Celebrul proces Liiceanu vs „Ziua”, in care sint implicati si ziaristii Sorin Rosca Stanescu, Victor Roncea si Ion Spanu, se va relua la Tribunalul Bucuresti dupa aproape doi ani de suspendare. Asa a decis Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce procesul fusese suspendat pentru ca SC Ziua SRL intrase in procedura de lichidare. Reamintim ca procesul (Dosarul nr. 14976/299/2007) a fost deschis de scriitorul Gabriel Liiceanu dupa ce, in februarie 2007, ziarul ZIUA l-a acuzat de plagiat din mai multe lucrari, intre care si „Sein und Zeit” de Martin Heidegger, de falsificarea unui trecut de pretinsa dizidenta, de omiterea unor pasaje din Marx in lucrarile reeditate dupa Revolutie si de tradarea lui Noica (articolul „Liicheanu”, scris de Ion Spanu), ori de fraudele de la Editura Humanitas (articolul „Intelectualii rosii” si editorialul “Profitorul tuturor regimurilor”, scrise de Victor Roncea.
Sorin Rosca Stanescu a fost chemat in instanta pentru editorialul „Oculta”.
Gabriel Liiceanu (aparat de fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica) a solicitat plata unor despagubiri in valoare de 100.000 de euro de la cei trei ziaristi pentru ca i-ar fi fost afectata imaginea.
In prima instanta, Gabriel Liiceanu obtinuse o sentinta favorabila, insa Tribunalul Bucuresti a dat cistig de cauza celor trei ziaristi, si a casat hotarirea Judecatoriei, trimitind cauza spre rejudecare. Intre timp, dupa ce ziarul ZIUA a fost preluat de Sorin Ovidiu Vantu, si-a incetat aparitia, iar societatea care-l edita a intrat in lichidare (arhiva electronica a ziarului ZIUA fiind rasa de pe suprafata internetului la cererea lui Tismaneanu si Patapievici, angajatii lui Vintu la “Idei in Dialog”, cel din urma fiind si beneficiar al unui “Volvo” de lux de la mogulul puscarias).
Decizia din aceasta saptamina a Curtii de Apel Bucuresti redeschide acest proces, el urmind sa fie reluat in perioada urmatoare la Tribunalul municipiului Bucuresti.
Dosarul are in acest moment peste 2.000 de file, majoritatea fiind depuse in aparare de catre jurnalistii acuzati de Liiceanu si reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai spectaculoase procese in care sint implicati niste ziaristi.
De-a lungul timpului, Gabriel Liiceanu a dat mai multe interviuri legate de acuzatiile aduse de ZIUA, insa nu a reusit sa se disculpe, astfel incit instanta este chemata acum sa decida daca articolele respective au relatat despre fapte adevarate sau Liiceanu a fost doar calomniat.
Publicam mai jos unul dintre cele trei articolele care au stat la baza acestui proces spectaculos.
Ionela Predescu
Ion Spanu: LIICHEANU
Gabriel Liiceanu nu este nici pe departe asa de pur cum vrea sa para in repetatele sale Apeluri nationale. El a plagiat in cartile sale din operele altora, si-a antedatat texte pentru a-si justifica o dizidenta imaginara – intr-un cuvint defineste prin comportament exact tipul pe care il condamna: licheaua.
Ca filosof, cum se pretinde, Gabriel Liiceanu ar trebui sa fuga ca dracul de tamiie de cuvintul lichea si asta pentru ca, semantic, chiar numele domniei sale s-ar putea sa-si afle originea pe acolo. Etimologic, lichea vine fie din turcescul leke, care inseamna om de nimic, netrebnic, secatura, fie din macedoromanul liche, neogrecul lekés, albanezul likje sau bulgarul leké, care inseamna pungas, ticalos sau smecher (v. „Dictionarul enciclopedic”, vol. IV, ed. Enciclopedica, 2001, p. 104 si Alexandru Cioranescu – „Dictionarul etimologic al limbii romane”, ed. Saeculum I.O., 2002, p. 467). Ne vom detasa de semnificatiile dure ale cuvintului lichea, desi, ca moralist al natiei, Gabriel Liiceanu ar trebui sa tina cont de lucrurile din viata sa care nu-i fac cinste, dar pe care singur le-a aruncat pe piata (abandonarea propriului copil inainte ca acesta sa se nasca, etc.) intr-un alt jurnal al sau, „Usa interzisa”, unde se autointuleaza „un impostor de anvergura” (p. 85).
Grav este ca impostura lui Gabriel Liiceanu se extinde si in sfera prestatiei sale publice ca intelectual, elitismul sau fiind mai degraba un soi de lichelism pur. Sa exemplificam.
Continuarea la Cotidianul.ro
Literatura comparata pentru sambata seara: Mihai Razvan Ungueanu si GabriGel Liiceanu
Ion Spanu
Cei care au citit romanul autobiografic al lui Gabriel Liiceanu si au vazut listele de cumparaturi facute de MRU prin locurile pe unde acesta a dat pana acum cu sapa probabil ca au observat ca acesti „carturari” sunt frati de… crema, intrucat amandoi au pasiunea de a se unge bine!
Cand era sef la SIE, Mihai Razvan Ungureanu cumpara din banii statului „unguent rectal” si „comprimate vaginale”, in valoare de 250.000 euro! Abia instalat ca prim-ministru, acelasi MRU a cumparat de vreo 300.000 euro balsam de buze, apa de urechi, „plasturi mici pentru basici” si alte sulemeneli.
Prefacut, malitios, efeminat, cu o voce erectila, fostul supleant al CC al UTC pare, mai degraba, o femeie incarcerata in pielea unui barbat. Preocuparile sale din perioada cand detinea functii importante in stat demonstreaza cu prisosinta cateva slabiciuni ale firii, ce tradeaza o mare pasiune pentru un tip de snobism pe care nu-l poate intelege in toata dimenisunea lui decat unul care simte la fel.
GabriGel Liiceanu si voluptatile sale cremoase
Cel care-i seamana perfect, din acest punct de vedere, si care l-a inspirat in aceste excese cosmeticale ce frizeaza ridicolul este traducatorul Gabriel Liiceanu. Acesta, in – sa-i zicem – romanul sau autobiografic „Scrisori catre fiul meu”, scrie cu feminina sensibilitate:
„Iti marturisesc ca, la randu-mi, petrec in fiecare dimineata, in baia mea, minute de adevarata voluptate si toate in preajma rasfaturilor pe care mi le procura mai intai dusul matinal – cu alegerea, dupa felul in care voi incepe ziua, a gelului de dus cel mai potrivit (sovai zilnic intre mirosurile de ghimbir, ceai verde si lavanda de la Roger&Gallet) -, apoi, odata dusul terminat, utilizarea cremelor de fata de la Clinique, a cremelor de corp de la Molton Brown sau a gamei de thé vert de la Bvlgari, in sfarsit, alegerea parfumului din prima parte a zilei: Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior“ („Scrisori catre fiul meu”, de Gabriel Liiceanu, Ed. Humanitas, 2008, pag. 193).
Parca am fi in fata destainuirilor unei gheise, ale unei curtezane de la curtea nu stiu carui rege destrabalat sau a unei cadane din haremul vreunui sultan!
Ungueanu, intre balsamul de buze si unguentul rectal
Neavand talent de scriitor, „carturarul” Mihai Razvan Ungureanu ii da replica lui Liiceanu pe lista de cumpararturi de la SIE si de la Guvern:
„50 de tuburi de unguent rectal, 10 tuburi de crema vaginala, comprimate de ginkgo biloba ori granule homeopate, viagra (la SIE) si Plasturi mici tratament pentru basici, Deodorant stick sans alcool Armani Code by Giorgio Armani, Lip Care with propolis organic beeswax and olive oil, Deodorant roll-on Neo by Givenchy, Eau florale Petale de rose lotion naturelle, Antiperspirant deodorant roll-on – Clinique skin supplies for men, Crema Apivita Men’s care Antiwrinkle anti-fatigue, Givenchy pour homme blue label aftershave, Crema de fata Clinique skin supplies for men maximum hydrator, Crema Bepanthene Plus, Baneocin unguent de la Sandoz, BioRepair Zahncreme, Spray Forest Essentials – Stress Reliever, Spray Forest Essentials – Sound Sleep, Apa de urechi Odol Extra Fresh, Deodorant Armani Code bz Giorgio Armani, Parfum Lolita Lempika, Deodorant – Neo – by Givency, Deodorant roll-on Neo by Givency, Voltaren Emulgel, Parfum Lalique White, Givenchy pour homme blue label, eau de toilette vaporisateur spray, Parfum Roadster by Cartier, Parfum Givenchy Play, Parfum Fahrenheit by Dior, Lotiune de corp L’Occitane Lait corporele Verveine, Gel de dus L’Occitane Gel douche Verveine, Crema de maini Apivita Hand Care, Crema de maini Clinique Stop sign Hand repair , Parfum Mont Blanc Hommo Exceptionnel eau de toilette” (pe lista de protocol a Guvernului).
Oricine poate sa observe ca aceste doua personaje au gusturi comune in privinta unor creme de corp sau parfumuri, astfel incat este usor sa ne imaginam intalnirea dintre Liiceanu si MRU:
„- Oh, excelenta, ce frumos iti miroase manuta a crema Clinique, si urechiusa a Odol fresh!
– Da, si tie, maestre, cum iti pute hoitul a lavanda Roger&Gallet!
– Dar nu ai simtit aroma mea Molton Brown?
– Ei, cum sa nu, dragul meu, dar era s-o confund cu parfumul meu Lalique White!
– Vai, cum ai putut sa comiti o asemena impietate, doar stii ca aceasta crema nu merge decat cu damful lui Bois d’Argent de la Dior!
– Scuze. Dar, ia spune-mi, de ce mergi asa cracanat?
– A, o nimica toata, am o micuta fisura anala de care nu mai scap.
– si nu ai incercat noul unguent rectal?
– Ba da, dar am auzit ca e mai buna crema vaginala din gama Armani Code.
– Bine, pa, te sarut, dragul meu!
– O nu, sa nu faceti asta, ca abia ce am dat pe buze cu Lip Care with propolis organic beeswax and olive oil!”
Indicatii de regie: daca vreti sa lecturati cu voce tare acest dialog imaginar, trebuie, musai, sa incepeti de la nota „si”, astfel incat persoanjele sa fie recunoscute mai usor!
Cartarescu: „Mi-am bagat botul in sexul ei blond”
Dincolo de gluma, aceste doua – pardon! – acesti doi inchipuiti au si modele livresti, ca orice snob din galeria lui Molière. inaintasul lor este tot un maestru al limbajului pitigaiat: aspirantul la Premiul Nobel – nota „si”, va rog! – Mircea Cartarescu! si el descrie intr-un volum de poezie (scris impreuna cu sotia sa, poeta Ioana Nicolaie, pe vremea cand aceasta era doar nevasta prietenului sau) tot un fel de ungere, numai ca, pe vremea aceea, crema era luata direct de la sursa. Iata-i si pe cei doi in plina desfatare, asa cum se descriu singuri:
Ioana Nicolaie scrie: „Coastele zdranganeau ca sticlele de bere/ sub tatele ei nehranite/ iar ea manca, din el manca/ ii sorbea ochii, ii sugea creierul/ ii lingea scrotul sarat/ ii inghitea miliardele de seminte”.
Mircea Cartarescu ii raspunde: „Numai cand mi-am bagat botul in sexul ei blond, un tip mustacios, cu ochi negri si cu nasul drept s-a itit dintre carlionti si mi-a bagat limba drept in gura” „iar ea manca, din el manca/ ii sorbea ochii, ii sugea creierul/ ii lingea scrotul sarat/ ii inghitea miliardele de seminte” (din vol. „40238 TESCANI”).
In fata unor asemenea valori, cum sa nu simtim noi, muritorii de rand, ca niste bieti locuitori ai vreunui musuroi de furnici?
Continuarea la Cotidianul.ro
Foto: Politica ta
Sursa: Victor Roncea
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 384 vizualizari | 5 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 444 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 143 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]