturi

  La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics